Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate 1 dag geleden in Spirits
2 op 31 mei 2019

Goedenavond, ik heb precies het recept gevolgd en nu na 2 dagen komen er maar af en toe wat bubbels door het waterslot, soms staat het wel een minuut of 3 stil.
Ik las ergens over de geprakte banaan. Kan ik ook nog een extra zakje gist voeding er doorheen roeren zoals in het recept

Crew member
op 1 juni 2019

Heb je het SG al gemeten Arie?

Vergisting is nog steeds bezig want het waterslot is nog actief (ook al is dit wat minder)

Admin
op 1 juni 2019

Precies, het is nog bezig. Niet alle vergistingen gaan even hevig. Banaan of extra gist niet doen. Komt vanzelf goed.

Meet idd je SG, dan heb je inzicht in hoeveel suiker er nog in zit en begrijp je waarom het rustiger gaat. Als de suiker bijna op is kun je gist toevoegen zoveel je wil maar daar gaat het niet harder van gisten.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 juni 2019

We zijn inmiddels een dag verder en het gaat beter, gisterenavond laat ff flink aan de emmer geschud en loop sindsdien op z’n gemakkie door( moest ff wakker worden denk😉)
Waar meet ik de SG mee? Misschien wel handig om er één aan te schaffen

Crew member
op 2 juni 2019

Refractometer of hydrometer.

Een van beide mag niet ontbreken in je standaard uitrusting 😉

Forum Lid
op 2 juni 2019

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Van ChrisV

Refractometer of hydrometer met batterijen?

Refractometer zou kunnen, dan heb je een duur apparaat.

Na vergisting meet ik zelf nooit met refractometer. Je moet het omrekenen en die benadering is erg onnauwwkeurig.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Volgens mij,hydrometer teste ik vroeger het water mee voor de plantjes.🤔staat hp op.

Admin
op 3 juni 2019

PH Meter dus, kun je hem zelf niet gebruiken? Wel handig hoor!

Forum Lid
op 3 juni 2019

Als een pH meter heel lang niet gebruikt is is de elektrode waarschijnlijk niet zo best meer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juni 2019

Ik heb een PH meter,idd voor m’n plantjes. Maar waarvoor meet ik in dit geval de PH waarde? Heb ook een refractometer nog in de verpakking maar hoe kan ik het suikergehalte er uit herleiden? Of sla ik de plank nu mis. Zo jammer dat ik niet naar de BBQ kan, heb nog een hoop te leren

Forum Lid
op 3 juni 2019

Met een refractometer kun je het suikergehalte in je wort meten (SG).

Als de wort vergist is kun je met de gemeten waarde het SG benaderen.

 

Tijdens het stoken kun je er het % mee meten.

 

Hier heb je dan wel 2 verschillende refractometers nodig. Als je er een hebt om je zout % voor je aquarium te meten werkt het waarschijnlijk wat lastig. 😉

 

Forum Lid
op 3 juni 2019

Een PH waarde is altijd belangrijk voor goed resultaat .
te hoog ph of te laag is nadelig voor de vergisting .
Te hoog zuurgraat kan ook zorgen voor meer acetaat vorming wat wanneer deze te veel zijn ook de smaak nadelig beïnvloed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 3 juni 2019

Wat is de ideale PH van het water? Voor m’n plantjes 5,5 a 6 en heb daar spul voor om te laten dalen,maar of dat zo gezond is😃

Forum Lid
op 3 juni 2019

Het gaat om PH van het brouwsel .
kraanwater zit rond pH 7-8 . hangt wat af van regio .
Het ideale PH hangt af van diverse factoren .
Wat voor gist je gebruikt en wat je wil vergisten en hoe je eindresultaat enigszins wil beïnvloeden .
Zeker wanneer je met serieuze recepten /dranken bezig gaat is PH in brouwsel / beslag van belang voor een goed eindresultaat.
Maar ook om broddel receptjes als roggebrood of dat soort dingen beter drinkbaar te maken moet toch het gist optimaal kunnen werken .
Dus indien aanwezig specificatie voor gist deze aanhouden . wanneer niet vermeld kun je beste een gemiddelde van tussen 3,5 en 5,5 aanhouden .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Als de vergisting begint zal de gist de pH verlagen. Als je met graan werkt en de vergisting start op pH 5 – 5,5 kom je meestal uit rond de pH 4 – 4,5. Met een suikerwash zitten er minder buffers in je wash en is het moeilijk te voorspellen waar je uitkomt maar ik zou me niet te druk maken over een te hoge pH, de gist zorgt wel dat het zakt.

Te hoge pH bij de start komt denk ik niet voor tenzij je heeeel rare dingen doet, te laag kan voor problemen zorgen.

Forum Lid
op 4 juni 2019

klopt dat ph verlaagd tijdens gisten dat is ook een van de redenen dat je je begin waarde goed moet hebben .
Standaard verse graan producten geven geen problemen . maar bewerkte producten kunnen zeker wel al een hoog ph hebben .
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt .

Forum Lid
op 4 juni 2019
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt . Van Robbert

Zou jij de wash aanzuren als je op 6 uitkomt voor de vergisting?

Persoonlijk zou ik er niks aan doen, de gist regelt het dan wel. De pH weer wat opkrikken als deze tijdens de vergisting onder de 4 zakt kan ik me wel wat bij voorstellen.

 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Ik zal wanneer het gisttype en drank erom vraagt zeker ook bij 6 aanzuren .
Wanneer je strak ook ph regelt en ook later in vergisting controleert en aanpast kun je een beter kwaliteit halen .
Je kunt dan ook iedere keer dat je weer een zelfde recept maakt uitgaan van een zelfde kwaliteit .
Knutsel receptjes als dat roggebrood gebeuren of andere restmateriaal is het minder van belang omdat je daar toch geen hoge kwaliteit verwachtingen van kan hebben .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het roggebroodgebeuren valt nog goed mee van kwaliteit.

Ik heb hem de laatste keer gemaakt met een wort van pilsmout ipv suiker en dat is inderdaad beter dan met suiker maar ook met suiker is hij niet slecht.

 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het is misschien drinkbaar of aanvaardbaar om te drinken .
Het is maar net hoe je eigen smaak het beoordeeld .
Een echte whiskey is een van de simpelste dranken om te maken neemt alleen iets meer tijd .
Maar met beetje smaak zal zeker duidelijk meer kwaliteit daarin zitten .
je kunt drank maken om van te genieten of alcohol met smaakje om de alcohol buzz te krijgen.
Kwaliteit is dus voor ieder anders .
Moet ook ieder voor zich weten en bepalen waar hij of zij genoegen mee neemt .
Ik vind zonde van tijd om zoiets als ” roggebrood whiskey” te maken omdat met zelfde energie kun je ook een echte whiskey maken .
Maar nogmaals ieder zijn lol .
Al wil men de inhoud van de gft bak vergiste en dit whiskey noemen is ieder vrij mee . Ik klink misschien weer als Grinch of zuurpruim maar goed ik ben een beetje een ouwe puritein en vind zonde van een ambacht .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het aanzuren kun je doen met melkzuur 80%.

Als je mouten gebruikt kun je ook Zuurmout tot 10% van je recept nemen.

Beide kost weinig tot geen moeite en de ph-waarde controleer je met strookjes

PH-papier.

Forum Lid
op 4 juni 2019

aanzuren met melkzuur kan heel subtiel smaak ook iets verzachten .
Is zeker niet verkeerd indien nodig aan te zuren hiermee .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Ik moet toegeven dat het recept ‘Tried and True Recipy’  de Meergranenborrrel veel meer smaak geeft dan het Roggebroodrecept. Ik heb uiteraard beiden gemaakt maar de Meergranenborrel heeft voor mij en veel van mijn kennissen de voorkeur. Het roggebroodrecept is erg leuk en simpel te maken maar zo ook de meergranenborrel. Ik heb alleen het roggebrood op wat eik gezet wat het iets meer body gaf maar toch…..

nu weer Appie Hein blij meemaakt, vanavond wat cornflakes en broodmes in de pan doen……. over 3 weken weer de meergranenborrel mmmmmm😋

simpel, en toch…. 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Mijn versie van de roggeborrel is in een whisky wash waar de roggebrood bij gaat. In principe maak ik geen suikerrecepten.
Het maken van een granenwash is wat meer werk maar valt in het niet bij de tijd die het stoken kost.

Forum Lid
op 10 juni 2019

zo ,afgelopen zaterdag mijn (gerookte) roggebrood whiskey gestookt ,ik heb er 3 liter van 60% uit kunnen trekken. Omdat mijn keteltje maar 10 liter is heb ik het in drie keer moeten doen , en nou viel me op dat er van de rook niks meer over was, DUS maar weer vier sneetjes gerookt en bij de laatste batch in een kookzakje er in gehangen. nou heb ik wel de rooklucht en smaak in mijn whiskey zitten.zodra ik een grote fles heb dan gaat alles bij elkaar en nog wat eikensnippers erbij, tja en dan afwachten. maar het gaat dus wel en daar ben ik al heel blij mee.  groeten Jan 

Forum Lid
op 4 juli 2019

Ik ga volgende week eens wat houtsnippers koud roken. Misschien dat dit nog meer rooksmaak/geur afgeeft. Ook goed idee Jantje58 om de gerookte sneetjes ( wat klinkt dat ……😬) erin te hangen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 juli 2019

Zo, ook maar eens aan dit recept begonnen!

Een emmer van 21 liter in de douche staan 😂

Wel eigenwijs het één en ander veranderd (niet te veel, alleen details) maar het ruikt al zo lekker dat ik haast een glas van de suikerwash wil proeven na het vergisten 😂😂

 

Prachtig spul van Jan binnen gekregen afgelopen weekend dus het kan beginnen!!

Forum Lid
op 3 juli 2019

Zo beginnen we allemaal, en recept aanpassen? Schaam je, straks krijg je misschien nog wel een smakelijkere drank, als dat met het origineel bedoeld is. Koken met het recept in de hand ,maakt je een kok, je eigen recept nemen ,en verbeteren, maakt je een chef. Ik denk dat de meeste hier wel weten, dat een recept een basisidee is, waar iedereen zijn draai aan geeft. De ene vanaf het begin, de andere na wat ervaring opbouwen. Ieder op zijn eigen tempo. Als het uitgegist is mag je gerust wat van je wash proeven, alleen niet teveel, want dan wil je niet meer stoken. Mijn eerste fruitwash, ging geheel op fles zonder stoken, (te) lekker is (te) lekker. 😉

Sköll William

Forum Lid
op 3 juli 2019

Nou, chef waardig zal het nog lange niet zijn, eerder Benny de beunhaas whisky waardig 😂 maar het zal uiteindelijk wel op een goed basis terecht komen na veel oefenen. Haha ik ben nog wel van plan het te stoken dus alles op de fles gaat niet gebeuren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 5 september 2019

ok na het fruitstoken en de wisky van munckerik ook deze geprobeerd maar na 24uu nog geen brubbel in in het waterslot!!!!!! wat doe ik verkeerd?

Forum Lid
op 5 september 2019

Hey Erik, ik heb zelf prestige whisky gist gebruikt. Bij mij duurde het een dag voor het echt begon. 

Admin
op 5 september 2019

Dag Erik, wat gebruik je voor gist?

Normaal zou het al flink bezig moeten zijn. Aan voeding geen gebrek bij dit recept. Daar kan het echt niet aan liggen. Ruikt het ook niet naar vergisting? Vaak is het het bekende probleem zoals een deksel die niet goed meer afsluit. Co2 zoekt de makkelijkst weg om te ontsnappen.

 

Forum Lid
op 6 september 2019

droge gist van dr. Oetker

 

Forum Lid
op 6 september 2019

hallo jan 

juist een deksel verwisselt van een vat dat aan het uitklaren is en daadwerkelijk het waterslot begon direkt te werken dus als ik uit de normandie(vakantie) terug ben bestel ik wel een nieuw vat bij u

Forum Lid
op 6 september 2019

Top Erik dat je hier achter bent gekomen!

Forum Lid
op 7 september 2019

murmillo  ja gelukkig wel anders was de aankoop en werk voor niets geweest

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 september 2019

Je bent te ongeduldig 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 september 2019

Toch even doorgeven: 

tijdje geleden houtsnippers koud gerookt en deze daarna in de meergranenborrel gedaan. Als ik nu de dop van de fles af draai dan komt de rook je tegemoet. Gelukkig Zit er geen bittere smaak aan de drank. Super gelukt dus👍

Forum Lid
op 6 september 2019

Tof! Leuk dat het zo goed gelukt is. Ik heb blank eiken uut frankrijk indirect gerookt/verwarmt en ook drie versies van gemaakt. Leuk joh.

Forum Lid
op 7 september 2019

Altijd leuk als zulke experimenten lukken zoals je hoopt!

 

Forum Lid
op 7 september 2019

Zeker moet alleen nog een drankje stoken om ze te proberen. Maar… dat komt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 november 2019

Na een keer met de Barrel 674 mout en met het alternatief van Mangrove Jack Liquid Malt Dark aan het werk te zijn geweest, heb ik op 20 oktober maar eens een poging gewaagd met Odin’s Rye Whiskey recept.

Het recept heb ik gedownsized, simpelweg omdat ik een 15 liter Whisky still heb en ik het in 1x wilde kunnen stoken. Het kwam neer op 3 kilo suiker, 1 kg Bolletje roggebrood, 9 gram gistvoeding en 14 gram droge Bruggemans gist, aangevuld tot 18 liter mash. SG was op dat moment 1075. 

Tien dagen later was het waterslot helemaal stil en bleek het SG op 990 te liggen, dus ongeveer 11% ABV geproduceerd. Dit laten klaren zonder verdere toevoegingen en 3 november dit overgehaald, direct in een lekker langzame strip-run. Uiteindelijk de eerste 200 ml weggegooid en doorgestookt tot 30 % ABV. Kwam alles bij elkaar neer op 2.2 liter van 49%.

Dat een week op dark toast Frans eiken snippers gezet, aangevuld met een beetje vanille suiker en gister maar eens een monstertje meegenomen naar schoonouders (beiden whisky-liefhebbers). Ik mag terugkomen 😉 

Toch heb ik de eiken snippers weer terug gedaan om hem nog iets langer op deze manier te laten rijpen. En dankzij de tip van Robbert zit de siliconen stop er losjes op met een stukje kaasdoek tussen hals en stop…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 januari 2020

ik ben nieuw maar ik begrijp de strip run niet 

waarom is deze zo belangrijk  

want je haalt toch ook wat van de smaak af lijkt mij 

Forum Lid
op 14 januari 2020

Smaakverlies hoeft niet negatief te zijn. Er zijn genoeg smaken die je aan je stookwijn niet kan merken, maar bij het concentreren (lees distilleren) heel erg naar voren komen. Natte hond is ook een smaak, maar waarschijnlijk niet wat je zoekt.

Het belang van (ik geloof dat je spiritrun bedoelde, striprun is ruwstook en geen scheiding nodig) een 2e maal distilleren is het scheiden van de smaken (en verschillende alcoholen, zuren etc).

Zo kun je de goede smaken scheiden van de slechte. Bij een 2e maal stoken wordt ie wat zachter, maar in een alambiek zal je niet snel smaak verliezen.

Als je van te voren weet dat je 2x gaat stoken, doe je eerst een striprun (ruwstook). Je gooit redelijk wat warmte in je ketel (nooit overdrijven natuurlijk) en ‘stript’ je stookwijn. De vaste delen blijven in je ketel, en je krijgt een heldere of redelijk heldere vloeistof uit je uitstroom. Alcoholpercentage van een ruwstook ligt gemiddeld rond 30%. De Smerikanen noemen dit ‘low wine’, hier ‘ruwnat’.

Bij de spiritrun (fijnstook) gooi je het ruwnat terug in een schone ketel op maat. Altijd het percentage onder de 40% houden! Je brengt je ruwnat heel gecontroleerd op temperatuur, tot je een brug temperatuur bereikt van 55°C. Dit breng je steeds wat hoger, en houd je tijdelijk vast onder de 75°C. Belangrijk is dat het druppelsgewijs gaat. Wat er nu uitkomt is je voorloop (head). Dit ruikt vaak zeer scherp en soms ook zurig. Voorbeeld van smaken maar ook alcoholen die je niet wilt. Als het scherpe en zure wegtrekt, zet je er een andere pot of fles eronder. Meestal zit je dan op +78°C. Wat je hier opvangt is je bestnat (heart). Het is heel alcoholig kwa smaak en geur, maar zal toch altijd sporen proeven van je gebruikte stookwijn. Vaak begint tussen de 85°C en 88°C (brug temperatuur) de naloop (tail), raadzaam om ook deze apart op te vangen, of de stook af te breken. De geuren en smaken die hier bij mee komen kun je weinig mensen blij mee maken (met uitzondering van gebrand/geturft mout, of sommige rum). Natte krant en hond wordt vaak gezegt, maar ik vind het anders ruiken, en erger.

Je wilt dus niet dat de methanol en vluchtige zuren uit je voorloop + de nattehond van de naloop je bestnat vervuilt.

Nogmaals, maak je geen zorgen over smaak verlies, het zijn vaak de scherpe of logge smaken die je er uitstookt. Dit zou je kunnen zien als smaakverlies, maar ik zie het eerder als winst in zachtheid van je borrel.

Houdt ‘m warm,
Pikketanus

Forum Lid
op 16 januari 2020

dit is een duidelijk antwoord op mijn vraag  

pikketanus   

mijn dank is groot  ik sla je bericht even op om hem nog een keer door te lezen 

maar ik ga hem nu echt 2x stoken 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 mei 2020

Dit recept paar keer gemaakt een tijdje laten staan maar smaakt nog nergens naar.

Dit nog een keer overhalen?

Forum Lid
op 11 mei 2020

Als je het niet rijpt met houtsnippers zal het in de eerste plaats kleurloos blijven, en smaken naar een heel zachte granenborrel – niet met een uitgesproken smaak dus.

Vaker overhalen zal de smaak alleen nog maar neutraler laten worden vernoed ik (heb ik nog niet geprobeerd en ga ik ook niet doen; zonde van de borrel).

Maar het kan best zijn dat de subtiele smaak van deze borrel gewoon niet jouw ding is 🙂

Forum Lid
op 11 mei 2020

Ga ik hem nog een keer proeven, ik vond hem juist scherp ik heb een paar flessen met eiken krullen en een paar met walnootdoppen in de zon dan weer koelkast dopje los maar kon er niets lekkers aan vinden

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 2 dagen geleden

Hoeveel bakkersgist zit er in zo’n zakje 😃? Hier hebben ze andere merken dus is het handig te weten hoeveel gram erbij moet. 😃

Forum Lid
1 dag geleden

Droge bakkersgist van D’r. Oetker weegt 7 gram.

Forum Lid
1 dag geleden

Thanx! Ik ben erg benieuwd hoe hij gaat smaken 😃!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren