Ontwerp van mijn eerste ketel

Geupdate op 30 juni 2020 in Mijn installatie
29 op 12 juni 2020

Ik ben een beginnende stoker die graag zelf een ketel wil bouwen. Ik heb een ontwerp gemaakt dat er als volgt uitziet:

Het is zeker niet een mooie tekening en de verhoudingen kloppen ook voor geen meter maar ik denk dat het wel ongeveer laat zien wat ik wil.

De lengte en diameter van de kolom en koeler heb ik gekozen omdat deze bij de bouwmarkt te halen zijn. Alle verbindingen zullen met knelkoppelingen gedaan worden. Ik weet nog niet precies hoe ik ga verwarmen. Ik heb wel een kookplaatje maar ik twijfel of die genoeg warmte afgeeft.

Ook heb ik nog geen thermometer gevonden. Maar van wat in online gevonden heb zou een vleesthermometer misschien geschikt zijn.

Als iemand tips heeft zouden die van harte welkom zijn aangezien ik nog nooit zoiets gedaan heb.

Robert.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 juni 2020

Ziet er goed uit,thermometer heb ik niet op mijn ketel.ik ben niet zo modern. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 juni 2020

Zo met een kleine op schoot word het typen ook niet makkelijk haha.
Maar ik maakte ze zo.

Forum Lid
op 12 juni 2020

Erg mooi,geef die kleine maar een kusje van mij dan zit hij rustig op schoot😘

Forum Lid
op 13 juni 2020

Ik heb ook getwijfeld over zoiets maar ik denk dat hoe ik het heb wat makkelijker te maken is.

Forum Lid
op 24 juni 2020

Werkelijk een top ding van guzzi, heb hem overgenomen. En experimenteer wat met kruiden. Komt smaak genoeg mee, en als ik goed oplet haalt hij zo’n 92% zonder truckjes

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 juni 2020

Tsja, wat wil je ermee stoken?

Forum Lid
op 15 juni 2020

Ik wil proberen er een beetje zuivere alcohol uit te krijgen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 juni 2020

Snelkookpan van rvs en niet van alu, mag ik hopen?

Verder zie ik geen grote problemen, voor een beginner.

Oh ja: mijn vleesthermometers wijken allemaal een paar graden af. Maar als je dat goed bijhoudt, hoeft dat geen probleem te zijn. Fahrenheit of Celsius is ook geen probleem.

Forum Lid
op 15 juni 2020

RVS inderdaad. En als de thermometer een paar graden afwijkt is dat volgens mij niet zo’n probleem. Fijn om te weten dat het inderdaad een mogelijkheid is.

Forum Lid
op 15 juni 2020

Niet zo’n probleem idd, mits je de correctie in acht neemt. Dat is wel belangrijk voor zuiverheid van je alcohol. Heb hier ook een stel die afwijkingen hebben. Gewoon een pan water aan de kook zetten, thermo er in en kijken na een minuutje of 2 hoeveel het dan de 100°C afwijkt.

Forum Lid
op 15 juni 2020

Gewoon even de dobber er in hangen, dan weet je wat het gehalte is.

(Wel even letten op de temperatuur: ik heb het effect daarvan schromelijk onderschat.)

Ik gebruik de thermometers eigenlijk alleen om een idee te krijgen van hoever we zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 juni 2020

Robert1, jou ontwerp lijkt veel op mijn eerste ketelje en gaat zeker werken.

Ik heb alleen een 6 liter pan gebruikt en niets in de kolom gedaan. Ik verwarm deze ketel op een 1500 Watt kookplaatje en dat is meer dan genoeg. Ik doe dit in de keuken en vindt dit makkelijker en veiliger dan op het gasfornuis. Koelen doe ik met een 20 liter emmer en een paar 1.5 liter PET flessen die ik eerst in de vriezer leg. Ik heb ook als in de bouwmarkt gekocht, behalve de temperatuurmeter deze was voor een rookoven bedoeld

https://www.raven.nl/x2-rookoven-temperatuur-meter/nl/product/2692/

Ik ben er ook gewoon aan begonnen en heb een paar keer wat dingen aangepast. Maar het zal je misschien verbazen dat zoiets prima gaat werken, en dat je er een heel goed drankje mee kan  stoken.

Forum Lid
op 15 juni 2020

Fijn om te weten dat het zo goed werkt. Jouw condenser ziet er wel wat langer uit dan 2,5m. Is 2,5m wel lang genoeg of kan ik beter voor 5m gaan?

Forum Lid
op 15 juni 2020

Ik had een rol zacht koper gekocht 5m x 12mm en deze helemaal gebruikt. Ik gebruikte wel stilstaand water met bevroren PET flessen. Deze ketel werkt zeker, maar het is geen reflex kolom. Maar dat is voor mij prima want ik hou van alcohol met smaak en karakter. Ik heb met deze ketel wijn, druiven en appel gestookt en daar kwam een smakelijke drank uit.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2020

Ik heb een rvs-spiraal van pakweg 9 meter lang op een voet staan, in de lucht.

Voor rustig stoken is dat genoeg, als ik wat sneller wil werken leg ik natte lappen op de windingen.

Gaat prima, geen omkijken naar. Alleen als ik natte lappen gebruik, moet ik die op tijd en overvloedig vervangen. Of besproeien met een plantenspuit.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 juni 2020

Ik heb alle onderdelen verzameld. Tijd om te beginnen met bouwen. Er zijn een paar dingen veranderd aan het ontwerp. De kolom is bijna 1,40 I.P.V 1 meter en de condenser is langer dan 2,5 m en heeft een diameter van 12 mm I.P.V. 15 mm.

Forum Lid
op 24 juni 2020

Mijn kolom is maar 0.5 meter. Er zijn wel allerlei berekeningen voor te vinden, maar ik ga er van uit dat hoe hoger de kolom hoe meer vermogen je nodig heb om de alcohol boven te krijgen. Je zal dan de vloeistof in de pan heter moeten maken en daar ben ik geen voorstander van. Ik laat de vloeistof het liefst langzaam op temperatuur komen. Het er in proppen van de rvs sponsjes zal ook een heel karwei worden, probeer eerst eens zonder zou ik zegen. Ik zie ook nog geen temperatuurmeter, die is wel handig vooral in het begin. Ik had een T-knelkoppeling genomen en van 1 kant het knelringetje er uit gehaald, daar voor in de plaats 2 rubberen ringetjes gedaan. Als je door het gaatje de meter steek en de moer iets aan draai dicht dat voldoende af.

Forum Lid
op 24 juni 2020

Anderhalve meter past wel bij de maatregelen tegen corona, maar hoe ga je de temperatuur aflezen?

Ik zou de kolom in drie stukken snijden: een van 10 cm, een van 40 cm en een van 90  cm en dan knelkoppelingen ertussen. Dan kun je variëren: potstill en drie kolomlengtes.

Dat grijze spul om die spiraal, is dat geen isolatie? Dan zal het koelen wel tegenvallen, vrees ik. Of kun je dat er af slopen?

Slimme truc van RuMo, met die rubber ringetjes in de knelkoppeling.

Oh ja: die staalwol: let er op dat het geen ijzer is, want dat roest en zet dan uit!! En dat er geen wasmiddel in zit!

Forum Lid
op 24 juni 2020

De isolatie heb ik er inderdaad afgehaald. Ik had de T-koppeling in de foto eigenlijk bedoeld om de condenser aan vast te maken maar ik kan die ook gebruiken om een temperatuurmeter in te doen. Dan kan daar boven een aansluiting voor de condenser. Ik denk namelijk niet dat je truc gaat werken met de aansluiting van 28 mm aan de bovenkant van het T-stuk.

Ik heb de kolom ook al een stuk korter gemaakt. Ik had het eerste stuk al afgezaagd dus ik eindig met 15 cm, 30cm en 95 cm stukken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 27 juni 2020

Dit is hem geworden. De Condenser is iets langer van verwacht en past niet helemaal in de bak met water maar dit is volgens mij geen probleem. De temperatuurmeter heb ik aangesloten zoals RuMo had voorgesteld.

Ik heb hem gisteren met water getest en alles werkt zoals verwacht. Het gedestilleerde water had wel een hele vieze metaalsmaak. Weet iemand misschien hoe ik er voor kan zorgen dat mijn alcohol niet naar metaal gaat smaken?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Eerst een keer stoken met water en azijn

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ik gooide azijn in de leidingen en liet dat een uur staan, daarna water en azijn en een schepje citroenzuur in de ketel en stoken. Ik had dan een bodempje water in de emmer(tegen het smelten) en liet dat goed door stomen. En dat dan iedere keer als je de ketel even niet gebruikt heb.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Zitten de schuursponsjes er ook in?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Je kunt eventueel de spiraal wat lager in de speciekuip duwen, als je koeling te kort komt.

Wat is het nut van die kraan?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Da’s volgens mij de thermometer

Forum Lid
op 27 juni 2020

Oh ja, dat kan natuurlijk ook! Maar hoe lees je die dan af?

Forum Lid
op 28 juni 2020

Idd! Ik zou t messing T-stukje denk ik wat naar me toe kantelen (5° vanaf horizontaal naar boven, zodat ie niet vol loopt).

Forum Lid
op 30 juni 2020

Dat is inderdaad de thermometer. Het probleem is dat het T-stuk aan de buis geschroefd is en dit is de positie waar hij vast zit. Maakt het aflezen inderdaad niet makkelijk

Forum Lid
op 30 juni 2020

De schuursponsjes zaten er dit keer niet in. Ik ben wel vrij zeker dat de sponsjes die ik heb wel echt van RVS zijn, ze zijn namelijk een heel klein beetje magnetisch.

Ik zal het stoken met azijn en water doen voordat ik voor het echt ga stoken. De stookwijn is nog niet klaar namelijk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren