Over gasteller koetjes en kalfjes

Geupdate 6 dagen geleden in Het Café (praathuis)
25 op 1 december 2019

Zouden er gastellers bestaan die het volume van het geproduceerde koolstofdioxide kunnen meten? Dan weet je direct hoeveel alcohol er geproduceerd is ongeacht of het nu pulp is of andere mash. En vanuit dat gegeven kan je dan weer de suiker content en alcoholgehalte berekenen. Het ware ook mooi mocht je die teller op de pc kunnen aansluiten om al die data om te zetten in grafieken. Ik weet het het is erg technisch maar het zit nu eenmaal in mijn bloed.Mocht je ooit mijn slaapkamer gezien hebben anno jaren 70 dan stond het vol met scheikunde materiaal en gistende flessen, heel veel boeken alsook allerhande witgoed om te demonteren om dan weer andere dingen te assembleren. Mijn vader werd er gek van. Moeder trouwens ook. En dat alles met beperkt budget. Verbazend hoe creatief een mens wordt als hij beknot is in zijn middelen. Vaak denk ik met heimwee terug naar die tijd. Ik zal wel de enige niet zijn.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 1 december 2019

Ja zoiets bestaat als ik me niet vergis. Zoek maar op hobbybrouwen.nl en geef als zoekopdracht bellentellen. 

Forum Lid
op 1 december 2019

Ja Stierke met niets iets maken,da’s mooi,nu rent iedereen naar de winkel en dumpt het na een paar maanden.mijn motto is door zuinig te zijn kun je roiaal leven.👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 december 2019

Je kunt goedkope co2 kooldioxide , koolmoxide metertjes op Coolblue bestellen .

(Wij hebben ze verplicht bij ons in het werk co2 is bij een verzadiging van 7% in de lucht al verstikkend en zelf dodelijk.
Overal waar co2 of andere gasgevulde automatische bussystemen worden gebruikt moeten ook melders e.d. aanwezig zijn . )

Forum Lid
op 1 december 2019

Wat ik mis uit die tijd is de muziek , en de smaken van bepaalde frisdranken en ook groentes en zelfs het vlees .
Alles is gemanipuleerd en wordt naar de klote geholpen .
Ik mis de smaak van een goede zoete aardbei . Een vlees tomaat in plaats van rode water bollen .
Inderdaad dingen om mee te knutselen . Tegenwoordig hoef je er niet mee te knutselen met witgoed het is met zo goedkoop mogelijke electronica wat stuk gaat en een nieuw buis 0f transistortje of diodetje in solderen lukt niet
en het flikkert na 3 ,jaar toch uit elkaar .
Die scheikunde spullen kon je zelfs bij de speelgoed winkel halen .
Als je nu zwavel o.i.d. wil hebben moet je je best doen om het te krijgen .
Het liefst met legitimatie .
Ja heimwee en nostalgie.

En vroeger waren kerst sinterklaas en dergelijke leuk met familie en gezelligheid .nu is het een commerciële farce .
Van mij mogen ze het Afschaffen .t’ wordt toch niet meer wat het ooit was .

Tijden veranderen .🥂

Forum Lid
op 1 december 2019

Een paar gekleurde par-lampen en lichtorgel met een goeie borrel en de max ! Zalig die tijd.

Forum Lid
op 1 december 2019

Ja inderdaad Stierke
arnold lane van pink Floyd, verginia plane van roxy music of Ina gadda da vida op de platen speler . Js dat had wel wat .

Forum Lid
op 1 december 2019

Nog meer nostalgie

Forum Lid
6 dagen geleden

Een string kerstlampjes met daartussen, in serie, een TL starter.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 december 2019

Gewoon een aardgasmeter? Of een ballon laten opblazen? Een fles ondersteboven in een emmer water en dan door de CO2 het water eruit drijven?

Gewoon: een beetje je fantasie gebruiken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 1 december 2019

Maar eerst moet ik zien uit te vinden hoeveel en in welke tijdspanne er geproduceerd zal worden. Ik weet dat de suiker voor de helft omgezet wordt in alcohol en de rest in koolstofdioxide maar is het nu in gewicht of volume? 

Forum Lid
op 1 december 2019

Co2 is in volume groter dan andere producten die de gist produceert .
Daarnaast kan 1gr in temperatuur al volume van co2 beïnvloeden .
Je kunt ook niet zeggen de helft alcohol en helft CO2 .
Hoeveelheid bijproducten zal ook variëren .
Bij slechte gist of vergisting is hoeveelheid alcohol kleiner of nihil en meer co2 bij perfecte vergisting is er weinig bijproduct meer alcohol maar co2 hoeveelheid ook in verhouding minder .

Forum Lid
op 1 december 2019

Als ik erop google zou dus 1 kg suiker 250 liter koolstofdioxide moeten opleveren of zit ik er naast ?

Forum Lid
op 1 december 2019

In perfecte condities zo dat kunnen maar er zijn variabelen
Kwaliteit suiker , gist en temperatuur o.a.

Forum Lid
op 1 december 2019

Maar er is maar één gasvormig product en er zijn verschillende alcoholen die gevormd kunnen worden dus dus de hoeveelheid koolstofdioxide meten lijkt me het meest accuraat in zoverre je het volume accuraat kan meten.

Alcoholische gisting: C6H12O6 + 2 ADP + 2 Pi → 2 C2H6O + 2 CO2 + 2 ATP

Forum Lid
op 1 december 2019

je kunt inderdaad via die redenatie metingen doen .
Uit variatie van hoeveel kun je vergelijkingen maken .
Met Daarnaast de opbrengst alcohol .

Forum Lid
op 1 december 2019

ethanol is 2 x 12 + 6 + 16 = 46

kooldioxide is 12 + 2 x 16 = 44

en het volume van één mol gas is V = RT/p, maar dat had je zelf vast ook al gevonden.

Forum Lid
op 1 december 2019

Goed bezig. Even natuur en scheikunde ophalen>

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 december 2019

Uit het diepst van mijn memorie meen ik dat we het hebben over het getal van Dalton. 

Juist?

Forum Lid
1 week geleden

Zie ook de wet van Henry .Stierke .
Uit mijn hoofd is misschien wat chaotisch maar zal vast wel ergens terug te vinden zijn op het net .

Forum Lid
7 dagen geleden

Stierke, hier moest ik aan denken;

 

https://plaato.io/ 

Forum Lid
7 dagen geleden

Even een toevoeging, de meting van een gas of vloeistof mengsel in de Medische industrie wordt vaak gedaan met een ultrasone sensor (bijvoorbeeld https://www.alibaba.com/product-detail/2-5MHz-Ultrasonic-Transducer-for-Bubble_1246874950.html ) wat als een robuuste meting gezien wordt, meestal niet gebruikt om volumes te meten maar puur de aanwezigheid van lucht, met name van belang bij intraveneuze injecties van bijvoorbeeld contrastmedium.

Andere mogelijkheden zijn met licht (maar zijn meestal grover en afhankelijk van vervuiling) ook zijn er nog metingen met impedantie, alhoewel die weinig worden toegepast.

Ik meen me te herinneren toen ik de Plaato bekeek een aantal maanden terug dat er wel opmerkingen naar voren kwamen van nauwkeurigheid tijdens de hoofdvergisting. Zou wel adviseren even verder te lezen over dat apparaatje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Zoals hierboven genoemd zoek op hobbybrouwen.nl op bellenteller.

 

Een andere manier om eenvoudig je vergisting te volgen is met een weegschaal:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27621.0.html

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 7 dagen geleden

Bij een vergisting heb je een te verwachten alcohol percentage .
Wanneer ogenschijnlijk de vergisting voorbij is kun je ook heel simpel en snel een proef distillatie doen met een 150 milliliter in een kolfje .

Forum Lid
7 dagen geleden

Je koopt een bellenteller, doet 3 exact gelijklopende vergistingen, en je hebt 3 verschillende resultaten. En dan? Want dat gaat je resultaat zijn. “Grote” of “kleine” Gistcellen, snelle vermeerdering, of langzamer. CO² zou overal gelijk moeten zijn. Hoeveel levensvatbare gistcellen, bij aanvang. 5 cellen per zakje meer geeft bij vermeerdering tot de 2e macht al een gigantisch verschil  etc. etc. 99 milj  x99 milj geeft bij 5 cellen meer een verschil van bijna een miljard.

Forum Lid
7 dagen geleden

Je houd altijd variabelen die invloed hebben .
Je moet met een ” bellenteller ” ook zeker zijn dat de afdichtingen perfect zijn en vrij van lekkages .

Wanneer ik twijfel over vergisting doe ik een proef distillatie .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren