Over het waterslot en Zen

Geupdate op 11 januari 2019 in Stookforum
12 op 8 januari 2019

‘Ik ben gek op watersloten! Wat een simplistisch maar ingenieus, doeltreffend en elegant vormgegeven dingetje. Je kijkt er snel overheen, maar het is prachtig.

Dit pure Zen! Het verhaal gaat dat Leonardo da Vinci de uitvinder is. Anderen zeggen Galileo. Het wordt in ieder geval al eeuwen gebruikt. Waar het mij om gaat is dat het waterslot sterke drank maken leuk maakt. Het bobbelt, brobbelt, bubbelt en blaast en maakt daarmee het proces zichtbaar en hoorbaar. Het is ons contact met het volk van miljarden onzichtbare eencelligen in het gistingsvat. Ons volkje welke voor ons werkt. Een soort seintoestel of zender dus. Jammer genoeg wel eenrichtingsverkeer. Waar ik trouwens wel mee zit, is dat rode dopje. Moet ie er nou wel of niet op blijven zitten? Waarschijnlijk wel, maar op een of andere wijze raak ik ze altijd kwijt. Maakt niet uit. Het waterslot is Zen. Pure Zen. Niemand weet echt wat Zen is, dus ik kan dat met een gerust hart stellen. Je kijkt ernaar en je gaat je ontspannen. Bij even volhouden kom je in een trance-achtige toestand. Je kijkt en hoort om te kijken en te horen. ‘Het leven bestaat uit vele kleine ogenblikjes’. Naast het feit dat sterk drank maken verboden is, is het dus ook een vorm van meditatie. Aandachtig en geconcentreerd kijken, luisteren en wachten. Niet meer en niet minder. Het proces is belangrijker dan het product. Aangezien ik nog geen Zenmeester ben, popte er op een keer in zo’n meditatieve bui een hele platte en aardse vraag op in mijn brein. Staat elk koolzuurbelletje door het waterslot voor evenveel gevormde alcohol? Het antwoord is ja: als een glucosemolecuul wordt opgevreten door een gistcel, dan poept hij/zij/het twee moleculen ethanol en twee moleculen koolzuurgas uit. Ook dat geeft een goed gevoel als je het waterslot bestudeert. Elk bubbeltje is evenveel ethanol. Het product is misschien wat onbelangrijker dan het proces, maar daarmee niet onbelangrijk. Dat maakt het mediteren als Zen-amateur ook wat eenvoudiger: je weet dat er in die blackbox stevig gewerkt wordt en dan kun je makkelijker achteroverleunen. Ontspanning van jezelf vaart immers bij inspanning van anderen’.

 

Uit: Magnum Opus (Zen en de kunst van het stoken), R.Mulder

http://bit.ly/MagnumOpus_BOL

 
  • Geliked door
  • Nimrax
Antwoord
0 op 8 januari 2019

Juist zonder waterslot is de stookbeleving niet compleet. Maar vooral de laatste zin spreekt me aan. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 januari 2019

Mooi verhaal, ik heb mijn rode dopje nog, dat weet ik steeds weer terug te vinden. Mijn meditatieve beleving wordt nog verdubbeld omdat ik bijna naast de gistemmer een sigaar opsteek. In de winter dus in de schuur, met een goed boek, een lekker drankje en het geborrel van de fermentatie. Heerlijk geluid.

Forum Lid
op 9 januari 2019

Sorry maar ik kijk liever naar een mooi wijf word ik ook helemaal zen van,zal me ook een een waterslot kopen lijst ik dan in ben ik de hel dag zen😂😂😂😂

Forum Lid
op 10 januari 2019

Mooi wijf heb ik thuis, voor als ik even niet zen hoef te zijn 😀

Forum Lid
op 10 januari 2019

Harry ik ook,ben de hele dag zen bij haar,ze is mooi en jong😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 januari 2019

enige zen wat ik leuk vind was een bandje in mijn jeugd .

Forum Lid
op 10 januari 2019

Ja daar word ik ook nog zen van,was mooie tijd,was ik nog jong en knap nu alleen nog en

Forum Lid
op 10 januari 2019

Ja jong knap en wild in die tijd
nu charismatisch en dwaas .😃😃😃

Forum Lid
op 10 januari 2019

Inderdaad ik spoor nog niet,de haren kwijt maar niet de streken.

Forum Lid
op 10 januari 2019

Robbert heb nieuwe tel,ben je nr kwijt kan je geen ap meer sturen😢hier dat van mij 0621692468.gr.Chris.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 januari 2019

Noodzakelijk meer Zen .

Forum Lid
op 11 januari 2019

Was mooie tijd,denk er nog vaak aan de laatste tijd door het taxi rijden kom ik nu vaak op de plaatsen,van het misdrijf.veel veranderd in de jaren,veel niet ten goede,ben nooit lievertje geweest,maar waren anders.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren