Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate op 10 juni 2019 in Spirits
2 op 31 mei 2019

Goedenavond, ik heb precies het recept gevolgd en nu na 2 dagen komen er maar af en toe wat bubbels door het waterslot, soms staat het wel een minuut of 3 stil.
Ik las ergens over de geprakte banaan. Kan ik ook nog een extra zakje gist voeding er doorheen roeren zoals in het recept

Brouwmaat
op 1 juni 2019

Heb je het SG al gemeten Arie?

Vergisting is nog steeds bezig want het waterslot is nog actief (ook al is dit wat minder)

Admin
op 1 juni 2019

Precies, het is nog bezig. Niet alle vergistingen gaan even hevig. Banaan of extra gist niet doen. Komt vanzelf goed.

Meet idd je SG, dan heb je inzicht in hoeveel suiker er nog in zit en begrijp je waarom het rustiger gaat. Als de suiker bijna op is kun je gist toevoegen zoveel je wil maar daar gaat het niet harder van gisten.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 juni 2019

We zijn inmiddels een dag verder en het gaat beter, gisterenavond laat ff flink aan de emmer geschud en loop sindsdien op z’n gemakkie door( moest ff wakker worden denk😉)
Waar meet ik de SG mee? Misschien wel handig om er één aan te schaffen

Brouwmaat
op 2 juni 2019

Refractometer of hydrometer.

Een van beide mag niet ontbreken in je standaard uitrusting 😉

Forum Lid
op 2 juni 2019

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Ik heb er een die ik niet gebruik,neem hem mee naar de bbq.kan iemand zo hebben heb er ook baterijtjes bij gedaan.

Van ChrisV

Refractometer of hydrometer met batterijen?

Refractometer zou kunnen, dan heb je een duur apparaat.

Na vergisting meet ik zelf nooit met refractometer. Je moet het omrekenen en die benadering is erg onnauwwkeurig.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Volgens mij,hydrometer teste ik vroeger het water mee voor de plantjes.🤔staat hp op.

Admin
op 3 juni 2019

PH Meter dus, kun je hem zelf niet gebruiken? Wel handig hoor!

Forum Lid
op 3 juni 2019

Als een pH meter heel lang niet gebruikt is is de elektrode waarschijnlijk niet zo best meer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juni 2019

Ik heb een PH meter,idd voor m’n plantjes. Maar waarvoor meet ik in dit geval de PH waarde? Heb ook een refractometer nog in de verpakking maar hoe kan ik het suikergehalte er uit herleiden? Of sla ik de plank nu mis. Zo jammer dat ik niet naar de BBQ kan, heb nog een hoop te leren

Forum Lid
op 3 juni 2019

Met een refractometer kun je het suikergehalte in je wort meten (SG).

Als de wort vergist is kun je met de gemeten waarde het SG benaderen.

 

Tijdens het stoken kun je er het % mee meten.

 

Hier heb je dan wel 2 verschillende refractometers nodig. Als je er een hebt om je zout % voor je aquarium te meten werkt het waarschijnlijk wat lastig. 😉

 

Forum Lid
op 3 juni 2019

Een PH waarde is altijd belangrijk voor goed resultaat .
te hoog ph of te laag is nadelig voor de vergisting .
Te hoog zuurgraat kan ook zorgen voor meer acetaat vorming wat wanneer deze te veel zijn ook de smaak nadelig beïnvloed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 3 juni 2019

Wat is de ideale PH van het water? Voor m’n plantjes 5,5 a 6 en heb daar spul voor om te laten dalen,maar of dat zo gezond is😃

Forum Lid
op 3 juni 2019

Het gaat om PH van het brouwsel .
kraanwater zit rond pH 7-8 . hangt wat af van regio .
Het ideale PH hangt af van diverse factoren .
Wat voor gist je gebruikt en wat je wil vergisten en hoe je eindresultaat enigszins wil beïnvloeden .
Zeker wanneer je met serieuze recepten /dranken bezig gaat is PH in brouwsel / beslag van belang voor een goed eindresultaat.
Maar ook om broddel receptjes als roggebrood of dat soort dingen beter drinkbaar te maken moet toch het gist optimaal kunnen werken .
Dus indien aanwezig specificatie voor gist deze aanhouden . wanneer niet vermeld kun je beste een gemiddelde van tussen 3,5 en 5,5 aanhouden .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Als de vergisting begint zal de gist de pH verlagen. Als je met graan werkt en de vergisting start op pH 5 – 5,5 kom je meestal uit rond de pH 4 – 4,5. Met een suikerwash zitten er minder buffers in je wash en is het moeilijk te voorspellen waar je uitkomt maar ik zou me niet te druk maken over een te hoge pH, de gist zorgt wel dat het zakt.

Te hoge pH bij de start komt denk ik niet voor tenzij je heeeel rare dingen doet, te laag kan voor problemen zorgen.

Forum Lid
op 4 juni 2019

klopt dat ph verlaagd tijdens gisten dat is ook een van de redenen dat je je begin waarde goed moet hebben .
Standaard verse graan producten geven geen problemen . maar bewerkte producten kunnen zeker wel al een hoog ph hebben .
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt .

Forum Lid
op 4 juni 2019
Gemiddelde werken meeste gisten het best tussen 3,5 en 5,5 . mooi is inderdaad als je op 4,5 uitkomt . Van Robbert

Zou jij de wash aanzuren als je op 6 uitkomt voor de vergisting?

Persoonlijk zou ik er niks aan doen, de gist regelt het dan wel. De pH weer wat opkrikken als deze tijdens de vergisting onder de 4 zakt kan ik me wel wat bij voorstellen.

 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Ik zal wanneer het gisttype en drank erom vraagt zeker ook bij 6 aanzuren .
Wanneer je strak ook ph regelt en ook later in vergisting controleert en aanpast kun je een beter kwaliteit halen .
Je kunt dan ook iedere keer dat je weer een zelfde recept maakt uitgaan van een zelfde kwaliteit .
Knutsel receptjes als dat roggebrood gebeuren of andere restmateriaal is het minder van belang omdat je daar toch geen hoge kwaliteit verwachtingen van kan hebben .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het roggebroodgebeuren valt nog goed mee van kwaliteit.

Ik heb hem de laatste keer gemaakt met een wort van pilsmout ipv suiker en dat is inderdaad beter dan met suiker maar ook met suiker is hij niet slecht.

 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het is misschien drinkbaar of aanvaardbaar om te drinken .
Het is maar net hoe je eigen smaak het beoordeeld .
Een echte whiskey is een van de simpelste dranken om te maken neemt alleen iets meer tijd .
Maar met beetje smaak zal zeker duidelijk meer kwaliteit daarin zitten .
je kunt drank maken om van te genieten of alcohol met smaakje om de alcohol buzz te krijgen.
Kwaliteit is dus voor ieder anders .
Moet ook ieder voor zich weten en bepalen waar hij of zij genoegen mee neemt .
Ik vind zonde van tijd om zoiets als ” roggebrood whiskey” te maken omdat met zelfde energie kun je ook een echte whiskey maken .
Maar nogmaals ieder zijn lol .
Al wil men de inhoud van de gft bak vergiste en dit whiskey noemen is ieder vrij mee . Ik klink misschien weer als Grinch of zuurpruim maar goed ik ben een beetje een ouwe puritein en vind zonde van een ambacht .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Het aanzuren kun je doen met melkzuur 80%.

Als je mouten gebruikt kun je ook Zuurmout tot 10% van je recept nemen.

Beide kost weinig tot geen moeite en de ph-waarde controleer je met strookjes

PH-papier.

Forum Lid
op 4 juni 2019

aanzuren met melkzuur kan heel subtiel smaak ook iets verzachten .
Is zeker niet verkeerd indien nodig aan te zuren hiermee .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Ik moet toegeven dat het recept ‘Tried and True Recipy’  de Meergranenborrrel veel meer smaak geeft dan het Roggebroodrecept. Ik heb uiteraard beiden gemaakt maar de Meergranenborrel heeft voor mij en veel van mijn kennissen de voorkeur. Het roggebroodrecept is erg leuk en simpel te maken maar zo ook de meergranenborrel. Ik heb alleen het roggebrood op wat eik gezet wat het iets meer body gaf maar toch…..

nu weer Appie Hein blij meemaakt, vanavond wat cornflakes en broodmes in de pan doen……. over 3 weken weer de meergranenborrel mmmmmm😋

simpel, en toch…. 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Mijn versie van de roggeborrel is in een whisky wash waar de roggebrood bij gaat. In principe maak ik geen suikerrecepten.
Het maken van een granenwash is wat meer werk maar valt in het niet bij de tijd die het stoken kost.

Forum Lid
op 10 juni 2019

zo ,afgelopen zaterdag mijn (gerookte) roggebrood whiskey gestookt ,ik heb er 3 liter van 60% uit kunnen trekken. Omdat mijn keteltje maar 10 liter is heb ik het in drie keer moeten doen , en nou viel me op dat er van de rook niks meer over was, DUS maar weer vier sneetjes gerookt en bij de laatste batch in een kookzakje er in gehangen. nou heb ik wel de rooklucht en smaak in mijn whiskey zitten.zodra ik een grote fles heb dan gaat alles bij elkaar en nog wat eikensnippers erbij, tja en dan afwachten. maar het gaat dus wel en daar ben ik al heel blij mee.  groeten Jan 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren