Odin’s Gin

Geupdate op 8 april 2019 in Spirits
92 op 18 oktober 2017

Tijdens mijn inleest tijd en voor de bouw van mijn ketel / kolom tegen dit filmpje op youtube gelopen van Odin waarin hij (in mijn beleving) op een zeer begrijpelijke manier verteld hoe je gin kunt stoken.

Op zijn forum vind je o.a. ook een recept voor Odin’s Easy Gin  Is er iemand die hier ervaring mee heeft en of tips kan geven om hiermee aan de slag te gaan.

 

Mijn idee / plan is om mijn birdwatcher wash te stoken en daarna een Gin stook te doen, echter vraag ik mij dus nu af hoe ik dit aan moet pakken.

Ik heb een reflux kolom en het lijkt mij om de smaak goed mee te pakken dat ik de Gin stook moet doen zonder reflux koeling maar klopt mijn redenatie ?

 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
11 op 19 oktober 2017

Sj44 als je alleen met reflux stookt ben je de smaak kwijt,als je een helm heb daar mee stoken dan hou je de smaak ?

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Likeurtje, heb jij ervaring met Gin stoken ? Want wat jij nu beweert heb ik vaker gehoord, maar ook weer het tegendeel waar beweert wordt dat Gin prima te stoken is met reflux.

Als je het filmpje bekijkt stookt Odin zijn Gin ook niet in een ketel met een helm….

 

En dan blijft de vraag moet ik dan een hele nieuwe kolom / ketel gaan aanschaffen of kan ik mijn huidige reflux kolom gebruiken maar botweg de reflux koeler niet gebruiken / aanzetten ?

Hoop dat er iemand hier op het forum is die ervaring heeft met Gin stoken en deze ervaringen wil delen.

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k,

weet niet of je een Boka hebt ( reflux ), maar daar kan je wel smaakvol mee stoken.

Je zet dan de kraan helemaal open ( dicht is 100 procent reflux ) en stookt dan in principe in potstill modus.

 

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Wel rustig stoken dan, maar dat lijkt me logisch 😉

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Nee het is geen boka, hoe ik hem wel moet noemen “geen idee” Maar hier vindt je de foto’s van de tot stand koming.

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Ja, zag het net al, geen idee..

Weet dat odin ook met een te regelen ( kraan ) reflux werkt.

Hoe dat bij jou te regelen valt zou ik ook niet weten, misschien je vulling verwijderen of drastisch minderen ?

Zijn ook maar ideeën , maar ik zou zeggen, gewoon proberen.

Mijn motto is dan ook : niet lullen maar stoken 😉

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

 

Mijn motto is dan ook : niet lullen maar stoken 😉

Van CaPo70

Ja daar maak je wel een goed punt 🙂
Enige is dat ik wel graan een beetje voorbereid te werk ga om zo hele domme dingen te voorkomen, want tja een stook kost me al gauw 4 tot 5 uur en de dagen dat ik zoveel tijd heb zijn er niet zoveel.

Heb geen haast nu dus ik wacht nog even af wellicht zijn er mensen met ervaring !

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Goed plan,

Heb een potstill en nu dan een Boka om mee aan de slag te gaan.

Succes !

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k ik stook met een T500 reflux en coperdone met helm,met andere ketels geen ervaring! Maar als je de reflux leeg maakt van zadels,kan het ook wel denk ik!

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Sj44k ik ga ok een gin proberen met granen maar moet nog wat kruiden hebben,ik laat wel weten als ik zo ver ben,eerst nog een markt doen voor de kruiden !.

 

Forum Lid
op 19 oktober 2017

Zoals ik zie dat je geen regelbare reflux hebt en ik zou in jou situatie zijn, zou ik met lege kolom enkel op de koeling van je liebig stoken.

Zoals eerder gezegd heb ik niet een ketel zoals die van jou, maar dat zou mijn keuze zijn 😉

Jou redenatie komt dus overeen met die van mij..

Forum Lid
op 20 oktober 2017
of kan ik mijn huidige reflux kolom gebruiken maar botweg de reflux koeler niet gebruiken / aanzetten ?Van sj44k

Zo is het inderdaad. Afhankelijk van welk ABV je hebben wil, regel je het koelwater van je reflux condensor. Zonder koelwater in de reflux condensor heb je een potstill. Eerst stabiliseren in 100% reflux, heads afnemen, en dan kun je dus gaan potstillen. Kolom niet leegmaken! Uiteraard moet je liebig condensor wel alle damp kunnen condenseren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 oktober 2017

Hee Sj44k, ik kan je vertellen dat je met jouw ketel best Gin kan stoken omdat ik dat zelf namelijk ook doe.

ik haal zelfs niet eens mijn vulling uit de kolom.

Ik heb van Hilbilly ooit eens een potje met Gin gekregen die ik zo lekker vond dat ik meteen aan hem het recept heb gevraagd, dat recept gebruik ik nog steeds.

ik heb de koeling van mijn reflux wel een klein beetje aan staan, ik heb mij laten vertellen dat je dan een betere scheiding krijgt tussen je voorloop, hart en naloop. Je hebt dan dus meer hart.

uiteraad moet je niet teveel je reflux gebruiken want je wilt geen pure alcohol.

ik doe mijn kruiden in de neutrale sterke alcohol, laat dat een dag of 6 staan, kruiden eruit filteren en terug verdunnen om vervolgens weer te stoken

Forum Lid
op 26 oktober 2017

na dat stoken kom ik op ongeveer 75 a 80 procent alcohol, deze ruikt dan al lekker naar Gin, vervolgens terug verdunnen naar zo’n 40%… dit lekker laten rusten en Au bain Marie verouderen… vervolgens meteen weer aan een nieuwe batch beginnen want hier is het altijd eerder op dan verwacht

 

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Hoi Fastback,

zou je dat recept van de Gin ook met mij willen delen?

Groet, @ndré

Forum Lid
op 26 oktober 2017

@Fastback
Wij weten elkaar wel mooi te vinden op meerdere vlakken merk ik al !
Wat goed !
Ik sluit me bij Andre aan zou je s.v.p. aan kunnen geven wat je recept is en met hoeveel liter alcohol je begint zodat ik dit ook exact kan namaken ?

Btw

Heb jij nog steeds de keramische ringen in je kolom zitten gezien je aangaf je op termijn een keer met andere vulling wilde gaan werken ?

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Uiteraard heb ik er geen probleem mee het Gin recept te delen… volgens mij heeft Hilbilly er geen copyright op ?, ik heb tenminste niets getekend.

ik zal het recept zo opzoeken en hier neerzetten.

ik heb nog steeds de keramische ringen ja, die wil ik wel vervangen door rvs en koper maar heb nog niets besteld, heb ondertussen wel wat meer nodig dus wil eerdaags wat gaan bestellen

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 26 oktober 2017

hierbij letterlijk het recept wat ik van Hilbilly heb gekregen:

 

gebruik alcohol van zo’n 85 a 90 %

per liter gaat daarin:

18 gram jeneverbes

9 gram gemalen koriander

halve theelepel kardemom (dat zijn ca. 15-20 zwarte zaadjes)

3 vleugels van een ster anijs

15% van een kaneelstokje

2 Citroën schillen (zonder wit)

2 sinaasappel schillen (zonder wit)

Dit alles zo’n 5 dagen laten trekken en dagelijks schudden !

het recept geeft niet aan of de kruiden er dan allemaal uitgefilterd worden of dat die er in blijven zitten tijdens het terugverdunnen en stoken ?.

ik filter vervolgens de kruiden er allemaal uit en verdun dan vervolgens de alcohol terug naar zo’n 40% alcohol… 

vervolgens dit voor de 2e keer stoken met een minimale reflux en stoppen zodra de gin mistig begint te worden.

deze gestookte en mooie heldere gin vervolgens terugverdunnen naar zo’n 42%.

deze Gin dan vervolgens op 58 graden 3uur lang au-bain Marie verwarmen

 

en klaar is de Gin

 

Forum Lid
op 27 oktober 2017

 

Dank je Fastback.

TOP

Forum Lid
op 9 januari 2018

Hoi beste Fastback,

sorry voor de (domme?) vragen maar ben helemaal nieuw in deze materie!

De alcohol van 90% heb ik gedistilleerd in de StillT500 ! Dan volg ik je recept tot

aan filteren en verdunnen tot 40% ! Dan voor de 2de keer stoken??? WAar is de 1ste stook? Of is de alcohol van 90% de 1ste stook? Gebruik ik voor de “2de” stook een alambiek? Of terug de StillT500? Met Copperdome? Of met de kolom ZONDER ZADELS? (met de zadels ben ik de smaak toch terug kwijt?)

Is dit ook de werkwijze voor jenever? Met aangepaste kruiden natuurlijk.

Bedankt he!

Forum Lid
op 9 januari 2018

Met de T500 kan je wel op smaak stoken.

Moet je alleen de koeling in de stijgleiding bypassen.

Dus het koelwater alleen op de liebig aansluiten. Dan werkt hij als potstill ( geen reflux )

Zadels er uit halen ? Mijn gevoel zegt van wel. kwestie van proberen

Forum Lid
op 9 januari 2018

Ik volg oengabunga.  Haal de vulling uit je kolom en doe de bypass van je koelspiraal (dus enkel koelen in de liebigcondenser).  Door het weghalen/niet gebruiken van je vulling EN je koelspiraal ga je weinig of geen reflux creëren en behoud je alle smaak.  Als je de T500 met RVS condenser hebt, laat misschien enkel je koperen zadels zitten.  Als je de koperen versie hebt kan je alles eruit laten.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Beginnersvraag: ik zou dit willen proberen, ben alle kruiden gaan halen. Moeten de jeneverbessen vermalen worden, of gooi ik ze er gewoon in?

Brouwmaat
op 12 februari 2019

Even kneuzen is voldoende

Forum Lid
op 13 februari 2019

Heb dit recept nu twee maal gedaan. Een keer met kneuzen en een andere keer met grof malen van de kruiden. 1 week macereren. Geen verschil merkbaar…

Forum Lid
op 13 februari 2019

Dank voor de info, ik heb wel een stommiteit begaan vrees ik. De Kardemom die ik gekocht heb zijn geen zwarte zaadjes maar een soort van gedroogde groene peulen. Heb deze er dus ingeflikkerd. Het resultaat na 18u macereren: een ongelofelijk pikante geur, zet de neus helemaal open en overheerst alle andere kruiden die niet te onderscheiden zijn.

Ik vrees dat ik een eerder spicy gin zal hebben, wat niet de bedoeling was. Ga het zaterdag gewoon afstoken en dan zie ik wel, wie weet komt er een price winning gin uit… of niet…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 januari 2018

Beste “oengabunga” en Skoldt,

hartelijke dank voor jullie reactie; helaas ben ik echt wel een “groentje” en vergeef het

mij maar wat is de “liebigcondenser” en hoe doe ik een “bypass van de koelspiraal”?

(Ik heb de StillT500 met koperen kolom)

 

Forum Lid
op 10 januari 2018

Zie foto :

Liebig-koeler is het stukje korte buis aan de zijkant van je kolom.  Dit is een buis waar een smallere buis doorheen loopt.  In het buitenste gedeelte komt koelwater van onderen in en koelt de binnenste dunnere buis waar je alcohol condenseert.  Zo ziet de normale water- en alcohol flow eruit van een T500 :

 

Hoe zorg ik dat de T500 geen reflux meer creëert :

  • ontkoppel buisje tussen 1 en 2
  • ontkoppel buis van 3 en sluit deze aan op 1

De thermometer is in dit geval van geen enkel nut meer, dus die haal je eraf.

Forum Lid
op 10 januari 2018

in de handleiding, van de T500 kun je vinden hoe je hem uitschakelt, vindt je onder de manier om water te distilleren, om water te distilleren moet je hem ook uitschakelen.

Forum Lid
op 10 januari 2018

In deze topic vindt je een afbeelding met pijlen.

https://www.stookforum.nl/thread/babydragon-op-de-grainfather/

Grts.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 januari 2018

Super bedankt!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 oktober 2018

Ik heb een birdwatcher staan, en alle ingredienten in huis om de Easy Odin te gaan maken. Ik ga morgen waarschijnlijk stoken.

Ik vond nog een mooie jeneverbes-struik met wat donkere bes..

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

Bij deze:

Forum Lid
op 8 november 2018

3 liter van 93% met het recept van Hilbilly staat te maceren vanaf dinsdag , moet zeggen het ruikt nu al lekker , ben benieuwd hoe dit gaat smaken !

Bass

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 november 2018

Die van mij vandaag afgestookt. Ik had een liter opgezet volgens recept Odin en een liter met als toevoeging een steranijs. Het destillaat geurt al lekker, al is de citrusgeur wat op de voorgrond. Ik haal er maar weinig anijs uit. Terug verdunt naar ongeveer 40%, nu staat het te rusten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 november 2018

Alles volgens recept gedaan.. vandaag een klein glaasje aan het nippen. Ik ben erg onder de indruk. Als iemand zou zeggen: ik heb hier 40 euro voor betaald, zou ik hem geloven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 december 2018

Na het stoken aanlengen tot 43 %,onder de 43 % slaat ie troebel,vervolgens een week of 5 laten staan. De eerste 2 weken overheerst de jeneverbes maar dit trekt later bij.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 29 december 2018

Ik heb momenteel een klassieke sugarwash staan borrelen. Heeft het enig nut om na het klaren gin ingrediënten toe te voegen zodoende de alcohol na de eerste stook reeds een lichte ginaroma heeft? Een alternatief waar ik aan dacht is de ginkruiden bovenaan mijn stookketel hangen in een neteldoek? Nadien zou je dezelfde kruiden uit de neteldoek opnieuw kunnen gebruiken tijdens het maceratieproces? Just a thought. Thanks!

Forum Lid
op 18 januari 2019

Ik denk wel dat je wat van de aroma’s meekrijgt. Toch denk ik dat je meer meekrijgt als je de kruiden macereerd. Een snellere methode is om slechts één nacht te macereren en dan, met de kruiden in je ketel de fijnstook te doen. Als je een ketel hebt zonder verwarmings-element in je pot, kan dat zonder neteldoek. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik wil een strip-run doen, en van die opbrengst een tweede (fijn)stook met kruiden doen.

 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Als je op gas stookt gewoon alles 24 uur laten macereren en dan alles in je ketel kiepen en afstoken. Stook je electrisch dan twee weken laten macereren.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Ik stook op een electrische kookplaat.. Maakt, volgens mij niet uit of je met gas verhit of een plaat. Als het element maar niet in je ketel zit, toch?

 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Klopt helemaal

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 januari 2019

Ik sprak afgelopen zondag een gin producent. Hij zei als je de kruiden boven je vloeistof hang, je je eerst stook goed moest verdunnen, zodat de kruiden meer tijd hebben om zacht te worden. Ook komen er bij het stoken, in het begin te sterke smaken mee van de olien enzo. Dus kleine cut’s maken en proeven. Ik spreek helaas nog niet uit ervaring, maar dat komt binnenkort nog wel.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Je maakt geen cuts want die heb je al gemaakt tijdens het stoken van de neutraal. Je gooit enkel de eerste 10 ml weg omdat daar de meeste olieen van de jeneverbes in zitten. Meestal stop ik met afnemen bij een abv van 65 %.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Een klein cutje dus.

Forum Lid
op 18 januari 2019

En het verdunnen dan, dat moest ook zo min mogelijk. Dat zou de smaak ook verdunnen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 januari 2019

Ik heb onlangs dit recept geprobeerd, weliswaar met weglaten van de sinaas-schil. Heb de kruiden fijn gestampt en 1 week laten macereren. Vervolgens gestookt zonder kolom en gestopt toen het destillaat troebel werd (heeft dan nog circa 40 ABV) Het totale destillaat had circa 62 ABV en bij aanlengen met water tot 42° sloeg het troebel. Dus echt wel veel (té veel) smaak-oliën aanwezig. Filtratie doorheen enkele lagen keukenpapier zorgde voor een uitstekend resultaat. Deze gin ruikt en smaakt veel voller dan een commerciële ‘standaard’ kwaliteit (Gordon’s of zo) Perfect voor een Gin Fizz of Gin tonic…

Forum Lid
op 29 januari 2019

Crispi; waar stook je mee? Heb je het bij de tweede keer stoken nog verder verdunt met water?

Ik was ook erg positief over het resultaat. Ik ga em zeker nog eens doen.

Forum Lid
op 29 januari 2019

Ik ben vertrokken van een suikerwash en kreeg na striprun en vervolgens ozon/bicarbonaat behandeling en fijnstook een vrij neutrale alcohol van 80°. Hierin heb ik de kruiden laten macereren. Na filtratie om de kruiden te verwijderen, heb ik terug verdunt tot circa 45°. Dit heb ik vervolgens in een potstill opnieuw gedestilleerd. (dus zonder kolom)…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 30 januari 2019

Net alle ingrediënten besteld.
Ik ga de gin van hilbilly en Odin allebei maken met mijn ffv wash.
Ik ga denk ik wel meteen 10 liter maken want anders zal mijn t500 ketel niet vol genoeg zijn.
Normaal ga ik tegen dit weekend ook alles hebben om zelf een pwm te maken zodat ik de t500 kan regelen.

Forum Lid
op 30 januari 2019

Ik heb met de T-500 en de helm ook wel 4 l gestookt, ging goed.

Forum Lid
op 30 januari 2019

Ik had de gin volgen recept Odin gedaan, maar in 1 liter een steranijs mee laten macereren. Deze was net iets lekkerder dan het orginele recept…

Forum Lid
op 30 januari 2019

Ik heb met de T-500 en de helm ook wel 4 l gestookt, ging goed.

Van Mick

Ik heb enkel de Condenser dat ik als kolom ga gebruiken. Heb je dan ook met een pwm gewerkt?

Forum Lid
op 31 januari 2019

Je bedoelt de refluxkolom?

Ik heb inderdaad een regelbare voeding gebruikt, dat is een must als je op smaak stookt, ook met een volle ketel.

Forum Lid
op 31 januari 2019

Voor de mensen die meelezen zag dat mijn topic over mijn ketel alweer uit 2017 dateert  waarin ik ook een budget vermogensregelaar heb gebouwd op basis van 
Deze 4000w regelaar (de 2000w zijn nog goedkoper maar ik pak voor die paar centen liever een flink overcapaciteit i.v.m. betere koellichamen e.d.) en dit display

Dit samen met een behuizing en wat bekabeling heb je voor minder dan 20 euro een prima vermogensregelaar die tot op heden zeer betrouwbaar zijn werk doet en met het display prima inzage geeft van je opgenomen en je totaal verbruikte vermogen.

 

Forum Lid
op 31 januari 2019

Volgens de specs moet je boven 10A een ventilator gebruiken en met 2000W zit je daar al dicht tegen aan.

Je hebt bij 2000W 1,3 A marge. Even opletten dus als je deze regelaar voor grotere vermogens gaat gebruiken.

Forum Lid
op 31 januari 2019

Ik heb bij ali alles besteld om een pwm te maken met een SSR, display en potmeter.

De SSR had ik nog liggen (reserve voor mijn craftbeerpi installatie) dus ik kom er goedkoop vanaf 🙂

Forum Lid
op 21 februari 2019

Klein probleem: Ik heb hier blijkbaar de verkeerde SSR liggen en heb een andere besteld maar ga wel nog een maand moeten wachten op levering…

3 dagen geleden heb ik de hilbilly gin gemaakt en staat nu te macereren, kan ik deze nog een maand bewaren voor ik deze afstook? En is het best dat ik deze na een week al filter om geen bijsmaken te hebben?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 februari 2019

Ik heb met een T500 ook al op smaak gestookt waarbij ik de originele vulling eruit heb gehaald. De koperen zadels terug in de kolom en de kolom voor een derde gevuld met knikkers heb toen gestookt op de normale manier. Als je op deze manier stookt behoud je toch enige reflux maar je hevelt ook smaak mee over. Heb toen ouzo gemaakt en deze is zeer goed gelukt met veel anijs smaak.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 februari 2019

Dus op smaak stoken gaat blijkbaar ook prima met een T500 kolom is dan mijn conclusie

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 februari 2019

Er gaat in een kolom wel naar hoogte meer scheidingen komen en daarom ook smaak verloren .
Om toch ook meer smaak mee te krijgen zal daarom de damp temperatuur hoger zijn .
meeste bruikbare smaken komen over wanneer temperatuur op brug tussen tussen 78,3 en 88 gr komt . ( voor sommige dranken word tot 92 -94 gestookt )
wat wel gevaar is als er met kolom bovenin hoge temperatuur moet worden gehaald onder in ook temperatuur hoger zit waardoor kans op koken , overkoken en aanbranden ook groter is .
Daarnaast meer stoom vorming van het aanwezige water en daardoor druk opbouw omdat vaak de uitstroom opening een vrij kleine diameter heeft.
Niet alle ketels zijn voorzien van een druk ontlasting .
( was pas nog een explosie in het nieuws bij een distilleerderij )

Forum Lid
op 1 februari 2019

Als je een T500 hebt of een andere zou je minimaal zoiets als onderstaande in je boiler moeten maken, kwestie van een gaatje boren. Het is al idioot dat de fabrikant dat niet doet.

https://nl.aliexpress.com/store/product/Pressure-Safety-Valve-1-4-Food-aluminum-0-15Bar-15kPa/1661029_32906581351.html?spm=a2g0z.12010612.8148356.4.acd95284tTZD7b

 

Forum Lid
op 1 februari 2019

Snel gevonden Gompie ! 👍👍
Kleine modificatie is nooit verkeerd .

Forum Lid
op 1 februari 2019

Het is al idioot dat de fabrikant dat niet doet.

Van gompie

Naar mijn weten zit er ook al een veiligheid tegen overdruk in de T500 kolom. Dat is de reden waarom er water uit loopt als je hem omkeert en onder de kraan houdt.

Forum Lid
op 1 februari 2019

Het drukventiel moet op de boiler (niet in de top van kolom), in de kolom kan een probleem ontstaan, of als je een gin basket gebruikt op de T500 en de kruiden worden een massieve klont. Een probleem kan altijd ontstaan. Wet van Murphy? 

Forum Lid
op 2 februari 2019

Zou het niet kunnen als er een probleem ontstaat dat door de druk het deksel omhoog  gaat of een beetje bol komt te staan en dat de druk zo weg kan, zo zwaar is dat deksel en de slotjes ook niet.

grts.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 maart 2019

De vermogensregelaar in elkaar gestoken en vandaag eindelijk de Gin kunnen afstoken, heeft een maand koel en donker gestaan.

Ik heb de kolom van mijn T500 leeggemaakt en in potstill modus laten lopen, dit ging echt super makkelijk met de regelaar! Zonder de temperatuur te weten bovenaan de kolom heb ik 2L van 75% gin kunnen maken. Ik kon nog wel wat doorstoken maar ben al gestopt bij 55%.

De smaak is zeer goed, ik heb zodanig veel druppeltjes geproefd tijdens het stoken dat ik al zou positief blazen denk ik 😀

Nu ga ik alles nog een dag laten staan onder een koffiefilter en dan morgen ga ik 3u bain marie doen op 58°C. Misschien domme vraag maar moet ik dit met gesloten weckpotten doen of laten jullie deze open?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 maart 2019

Ik breng de gin eerst op drinksterkte (43°) waardoor deze troebel uitslaat. Vervolgens 3 uur op 55-58°C in open recipiënt verwarmen. Open, want je wil van enkele scherpe geurtjes af. (door het opwarmen wordt de gin terug helder) Vervolgens zet ik hem koel (kelder 15°C) voor minstens een week weg. Hierdoor wordt de gin weer troebel, en de troebelheid vlokt een beetje uit waardoor deze makkelijk af te filteren is. Dus na een week of zo filter ik doorheen dik keukenpapier en dan gaat ie pas op flessen. Jammer genoeg schijnen die flessen om een of andere reden bijzonder snel te verdwijnen. 😉

Forum Lid
op 24 maart 2019

Nog even geduld…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 24 maart 2019

Bedankt voor het ‘hilbilly’ gin recept dewelke ik over enkele weken will uitproberen.

Zelf stook ik mijn alcohol mbv de T500 maar zou graag het maceraat willen distilleren in onderstaande stookketel. Iemand ervaring hiermee? 

Heeft het enig nut om de kruiden mee te koken tijdens de stook (heb geen helm en geen ginbasket voor eventueel extra aroma)? Denk ook niet dat deze kunnen aanbakken en gebruik steeds kooksteentjes.

Alvast bedankt!

Forum Lid
op 24 maart 2019

Je kunt ook de kruiden in de alcohol laten weken, en daarna filteren door een koffiefilter en dan in de ketel doen.

Forum Lid
op 24 maart 2019

Net nog wat informatie ingewonnen op het net. Ofwel macereer je de kruiden 24u tot 48u en neem je ze mee in de stook, ofwel laat je ze langer weken (5 tot 7d, of langer naargelang de verhouding) en filter je ze idd eruit. Dit om te voorkomen dat de smaak te sterk wordt. Al kan je natuurlijk de smaak afzwakken door neutrale alcohol bij te voegen.

Forum Lid
op 25 maart 2019

Ik heb deze gisteren nog gestookt. Ik heb beide uitgetest, en voor mij is het beste resultaat met 2 dagen max macereren en stoken met kruiden in de ketel…

Forum Lid
op 25 maart 2019

Bedankt Stattler. Dan volg ik jouw werkwijze.

Ipv verse citroën- en sinaasschil ga ik de gedroogde versie nemen (van beide 2 gr/l alcohol). Is gemakkelijker en heb ik nog voorradig. Bedoeling is 4l alcohol van 93° te gebruiken zodoende ik 9 à 10l heb om te stoken. 

Zou deze een succes worden, dan probeer ik volgende keer onderstaand recept met iets meer botanicals in:

  • 3 g engelwortel,
  • 2 g citroenschil (enkel gele deel, gedroogd),
  • 3 g gemberwortel,
  • 3 g hop (Goldings),
  • 15 g jeneverbessen,
  • 2,5 g kaneel,
  • 2 g kardemon,
  • 4 g korianderzaadjes,
  • 3 g lavendelbloemen,
  • 1,5 g Spaanse peper (gedroogd),
  • 2 g sinaasappelschil (enkel oranje deel, gedroogd)

 

Forum Lid
op 25 maart 2019

Ik start steeds met 3 a 4l neutraal die ik verdun tot 65%, daarin laat ik macereren. Net voor stoken verdun ik dan tot 30%.

Opgelet met alles wat de gin heet maakt, want dit gaat snel overheersen! Ik denk aan zoethout, gember, kaneel en kardemom. Mijn eerste gins waren veel te heet. Nu doe ik er veel minder in, en heb een beter resultaat. Ook beperk ik me tot maximum 5 kruiden, anders is hij te complex voor mij.

Experimenteren is fun, maar ik stel me vragen bij de hop en de spaanse peper eerlijk gezegd. Ik ga morgen anders mijn recept eens posten als ik thuis ben…

Forum Lid
op 25 maart 2019

Je kan gelijk hebben. Eerst het hillbilly recept tot een goed einde brengen en nadien overdenken welke richting ik uit wil gaan voor een volgend recept. Van mijn eerste stook zal ik zelf weinig overhouden daar vrienden en schoonbroers reeds een fles ‘opgeëist’ hebben en die ik met plezier als geschenk ga geven.

Zelf ben ik aanhanger van de klassieke gin waar de jeneverbes samen met een dosis kardemon de hoofspelers zijn en het vleugje citrus en anijs een achtergrondrol spelen. Dus het recept van Hillbilly gaat mij zowieso zeker bekoren. Dit in tegenstelling tot bv. een Bombay wat ik feitelijk maar niets vind. 

Rode peper vind ik zeer aangenaam in een gin en voeg dit vaak samen met wat extra kardemon als botanicals toe in mijn gin cocktail, zonder dat dit evenwel gaat overheersen. Mijn smaakpupillen zijn nooit de beste geweest.

Bedankt voor de extra tips die ik graag meeneem in mijn eerste ginstook.

Forum Lid
op 25 maart 2019

PS je mag zeker je aangepast recept posten en neem het mee in mijn beoordeling voor het mijne.

Forum Lid
op 27 maart 2019
Ik start steeds met 3 a 4l neutraal die ik verdun tot 65%, daarin laat ik macereren. Net voor stoken verdun ik dan tot 30%. Opgelet met alles wat de gin heet maakt, …… Experimenteren is fun, maar ik stel me vragen bij de hop en de spaanse peper eerlijk gezegd. Ik ga morgen anders mijn recept eens posten als ik thuis ben…Van Stattler

Hi Stattler, ik heb zonet de ingrediënten besteld om binnenkort mijn eerste gin te stoken. Zou handig zijn om je eigen recept te kennen als leidraad. Alvast bedankt 🙂

Forum Lid
op 28 maart 2019

OK, hier gaan we.

Belangrijk, de ingediënten zijn bepaald volgens het aantal liter dat ik af ga stoken in de ketel, dus na her aanlengen tot 35%.

Ik start per definitie met 3,2l neutraal aan 92% die ik aanleng met 1,3l tot 65% ongeveer. Hierin macereer ik de kruiden. Dan leng ik weer aan met een 4 tal liter water tot zo’n 8,2 liter in totaal. Dus de ingediënten vermenigvuldig ik met 8,2 voor ik ze toevoeg in 65% alcohol. Ik neem deze hoeveelheid omdat ik uit ervaring weet dat ik hier dan slechts een 4tal uurtjes aan stook. Zo begin ik de zondagmiddag na het eten en ben ik klaar als de kinderen in bad en bed moeten 🙂

Vuistregel: per liter ketelinhoud maximum 25gram kruiden ongeveer, anders ga je teveel oliën in je gin hebben, waardoor deze blank gaat slaan bij het aanlengen tot op drinksterkte. Verder is dit een recept naar mijn smaak, zo voeg ik bvb veel minder korianderzaad toe dan het recept van Odin. De jeneverbessen kneus/plet ik in een schrootwals, de andere kruiden gaan heeeeel kort in de blender. Het geheel macereert 2 dagen, de eerste dag met enkel de jeneverbessen, de tweede dag kieper ik de rest erbij.

 

Kruiden per liter:

jeneverbes: 15-16gram

korianderzaad: 3 gram

Engelwortel: 1,5 gram

Kaneel (Ceylon): 1 gram (deze laat ik er meer en meer uit, persoonlijke smaak)

citroenschil droog: 0,25gr

sinaasschil droog: 0,25gr

kardemom: 0,15 gram

 

Vele recepten gebruiken meer kardemom en korianderzaad, persoonlijk vind ik dat dit snel gaat overheersen… Je krijgt dan een meer kruidige gin. Indien je daarvan houdt, dan kan je korianderzaad en kardemom gerust verdubbelen…

 

extra toevoegingen volgens de zin van het moment:

zoethout: 0,15gr

venkelzaad: 0,25gr

3 vleugels van een steranijs

En recentelijk gooi ik er 3 gram droge naalden van mijn oude kerstboom bij, net voor het stoken. Geeft een naaldhout achtige toets zoals de Nordic gin. Wel enkel droge naalden, want deze barsten werkelijk van de oliën indien ze nog nat zijn.

 

Traag afstoken, ik doe dit in een 20l alambiek op gas. De eerste 150ml gaan in de ruitenwisservloeistof, daarna gaan de eerste 300ml per definitie ook weg wegens te scherpe smaak voor mij. Vanaf dat de abv onder de 60% zakt ga ik over tot de tails, die ik er volgens smaak al dan niet (gedeeltelijk) bij doe. Onder de 55% stop ik er mee.

Gemiddelde opbrengst: telkens net iets minder dan 3l aan 75% ongeveer. Voor mij perfect, aangezien ik in tegenstelling tot mijn whisky telkens het recept iets wijzig, zo zit ik niet op een berg gin die ik misschien niet zo lekker vind…

 

Ik verouder deze dan 3-4 uur op 55 graden bain marie. Dit doe ik op de meest kostenefficiënte manier: na het stoken van gin stook ik direct in de T500 een nieuwe suikerwash voor nieuwe projecten. Het koelwater is in principe steeds tussen de 55 en 60 graden, dus dit loopt in een grote pot met daarin mijn kruik met gin. Zo gaat dat hete water niet volledig ongebruikt in de afvoer. Indien ik niet moet stoken met de T500 gebruik ik mijn grainfather voor bain marie, heb je ook geen omkijken naar.

Dan laat ik  nog enkele dagen rusten, en leng af naar 43% ongeveer. Enjoy!

 

grtz

 

 

 

Forum Lid
op 29 maart 2019

Geweldig! Bedankt voor de duidelijke en volledige uiteenzetting. Volgende week macereren en in dat weekend mijn eerste gin stoken. Kijk er met veel ongeduld naar uit 🙂

Vanmorgen de bestelling van PIT&PIT ontvangen met een voldoende grote voorraad aan ingrediënten voor allerlei heerlijke brouwsels waaronder de Gin natuurlijk. Wooohooo.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 maart 2019

De gin staat nu bijna een week te rusten na het opwarmen in de bain marie.

Hij is nog troebel maar toch al wat helderder. Wat me nu wel opvalt is dat de citroengeur enorm naar boven komt, dit komt waarschijnlijk nog door de restanten olie denk ik? Ga ik deze nog wat kunnen wegfilteren met keukenpapier?

Dat de gin troebel is maakt voor mij niet veel uit maar als er iemand komt zal ik waarschijnlijk iedere keer moeten een uitleg geven 😀 als ik deze nog wat zou aanlengen met neutraal en water, kan ik deze dan weer helder krijgen? Smaak zit er meer dan genoeg in om wat te verdunnen.

Forum Lid
op 30 maart 2019

Ik zou verdunnen met een neutrale alcohol van dezelfde sterkte. De smaak verdeelt zich dan over meer volume

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 april 2019

Ik heb de gin zaterdag door een koffiefilter gedaan en dan in de kast weggezet. Daarnet eens gekeken en hij is volledig helder geworden met nog even te staan op kamertemperatuur.

Ik ga met het verdunnen nog wachten tot er enkele geproefd hebben en zien wat ze er van zeggen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 7 april 2019

Zaterdag mijn eerste gin gedistilleerd. Uit 9l aangelengd maceraat heb ik zo’n 3l hearts overgehouden dat ik na 2x filteren heb verdund met mineraalwater. Resultaat is 4,5l gin aan 45°. Blij maar tegelijkertijd ontgoocheld dat ik 1 gram lavendel had toegevoegd waardoor het aroma te sterk aanwezig is. Dat weten we voor de volgende keer. Schol.

Forum Lid
op 8 april 2019

Laat het twee weken rusten, en het kan weer in balans komen. Ik heb geen ervaring met lavendel, maar heb wel gemerkt dat er tijdens het rijpen veel kan veranderen.

Forum Lid
op 8 april 2019

Thanks, ik laat de flessen enkele weken rijpen en zie dan wel en ondertussen zal ik nieuwe maken met klassiekere ingrediënten voor een London Dry Gin type. 

Forum Lid
op 8 april 2019

Papabeer . london gin types wordt gestook uit granen alcohol, geen suiker alcohol . Alcohol overgehaald over bessen en kruiden in een korf . Dus geen maceraat.

Forum Lid
op 8 april 2019

Bedankt voor de correctie. Ik zit er wel zeer ver vanaf dan 🙂

Forum Lid
op 8 april 2019
London gin types wordt gestook uit granen alcohol, geen suiker alcohol . Alcohol overgehaald over bessen en kruiden in een korf . Dus geen maceraat. Van Robbert

An sich klopt wat u zegt (London Gin is Infused en niet gemarceerd) echter van wat ik onlangs nog ergens op TV voorbij zag komen (keuringsdienst van waarde) stookt amper iemand nog überhaupt zijn gin nog volledig (Graan alcohol) maar wordt er een sterk destillaat aangelengd met een neutrale alcohol welke makkelijk ook suiker alcohol zou kunnen zijn. (op 11:25 in bovengenoemde video wordt dat duidelijk uitgelegd).

Deze producent doet het trouwens nog steeds wel op de “traditionele / ouderwetse” manier.

Forum Lid
op 8 april 2019

Ik ben ook ouderwets 😅
in aantal maanden dat ik vroeger in distilleerderijen werkte ( soort stage) aan productie van enkele tonnen Gin meegewerkt .

Dit is lijst ingrediënten .
per 100 liter Gin beslag.
950 liter welwater ,
80 kilo grof roggemeel
80 kilo tarwemout
80 kilo gerstemout
calcium sulfaat . 400 gr .
12 liter giststarter

3 overhalen
3 e overhaal op korf.
Jeneverbes 600 gram
sleedoorn bessen 600 gram
Anijszaden 400 gram
koriander 300 gram.
venkelzaad 400 gram
karwijzaad 200 gram
peenzaad 250 gram
gentiaan wortel 30 gram
Curacao schil. 600 gram

Forum Lid
op 8 april 2019
Ik ben ook ouderwets 😅 Van Robbert

Dank voor het delen ! En was iedere Gin stoker maar ouderwets 🙂

 

Forum Lid
op 8 april 2019

SJ44k Helaas is Ook die distilleerderij in eind 90er jaren overgenomen door een grote alcohol essence roerder . Recept dus vrij daarom is delen van lijst ingrediënten geen probleem .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren