Odin’s Gin

Geupdate 3 dagen geleden in Spirits
32 op 18 oktober 2017

Tijdens mijn inleest tijd en voor de bouw van mijn ketel / kolom tegen dit filmpje op youtube gelopen van Odin waarin hij (in mijn beleving) op een zeer begrijpelijke manier verteld hoe je gin kunt stoken.

Op zijn forum vind je o.a. ook een recept voor Odin’s Easy Gin  Is er iemand die hier ervaring mee heeft en of tips kan geven om hiermee aan de slag te gaan.

 

Mijn idee / plan is om mijn birdwatcher wash te stoken en daarna een Gin stook te doen, echter vraag ik mij dus nu af hoe ik dit aan moet pakken.

Ik heb een reflux kolom en het lijkt mij om de smaak goed mee te pakken dat ik de Gin stook moet doen zonder reflux koeling maar klopt mijn redenatie ?

 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
11 op 19 oktober 2017

Sj44 als je alleen met reflux stookt ben je de smaak kwijt,als je een helm heb daar mee stoken dan hou je de smaak 👍

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Likeurtje, heb jij ervaring met Gin stoken ? Want wat jij nu beweert heb ik vaker gehoord, maar ook weer het tegendeel waar beweert wordt dat Gin prima te stoken is met reflux.

Als je het filmpje bekijkt stookt Odin zijn Gin ook niet in een ketel met een helm….

 

En dan blijft de vraag moet ik dan een hele nieuwe kolom / ketel gaan aanschaffen of kan ik mijn huidige reflux kolom gebruiken maar botweg de reflux koeler niet gebruiken / aanzetten ?

Hoop dat er iemand hier op het forum is die ervaring heeft met Gin stoken en deze ervaringen wil delen.

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k,

weet niet of je een Boka hebt ( reflux ), maar daar kan je wel smaakvol mee stoken.

Je zet dan de kraan helemaal open ( dicht is 100 procent reflux ) en stookt dan in principe in potstill modus.

 

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Wel rustig stoken dan, maar dat lijkt me logisch 😉

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Nee het is geen boka, hoe ik hem wel moet noemen “geen idee” Maar hier vindt je de foto’s van de tot stand koming.

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Ja, zag het net al, geen idee..

Weet dat odin ook met een te regelen ( kraan ) reflux werkt.

Hoe dat bij jou te regelen valt zou ik ook niet weten, misschien je vulling verwijderen of drastisch minderen ?

Zijn ook maar ideeën , maar ik zou zeggen, gewoon proberen.

Mijn motto is dan ook : niet lullen maar stoken 😉

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

 

Mijn motto is dan ook : niet lullen maar stoken 😉

Van CaPo70

Ja daar maak je wel een goed punt 🙂
Enige is dat ik wel graan een beetje voorbereid te werk ga om zo hele domme dingen te voorkomen, want tja een stook kost me al gauw 4 tot 5 uur en de dagen dat ik zoveel tijd heb zijn er niet zoveel.

Heb geen haast nu dus ik wacht nog even af wellicht zijn er mensen met ervaring !

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Goed plan,

Heb een potstill en nu dan een Boka om mee aan de slag te gaan.

Succes !

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k ik stook met een T500 reflux en coperdone met helm,met andere ketels geen ervaring! Maar als je de reflux leeg maakt van zadels,kan het ook wel denk ik!

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k ik ga ok een gin proberen met granen maar moet nog wat kruiden hebben,ik laat wel weten als ik zo ver ben,eerst nog een markt doen voor de kruiden !.

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Zoals ik zie dat je geen regelbare reflux hebt en ik zou in jou situatie zijn, zou ik met lege kolom enkel op de koeling van je liebig stoken.

Zoals eerder gezegd heb ik niet een ketel zoals die van jou, maar dat zou mijn keuze zijn 😉

Jou redenatie komt dus overeen met die van mij..

Forum Lid
op 20 oktober 2017
of kan ik mijn huidige reflux kolom gebruiken maar botweg de reflux koeler niet gebruiken / aanzetten ?Van sj44k

Zo is het inderdaad. Afhankelijk van welk ABV je hebben wil, regel je het koelwater van je reflux condensor. Zonder koelwater in de reflux condensor heb je een potstill. Eerst stabiliseren in 100% reflux, heads afnemen, en dan kun je dus gaan potstillen. Kolom niet leegmaken! Uiteraard moet je liebig condensor wel alle damp kunnen condenseren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 oktober 2017

Hee Sj44k, ik kan je vertellen dat je met jouw ketel best Gin kan stoken omdat ik dat zelf namelijk ook doe.

ik haal zelfs niet eens mijn vulling uit de kolom.

Ik heb van Hilbilly ooit eens een potje met Gin gekregen die ik zo lekker vond dat ik meteen aan hem het recept heb gevraagd, dat recept gebruik ik nog steeds.

ik heb de koeling van mijn reflux wel een klein beetje aan staan, ik heb mij laten vertellen dat je dan een betere scheiding krijgt tussen je voorloop, hart en naloop. Je hebt dan dus meer hart.

uiteraad moet je niet teveel je reflux gebruiken want je wilt geen pure alcohol.

ik doe mijn kruiden in de neutrale sterke alcohol, laat dat een dag of 6 staan, kruiden eruit filteren en terug verdunnen om vervolgens weer te stoken

Forum Lid
op 26 oktober 2017

na dat stoken kom ik op ongeveer 75 a 80 procent alcohol, deze ruikt dan al lekker naar Gin, vervolgens terug verdunnen naar zo’n 40%… dit lekker laten rusten en Au bain Marie verouderen… vervolgens meteen weer aan een nieuwe batch beginnen want hier is het altijd eerder op dan verwacht

 

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Hoi Fastback,

zou je dat recept van de Gin ook met mij willen delen?

Groet, @ndré

Forum Lid
op 26 oktober 2017

@Fastback
Wij weten elkaar wel mooi te vinden op meerdere vlakken merk ik al !
Wat goed !
Ik sluit me bij Andre aan zou je s.v.p. aan kunnen geven wat je recept is en met hoeveel liter alcohol je begint zodat ik dit ook exact kan namaken ?

Btw

Heb jij nog steeds de keramische ringen in je kolom zitten gezien je aangaf je op termijn een keer met andere vulling wilde gaan werken ?

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Uiteraard heb ik er geen probleem mee het Gin recept te delen… volgens mij heeft Hilbilly er geen copyright op ?, ik heb tenminste niets getekend.

ik zal het recept zo opzoeken en hier neerzetten.

ik heb nog steeds de keramische ringen ja, die wil ik wel vervangen door rvs en koper maar heb nog niets besteld, heb ondertussen wel wat meer nodig dus wil eerdaags wat gaan bestellen

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 oktober 2017

hierbij letterlijk het recept wat ik van Hilbilly heb gekregen:

 

gebruik alcohol van zo’n 85 a 90 %

per liter gaat daarin:

18 gram jeneverbes

9 gram gemalen koriander

halve theelepel kardemom (dat zijn ca. 15-20 zwarte zaadjes)

3 vleugels van een ster anijs

15% van een kaneelstokje

2 Citroën schillen (zonder wit)

2 sinaasappel schillen (zonder wit)

Dit alles zo’n 5 dagen laten trekken en dagelijks schudden !

het recept geeft niet aan of de kruiden er dan allemaal uitgefilterd worden of dat die er in blijven zitten tijdens het terugverdunnen en stoken ?.

ik filter vervolgens de kruiden er allemaal uit en verdun dan vervolgens de alcohol terug naar zo’n 40% alcohol… 

vervolgens dit voor de 2e keer stoken met een minimale reflux en stoppen zodra de gin mistig begint te worden.

deze gestookte en mooie heldere gin vervolgens terugverdunnen naar zo’n 42%.

deze Gin dan vervolgens op 58 graden 3uur lang au-bain Marie verwarmen

 

en klaar is de Gin

 

Forum Lid
op 27 oktober 2017

 

Dank je Fastback.

TOP

Forum Lid
op 9 januari 2018

Hoi beste Fastback,

sorry voor de (domme?) vragen maar ben helemaal nieuw in deze materie!

De alcohol van 90% heb ik gedistilleerd in de StillT500 ! Dan volg ik je recept tot

aan filteren en verdunnen tot 40% ! Dan voor de 2de keer stoken??? WAar is de 1ste stook? Of is de alcohol van 90% de 1ste stook? Gebruik ik voor de “2de” stook een alambiek? Of terug de StillT500? Met Copperdome? Of met de kolom ZONDER ZADELS? (met de zadels ben ik de smaak toch terug kwijt?)

Is dit ook de werkwijze voor jenever? Met aangepaste kruiden natuurlijk.

Bedankt he!

Forum Lid
op 9 januari 2018

Met de T500 kan je wel op smaak stoken.

Moet je alleen de koeling in de stijgleiding bypassen.

Dus het koelwater alleen op de liebig aansluiten. Dan werkt hij als potstill ( geen reflux )

Zadels er uit halen ? Mijn gevoel zegt van wel. kwestie van proberen

Forum Lid
op 9 januari 2018

Ik volg oengabunga.  Haal de vulling uit je kolom en doe de bypass van je koelspiraal (dus enkel koelen in de liebigcondenser).  Door het weghalen/niet gebruiken van je vulling EN je koelspiraal ga je weinig of geen reflux creëren en behoud je alle smaak.  Als je de T500 met RVS condenser hebt, laat misschien enkel je koperen zadels zitten.  Als je de koperen versie hebt kan je alles eruit laten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 januari 2018

Beste “oengabunga” en Skoldt,

hartelijke dank voor jullie reactie; helaas ben ik echt wel een “groentje” en vergeef het

mij maar wat is de “liebigcondenser” en hoe doe ik een “bypass van de koelspiraal”?

(Ik heb de StillT500 met koperen kolom)

 

Forum Lid
op 10 januari 2018

Zie foto :

Liebig-koeler is het stukje korte buis aan de zijkant van je kolom.  Dit is een buis waar een smallere buis doorheen loopt.  In het buitenste gedeelte komt koelwater van onderen in en koelt de binnenste dunnere buis waar je alcohol condenseert.  Zo ziet de normale water- en alcohol flow eruit van een T500 :

 

Hoe zorg ik dat de T500 geen reflux meer creëert :

  • ontkoppel buisje tussen 1 en 2
  • ontkoppel buis van 3 en sluit deze aan op 1

De thermometer is in dit geval van geen enkel nut meer, dus die haal je eraf.

Forum Lid
op 10 januari 2018

in de handleiding, van de T500 kun je vinden hoe je hem uitschakelt, vindt je onder de manier om water te distilleren, om water te distilleren moet je hem ook uitschakelen.

Forum Lid
op 10 januari 2018

In deze topic vindt je een afbeelding met pijlen.

https://www.stookforum.nl/thread/babydragon-op-de-grainfather/

Grts.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 januari 2018

Super bedankt!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 oktober 2018

Ik heb een birdwatcher staan, en alle ingredienten in huis om de Easy Odin te gaan maken. Ik ga morgen waarschijnlijk stoken.

Ik vond nog een mooie jeneverbes-struik met wat donkere bes..

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

Bij deze:

Forum Lid
op 8 november 2018

3 liter van 93% met het recept van Hilbilly staat te maceren vanaf dinsdag , moet zeggen het ruikt nu al lekker , ben benieuwd hoe dit gaat smaken !

Bass

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

Die van mij vandaag afgestookt. Ik had een liter opgezet volgens recept Odin en een liter met als toevoeging een steranijs. Het destillaat geurt al lekker, al is de citrusgeur wat op de voorgrond. Ik haal er maar weinig anijs uit. Terug verdunt naar ongeveer 40%, nu staat het te rusten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

Alles volgens recept gedaan.. vandaag een klein glaasje aan het nippen. Ik ben erg onder de indruk. Als iemand zou zeggen: ik heb hier 40 euro voor betaald, zou ik hem geloven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren