Op de Oosterse tour met een zuid Amerikaans accent (Shochu/Tongba/Brem)

Geupdate op 2 februari 2020 in Stookforum
42 op 20 januari 2020

Voorbereiden voor het nieuwe ” project .” Of eigenlijk een oude drank met een kleine variatie om iets meer smaak te creëren . Basamati Rijst , ragi , to-fu , quinoa i.p.v. gerst . En een bijen enzym .(uit honing ) en een enzym rijke vrucht . Eerst een wijn maken hiervan en daarna moet deze worden gestookt . Dit moet secuur in voorbereiding omdat anders zeer vervelende schimmels ontstaan en ook het distillaat moet in 1 overhaal goed . Is zeer lang geleden dat ik deze drank voor het laatst maakte dus we zullen het zien of het lukt . de quinoa en rijst gaan nu Eerst een dag in week . Dus wordt vervolgd

 
  • Geliked door
  • DeWitteLinde
  • Nimrax
Antwoord
0 op 20 januari 2020

( kleine toevoeging o.a. mango bevat ook zetmeel afbreken enzym en de rauwe honing bevat amylase , diatase,, invertase en protease . )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2020

Volg het weer met veel interesse! Succes

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2020

de quinoa staat beginnen we mee deze gaat nu lekker weken . morgen verder .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 januari 2020

Dit  wordt of heel erg lekker of heel erg vies volgens mij.  Waar is die tofu voor?  Nu ik erover nadenk. Tofu en quinoa. Ik ken vrouwonvriendelijke scheldwoorden die hiermee beginnen. Word je veganist?   Maar, hoe smaakte het drankje jaaaaaren geleden? Ik ben echt heel benieuwd. Succes!

groeten Catnip

Forum Lid
op 20 januari 2020

Lol, Robbert word echt niet zomaar veganist. Tofu is denk ik voor de gist. Word wel een interessant experiment. 

Forum Lid
op 20 januari 2020

Nee absoluut geen veganist Catnip daar vind ik vlees en vis te lekker voor . Ja je heb een heel goed punt . Als de drank lukt is het een zeer potente lichte bitter zure smaak . Maar in een paar uur tijd kan tijdens gisting ook de drank omslaan en is zelfs bedorven Brie smaak nog licht uitgedrukt . normaal is de drank rijst en gerst maar met de quinoa wil ik zien een beetje zoet er in te vinden . heerlijk bij vis gerechten . de tofu is een voeding deel om een krachtige vergisting te krijgen zonder dat de al potente gistsmaak een muffe bijsmaak produceert . de drank moet in 1 x gestookt om veel smaak te krijgen . Dus voorloop en naloop controle in met de neus erop . Uiteindelijk moet het een 40 – 47 % alcohol houdende drank uitkomen . Dus betreft vrouwonvriendelijk opmerkingen als het lukt is het een drank voor kerels en geen wijven of homo drank als een limonchello .
Edit Nimrax:

Forum Lid
op 20 januari 2020

Ik blijf glimlachen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

voor de nacht nog even een check en de quinoa heeft zo goed als al het water opgenomen . dus we doen er nog een liter water bovenop .
en zetten het weer weg ..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

na het weken flink spoelen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

ook de rijst eerst weken an daarna spoelen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

het koken gaat gewoon in grote pannen .
en na het koken buiten afkoelen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

een paar lepels rauwe honing gaat erdoor omdat hier wat extra enzym wordt toegevoegd .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 januari 2020

het graan ( in dit geval quinoa ) en de rijst gaan door elkaar gemengd in een schoon vat en nu even wachten tot het op temperatuur is om de ragi en to fu toe te voegen ..

Forum Lid
op 21 januari 2020

Ziet er weer gaaf uit. Ben benieuwd!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

De to fu snij ik in blokjes en gaan in de ketel erbij

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

Het gist wat ik gebruik is ragi .
het is eigenlijk een combinatie van diverse gisten , enzymen en Mikroorganismen ( bacteriën ),
De gisten zijn o.a.
aspergillus oryzar , rhizopus oryzae , dscchsromycopsid fibuligera en melkzuurbacteriën .
De rijst is vrij arm maar de quinoa zit barstens vol mineralen ,eiwit , aminozuren en de tofu doet er een schepje boven op .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

de ragi maak ik aan met wat water en gaat in de ketel .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2020

even flink door prakken .

ik doe er nu geen verder water bij . de rijs en quinoa heeft enorm veel opgenomen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 januari 2020

Nu gaat het gisten beginnen .
dat kan wel tot 5 a 6 weken duren .

nu zullen degene die nog niet afhaakt hebben zich afvragen wat dit voor drank word .

wanneer ik het niet zou gaan distilleren en na gisten afgiet is het een rijstwijn beetje als Sake
( sake maak je op nagenoeg identieke wijze )

Een drank van rijst met granen en gestook komt voor vanaf Thailand , vietnam , china .,nepal ,japan , filipijnen , bali , java .
De naam is dus ook verschillend voor eigenlijk dezelfde drank .
Shochu – Japan , Brem of arak – bali -Java – nieuw Guinea , tongba – Nepal , huangjiu / shapjuie china , Soju – japan en nog wat anderen moeilijk uitspreekbaar .

Zoals ik eerder melde zou de drank normaal niet met quinoa worden gemaakt maar met een andere graan zoals gerst of haver .
in Nepal gebruikt men nog gierst . gierst en quinoa komen vrij overeen dus Misschien voor gemak gebruiken we maar Tongba nu .

Forum Lid
op 21 januari 2020

ik vind dit enorm interessant. vooral je recept

Forum Lid
op 21 januari 2020

Is weer eens wat anders Bauke .
Beetje meer uitdaging .

Forum Lid
op 22 januari 2020

Voor jou ja! Maar voor mij is dit nog te hoog gegrepen. Niet erg , ik volg het proces gewoon. Wat ik heel cool vind is dat je zo uitbundig wordt met foto’s en film. Echt super informatief. Thnx

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 januari 2020

Veel tips die nieuw voor me zijn!

Forum Lid
op 21 januari 2020

@kees22 ik heb de drank in verleden vaker gemaakt maar dan met de gierst .
je kunt hier veel kanten mee op wat (als alles goed gaat nu) ook nog voorbij gaat komen .
De rijstwijn die eerst ontstaat is ook zeer goed drinkbaar als een sake variant .
zelf ga ik hem dus stoken . Het is een pittige jonge om de goede definitie te vinden omdat het maar 1 x gestookt wordt .
grappig is ook dat er Japanse whiskey wordt gemaakt met deze drank als basis door na het stoken het op sherry vat te lageren .

de vergisting is wat lastig omdat er snel schimmel vorming is .
de witte schimmel is prima de zwarte of blauwe moet als er maar een.puntje is meteen verwijderd worden .

Dus een lastige drank om te maken maar leuke uitdaging .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 januari 2020

Dat vroeg ik me dus af.  Hoe zit het hier met de definitie whisky. Je stelt dat er een Japanse whisky van wordt gemaakt. Mogen die Japiejo’s  alles maar mengen en dan whisky noemen? Op een of andere manier zou ik de stookwijn die hier vanaf zou komen ook niet (durven) drinken.  Hoe lang laat je het aeroob gisten? En gebruik je iets om de pH bij te stellen?  Benieuwd naar de volgende update, 

groeten Saccharomycatnip 

Forum Lid
op 21 januari 2020

de gist is toegevoegd en doordat het vrij infectie gevoelig is laat ik het met rust verder .
Met 24 uur zal de gist al anaerobe wezen .
Ik heb iets kalk toegevoegd .

de stookwijn zou je in principe moeten kunnen drinken als een rijst wijn .dat wordt ook gedaan .Het zou voldoende alcohol moeten geven om de bacteriën te remmen .
zelf ga ik het niet zo drinken ( ik heb niet een sterk maag darm gestel meer ) .

ja ik ben ook niet zo gecharmeerd van het idee om de eiken geruste variant hiervan whiskey te noemen
maar het bestaat echt als zijnde Japanse Whiskey .
Ik moet ook zeggen hoe je de drank noemt het is zeker drinkbaar herinner ik mij .
ik hou het echter bij “Tongba ” maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 januari 2020

Dit gaat zeker een bijzonder drankje worden, en komt zeker op mijn bucketlist. Ik heb al wat ervaring met rijst en zou dan wel een kleefrijst(ook wel sticky rice/sweet rice of ketan genoemd) gebruiken.
De basmatirijst is geurig(wat je kwijt raakt na distelatie) en is niet kleverig. En in een kleverige rijst zitten meer zetmeels en suikers, en die zorgen weer voor meer alcohol en dus meer smaak.

Forum Lid
op 21 januari 2020

@Rumo bijzonder is het en een lastige drank om te maken ..
vooral in de laatste staart van vergisting en het overhalen gebeurt in 1 ,x dus komt zeer nauw in overgang naar naloop en temperatuur mag absoluut niet te hoog want dan komen er smaken over die doen kokhalzen .

Forum Lid
op 21 januari 2020

Dat maakt het wel makkelijker te beoordelen of het gelukt of mislukt is.

Forum Lid
op 21 januari 2020

Dat zeker . Maar ga nooit vroegtijdig proeven of het goed of niet is .
Er zijn altijd gestoorde lieden die alsmaar proeven van stookwijn .
Hierbij moet echt voldoende hebben gegist en voldoende alcohol aanwezig zijn anders wordt je echt doodziek .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 januari 2020

Ragi is erg traag met opstarten maar nu 24 uur later begint het langzaam op gang te komen .
Lichte verkleuring , kleine kratertjes in de ” prut “en een licht aromatische geur komen vrij .
Het ziet er gewoon wat onsmakelijk uit maar het gaat goed zo .
pas Over enkele dagen zal er een laag vloeistof zichtbaar worden .
Immers de rijst en graan zit er vol mee .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 januari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 23 januari 2020

Leuk Robbert, wordt vast een mooi drankje.

 

Forum Lid
op 23 januari 2020

@Arak , ik had het denk ik al 20 jaar niet meer gemaakt dus leek me leuk om weer eens te doen .
Een hele andere manier met zetmeel omgaan en een drank met valkuilen .
Maar vanaf het punt waarop het nu is kan je ook nog paar kanten op dus . Weer eens een uitdaging .
En Arak er zij ook stammen die deze drank arak noemen 😂😂😂

Forum Lid
op 23 januari 2020

Geloof ik graag. Arak is een benaming voor de lokale sterke drank. ben zelf met de ragi weer eens een rijste wijn aan het maken. Heb deze keer de extra voeding uit een potje gehaald. Wil een volgende keer ook wel proberen met wat graan/mung bonen.

Forum Lid
op 23 januari 2020

Wanneer je een rijstwijn met ragi maakt is het beter en verstandig om wanneer je de wijn hebt deze een aantal dagen in vriezer te zetten .
Daarna kun je bezinksel af filteren dan is de drank beter van smaak en minder kans op dat je ziek word van eventueel rare achter gebleven zooi .
Soms is het percentage niet hoog genoeg om eventuele bacteriën te doden .

Forum Lid
op 23 januari 2020

Ik moet bekennen ik heb nog meer gesmokkeld. Heb na een paar dagen nog wat extra glucose en een giststarter met champagne gist toegevoegd. Het idee was dat ik idd hoger in alcohol uit wilde komen en dat de tweede gist waarschijnlijk de wat langere gist tijd van de ragi zou in korten. Zat zelfs nog aan te denken om na bottelen te pasteuriseren zoals veel bij sake gedaan wordt.

 

Forum Lid
op 24 januari 2020

De Champagne gist zal wat suiker hebben aangepakt en daarna ten onder zijn gegaan door de agressieve gisten in ragi . Enige gist wat een beetje bij ragi kan gedijen is de saccharomyces cerevisiae.
ja dat is verstandig om te pasteuriseren of te vriezen .

Forum Lid
op 24 januari 2020

De Charlemagne gist (Arsegan Wijngist Champagne) is een Saccharomyces Cerevisiae var. bayanus. 

Ik ben in de veronderstelling dat dit een killer gist soort is en de concurrentie wel aan kan zeker bij een hoger alcohol percentage.

Forum Lid
op 24 januari 2020

Deels klopt wat je zegt maar de gist is gecultiveerd op andere bodem je zal hoog moeten pitchen met een actief gist . ( Opgestart vooraf voor toevoegen ) voor overlevings kans . T zijn de bacteriën in de ragi die zullen zich ander flink tegoed doen aan de gist die in opstart in knopvorming stadium nog is .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2020

Update . We zijn nu bijna 2 weken verder . De rijst / quinoa staat goed te gisten nog steeds een wit schimmel laagje heeft zich gevormd maar dat is niet erg . ( Zwart of blauwe schimmels zouden wel problemen kunnen geven .)
nu aangevuld met gekookt water en sluit ik containers weer af.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren