Nieuwe mogelijkheid? Gist topics op het forum?

Geupdate op 17 maart 2019 in Gist vragen
21 op 17 maart 2019

Gist is een belangrijke voor ons stokers/brouwers. De ene zweert bij simpele bakkers gist, de ander start met de blauwe alcotec zakjes, de brouwers gaan voor de biergisten, whisky liefhebbers pakken de whiskygisten voor deze klus op en dan ook nog is de keuzes tussen droog en vochtig… Nu komt er hier en daar sporadisch is een draadje over gist voorbij, gaan we off-topic over gist maar het valt mij op dat er geen speciale hoek is ingedeeld voor de discussies over gisten, wat ze doen, hoe ze werken, ervaringen, etc etc. Is het misschien mogelijk om hier een speciale hoek voor in te delen op het Forum? Dat lijkt me erg handig en leerzaam voor een ieder. Groetjes uit China

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 17 maart 2019

Jaa goed idee! Meteen een vraag: wat raden jullie aan als gist voor whiskey? Je kunt het natuurlijk met allerlei soorten doen, ook Bruggeman of biergist maar hoe krijg je de mooiste whiskey? Ik zelf heb m’n roggebrood whiskey (is geen echte whiskey, weet ik) met Bruggeman vergist en ben daar heel content mee, heel neutraal. Ik heb vorige week voor t eerst een whiskey-pakket van biobrouwmaat weg gezet met whiskeygist van stillspirits. Deze moet ik nog afstoken maar ik vind de lucht die uit het waterslot komt toch een beetje turbo-achting ruiken. Iemand een idee hoe dat komt?

Forum Lid
op 17 maart 2019

Ik ben zelf nog experimenterende voor welke gist ik wil gebruiken op mn whiskys. Heb nu whisky gisten gebruikt, een tripel gist en een ipa gist, allen droge gist. Tot nu toe vind ik de de tripel gist toch het lekkerst

Forum Lid
op 17 maart 2019

Ik ben begonnen met de still spirits en prestige gist. Snelle en volledige vergisting. Maar nu de laatste keer 2 zakjes mangrove jack Belgian Abbey gebruikt. Moet nog afstoken, maar de geur is alvast aangenamer vind ik. Duurt wel langer…

Forum Lid
op 17 maart 2019

Dat zal ik eens proberen. En ik denk dat ik toch ook weer Bruggeman ga inzetten.

Forum Lid
op 17 maart 2019

Met Bruggeman ben je altijd goed. En goedkoop bovendien 🙂

Forum Lid
op 17 maart 2019

bruggeman is een Saccharomyces cerevisiae dus Een bier / wijn gist .
daarom zeer breed te gebruiken bij diverse dranken .
Daarnaast kun je bruggeman een voedings bodem geven en daarmee een cultuur maken en heel lang bewaren en meermalen dus ervan gebruiken . ( dus stattler het kan nog goedkoper 😊)

Forum Lid
op 17 maart 2019

Als het echt goedkoop moet kan je ook op wilde gist gaan jagen natuurlijk 🙂

Forum Lid
op 17 maart 2019

een wilde gist is voor verschillende dranken beneficiair maar wil je die als cultuur bewaren kost het ook een paar pakken meel .
Als je voornamelijk wat tijd wil investeren kun je 1 pakje bruggeman gebruiken als basis deze met meel en water onderhouden en voeden en hier 3 jaar van gebruiken . Deze simpele bakkersgist kun je ook versterken waardoor deze ook langer door gist ook bij lagere temperaturen .

Forum Lid
op 17 maart 2019

Ga ik eens proberen 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 maart 2019

Goed idee en bij deze geregeld!

Ik heb dit bericht verplaatst naar de nieuwe categorie. Ik zal dat later met zoveel mogelijk andere gist topics ook doen.

Bedankt voor het meedenken!

Forum Lid
op 17 maart 2019

Super Jan!
Alles om onszelf nog meer handigheidjes en weetjes aan te leren om nog betere drankjes te maken!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 17 maart 2019

Leuk idee! Direct een vraagje voor de brouwers onder ons: iemand ervaring met de Wyeast producten? Ik heb gisteren een Duvel kloon gebrouwen. Ik kwam zwaar boven verwachting uit op 1084 sg… Normaal gebruik ik steeds fermentis en mangrove jack droge gisten, en mij nu laten verleiden tot wyeast vloeibaar… Normaal gezien heb ik veel activiteit na enkele uren, nu na 18 uur niets… zelfs geen opbouw van druk in het waterslot… Iemand hier ervaring mee?

Forum Lid
op 17 maart 2019

Ik heb eens een Tennessee White Labs vloeibaar gebruikt en heb toen een giststarter gemaakt. Deze heeft t toen wel gedaan. 

Crew member
op 17 maart 2019

Met vloeibare gisten ontkom je er haast niet aan om eerst een starter te maken. Afhankelijk van de opslag ervan sterven er steeds meer actieve gistcellen. Ook korreligste moeten gekoeld bewaard worden. De houdbaarheid is vele malen langer en Fermentis heeft recent de houdbaarheid van haar gisten verleng van twee naar 3 jaar. Een andere optie is meerdere zakjes te gaan gebruiken. Op gist wordt (te) vaak bezuinigd. Raadpleeg Mr Malty voor de juiste dosering   http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Forum Lid
op 17 maart 2019

droge gisten kunnen het best bewaard op 15 tot 18 gr .
Natte gisten in koelkast op 4 tot 6 gr . enkele weken houdbaar.
Ook kun je natte gisten invriezen en op -18 heel lang bewaren .
maar ook kun je een gist cultuur in koelkast bewaren en deze zelf onderhouden / voeden Hierdoor kun je deze 3 tot 5 jaar opgang houden en elke week gebruiken ervan .

Forum Lid
op 17 maart 2019

Munckerik: starter heb ik niet gemaakt, hadden me verteld dat het smackpack systeem op zich volstaat. Ik zie wel. Indien morgen geen activiteit ga ik herpitchen met Belgian triple van MJ denk ik. Indien wel activiteit ga ik het in de gaten houden en na een week of zo bijpitchen met champagnegist. Ik ben ver boven mijn verwachte sg uitgekomen en denk dat de wyeast sowieso niet in staat zal zijn mijn sg terug te brengen naar de verwachte 1011.

Crew member
op 17 maart 2019
droge gisten kunnen het best bewaard op 15 tot 18 gr .  Van Robbert

Robbert, daar denken zowel Fermentis als Mangrove Jack’s anders over. Fermentis adviseert < 10ºC en Mangrove Jack’s adviseert; Store in fridge. 

Ik zou alle droge gisten voor een optimale houdbaarheid bewaren in de koelkast, dan heb je weinig last van temperatuurschommelingen. 

Crew member
op 17 maart 2019
Munckerik: starter heb ik niet gemaakt, hadden me verteld dat het smackpack systeem op zich volstaat.  Van Stattler

 

Dat is inderdaad wat ze beweren maar ik vind sowieso dat de gistfabrikanten een beetje weinig gist adviseren. Ik denk dat ze er ook vanuit gaan dat je dan ook voldoende gistvoedingsstoffen hebt toegevoegd. 

 

Forum Lid
op 17 maart 2019

Hoe maak je een simpele goede giststarter? Ik zit te twijfelen om aankomende keer een vloeibare gist te gebruiken. Enige tips?

Forum Lid
op 17 maart 2019

Beter goed gepikt dan slecht beschreven. https://www.brouw-bier.nl/praktijk/stappen/giststarter.aspx

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 maart 2019

geheel gevacumeerd of in seal verpakking maakt ook verschil in bewaar temperaturen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren