Moonshine prohibition 1920 – 1933 style

Geupdate op 11 september 2018 in Recepten
4 op 10 september 2018

Moonshine prohibition 1920 – 1933 style
Poteen / Poteen whiskey :
100 kg aardappels
Deze borstelen / schrapen en koken .
Na koken afkoelen tot ongeveer 65 graden
Stamp de aardappelen in kooknat fijn .
Toevoegen 10 kilo diastatisch gerstemout .[ mout met actief enzymen ]
[ 1 kg diastatisch mout per 10 kg is voldoende voor omzetten van zetmeel en eiwitten bij aardappel en mais ]
–omdat goede mout of moutmeel goed verkrijgbaar is ( zie stookwinkel ) sla ik mout proces over –
Voeg water voldoende toe .
totale water hoeveelheid moet zijn 4 liter per 2 kilo aardappel / mout
**
breng de temperatuur nu op 55 graden en zo houden voor een ½ uur.
verhoog temperatuur dan tot 65 graden . hou ook nu ½ uur op deze temperatuur .
verhoog dan temperatuur tot 72 graden hou deze nu een ½ tot 45 min aan !
Zeef geheel door zeef met stro filter
( een kaasdoek werkt ook prima i.p.v.stro )
Bij 55 graden is eiwit afgebroken en zetmeel omgezet bij 65 en 72 graden naar goed vergistbare suikers .
[eventueel met jodium test controleren of alle zetmeel is omgezet zo niet dit brouw proces verlengen ]
Breng vloeistof even aan de kook ! Dit om schimmelvorming of bederf tegen te gaan maar ook om vloeistof volume wat in te koken .

Met (natte bakkers) gist 250 gram ¾ liter water en 150 gram mout extract of suiker maak je een giststarter voor 25 liter .
400 gram gist voor 30 tot 60 liter .
[wanneer vergisting niet goed opgang komt kun je wat gistvoedingszout en citroenzuur toevoegen ]
Voeg dit nu toe aan het brouwsel.
Na 3 a 4 weken is dit uitgegist .
hevel de vloeistof af in pot still en distilleer .
Overhalen tot 1/3 van de vloeistof is gewonen .
Gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
Let goed op voorloop en naloop te scheiden . (proeven op scherpte en uitstroom moet helderheid zijn )
Nu heb je een drank ( poteen whiskey / moonshine ) van 55 a 60 %

prohibition moonshine – Bourbon :
100 kg Maïs .
Maal de maïs grof met een schroot molen .
Kook de maïs .
Toevoegen 5 kilo Diastatisch gerste mout + 5 kilo diastatisch tarwemout
Voeg voldoende water toe ( 4 liter per 2 kilo )
Ga verder als boven bij **
————
Chicago style : ongekleurd gebotteld !
Ook werd de drank wel gekleurd door het distillaat op te vangen in ton met wat eiken of ceder hout stukken .( —– stoel , tafelpoot , oude piano of wat maar voorradig was werd gebruikt ook wel sigarenkisten wat weer extra smaak gaf — maar ik zou dit afraden . )
Je kunt ook het distillaat nu lageren in eiken vat.
[of bij gebrek aan vat kun je eiken snippers trekken in vloeistof tot je mooie licht bruine kleur hebt en dan filteren] .

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 11 september 2018

Tafelpoot ed.zou ik afraden ivm.lak of boenwas.altijd schoon hout gebruiken of sippers.maar is wel leuk recept.

Forum Lid
op 11 september 2018

ik raad dat ook af . Ik denk ook niet dat een piano de drank een betere toon geeft . ??

Forum Lid
op 11 september 2018

je hoort wel muziek die er niet is na een tijdje zuipen 🙂

Forum Lid
op 11 september 2018

Denk ik ook niet,maar er zijn mensen die er niet bij nadenken en er een meubelstuk bij gooien,maar lak en boenwas trekt in het hout,dan krijg je van die piano op zijn minst hoofdpijn,zonder dat er op gespeeld word.???

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren