omgevingstemperatuur gistingsvat vraag

Geupdate op 8 november 2018 in Stooktips
26 op 6 september 2018

hallo!

 

hier een beginnersvraag: ik wil het gistingsvat in de schuur zetten, deze is geisoleerd zonder kachel.
De temperatuur nu buiten is niet zo heel warm meer. Ik heb de turbo gist aangeschaft.
nu staan er wel temperaturen op de verpakking maar snap er niet zo heel veel van.

Hoever mag de temperatuur max en minimaal worden? en dan bedoel ik de temperatuur in de schuur..

ook wil ik er roggebrood bij in doen. ik had hier ergens gelezen dat dat een makkelijk recept is. maar zag ook dat er dan andere gist wordt gebruikt.

Of maak ik met de turbogist een reeele kans dat dit gaat lukken?

Alvast bedankt voor het meedenken!

mvg.

Erik.

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 6 september 2018

De temperaturen geven een richtlijn, laagste en hoogste vergistingstemperatuur en 

alles er tussen.

De bedoelde temperatuur, is de temperatuur in het vat.

De temperatuur in de schuur is minder belangrijk.

Is je omgevingstemperatuur voor je vat te laag, heb je enkele opties.

Dus je kunt een warmteriem gebruiken

https://www.stookwinkel.nl/product/warmteriem-voor-gistemmer/

of een warmhoud mat

https://www.stookwinkel.nl/product/warmhoud-mat-voor-fermentatievat/

met warmte regulator

https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-dual-temperature-controller-stc-1000/

maar sommige gebruiken zelfs een aquarium verwarming.

Bij bier niet gebruiken wegens mogelijk bacteriën.

Wat betreft roggebrood en gist, heb ik geen ervaring.

 

 

Forum Lid
op 6 september 2018

maar sommige gebruiken zelfs een aquarium verwarming.

Bij bier niet gebruiken wegens mogelijk bacteriën.

Van wiliam

Bij bier wordt dan het gistvat in een speciekuip met water gezet in daar de aquariumverwarming in. Gistvat in een speciekuip met water heeft ook als voordeel dat je minder temperatuurschommelingen krijgt in dag/nacht omdat er een grotere massa moet opwarmen/afkoelen.

 

Forum Lid
op 23 september 2018

Ik doe een elektrische deken om het vat en zet het geheel in een grote doos met veel isolatie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 september 2018

Hoi Erik. Wat een boel Eriks hier 😉 Turbogist doet wat het moet doen. Wiliams methode uiteenzetting is ideaal. Echter…Als je een weekje wacht onder de door jou geschetste omstandigheden gaat het gewoon goedkomen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 september 2018

Zo daar staat hij! Nu nog dik 55 graden.. ff afkoelen nog.

Forum Lid
op 6 september 2018

Vergeet niet het kraantje onder in je ton te monteren.. Gave hond by the way 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 september 2018

Haha verkeerde foto! Dank je, is een old english bulldog

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 september 2018

Trouwens iedereen bedankt voor de reacties, we gaan zien wat er gebeurd. Straks als de soep 20 graden is dan strooi ik de gist eroverheen en wa ht dan even tot er bubbels komen en roer het dan door, deksel erop met waterslot en duimpje draaien 👌

Forum Lid
op 6 september 2018

Ik gooi de gist er al op bij 28 graden. Gaat prima. En graag gedaan, erg leuk om te volgen. Pootje van Coco mijn Nimhuahua 😉

Forum Lid
op 23 september 2018

Hallo Erik, hier ook een beginner. Ik doe de (turbo)gist er ook al bij als de temperatuur 26 – 28 graden is, dan pak ik de hele emmer (met uitzondering van het waterslot) in een fleece-deken en zorg dat hij van de vloer staat (krukje of kussen eronder). Ik heb een plakthermometer op de emmer voor grove indicatie van de temperatuur. Één keer de gist bij lagere temperatuur toegevoegd, waardoor de temperatuur in het vat te laag werd., ventilatorkachel ervoor gezet tot de temperatuur weer goed was. Werkt perfect.

Forum Lid
op 23 september 2018

Heb gisteren en vandaag 400 kg druiven in het vat gegooid,staan buiten,gaat natte bakkersgist bij en ik laat ze buiten staan,nog warm genoeg hier 15-18 gr.over een week of vier gaat het de ketel in,denk ik.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 6 september 2018

Je hoeft niet te roeren

 

Forum Lid
op 7 september 2018

Ik gebruik bakkersgist,met deze themp.zou ik het nog buiten zetten,in de winter in mijn aanbouw,of tegen de verwarming,gaat met deze gist goed.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 september 2018

Dat is gemak van bakkersgist .tussen 15 en 30 graden werkt het altijd.  . 

Forum Lid
op 8 september 2018

Met bakkers gist kun je alle kanten op. Ook de droge bakkersgist is heel goed. Ik gebruik daar 1 gram per liter voor. Bakkersgist doet onder de 20 graden niet zo veel meer, het heeft wel wat warmte nodig.

Forum Lid
op 8 september 2018

Klopt dat het trager word onder 20gr maar blijft zeker wel actief als
Zuurtegraad Goed is en voeding aanwezig is .
Droge bakkers gist is i.d.d. goed maar moet niet te oud zijn .
Zelf een vers ” bakkers” gist kweken is de moeite waard deze kun je een jaar in stand houden in koelkast door verversen en voeden .
Deze gisten kun je versterken in de regeneratie en werken vaak
al bij 12 tot 28 graden .

Forum Lid
op 8 september 2018

Je kunt bakkersgist ook invriezen,maar doe het in blokjes is makkelijk in gebruik hoef je geen kilo te ontdooien,droge ben ik niet weg van slechte ervaring mee,soms werkt hij niet.

Forum Lid
op 8 september 2018

Chris, ga je nest in! Of ben je aan het moonshinen?

Forum Lid
op 8 september 2018

ChrisV Ik snap het probleem ook niet dat iedereen zo moeilijk doet over gist . . Ik heb die ” snelle ” brouw en stook gisten ook geprobeerd . ik vond het weinig toegevoegde waarde geven en geeft bijsmaak of smaak die ik niet wil .
Dus Als ik lui ben haal ik wat Natte bakkersgist of droge . En als ik in goede bui ben en de tijd neem maak ik het zelf . En dat werkt altijd . T is wat meer werk maar je weet wat je hebt en het het is hobby .

Forum Lid
op 10 september 2018

Robber een goede stoker heeft geduld,en niet veel nodig om een goeie borrel te maken,het is veelal je goede verstand gebruiken,en vroeger hadden ze niets anders,dus vindingrijk is ook een belangrijk iets,dat moet je ook zij als je een ketel bouwd.

Forum Lid
op 10 september 2018

I.d.d. Chris . Ik heb ook een paar simpele omgebouwde boilers als ketels met wat koperen buizen voor kolom helm en koelers . Ik stook ermee likeuren net zo makkelijk als hoog percentage alcohol . Zo nodig gebruik ik een alcohol meter Dat is meer om altijd zelfde percentage in elke fles te hebben dan noodzaak .
De kwik thermometer op ketel is meer om gat te dichten dan voor temperatuur bij te houden .
Beetje ervaring en weten wat de ketel doet en alles komt goed.
Met ogen en proeven kom je al heel ver.
Beetje verstand erbij en ik heb nooit problemen En altijd een lekkere borrel .
Je weet je bent welkom om te komen proeven !

Forum Lid
op 4 november 2018

Klopt Robbert en Chris, kwestie van het gistingsvat een paar keer per dag even in de gaten te houden. Wat ik hier wel mis is de vaten van tijd tot tijd even te luchten en daarna flink te schudden. Dat komt je gisting zoveel tegoeden. En mocht je gisting echt stil vallen, mits de temp goed is, even een paar pilletjes B1 er bij gooien op 25 liter.

Forum Lid
op 5 november 2018
Wat ik hier wel mis is de vaten van tijd tot tijd even te luchten en daarna flink te schudden.Van elflitso

Niet mee eens, je vermengt je residu onnodig met je stookwijn en bruisen doet het zeker. Als je koolzuur frisdrank schud, bruist het ook.
Volg bij turbo de gebruiksaanwijzing. Op uitzonderingen na (sommige rum stookwijnen bijv.),is stookwijn schudden nergens voor nodig. Ook niet bij droge of natte bakkersgist of zelfbouw gistculturen.

Forum Lid
op 5 november 2018

Ik schud en roer niets,het staat en blijft staan.het vergist wel,mijn druiven zijn wild vergist,geen suiker en gist.heel mooi resultaat,heb nu 40 ltr,moet nog 40 45 ltr uitkomen,heb ook 80 ltr met gist versookt,zelfde opbrengst maar smaak vd wilde vergisting is beter.dus volgende keer weer zo.

Forum Lid
op 5 november 2018

Niet mee eens, je vermengt je residu onnodig met je stookwijn en bruisen doet het zeker. Als je koolzuur frisdrank schud, bruist het ook.Volg bij turbo de gebruiksaanwijzing. Op uitzonderingen na (sommige rum stookwijnen bijv.),is stookwijn schudden nergens voor nodig. Ook niet bij droge of natte bakkersgist of zelfbouw gistculturen.

Van Nimrax

Inderdaad. Alleen zuurstof toevoegen voordat je de gist uit strooit. Na het strooien deksel erop en niks meer aan doen. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je de temperatuur een beetje onder controle kunt krijgen door te koelen, verwarmen of te zorgen voor een redelijke temperatuur waar je ton staat.

Niet roeren, schudden of wat dan ook. 

Forum Lid
op 8 november 2018

Ik gooi gewoon alles in het vergistingsvat,geen waterslot,deksel en vuilniszak erover.na twee weken kijk ik,en dan na een weekje,controleer ik of mijn aansteker uitgaat,daar zie ik mee of het uitgegist is,ze staan gewoon buiten in het zonnetje ik meet geen temp.ik meet eigenlijk helemaal niets,tja als het uit de ketel komt.bij koud weer zet ik het in mijn aanbouw.gaat al vele jaren goed zo.zo heb ik het nu ook gedaan met de wilde vergisting.ging prima.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren