molasse en rietsuiker fermentatie: vraagje

Geupdate op 11 juli 2019 in Stookforum
19 op 8 juli 2019

Een mengsel van 5 liter molasse (45% suiker) en 5 kg rietsuiker aangelengd tot 25l werd vorige donderdag opgestart met Alcotec single-culture rum-gist (die bruine pakjes met oranje lettering). Tot gisteren stond het duchtig te brobbelen door het waterslot (elke 5 seconden), vandaag plots stilgevallen. Ik heb het deksel geopend en even geproefd van dat brouwsel: de suikersmaak (molassesmaak) zit er nog goed in.

Wat doen? Een half pakje rumgist bijvoegen? Niets doen? Iets anders?

 

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 8 juli 2019

controleer eerst of echt gisting is gestopt .
Hou een lucifer of aansteker bij oppervlak .
Gaat die uit is er nog gisting .
zie topic van paar dagen geleden “gisting gestopt ” .
Ik zou even wachten met gist bijvoegen .
( zeker als je alcotec gebruikt )

Forum Lid
op 8 juli 2019

Er zit nog CO2 in het vat, gisting -lijkt mij- is misschien nog niet gestopt, ik wacht dus nog enkele dagen om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit.

Waarom “zeker als je Alcotec gebruikt”? Wat is daar specifiek aan?

Forum Lid
op 8 juli 2019

Geef het even paar dagen de tijd .
Kan wezen dat vanzelf weer gewoon gaat borrelen .

Een neutraal gist bijvoegen na enkele dagen zal smaak niet schaden .
Alcotec geeft meer bijsmaak die niet meer blend of wegvalt bij achtergrond .
Je kunt beter eerst voeden en zien of de gist dan weer oppakt .
Mocht het niet goed gaan en toch stoppen maak dan een neutrale giststarter passend bij rum .

Forum Lid
op 8 juli 2019

( eigenlijk best verwonderlijk . Wanneer een telefoon worde uitgekozen kiest men vaak voor Ifone of samsung maar niet een archos van €19,99 maar met gist kiest men niet voor de betere maar nog steeds spul als alcotec ) πŸ˜’

Crew member
op 8 juli 2019

Robbert, ik denk dat door die Flevolandse feestwinkel de oude garde nogal in alcotec zit vastgeroest. Eigenlijk is het gebaseerd op snelheid en niet op smaak want bakkersgist uit de vorige eeuw is eigenlijk al beter. We zijn hier niet om producten af te kraken maar het is goed dat onze stookwinkel het niet verkoopt. Zweer je bij alcotec? Helemaal dikke prima toch? Weet wel: het kan zooveel beter.

Forum Lid
op 8 juli 2019

De naam bakkersgist komt omdat de gist op grote schaal professioneel door bakkerijen wordt gebruikt .
Eigenlijk is bakkers gist een standaard biergist zonder toevoegingen . saccharomyces cerevisiae.
Het is niet afkraken 😁 .
De archos telefoon is ook niet slecht 😈

Forum Lid
op 8 juli 2019
( eigenlijk best verwonderlijk . Wanneer een telefoon worde uitgekozen kiest men vaak voor Ifone of samsung maar niet een archos van €19,99 maar met gist kiest men niet voor de betere maar nog steeds spul als alcotec ) πŸ˜’Van Robbert

Welke gist zou je dan gebruiken voor rum, Robbert?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 8 juli 2019

Wat Robbert al zegt.

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier is de temperatuur de laatste dagen nogal gezakt.

Forum Lid
op 8 juli 2019

klopt wat kees ook aangeeft .
wanneer gisting 1 of een paar graden daalt ( of stijgt ) krijg je kans op een stagnatie .

Forum Lid
op 8 juli 2019

AH!! Ik had gelijk gisteren het vat van de keuken (25Β°C) naar de kelder (20Β°C) verhuisd wegens geluidsoverlast aan mijn “ega” ;).

Dat kan dus evengoed de reden zijn… Dus nog even enkele dagen wachten? Of gelijk terug naar de keuken boven verhuizen πŸ™‚ …

Β 

Forum Lid
op 8 juli 2019

je kunt gewoon afwachten het zal alleen wat langer duren .
maar de keuken lijkt mij beter dan in een kelder .
( daar komen toch de vaten straks πŸ˜„πŸ˜„)

Crew member
op 8 juli 2019

Doe slechts een klein druppeltje in het waterslot dan heb je geen bubbel geluid. Wat wel jammer is want ik wordt er heel zen van… mja, onze vrouwen blijkbaar niet met hun gezeur.

Forum Lid
op 8 juli 2019

probeer de vrouw er meer bij te betrekken . Gaat ze het leuk vinden staam de ketels zelfs naast bed te pruttelen zonder gezeur πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juli 2019

Brice3010 de enige gist die ik zou gebruiken voor rum is deze op foto.
Zou ik een gist ervoor bestellen zou de fermentis
C70 een keuze zijn .
De mangrove jack west coast is ook een redelijk goed alternatief .

Forum Lid
op 8 juli 2019

PS.
Misschien zeg ik het te vaak maar voor een goede vergisting is PH belangrijk .
Controleer daarom altijd bij starten van een ” project ” PH .
PH is afhankelijk van soort vergisting en van gebruikte gist . sommige gisten vragen hogere zuurtegraad dan andere .
Daarom is belangrijk dat gist ook past bij te vergisten product , fruit , granen , knollen , suiker en molasse , bier hebben allen een andere PH waarbij ze beter resultaat geven.
Aanpassen van PH. is vrij eenvoudig .
Voor verhogen en verlagen al na gelang nodig b.v. met Wijnsteenzuur , melkzuur , appelazijnzuur , citroenzuur ,( fosforzuur of zwavelzuur ) .
–Calsiumfosfaat , calsium carbonaat . ( brouwzouten )
Kun je P.H . verhogen of verlagen .

P.H. tester en PH correctie middel hoort eigenlijk in elk basis set van de thuis distilleerder aanwezig te zijn !
Jan Stookwinkel kan er zeker in voorzien !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2019

Toch bijzonder die fermentatie van molasses: in het begin gaat die als een raket, en zoals hierboven eerder vermeld stopte die nadat ik het vat van de keuken naar de kelder had geplaatst (temperatuur van 28Β°C naar 21Β°C). Daar is het vat na ruim vijf dagen opnieuw stilletjes op gang gekomen. Gisteren het vat terug naar boven, ditmaal naar de wasruimte (opnieuw naar +/-28Β°C), en nu gaat het waterslot aan een tempo van 1x per 8 seconden.

De verhuis ging gepaard met nogal wat geschud aan het vat, maar mij lijkt het dat dit geen kwaad gedaan heeft. Maar aan het tempo dat het u gaat zal het m.i. toch zeker nog een week duren (dus drie weken totaal); dus op 6 dagen molasses fermenteren lijkt toch een fabeltje.

Forum Lid
op 11 juli 2019

18 tot 21 dagen is heel normaal .

Verplaatsen naar kelder was dus oorzaak van stagnatie .
Mooi dat alles weer goed gaat .
πŸ‘πŸ‘

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2019

De mijne in de kelder, 18Β°C en gaat rustig zijn gangetje, ik heb de tijd. Volgens de onderzoeken van Arroya, zorgt een snelle vergisting voor minder smaak. Ik ben benieuwd. Zonder suiker toegift ,tochΒ  een bubbel om de paar seconde.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Te snel is inderdaad altijd verlies van Aroma .
Temperatuur naar 18 graden kunnen niet alle gisten mee omgaan .
Voor rum gebruik ik ook eigen gist .
Die is op zelfde basis als waar ik rum van maak dus ook op zelfde zuurtegraad opgekweekt .
Ik ken Arroya maar ik gebruik zelf de oude verslagen en methodes zoals beschreven door o.a. Father du Tertre in mid 17 eeuw , JF Charpentier de Cossigny uit 1781 en Lord Byron .

Ook daar word een fermentatie en rust periode van een maand vaak aangegeven alvorens distillatie .
Ook in de oude receptuur Wordt tijdens gisting al wijnazijnzuur gebruikt om gisting te manipuleren dat er niet te veel wilde gisting en schimmel rotting ontstond .
Sorry ik dat ik ouderwets ben en mij toch aan de oudere processen , methodes en beschrijvingen en gisting hou.
Ik begin ook niet bij melasse maar haal baaltje Sugarcane en acacia bark bij groothandel en start daarop .
wat ik maak is dus gebaseerd op de oude Barbados En Dutch guinea Rum

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren