Nieuwe ketel

Geupdate op 28 juli 2019 in Mijn installatie
24 op 14 september 2018

Ik kreeg gisteren uit een slooppand een nog goed werkende Daalderop 10 liter boiler uit 1987.

Interessanter dan ik dacht: als ik de deksel goed kan aanpassen, kan ik de hem zowel als ketel als als verdubbelaar gebruiken! En de isolatie zit er nog om, dus dat scheelt een hoop verlies!

Maar nou heb ik een vraag. Het element loopt van boven in de deksel naar vier spiralen onderin. Een boiler is, als het goed is, altijd vol, dus het element zou over de volle lengte hitte kunnen afgeven. Voor een stookketel hoeven bij voorkeur alleen de spiralen onderin hitte af te geven. Weet iemand of dat ook zo is? Kan ik het element veilig in een halfvolle ketel gebruiken?

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 14 september 2018

Die elementen kun je niets mee . Sorry dat gaat niet werken .

Forum Lid
op 14 september 2018

Ik heb ooit omgebouw naar een wasmachine element dat werkte wel maar ook geen succes .

Forum Lid
op 14 september 2018

Waarom niet? Het ding zou 2 kW leveren (de nieuwe versie 2,2). De thermostaat beperkt de temperatuur van de boiler tot maximaal 80 graden, maar die kan er af of ik laat hem gewoon buitenboord bungelen, in lucht van 20 graden.

Wat is er mis met mijn theorie?

Forum Lid
op 14 september 2018

Een Boiler staat verwarming kan wanneer deze continu voor de helft droog staat oververhit deze en brand Een boilers verwarming staat van onderaf in het apparaat dus max vermogen als geheel onder water .
Bij stoken vul je de boiler 2/3 dus hangt helft van verwarming droog .

Forum Lid
op 15 september 2018

Na enig puzzelen denk ik dat ik wel begrijp wat je bedoelt en dat mijn eerste angst dus terecht is.

Maar nou snap ik nog niet waarom je wasmachineëlementen geen succes waren. Ik heb een grote ketel geërfd met 2 elementen onderin en zolang die ondergedompeld zijn, is er geen probleem.

Forum Lid
op 16 september 2018

kees22 ik heb zoo een boiler aan de onderkant schoon gemaakt en een warmte element er onder gemaakt en met hittebestendige kit vast gezet dan eenmetalen precies passend vergiet en steenwol klem gezet daaromheen eenbuis van RvS .werkt prima .al jaren .

Forum Lid
op 16 september 2018
Forum Lid
op 16 september 2018

Netjes ! simpel en fictioneel .

Forum Lid
op 16 september 2018

Had deze al eerder gezien: ziet er goed uit. Maar dat warmteëlement, wat is dat precies? Is dat een wasmachineëlement of een elektrische kookplaat? En is de warmteoverdracht goed genoeg?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 16 september 2018

Wasmachine element was geen succes omdat het snel aanbrand na elke stook moest die met schuurspons schoon vanwege branderige bijsmaak . Au bai marie werkte dat wel met wasmachine element . Ik gebruik nu industrie branders op gas .
De onderkant van boiler bewerkt waardoor hij niet meer bol is maar een vlak stuk heeft waar hij op staat .

Forum Lid
op 16 september 2018

OK, duidelijk. Bedankt!

Bij mij valt het aanbranden wel mee, maar ik stook zo schoon mogelijke tomatenpureewijn.

Goed dat je me herinnert aan het vlak maken van de bodem, dat was ik weer vergeten.

Forum Lid
op 16 september 2018

Dit was de warmtespieraal van een wekketel .

Forum Lid
op 16 september 2018

drank die aangebrand is is niet te zuipen,en krijg je bij tweede stook niet er uit

Forum Lid
op 16 september 2018

met bolkop hamer Vanuit midden in cirkels bodem naar binnenkloppen .
Je krijgt dan iets een holte met een stand rand . Hang je de ketel over een rond as als aambeeld binnen sla je hem weer cirkeltjes zo vlak .

Forum Lid
op 16 september 2018

ik heb op het forum heel vaak mijn manier van stoken uitgelegd,mijn manier niets aangebrand niet blind goedkoop simpel.en heeeel goed te drinken .en onder alle omstandigheden te stoken,slaap zacht,ik drink er nog een van €0.20 per ltr.

Forum Lid
op 16 september 2018

Daarom heb ik geen verwarming in ketel maar gewoon eronder een gasbrander Chris.
Ooit In begin 80er jaren geprobeerd een wasmachine element na 3 x was ik zat .
Nadien nooit iets aangebrand .
Enige storing / probleem die ik in de laatste misschien wel 20 jaar heb gehad is een keer gasfles leeg .

Forum Lid
op 17 september 2018

Dit was de warmtespieraal van een wekketel .

Van Troet

Ah, handig! Maar zit die onder de ketel of in de ketel?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 oktober 2018

Vandaag een stapje verder. Omdat ik de isolatie wil laten zitten, heb ik de onderkant van de mantel afgezaagd, na de elektrische onderdelen verwijderd te hebben.

Ik dacht daarna de deksel er af te kunnen schroeven, maar helaas: de messing bouten geven lang niet allemaal genoeg mee: bij gebruik van een steek- of ringsleutel worden ze rond.

Wat te doen? Ik kan ze natuurlijk afslijpen of uitboren, maar ik weet niet wat eronder zit en dus niet of ik wat kapot maak.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Even de bouten heet stoken mer brander .
De bouten zitten in een gietijzeren ring . waarschijnlijk heeft de pakking iets gelekt en daarom wat roest . Je kunt ook eerst inspuiten met een kruipolie en dagje in laten werken . Wanneer ze toch afbreken kun je de stukjes draadeind die zijn blijven zitten een moertje om leggen en vol lassen . daarna losdraaien .

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Het zijn M8 boutjes . Wanneer je er een gaatje inboort van 6 mm heet stoken met brander dan een links tap erin draaien . Dan komt hij er ook uit .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 oktober 2018

Deze kan eronder zitten .
of deze .

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Ik hoopte al op advies van jou! Dank je wel.

Dat van de roest klopt wel. Dus ik heb er WD40 op gespoten.

Dat warm stoken zal ik morgen eens proberen, ik moet er toch bij zijn om de oude koppelingen los te solderen. Lassen kan ik niet en ik heb er ook geen spullen voor, maar dat kleiner uitboren zou ik desnoods nog kunnen proberen.

Dank je wel voor je advies.

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Pas op als je gaat boren dat je niet te diep gaat en door ketel prikt !
hou los boutje erbij voor de max diepte .
Bij het heet stoken van boutjes met hamer tussen door slaan op kopje kan helpen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juli 2019

Zo, de eerste poging met water zit er op.

Ik geloof dat het wel een bruikbare ketel zal worden, al heb ik wat foutjes gemaakt.

Ik kreeg, zoals gezegd, niet alle boutjes van de deksel los, maar heb de 3 die afbraken/niet wilden voorzichtig uitgeboord: telkens o,5 mm grotere boor en vooral niet te diep prikken. Dat lukte nog wel, maar het tappen van nieuwe draad in de gaten ging een scheetje beef.

Het verwarmingselement heb ik losgezaagd uit de deksel met een figuurzaagje. Was wat slordig, maar voor het gat heb ik een mooie, ronde deksel gemaakt die ik redelijk netjes opgesoldeerd heb. Vervolgens heb ik de afgezaagde pijpen van 12 mm verlengd met sokjes en verbreed tot 15 mm, zodat ze aansluiten op de andere buizen. Twee invoerpijpen en 1 uitvoerpijp, dan kan ik nog eens een duo stoken of halverwege het bijvat aanvullen met iets anders. (Shooten noemen ze dat in de VSvA). Ik heb ze wat kromgebogen om ruimte te maken, dus het ziet er wat vreemd uit.

Er zat een dikke, ijzeren deksel op met wat gaten er in. Die heb ik uitgeslepen tot een ronde ring om het koperen dekseltje goed vast te klemmen, maar daarin ben ik wat te ver gegaan. Ik vrees dat ik alsnog een pakking moet maken, omdat die ijzeren ring niet overal goed sluitend afknelt. En ik moest natuurlijk de gaten, waarvan ik de boutjes scheef getapt had, uitvijlen.

Tenslotte bleek dat het handhaven van de isolatie weliswaar inderdaad goed isoleert, maar dat er bij het leeggieten van de ketel onvermijdelijk vloeistof in die mantel lekt. Bij het opstoken gaat die bruisen, wat voor de eerste keer een beetje griezelig was. Bovendien wordt het daardoor onduidelijk of er alcoholhoudende damp ontsnapt en daar hou ik niet van.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren