Onze Whiskey niet kraakhelder

Geupdate op 23 januari 2019 in Stookforum
13 op 22 januari 2019

We stoken een mooie 92% alcohol. Hier doen we vervolgens houtsnippers bij. Diverse soorten (amerikaans eiken, gobbler etc). De alcohol ziet er prachtig uit en proef ook uitstekend.Tot zover niets aan de hand. Echter als we de alcohol aanlengen met water (kraanwater, bronwater) dan blijft de overblijvende whiskey een beetje troebel. Is dit de olie die in het hout zit. Of wat anders. Hoe de uiteindelijke whiskey ook kraakhelder te krijgen ?

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 22 januari 2019

Distilleer gewoon wat water en verdun het daarmee. Er is al een topic hierover met veel tips en info.
Sommigen filteren het door een wc papiertje met daaronder een stuk keukenrol.
Cheers alvast man 😉

Forum Lid
op 22 januari 2019

Ik denk dat het van het eiken is stof bv.neem twee velletjes wit keuken papier en zeef het daar doorheen,probleem opgelost.gr.Chris.

Forum Lid
op 22 januari 2019

Ps.als het wat anders is dan word hij ook schoon.zo doe ik het al jaren.als het mij lukt lukt het jou ook.

Brouwmaat
op 22 januari 2019

Ik denk ook dat het te maken heeft met stof van de snippers. je kunt in het vervolg ook de snippers eerst uitspoelen voordat je ze toevoegt. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 januari 2019

Ik kook altijd het water eerst en laat het dan afkoelen zodat het dezelfde temperatuur heeft als de whisky en dan rustig bijmengen tot het gewenste alcoholpercentage.

 

Forum Lid
op 22 januari 2019

Wat je ook kunt doen als het door eventuele olieen komt is het weer verhogen met alcohol naar zo’n 45%.
Filteren wc papier of koffiefilter is inderdaad ook een manier.
Ik leg mijn alcohol trouwen altijd verdund (40%) op eikenhout met goed resultaat .

Forum Lid
op 22 januari 2019

Dus eerst verdunnen en dan hout erbij. Gaan we proberen. Thanks once more

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 januari 2019

Thanks voor de tips. Gaan we proberen. Dus niks met eiwit erbij enzo.

 

Forum Lid
op 22 januari 2019

Ik zit in limburg ik hoef mijn water niet te koken ik pak gewoon kraanwater,maar laat het wel op de zelfde themp.komen.maar keuken papier werkt.

Forum Lid
op 22 januari 2019

Om een smaak te krijgen op eiken die je zelf lekker vind dan is het het beste om die eerst op sterkte te brengen en dan eikensnippers er bij,daarna filteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2019

Ik leg mijn alcohol op 45% weg op eiken vaten. Meestal snoept het vat een procentje of wat weg. Zeker de nieuwe vaten. Naar mate de vaten ouder worden leg ik het rond de 40 weg. Na rijpen hoef ik slechts een klein beetje water bij te voegen. Nooit problemen met troebelheid door olien/foezels etc.

Brouwmaat
op 23 januari 2019

Met vaten heb ik ook nooit troebele Whiskies. Met snippers heb ik dat wel gehad, daarna eerst even de snippers afspoelen zodat je het stof kwijt bent en dan is de Whisky ook helder.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 januari 2019

Wanneer je snippers o.i.d. gebruikt kun je wat troebelheid verwachten meestal
slaat dit vanzelf neer .
. langzaam overgieten door
filter en je bent het kwijt .

Maar het kan ook zijn dat het toegevoegde
water hard was en dat calcium en magnesium zouten zijn die door
de
alcohol neerslaan als calcium en magnesium sulfaat en bicarbonaat . Dit geeft een hardnekkige vertroebeling .
Als je even zoekt hier op site op vervuiling en klaren vind je een stukje waarin diverse methodes zijn te vinden om dit kwijt te raken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren