Monniken whiskey van gierst

Geupdate op 8 april 2019 in Recepten
3 op 8 april 2019

Een heel oude graansoort is Gierst .
Gierst werd vroeger meer gebruikt dan tegenwoordig .
tegenwoordig is gierst voornamelijk voor veevoer .
Toch werd heel lang geleden ook gierst gebruikt voor Whiskey .
Een simpele Whiskey gemaakt door monniken maar met bijzondere smaak .
Proces was ook vrij simpel .
vrij vertaald.
5 LB fijngemalen gierst meel .
2 LB lijsterbes , bosbessen .
Bessen kapot stampen en mengen met meel en dauwwater / regenwater tot een pap .
Dit onder 4 x per etmaal roeren bij warmte (kamertemperatuur . ) aantal dagen laten fermenteren .
2 QR grof gemalen gierst koken 1 uur in 15 gallon dauw/ regenwater en langzaam afkoelen in strokist .
Bij handwarm de ( gist) starter toevoegen .
1 maand laten fermenteren bij warmte .
(kamer temperatuur ) .
na fermenteren de vloeistof op 95gr brengen en distillaat opvangen.
nogmaals distilleren tot lowwine .
3 distillaat hart aprox. 2 gal. opvangen .
op vat rusten tot smaak zacht zoet is .

( LB = 453,6 gram )
( QR = 12,7 kilogram )
(gallon = 4,546 liter)
(Lowwine = 22 – 26 % alc )

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 8 april 2019

De gierst wordt dus niet eerst gemout?

Forum Lid
op 8 april 2019

De gierst wordt i.d.d. niet gemout
door de gierst ( zetmeel) te verwarmen neemt zetmeel vocht op Daardoor knappen de cellen en komt eigen enzym vrij. Zetmeel is een polysacharide . deze suikers komen dus ook al deels vrij door Het kapot maken van de cellen .
Je kunt uiteraard ook eerst mouten .
Volgens de oude beschrijving werd dat niet gedaan . gekookt en langdurig warm gehouden en geroerd in ruim water .

Forum Lid
op 8 april 2019

p.s. gierst in glutenvrij

Zelf al eens een kleine hoeveelheid Gierst vergist en whiskey van gestookt .
De voorbijdring stinkt zuur .
De voorloop moet ruim verwijderd .
Duurt ook even voordat smaak keert en zacht wordt .
Dus niet lageren in afgesloten fles maar een ademend vat ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren