Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate 4 dagen geleden in Spirits
1 op 31 juli 2018

Ah, duidelijk. Als 2e generatie gist niks toevoegd dan gaat het gelijk door het toilet. Ik dacht dat een nieuwe generatie om de overblijfselen ging inclusief oude gistbed en backset. Gaat dus alleen om de backset.

Forum Lid
op 31 juli 2018

Dat denk ik. Sommigen zijn van mening dat de gist zich ook ontwikkelt. En dat zal hij zeker doen maar of dat per definitie positief is betwijfel ik.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Mijn allereerste stook is ook klaar. De 5l alambiek van André is getest en goed bevonden!

Recept:
500g roggebrood
1500g suiker
1 pakje bakkersgist
10l water

Uitgegist in 2,5 week tot 11%

2 stripruns van 4,5 liter kwamen op 2 liter van een goeie 30% voor de fijnstook

Fijnstook naar 0,8 liter ā 70%

Smaak: zacht, lekker. Niet echt Rogge of whisky te proeven.

Nu: rijpen op hout.
3 stuks gemaakt
– half uurtje in goedkope port laten trekken
– 6 uur in goede port laten trekken
– onbehandeld eiken

Toch heb ik nog vragen:
Het hout rijpen op 70% of op drinksterkte?
Ik wil ook verouderen au bain Marie. Drinksterkte of 70%?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Ik laat het rijpen op drink sterkte dan krijg je de smaak door de hele drank heen , anders zou je dat later dus verdunnen en word de smaak minder in mijn ogen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 augustus 2018

Ik laat t rijpen op 65-70% en daarna pas aanlengen. 

Forum Lid
op 6 augustus 2018

Vanwaar die keuze?

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Daarna leng ik aan tot ca. 55% en laat t nog rijpen. Pas op t laatst leng ik aan tot 40%. Ik heb t nog nooit anders gedaan. Geloof dat ik t ergens gelezen heb op een ander forum of zo. Misschien is jouw manier wel veel beter en makkelijker. Kwestie van uitproberen.

Forum Lid
op 8 augustus 2018

Bij 40% zul je naar verhouding meer suikers uit het hout trekken. Tussen de 65% en 70 ligt het optimum voor de vanille tonen dacht ik . en boven de 80 gaat het het harst voor de bittere tonen meen ik. kan helaas het tabelletje niet meer vinden waar ik het gelezen had.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 augustus 2018

Verouderen doe ik trouwens wel op 40%,  dan huwt de drank ook meteen met het water.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 augustus 2018

Eerst keer proeven. Zal nog wel even moeten staan denk ik.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ziet er wel heel leuk uit in die flessen met etiket??

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 augustus 2018

Heb bij de eerste Generatie wat zwarte bessen pulp gedaan deze staat nu te klaren en ruikt al lekker.

Generatie 2 heb ik een deel van het roggebrood gerookt met wat turf wat ik op het strand had gevonden. Deze bubbelt nu vrolijk en heeft idd een wat rokerige zilte geur. erg benieuwd wat voor borrels dit oplevert.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 23 augustus 2018

Hoe lang gisten jullie recepten? Hier staat het al 3 weken en is still going strong.

Wat is wijsheid overhevelen en laten klaren of toch nog even geduld hebben??

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ik laat mijn drank op 43-45%op eiken liggen zet het in de zon,om die vanille tonen te krijgen gooi ik twee zakjes vanillesuiker op 5 ltr drank.gr.Chris

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Chris, ik denk dat dat niet de vraag was, we zitten nog in de gistingsfase. Mac, kan inderdaad wat lang duren.  Sommige recepten ziin uitgegist na een paar dagen. andere doen er meer dan een maand over.  Als ie nog redelijk bubbelt, dus meer dan één keer om de paar minuten dan zou ik idd nog wat geduld hebben.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Lep stelde de vraag op 70% op eiken of op minder %dus was wel goed antwoord,het was niet een reactie op Mac zijn vraag.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Zou ik ook doen, nog even geduld. Ziet er gezond uit. 

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Uit laten gisten en een of twee weekjes op een koele plaats laten staan voor te bezinken.geduld maakt de lekkerste drank.gr.Chris.dit is het antwoord op Mac zijn vraag

Forum Lid
op 26 augustus 2018

bedankt  voor jullie reacties vandaag toch maar overgeheveld en het gistbed onder laten staan. 20 liter in een ander vat en nu weer wachten totdat het geklaard is…… 

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Vanmiddag zo’n 20L stookwijn uit het vat gehaald.
Van 1e generatie hield ik ca. 0,7L 80% over na 2x stoken.
Ik ben nu bezig met de 2e stook van de 2 generatie.
Voor de 3e generatie 3 kg suiker en water toegevoegd, sg 1070.
Ik heb tijdens de 2e generatie 2L bezinksel wort met eiwit resten toegevoegd, dat gist toch als de ziekte met die Crosmyloof saison belle gist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 september 2018

ik ben niet echt een spreadsheetridder maar om een beetje ervaring en inzicht te krijgen over de T500 en alambiek. heb ik de striprun van de eerste generatie is in kaart gebracht. zonder vermogensregelaar dus voluit de striprun gedaan. Dit Om later bij de spiritrun  in combinatie  met de vermogensregelaar een beetje te weten wanneer er wat gebeurt.

mijn ervaring is dat zelfs binnen de 10 minuten, temperatuur en alcoholpercentage snel kunnen verschillen. 

de gemeten alcohol had een temperatuur van 33-34 graden wat heeft dit voor invloed op de gemeten alcohol? aangezien de meter op 20 graden is gekalibreerd.

en klopt het dat bij de spiritrun de temperatuur voor een mooie stook rond de 85-90 graden ligt? zodat ik dat kan regelen met de vermogensregelaar??

 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 oktober 2018

Dit recept staat bij mij nu een week of 6 te vergisten. Nu nog steeds een blubber om de 90 sec uit het waterslot. Wat is jullie advies….nu stoken of gewoon nog laten staan?

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Laten staan,stoken is geduld hebben,de suikers zijn nog om aan het zetten in alc.bij mij staan 400 kg.druiven wild te vergisten volgens mij 3a4 weken,ik kijk of ik die volgende week ga stoken en anders over 3 wkn.kan ook alles goed bezinken.ik heb geduld genoeg.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Dank je Chris dan wacht ik gewoon nog een poosje ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 oktober 2018

Na 2 maanden uitgisten/klaren ga ik de tweede generatie maar eens stoken vandaag. Hopelijk brengt t meer en betere drank dan de eerste keer want dat was echt een slechte run. Lets see…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 oktober 2018

Als het 2 maanden duurt gaat er ergens iets mis volgens mee. Een week of 4 kan ik me voorstellen maar bij vergist het in twee – drie weken uit bij kamertemperatuur (terwijl de bakkersgist het liever wat warmer heeft).

Staat het erg koud of wisselt de temperatuur heel erg? Is je pH erg laag?

Ik zou wat meer gist toevoegen volgende keer als allebei niet het geval is. Odin zegt in het recept dat het in een week uitgist maar dat het langer duurt dan dat zie je overal wel terug. 2 maanden lijkt mij langer dan nodig.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Nee ik had t zelf te druk. Oepsssss

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Bij mij dus nu week of 6 staat wel buiten in tuinhuis dus flink temp schommeling dat zal misschien ook de reden zijn dat het zo lang duurt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 oktober 2018

4 liter van 60% overgehouden van 23 liter mash, mmm niet slecht. Ben vanaf 40% begonnen aan de naloop tot 20% en toen gestopt. Gewerkt met dimmer ook dat was dit keer een succes. De 2 liter van de vorige stook ook mee overgehaald inclusief de naloop. De eerste keer was echte een mislukking vandaar. Al met al een tijdrovende klus vandaag maar wel met succes afgesloten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 november 2018

De 1e keer dat ik deze whisky maakte heeft de mash maar liefst 8 maanden in het vat gezeten alvorens ik hem ging stoken. Het resultaat was na 1 stook al een heerlijke zachte smaak.

De 2e emmer staat nu 5 maanden, en ik denk dat het verschil met 8 maanden te verwaarlozen is. Ik ga ook weer een nieuwe emmer aanmaken want ik heb over een half jaar whisky nodig on mijn 15 liter vat waar nu nog Morellenport in zit mee te vullen.

De 1e ronde was erg lekker en is inmiddels op. De laatste fles van die batch is met de bbq in Loosdrecht leeggegaan.

Ik ben zo benieuwd wat deze whisky gaat doen op het Morellen Portvat ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 21 november 2018

Hoi allemaal, na al de goede verhalen heb ik ook een poging gedaan met dit recept. Na een keer stoken is de opbrengst 4,5 liter van 48% een prima opbrengst. Ik heb het geheel aangelengd naar 40% voor de 2e stook. Het percentage is prima maar met de geur en smaak ben ik niet zo tevreden. Het ruikt en smaakt naar banaan? Weet iemand hoe dat kan?

Forum Lid
op 21 november 2018

Volgens kenners zou “banaan”  typisch zijn voor voorloop.  Misschien heb je wellicht je cuts niet optimaal gemaakt..

Forum Lid
op 22 november 2018

Bij banaan (of andere esters) of veel hoge alcoholen zou ik denken aan te hoge vergistingstemperatuur.

Voor de banaan kun je het dan beter iets langer op de gist laten staan, die ruimt nog wel wat op. De alcoholen blijven en moeten met stoken gescheiden worden.

Forum Lid
op 22 november 2018

oke bedankt voor de info. ik heb intussen het goedje 2 maal gestookt, mooi opbrengst maar Wisky kan ik het nog niet noemen. Het kan inderdaad aan de temperatuur liggen. zelf zat ik te denken aan te weinig zuurstof.  ik kan er in ieder geval een mooi likeur van maken.

Forum Lid
op 24 november 2018

Ik zou het even laten,zet het wisselen koud warm,en tussen door dop er af.maar vaak is het ook dat na een tijdje de smaak komt.

Forum Lid
op 24 november 2018

heb zelf nu 25-30 kg mais staan heb ik 10 kg suiker bij gegooid twee pakken fries roggebrood en een pak havermout en natte bakkersgist,dat recept heb ik uit de lucht gegrepen,het gist als een gek.dus ben benieuwd wat het word.

Forum Lid
op 24 november 2018

Ik geloof er wel in hoor Chris. Dit kan niet anders dan heul,heul lekker worden.
Lekker laten gisten, ouwe reus!

Forum Lid
op 24 november 2018

Dan word ik er ook heul heul bezopen van,en laat ik nog 100 kg mais door mama sturen,is bio mais,mogen van mij geen chemikalien gebruiken op mijn grond.

Forum Lid
op 24 november 2018

Hoi Chris, Doe je ook nog water bij de 30 kilo mais en suiker??

Ikzelf denk een 200 liter vat volmaken. 

Groet, @ndré?? cheers

Brouwmaat
op 24 november 2018

Dan word ik er ook heul heul bezopen van,en laat ik nog 100 kg mais door mama sturen,is bio mais,mogen van mij geen chemikalien gebruiken op mijn grond.

Van ChrisV

Heul goed bezig Chris, nu het roggebrood nog vervangen door Bio roggemout 😉

Forum Lid
op 26 november 2018

@ndre ik heb de mais in ruim water zitten,hoeveel ik er bij gekiept heb weet ik niet,heb ik op gevoel gedaan,ik meet bijna nooit iets,maar als je hem zachtkookt zo als ik,neemt de mais veel vocht op,en ik stook de mais mee in de ketel moet wel een beetje zwemmen.maar ik denk dat ik hem over twee wkn.kan stoken,nu bubbelt hij nog,ik laat het resultaat weten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 november 2018

Hey Chris,

Hoe heb je de mais bewerkt? Geschroot/gemalen? Ben benieuwd!

 

Forum Lid
op 26 november 2018

Jan ik heb de mais gewoon heel gelaten en zacht gekookt,roggebrood er bij en de havermout,en 10 kg suiker.af laten koelen op kamerthemp.en gist er bij,ruim water,en bij de verwarming gezet,gist als een gek en ruikt lekker,in Roemenie schroten ze de mais ook niet,maar gooien er ook geen roggebrood,of havermout bij,en wat die kunnen kan ik zeker,dus ben benieuwd naar het resultaat,ik stook de mais ook gewoon mee.

Forum Lid
op 10 januari 2019

Ik ben benieuwd naar je resultaat hiermee Chris. Mijn roggebroodwhisky smaakte helaas niet naar whisky. Een wat onbestemde smaak.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 5 december 2018

Na de Kirsch en neutrale alcohol ook maar eens de roggebrood whiskey uitproberen. De mash en het gisten etc. ging helemaal goed (whisky gist gebruikt). Na de eerste stook had ik een vloeistof  met een zachte graanachtige smaak van 75% alv. dus niet slecht voor de eerste keer vind ik. Het vreemde is dat ik verwacht had een alcohol te hebben met een mooie gele kleur, echter de alcohol is kraakhelder en kleurloos net water. Mijn vraag is nu is dit normaal of heb ik iets niet goed gedaan? Ik gebruik een ketel met kolom gevuld met rashig ringen.

Forum Lid
op 5 december 2018

Nee dat is normaal,de kleur krijg je als je het op snippers gooit.daarom gooien ze vaak bij wisky karamel om de kleur en om hem wat zachter te laten smaken,en hoeven ze geen vaten te gebruiken.snippers zijn goed.dus je hebt het perfect gedaan.👍

Forum Lid
op 5 december 2018

Dank voor de reactie Chris. Ik had nog een zakje (250gr) eiken snippers liggen en heb een klein laagje op de inmiddels 3 ltr gegooid en inderdaad hij begint geel te kleuren, sommigen beginnen al naar de bodem te zakken. Ik neem aan dat ik dit zo een paar weken moeten laten staan. Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Eddy

Forum Lid
op 5 december 2018

Ik doe het eikenhout voor een uurtje op 165gr in de oven voordat ik het bij de whiskey gooi. Sowieso om het hout te desinfecteren maar ook voor de smaak…

Forum Lid
op 5 december 2018

75% en dan desinfecteren? Ik denk dat die 75% net zo goed ontsmet als de 165°. Wat betreft smaak, kan het uiteraard wel werken.

Forum Lid
op 29 december 2018

Vraagje nog over het overhevelen/klaren van de roggebrood whiskey. De mash is ondertussen uitgegist na een 2 weken maar wat nu te doen, overhevelen waardoor de CO2 er gelijk uit gaat of  klaren met klaringsmiddel of gewoon lekker laten staan?

sorry, ik ben nog erg vers achter de ketel 😏. 

 

Forum Lid
op 29 december 2018

Ik zou het overhevelen in een vat en dan nog een aantal dagen laten klaren. Lekker in de schuur of zo iets, met deze temperatuur gaat dat sneller. Daarna als het in de ketel is gegaan even goed roeren zodat de CO2 er uit kan. 

Forum Lid
op 2 januari 2019

Ik heb inmiddels een 2de batch aangemaakt, in de serre laten gisten bij ongeveer 20 graden. Is nu bijna uitgegist en gaat begin volgende week de garage in daar is het nu ongeveer 10 graden. Dit laat ik gewoon een week staan en bij deze temperaturen klaart het vanzelf is mijn ervaring. Na een week hevel ik over naar de ketel en roer het daarin goed door alvorens te stoken.

 

Forum Lid
op 2 januari 2019

Ik zou wel wanneer de vergisting klaar is eerst overhevelen naar een ander vat en dan laten klaren. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 december 2018

Super, mijn dank voor het snelle antwoord.

Ik had de ton al in de koude garage gezet dus kan van de week weer lekker aan de slag👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 januari 2019

Even een proefflesje gevuld van mijn eerste batch, smaakt heerlijk.

Forum Lid
op 2 januari 2019

Dat ziet er gaaf uit, ook die leuke etiketten eropna als bij Lep. 

Ik nu bezig met de ruwstook van Odins Rogge whisky, ruikt bij het druppelen echt super. Ondertussen op de ‘overblijfselen’ een 41/2 kg invertsuiker erbij en aangevuld met een 22 liter water. Het pruttelt heerlijk.

wat kan het stoken/leven toch mooi zijn.  ( al heb ik nu dus ijsvoeten in m’n stookhutje)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 18 januari 2019

De roggebrood whisky op hout gehad maar smaakt nog ‘rauw’ maar wel goed en heeft natuurlijk de tijd nodig te verouderen. 

Kan je deze ook verouderen door een 3 uur te verwarmen op 50 graden of doe je dat niet bij de ‘whisky’??

Forum Lid
op 18 januari 2019

Dat kan zeker wel bij whisky, daarna even de dop er af zodat de whisky kan “ontluchten”van de scherpe luchtjes. Ook kan je de whisky in de vriezer doen voor een nacht en dan weer op kamer temperatuur een dag met weer de dop even openen.

Ik heb van een “druïde” 🙂 vernomen dat infra rood ook zeer goed helpt voor het verouderen van je drank. 

Forum Lid
op 19 januari 2019

Dank ScS voor je antwoord, 

helaas is de vriezer te klein maar ga het met een rode lamp proberen. Hadden de Druïden al zo’n apparaat, nooit gezien bij Asterix en Obelix?

ik vraag voor m’n verjaardag maar een ‘sous vide’ , lijkt me erg makkelijk. Ook voor “onze” doeleinden 😉.

beluchten zal ik niet vergeten 👍

Forum Lid
op 19 januari 2019

zie, past nooit in een gewoon vriezertje😜

Forum Lid
op 19 januari 2019
Hadden de Druïden al zo’n apparaat, nooit gezien bij Asterix en Obelix?Van Paolo

Hahaha, deze drüide gaat geloof ik al 2500 jaar terug 🙂

Forum Lid
op 19 januari 2019
Forum Lid
op 19 januari 2019

Very nice 

Forum Lid
op 19 januari 2019

zie, past nooit in een gewoon vriezertje😜

Van Paolo

Kan ook gewoon buiten met deze temperturen.

Forum Lid
op 20 januari 2019

Staat ondertussen al buiten 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 januari 2019

Kan ik dit roggebrood ook hiervoor gebruiken:

https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/32685/boni-selection-brood-rogge-gesneden-400g

Forum Lid
op 20 januari 2019

Kan ik dit roggebrood ook hiervoor gebruiken:

https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/32685/boni-selection-brood-rogge-gesneden-400g

Van jeroendv

Dit is een heel ander type roggebrood dan het roggebrood dat bedoeld wordt in het recept. Dit een brood met een beetje rogge, het echte roggebrood is zwart en alleen van rogge.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2019

Je zal het best tot een vergisting kunnen krijgen. Brood, banaan, suiker en water en je kan dronken worden in het gevang…. of het lekker is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 februari 2019

Beste mensen, mijn 2e generatie staat al bijna een maand te vergisten, maar de SG komt niet onder de 1000. PH is ongeveer 5, temperatuur is laag, maar ik gebruik een warmteband en de hele boel staat goed ingepakt. Paar weken terug heb ik een zakje gist erbij gegooid, maar het veranderde niet echt.

Voor de start heb ik het gistend van generatie 1 gebruikt, met nieuwe suiker en roggebrood, volgens recept.

Heeft iemand een idee wat er mis kan zijn? Moet er gistvoeding bij (tomatenpuree), of toch meer gist, of kan ik beter gaan stoken?

Forum Lid
op 2 februari 2019

Heb je ook je start SG bekeken? Ik zou de het laten klaren voor 1 á 2 dagen in de schuur en dan de ketel in. Geeft op zich niet dat het niet meer verder vergist, heel veel meer % zal je er niet uithalen. 8,6 of 8,8 bijvoorbeeld.

Forum Lid
op 2 februari 2019

Na een maand stond de sg bij mij op uiteindelijk op 920 bij de 2de generatie.

Ik heb na een 2 weken toen de temperatuur zakte naar een 21gr de warmtebelt er ook opgedaan en eveneens ingepakt. Bij een 25gr begon de gist pas weer te pruttelen maar wel langzaam. Ik heb er overigens geen gist bij gedaan. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 maart 2019

Het is handiger om dit in een emmer te doen in plaats van in de conical fermenter?

Forum Lid
op 2 maart 2019

Ik heb het de eerste keer in een conisch vat (fastfermenter) gedaan. Dat is geen succes omdat de drap zorgt dat het verstopt raakt.
Ik zou dus een emmer gebruiken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 april 2019

OK. Dus met een beetje van dit en een beetje van dat;

en dan een beetje van zus er bovenop;

een lekkere borrel? Zo makkelijk zal dat haast toch niet zijn? Er zat niks anders op; dit moest natuurlijk uitgeprobeerd. En ik heb het recept tot de letter gevolgd met één kleine variatie; van de 4,5 kilo suiker heb ik 3,5 kristalsuiker gebruikt en 1 kilo rietsuiker.

Ik heb suiker opgelost in heet water;

en daar roggebrood aan toegevoegd en nog een minuut of vier, vijf laten pruttelen.

In de emmer, aanvullen tot zo’n 27 liter en laten afkoelen. Broodgist van een paar duppen per zakje erop, kruisje geslagen en……

Ja hoor; zoals ‘beloofd’ heeft het waterslot een week of vier staan borrelen. En er komt zo’n prachtig heldere stookwijn uit;

Stoken maar!

Ik heb heel voorzichtig gestookt (als ik een temp had van 65 gr al terug naar 80% vermogen, en dan steeds 10% vermogen teruggenomen – tot ik op 35% vermogen stook en op 90 gr. celsius zit (in de ‘pijp’ zo’n 80-85 gr). En dat loopt dan heel heel langzaam op, bij een mooi rustig druppeltempo. Uit 23 liter stookwijn haal ik een kleine 5 liter (!) borrel;

met niet alleen een ongelooflijke 45%

maar vooral een verbazend zachte smaak, inderdaad prima drinkbaar ‘zo uit de ketel’. Ik zou het geen whisky noemen maar eerder een superlekkere jonge jenever (die inderdaad wat richting roggejenever gaat).

Ik heb het gistbed verdeeld over twee gistemmers en daar weer nieuwe ‘mix’ van suiker, roggebrood en water op gedaan (wel eerst afgekoeld tot kamertemp). De ene emmer ging weer spontaan gisten, de ander heb ik ‘geholpen’ met een nieuw zakje gist. Ik denk dat je het opsplitsen beter niet kunt doen. De tweede emmer ‘eerste generatie’ zit nu in de ketel en daarvan hergebruik ik het hele gistbed, plus wat ‘backset’ van de eerste stook.

Eigenlijk is het dan goed en klaar, inderdaad een ‘true’ recipe en het is toch wel veel minder gedoe dan het schroten van mout en maisschen en wat dies meer zij. Wel neig ik nu naar het wegzetten van een grote fles (5 liter) met enkele koffieboontjes, een klein stukjs sinasappelschil, half kaneelstokje en een stukje vanillepeul – dus ‘smaakmakers’ in heel kleine hoeveelheid zodat je de smaak (hopelijk) heel subtiel een klein beetje complexer kunt maken. Ik weet nog niet of ik dat ga doen; maar iets in mij zegt ‘noem het maar gewoon een roggeborrel’ ipv whisky – dan mag je er lekker mee doen wat je wilt…….

Wat een rendement, goedkoper kun je geen borrel maken denk ik.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 april 2019

Inderdaad voor een appel en een ei een mooie hoeveelheid heerlijke borrel. Leg toch maar wat aan de kant op wat eiken snippers en je zal zien dat je het straks wel whisky durft te noemen!  Maar blank is hij ook al erg lekker he 😉

Forum Lid
op 7 april 2019

Met het aantal liters dat je zo bij elkaar stookt kun je van alles uitproberen natuurlijk (en dat ga ik ook doen) – ik zal je tip gaan opvolgen in elk geval.

Ik heb trouwens ook zo’n “gin basket”, lijkt me ook wel een manier om hier nog meer (en andere) smaken uit te krijgen. Fruitiger of rokeriger, of bloemiger, of kruidiger, hmmmm….. ik zie er wel een meerjaren project in…..🙂

Forum Lid
op 7 april 2019

En inderdaad, blank issie ook al erg lekker, belachelijk lekker zelfs. Ik vind dit zachter en lekkerder dan ‘Obstwasser’, ‘Palinka’ of ‘Slibovitz’ eigenlijk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 april 2019

Aan het eind van de stook kwam er bij mij trouwens iets of wat olie/vet mee, uit het roggebrood denk ik. Kan volgens mij geen kwaad, maar als ik dat de volgende keer ook weer zie stop ik wel met de stookbeurt (dan heb ik toch al meer dan genoeg opbrengst en zo’n zuiver/helder mogelijk eindresultaat).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 april 2019

Idd gewoon op tijd stoppen, genoeg opbrengst t.o.v. de investering toch 🙂

Dit is ook een erg goed recept om eens te proberem 🙂 https://www.stookforum.nl/thread/meergranen-broodmeel-kellogs-all-bran-plus-ruwe-rietsuiker/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 7 april 2019

Ik wil dit recept ook wel eens gaan proberen maar nu had gedacht omdat ik wel van een rokerige whiskey hou om een paar sneetjes in de rookton te hangen (net als zalm) om zo de rooksmaak er in te krijgen, Uiteraard even kijken hoeveel sneetjes ik nodig heb en welke rookmot (zit te denken aan fruitbomenhout)  dus dat wordt het volgende project. Heb nu een rumwash die volop aan het vergisten is en waar mijn vrouw niet blij van wordt want die zooi stinkt als de neten.maar ja die moet ook maar iets over hebben voor mijn hobby,  groeten Jan

Forum Lid
op 8 april 2019

Ik heb mijn eikenschilvers (medium) eerst half uurtje boven in de rookton gehangen. Dat gaat ook prima. Het hout heeft veel rook opgenomen en geeft een diepere rooksmaak aan de borrel dan alleen het hout. Dom van mij, eea te vroeg uit de borrel gehaald maar je ruikt gelijk het verschil tussen het gerookte en niet gerookte eiken. Altijd leuk om zo een beetje te experimenteren. 

Brouwmaat
op 8 april 2019

Ik wil dit recept ook wel eens gaan proberen maar nu had gedacht omdat ik wel van een rokerige whiskey hou om een paar sneetjes in de rookton te hangen (net als zalm) om zo de rooksmaak er in te krijgen, Uiteraard even kijken hoeveel sneetjes ik nodig heb en welke rookmot (zit te denken aan fruitbomenhout)  dus dat wordt het volgende project. Heb nu een rumwash die volop aan het vergisten is en waar mijn vrouw niet blij van wordt want die zooi stinkt als de neten.maar ja die moet ook maar iets over hebben voor mijn hobby,  groeten Jan

Van jantje58

De rooksmaak in een whisky komt doordat het mout op turf wordt gedroogd. Whiskymout geeft dan ook een heel andere smaak dan een rookmout die op beuken is gerookt. Je whisky zou zomaar naar rookworst kunnen gaan smaken.

Forum Lid
op 8 april 2019

daarom zou ik het op fruitbomenhout roken maar je zou zomaar gelijk kunnen hebben en een unoxwhiskey lijkt me niet zo lekker. Dan rest mij nog een ding en dat is kijken of ik turf kan laten roken in de rookton, gewoon koud roken om de smaak er aan te krijgen.  groeten Jan

Forum Lid
op 10 april 2019

Sorry, inderdaad uiteraard koud roken net als bijv knoflook maar dat weet je wel.

zet me wel aan het denken. Zal een keer een litertje in een open bak boven in de ton zetten. ‘Koud’ komt het nooit boven een 30graden. 

Forum Lid
op 10 april 2019

Ik heb mijn roggebrood met turf van het strand gerook in een oude asperge pan.

De rooksmaak wordt prima opgenomen in het roggebrood. Ik zelf vond het redelijk gelukt. Andere vonden het toch meer een asbak smaak hebben. Mocht het te sterk zijn dan is de rook smaak makkelijk te verminderen door verouderen en luchten.

 

Forum Lid
op 10 april 2019

Als je whiskey te rokerig is ,dan gewoon een druppeltje water er bij in je glas.  groeten Jan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 15 april 2019

Zo vandaag productief dagje eerst bij stookwinkel langsgeweest aldaar aangestoken door Jan om ook eens roggebrood mash te maken 

4,5 kilo suiker

1,5 kilomroggebrood Ah basic

5 liter water alles n d pan en aan de kook gebracht.

 Aangevuld met 15 liter koud water anders past het niet in de gistfles

100 me dikke gistslurie van het bierbrouwer erbij .

en dit maal 2 aangezien ik  2 gistflessen nog had staan.

 

Admin
op 15 april 2019

Leuk dat je het ook gaat maken! Wat je vandaag zag in de Grainfather was een toevalstreffer want de emmer met mash heb ik 23 mei vorig jaar al gemaakt zie ik net bij het teruglezen. Kraakheldere stookwijn en er was niets aan bedorven. De vorige emmer mash heb ik na 8 maanden gestookt en die was ook heerlijk, ik ben dus niet meer bang om een emmer lang te laten staan.

 

Nu heb ik 3,5 liter van 50% in een kilnerpot met wat houtsnippers, de kleur zit er nu al in. Over een tijdje kan ik de roggebrood whisky vergelijken met de Rye Whisky van Erik’s Bio Brouwmaat., die pot staat er naast 😁

Forum Lid
4 dagen geleden

Goeiavond allemaal. Ben vandaag maar eens begonnen met roggebrood roken. Bij het tuincentrum een zak turfstrooisel gehaald en eens lekker laten drogen in de zon,toen geprobeerd of ik het aan het roken kon krijgen (wat dus wel lukt) en maar vlug roggebrood gehaald. vier sneetjes op het rooster en voor ongeveer drie uur laten roken en ik moet zeggen de geur zit er al goed aan of het genoeg is naar mijn zin weet ik nog niet en anders maak ik er gewoon nog wat bij en die kan ik er dan nog wel bij gooien heb eigenlijk wat te weinig turf gebruikt denk ik .Dit weekend maar weer eens gaan koken

Forum Lid
4 dagen geleden

Brouwmaat
4 dagen geleden

Leuk experiment Jan, ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Forum Lid
4 dagen geleden

ik heb de sneetjes in een boterhamzakje dichtgeknoopt in de bijkeuken liggen en het ruikt net of we afgebrand zijn 🙂   dus ik denk dat het helemaal goed gaat komen groeten Jan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren