Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate op 5 december 2018 in Spirits
1 op 31 juli 2018

Ah, duidelijk. Als 2e generatie gist niks toevoegd dan gaat het gelijk door het toilet. Ik dacht dat een nieuwe generatie om de overblijfselen ging inclusief oude gistbed en backset. Gaat dus alleen om de backset.

Forum Lid
op 31 juli 2018

Dat denk ik. Sommigen zijn van mening dat de gist zich ook ontwikkelt. En dat zal hij zeker doen maar of dat per definitie positief is betwijfel ik.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Mijn allereerste stook is ook klaar. De 5l alambiek van André is getest en goed bevonden!

Recept:
500g roggebrood
1500g suiker
1 pakje bakkersgist
10l water

Uitgegist in 2,5 week tot 11%

2 stripruns van 4,5 liter kwamen op 2 liter van een goeie 30% voor de fijnstook

Fijnstook naar 0,8 liter ā 70%

Smaak: zacht, lekker. Niet echt Rogge of whisky te proeven.

Nu: rijpen op hout.
3 stuks gemaakt
– half uurtje in goedkope port laten trekken
– 6 uur in goede port laten trekken
– onbehandeld eiken

Toch heb ik nog vragen:
Het hout rijpen op 70% of op drinksterkte?
Ik wil ook verouderen au bain Marie. Drinksterkte of 70%?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Ik laat het rijpen op drink sterkte dan krijg je de smaak door de hele drank heen , anders zou je dat later dus verdunnen en word de smaak minder in mijn ogen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 augustus 2018

Ik laat t rijpen op 65-70% en daarna pas aanlengen. 

Forum Lid
op 6 augustus 2018

Vanwaar die keuze?

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Daarna leng ik aan tot ca. 55% en laat t nog rijpen. Pas op t laatst leng ik aan tot 40%. Ik heb t nog nooit anders gedaan. Geloof dat ik t ergens gelezen heb op een ander forum of zo. Misschien is jouw manier wel veel beter en makkelijker. Kwestie van uitproberen.

Forum Lid
op 8 augustus 2018

Bij 40% zul je naar verhouding meer suikers uit het hout trekken. Tussen de 65% en 70 ligt het optimum voor de vanille tonen dacht ik . en boven de 80 gaat het het harst voor de bittere tonen meen ik. kan helaas het tabelletje niet meer vinden waar ik het gelezen had.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 augustus 2018

Verouderen doe ik trouwens wel op 40%,  dan huwt de drank ook meteen met het water.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 augustus 2018

Eerst keer proeven. Zal nog wel even moeten staan denk ik.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ziet er wel heel leuk uit in die flessen met etiket??

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 augustus 2018

Heb bij de eerste Generatie wat zwarte bessen pulp gedaan deze staat nu te klaren en ruikt al lekker.

Generatie 2 heb ik een deel van het roggebrood gerookt met wat turf wat ik op het strand had gevonden. Deze bubbelt nu vrolijk en heeft idd een wat rokerige zilte geur. erg benieuwd wat voor borrels dit oplevert.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 23 augustus 2018

Hoe lang gisten jullie recepten? Hier staat het al 3 weken en is still going strong.

Wat is wijsheid overhevelen en laten klaren of toch nog even geduld hebben??

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ik laat mijn drank op 43-45%op eiken liggen zet het in de zon,om die vanille tonen te krijgen gooi ik twee zakjes vanillesuiker op 5 ltr drank.gr.Chris

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Chris, ik denk dat dat niet de vraag was, we zitten nog in de gistingsfase. Mac, kan inderdaad wat lang duren.  Sommige recepten ziin uitgegist na een paar dagen. andere doen er meer dan een maand over.  Als ie nog redelijk bubbelt, dus meer dan één keer om de paar minuten dan zou ik idd nog wat geduld hebben.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Lep stelde de vraag op 70% op eiken of op minder %dus was wel goed antwoord,het was niet een reactie op Mac zijn vraag.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Zou ik ook doen, nog even geduld. Ziet er gezond uit. 

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Uit laten gisten en een of twee weekjes op een koele plaats laten staan voor te bezinken.geduld maakt de lekkerste drank.gr.Chris.dit is het antwoord op Mac zijn vraag

Forum Lid
op 26 augustus 2018

bedankt  voor jullie reacties vandaag toch maar overgeheveld en het gistbed onder laten staan. 20 liter in een ander vat en nu weer wachten totdat het geklaard is…… 

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Vanmiddag zo’n 20L stookwijn uit het vat gehaald.
Van 1e generatie hield ik ca. 0,7L 80% over na 2x stoken.
Ik ben nu bezig met de 2e stook van de 2 generatie.
Voor de 3e generatie 3 kg suiker en water toegevoegd, sg 1070.
Ik heb tijdens de 2e generatie 2L bezinksel wort met eiwit resten toegevoegd, dat gist toch als de ziekte met die Crosmyloof saison belle gist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 september 2018

ik ben niet echt een spreadsheetridder maar om een beetje ervaring en inzicht te krijgen over de T500 en alambiek. heb ik de striprun van de eerste generatie is in kaart gebracht. zonder vermogensregelaar dus voluit de striprun gedaan. Dit Om later bij de spiritrun  in combinatie  met de vermogensregelaar een beetje te weten wanneer er wat gebeurt.

mijn ervaring is dat zelfs binnen de 10 minuten, temperatuur en alcoholpercentage snel kunnen verschillen. 

de gemeten alcohol had een temperatuur van 33-34 graden wat heeft dit voor invloed op de gemeten alcohol? aangezien de meter op 20 graden is gekalibreerd.

en klopt het dat bij de spiritrun de temperatuur voor een mooie stook rond de 85-90 graden ligt? zodat ik dat kan regelen met de vermogensregelaar??

 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 oktober 2018

Dit recept staat bij mij nu een week of 6 te vergisten. Nu nog steeds een blubber om de 90 sec uit het waterslot. Wat is jullie advies….nu stoken of gewoon nog laten staan?

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Laten staan,stoken is geduld hebben,de suikers zijn nog om aan het zetten in alc.bij mij staan 400 kg.druiven wild te vergisten volgens mij 3a4 weken,ik kijk of ik die volgende week ga stoken en anders over 3 wkn.kan ook alles goed bezinken.ik heb geduld genoeg.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Dank je Chris dan wacht ik gewoon nog een poosje ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 oktober 2018

Na 2 maanden uitgisten/klaren ga ik de tweede generatie maar eens stoken vandaag. Hopelijk brengt t meer en betere drank dan de eerste keer want dat was echt een slechte run. Lets see…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 oktober 2018

Als het 2 maanden duurt gaat er ergens iets mis volgens mee. Een week of 4 kan ik me voorstellen maar bij vergist het in twee – drie weken uit bij kamertemperatuur (terwijl de bakkersgist het liever wat warmer heeft).

Staat het erg koud of wisselt de temperatuur heel erg? Is je pH erg laag?

Ik zou wat meer gist toevoegen volgende keer als allebei niet het geval is. Odin zegt in het recept dat het in een week uitgist maar dat het langer duurt dan dat zie je overal wel terug. 2 maanden lijkt mij langer dan nodig.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Nee ik had t zelf te druk. Oepsssss

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Bij mij dus nu week of 6 staat wel buiten in tuinhuis dus flink temp schommeling dat zal misschien ook de reden zijn dat het zo lang duurt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 oktober 2018

4 liter van 60% overgehouden van 23 liter mash, mmm niet slecht. Ben vanaf 40% begonnen aan de naloop tot 20% en toen gestopt. Gewerkt met dimmer ook dat was dit keer een succes. De 2 liter van de vorige stook ook mee overgehaald inclusief de naloop. De eerste keer was echte een mislukking vandaar. Al met al een tijdrovende klus vandaag maar wel met succes afgesloten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 november 2018

De 1e keer dat ik deze whisky maakte heeft de mash maar liefst 8 maanden in het vat gezeten alvorens ik hem ging stoken. Het resultaat was na 1 stook al een heerlijke zachte smaak.

De 2e emmer staat nu 5 maanden, en ik denk dat het verschil met 8 maanden te verwaarlozen is. Ik ga ook weer een nieuwe emmer aanmaken want ik heb over een half jaar whisky nodig on mijn 15 liter vat waar nu nog Morellenport in zit mee te vullen.

De 1e ronde was erg lekker en is inmiddels op. De laatste fles van die batch is met de bbq in Loosdrecht leeggegaan.

Ik ben zo benieuwd wat deze whisky gaat doen op het Morellen Portvat ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 21 november 2018

Hoi allemaal, na al de goede verhalen heb ik ook een poging gedaan met dit recept. Na een keer stoken is de opbrengst 4,5 liter van 48% een prima opbrengst. Ik heb het geheel aangelengd naar 40% voor de 2e stook. Het percentage is prima maar met de geur en smaak ben ik niet zo tevreden. Het ruikt en smaakt naar banaan? Weet iemand hoe dat kan?

Forum Lid
op 21 november 2018

Volgens kenners zou “banaan”  typisch zijn voor voorloop.  Misschien heb je wellicht je cuts niet optimaal gemaakt..

Forum Lid
op 22 november 2018

Bij banaan (of andere esters) of veel hoge alcoholen zou ik denken aan te hoge vergistingstemperatuur.

Voor de banaan kun je het dan beter iets langer op de gist laten staan, die ruimt nog wel wat op. De alcoholen blijven en moeten met stoken gescheiden worden.

Forum Lid
op 22 november 2018

oke bedankt voor de info. ik heb intussen het goedje 2 maal gestookt, mooi opbrengst maar Wisky kan ik het nog niet noemen. Het kan inderdaad aan de temperatuur liggen. zelf zat ik te denken aan te weinig zuurstof.  ik kan er in ieder geval een mooi likeur van maken.

Forum Lid
op 24 november 2018

Ik zou het even laten,zet het wisselen koud warm,en tussen door dop er af.maar vaak is het ook dat na een tijdje de smaak komt.

Forum Lid
op 24 november 2018

heb zelf nu 25-30 kg mais staan heb ik 10 kg suiker bij gegooid twee pakken fries roggebrood en een pak havermout en natte bakkersgist,dat recept heb ik uit de lucht gegrepen,het gist als een gek.dus ben benieuwd wat het word.

Forum Lid
op 24 november 2018

Ik geloof er wel in hoor Chris. Dit kan niet anders dan heul,heul lekker worden.
Lekker laten gisten, ouwe reus!

Forum Lid
op 24 november 2018

Dan word ik er ook heul heul bezopen van,en laat ik nog 100 kg mais door mama sturen,is bio mais,mogen van mij geen chemikalien gebruiken op mijn grond.

Forum Lid
op 24 november 2018

Hoi Chris, Doe je ook nog water bij de 30 kilo mais en suiker??

Ikzelf denk een 200 liter vat volmaken. 

Groet, @ndré?? cheers

Brouwmaat
op 24 november 2018

Dan word ik er ook heul heul bezopen van,en laat ik nog 100 kg mais door mama sturen,is bio mais,mogen van mij geen chemikalien gebruiken op mijn grond.

Van ChrisV

Heul goed bezig Chris, nu het roggebrood nog vervangen door Bio roggemout 😉

Forum Lid
op 26 november 2018

@ndre ik heb de mais in ruim water zitten,hoeveel ik er bij gekiept heb weet ik niet,heb ik op gevoel gedaan,ik meet bijna nooit iets,maar als je hem zachtkookt zo als ik,neemt de mais veel vocht op,en ik stook de mais mee in de ketel moet wel een beetje zwemmen.maar ik denk dat ik hem over twee wkn.kan stoken,nu bubbelt hij nog,ik laat het resultaat weten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 november 2018

Hey Chris,

Hoe heb je de mais bewerkt? Geschroot/gemalen? Ben benieuwd!

 

Forum Lid
op 26 november 2018

Jan ik heb de mais gewoon heel gelaten en zacht gekookt,roggebrood er bij en de havermout,en 10 kg suiker.af laten koelen op kamerthemp.en gist er bij,ruim water,en bij de verwarming gezet,gist als een gek en ruikt lekker,in Roemenie schroten ze de mais ook niet,maar gooien er ook geen roggebrood,of havermout bij,en wat die kunnen kan ik zeker,dus ben benieuwd naar het resultaat,ik stook de mais ook gewoon mee.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 december 2018

Na de Kirsch en neutrale alcohol ook maar eens de roggebrood whiskey uitproberen. De mash en het gisten etc. ging helemaal goed (whisky gist gebruikt). Na de eerste stook had ik een vloeistof  met een zachte graanachtige smaak van 75% alv. dus niet slecht voor de eerste keer vind ik. Het vreemde is dat ik verwacht had een alcohol te hebben met een mooie gele kleur, echter de alcohol is kraakhelder en kleurloos net water. Mijn vraag is nu is dit normaal of heb ik iets niet goed gedaan? Ik gebruik een ketel met kolom gevuld met rashig ringen.

Forum Lid
op 5 december 2018

Nee dat is normaal,de kleur krijg je als je het op snippers gooit.daarom gooien ze vaak bij wisky karamel om de kleur en om hem wat zachter te laten smaken,en hoeven ze geen vaten te gebruiken.snippers zijn goed.dus je hebt het perfect gedaan.👍

Forum Lid
op 5 december 2018

Dank voor de reactie Chris. Ik had nog een zakje (250gr) eiken snippers liggen en heb een klein laagje op de inmiddels 3 ltr gegooid en inderdaad hij begint geel te kleuren, sommigen beginnen al naar de bodem te zakken. Ik neem aan dat ik dit zo een paar weken moeten laten staan. Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Eddy

Forum Lid
op 5 december 2018

Ik doe het eikenhout voor een uurtje op 165gr in de oven voordat ik het bij de whiskey gooi. Sowieso om het hout te desinfecteren maar ook voor de smaak…

Forum Lid
op 5 december 2018

75% en dan desinfecteren? Ik denk dat die 75% net zo goed ontsmet als de 165°. Wat betreft smaak, kan het uiteraard wel werken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren