Moonshiners

Geupdate op 17 januari 2019 in Spirits
26 op 14 januari 2019

Ik heb veel afleveringen gezien van moonshiners en één ding viel me op. Er wordt gestookt in één run of heb ik het mis? In de laatste aflevering dat ik zag was er een stoker met veel hightech en was de smaak niet denderend. Oorzaak zou volgens Tim liggen aan het feit dat er vergist wordt onder waterslot. Dus het waterslot weg. Wilde gisting dus of niet? Want ze voegen ook nog gist uit een pakje toe. Krijgen de wilde gisten dan nog een kans?Wat zou het resultaat zijn als je vergist met Brettanomyces?

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 14 januari 2019

Ik heb veel afleveringen gezien van moonshiners en één ding viel me op. Er wordt gestookt in één run of heb ik het mis?

Wat zou het resultaat zijn als je vergist met Brettanomyces?

Van Stierke

Vraag 1 hangt af van wat je stookt en je ketel. Ja is heel vaag en niet uit te leggen. Reflux hoef je geen cuts bij te maken want er komt nauwelijks water mee, eerste keer al perfect. Serieus gisteren gestookt en net geproefd. 

Een  2e keer stoken met graan en je hebt perfecte wodka.

Wil je het verschil echt ervaren dan zal je naar een Grainfather moeten met reflux en helm. Maar met een goedkopere ketel kan je ook lekker stoken maar dan is vakmanschap toch wel een beetje een voorwaardee of neem de tijd om alles te leren. Laat je niet uit het veld slaan bij een teleurstelling, voor de volhouder is de beloning enorm

2e vraag, probeer het en deel het. 

Forum Lid
op 14 januari 2019

lummel juist een baileys gemaakt met vodka die 2 maal was gestookt en lekker man er staan nu 2 flessen in de koelkast voor vanavond bij de koffie

Forum Lid
op 14 januari 2019

Zelfs met wodka al lekker? Wist ik niet. Heb gisteren echt lekkere wodka gestookt. Uit de reflux en heb hem op zijn donder gegeven. Dat wil zeggen gespeeld met de koeltemp van de reflux dan water eraf en op laten lopen naar 90 graden en water er weer op. Half uur doorgegaan op 100 graden en maximaal rendement met 84 %. En dat is knap op een reflux onder de 90 procent te krijgen hahaha. Ik zweer bij reflux kan er niks aan doen. 

Forum Lid
op 14 januari 2019

ja lummel maar ben de 2 de maal bij 60% gestopt en ik heb er 2 jakjes vanillesuiker met bourbon bij gedaan en ja lekker nu alles in de koelkast en vanavond weer proberen

 

Forum Lid
op 14 januari 2019

Ben je er al niet met je vinger doorheen gegaan dan om te proeven. Hahaha. Kan geen kwaad is toch zo op. Vanavond de eerste fles al in ieder geval voor een groot deel. Wel een kopje sterke espresso gezet en er doorheen?

Forum Lid
op 14 januari 2019

ja lummel eerste glasje al moeten proberen om alles op smaak te krijgen maar heerlijk 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 januari 2019

Volgens mij houden ze in die serie alles expres een beetje onduidelijk om mensen niet te wijs te maken. Maar als je alles een beetje volgt, kom je toch nog wel achter een paar trucjes.

Ik ben met je eens dat ze in  een enkele stook lijken te werken, maar dan wel met een secundair vat. Dat moet ook wel: vaak beginnen ze de stook met meer dan 70 % en dat haal je niet zonder kunstgrepen. Wat ze in dat bijvat doen, is mij niet helemaal duidelijk. Als je begint met een stookwijn van 12 % in je ketel en een leeg bijvat kun je een start-% van 80 % halen. Als je stookwijn van 12 % in je bijvat doet, haal je 70 %.

Een waterslot heb ik nooit gezien, maar wel dekken ze de vaten af met een deksel.

Ooit heb ik gezien dat maïs wel degelijk gemout werd. En gist voegen ze ook toe, althans vaak.

Ik ben trouwens benieuwd wanneer ze hier het komende seizoen gaan laten zien.

Forum Lid
op 14 januari 2019

het is gewoon een gespeeld draaiboekje .
Geregistreerd dat het interessant lijkt .
Er is zoveel dat niet klopt .
En moonshinners willen echt niet in beeld dat ze ook maar herkent zouden kunnen worden zelfs al is het op stem .
Die serie net zo stompzinnig als Ma flodder haar stook kunsten in die serie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 januari 2019

Zij stoken met de potstill wat te vergelijken is met de alambiek doch zij voegen er een thumper aan toe. Zelf heb ik altijd gestookt met een vigreuxkolom volgen het principe van the cariage still van John Stone. Altijd had ik 96% alcohol zelfs als de stookwijn bier was van 5% alc. Ik ben nu een nieuwe installatie aan het bouwen van 75 liter waar ik zowel met kolom als thumper kan stoken. Ik zal later wel meer berichten als de ketel klaar is. Heb al willen een foto posten van de instalatie maar lukte niet omwille de grote van het bestand en heb geen zin om het te downloaden op pc om dan het bestand kleiner te maken en vervolgens weer te uploaden. Ik zelfs niet hoe je dat moet doen.

Crew member
op 14 januari 2019
het bestand kleiner te maken en vervolgens weer te uploaden. Ik zelfs niet hoe je dat moet doen.Van Stierke

Mocht je wel zin, gelegenheid en tijd hebben:
Open de foto op je PC met paint.
In paint: Druk CTRL+W
Vul dan een waarde in, kleiner dan de 100 die er al staat. (50 bijvoorbeeld).
Sla je verkleinde foto op en je kunt hem posten.
(Voor ms windows)

Forum Lid
op 15 januari 2019

En veel fora vinden .BMP-plaatjes niet leuk.

Bij het posten van een opmerking kun je boven het tekstveld klikken op het icoon tweede van links (berg met zon in vierkantje). Dan krijg je een schermpje waarin je kunt zoeken naar het bestand.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 januari 2019

met toevoegen van Brettanomyces krijg je wel een hoger alcohol percentage maar ook een muffe reuk en smaak .
Bij dranken die gedistilleerd worden raak je dat deels kwijt .
Bij port vaak wel aanwezig on smaak .
in franse wijnen niet aanvaardbaar gevonden .
.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 januari 2019

Weer wat van Robbert en Nimrax geleerd.

Grootste deel van die wilde gisting komt niet van alleen van gisten maar voornamelijk van bacterien. De gisten gaan vaak als eerste aan tafel. Die moonshiners gebruiken vaak een thin mash (ongemout) van boerenproducten (lees: onhygienisch) in combinatie open vergisting. Veel van de bijprodukten van de gisting door bacterien zorgen voor carbonzuren. (Boterzuur, propiunzuur, melkzuur. Zoek daar de esters maar eens van op. Reden waarom bier gekookt wordt en whisky mash niet.

groeten Catnip

Forum Lid
op 15 januari 2019

Een deel van de reden om bier te koken is het stoppen van de zetmeelsplitsende enzymen, zodat bier nog een stevig mondgevoel geeft. Voor whisky is het juist interessant dat die enzymen doorgaan tot alle zetmelen omgezet zijn en daarna vergist kunnen worden. Daar is een interessant artikel over, dat ik even niet paraat heb.

Forum Lid
op 15 januari 2019

Daar staat tegenover , dat er in de tijd dat men Gruyt gebruikte, de kookperiode niet nodig was, en dat er deze gekomen is om de hop in het bier zijn werk te laten doen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gruit

Vermelding onder het stuk : verouderde techniek. Overigens zal de waarheid wel in het midden liggen. Vroeger vertelde / schreef men niet over hoe men bier maakte, net zoals ze niet vertelde hoe ze een ei bakte.

 

 

 

Forum Lid
op 15 januari 2019

De serie moonshine moet je met een korrel zout nemen,als ik zie hoe zij werken,en hun opbrengst dan klopt dat niet,het gaat ook van uit de ketel de kan in,word niet op drinksterkte gemaakt.ik haal met de oude manier van stoken met fruit 80% in het begin,geen suiker en wilde vergisting.had mais gestookt 25 kg 4 kg suiker 2 pakken fries roggenbrood en een pak havermout.de mais zacht gekookt af laten koelen en natte bakkersgist.begin kwam 55%. Gestopt bij 20% opbrengst 8.5 liter van 40%.volgende keer meer suiker en brood.ik denk dat ze in de serie water stoken,zeker om dat het daar ilegaal is en gevangenis straf op staat,voor justitie een makkie om ze te vinden,op internet.maar leuke serie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 januari 2019

Er zijn veel fans van die serie maar ik heb misschien 3 afleveringen gezien in totaal. Meestal zapte ik na 10 minuten al weg. Niks aan die serie. Goldrush keek ik wel altijd maar de Hoffmans doen niet meer mee begreep ik. Die hadden altijd pech hahaha. 

Forum Lid
op 15 januari 2019

Keek ik ook altijd,leuke serie,Moonshiners keek ik ook maar je moet het met een korrel zout nemen.niet stokers komen door die serie wel op het idee om te gaan stoken.dus heeft wel invloed.zijn div.leden die daardoor zijn gaan stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 januari 2019

Als je met Brettanomyces vergist moet je rekening houden met een gisting van een paar maanden.

Als ik een Orval achtig bier brouw gaat na de hoofdgisting met een biergist de Bret er bij en laat ik hem nog een maand of 3 staan. Dan nog een half jaar op fles en dan begint de bret smaak goed door te komen. Bij een vergisting van een paar weken zul je weinig merken verwacht ik.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 16 januari 2019

de echte moonshiners
ChrisV , je bent gevonden .

Forum Lid
op 17 januari 2019

Ah, ik had er al een gezien! Leuk dat je ze hier linkt.

Forum Lid
op 17 januari 2019

Vindingrijk maar ik weet of het echt lekker zou zijn,en op houtskool is de themp. niet te regelen.op hout wel.

Forum Lid
op 17 januari 2019

Ach als je niets anders hebt went de smaak vanzelf . I.d.d. houtskool is lastig of je moet ketel kunnen verzetten in hoogte .

Forum Lid
op 17 januari 2019

Ja alcohol met een aangebrand bananen smaakje.maar beter iets dan niets.

Forum Lid
op 17 januari 2019

bij de chinees krijg je ook gebakken banaan .

Forum Lid
op 17 januari 2019

Tja en banaan is heel gezond,zeker als de schil bruin is.maar aangebrand weet ik niet🤔

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren