Over lageren en rijpen.

Geupdate op 21 april 2019 in Het Café (praathuis)
23 op 10 april 2019

Ik denk dat er nog een factor speelt in het verouderen van drank in een vat.Het hout laat gemakkelijk de kleine moleculen door en de grote moleculen moeilijk.Dus de scherpsmakende stoffen met kleine moleculen en laag kookpunt vervliegen op de lange duur.Vandaar dat een gelagerde drank op fles niet meer evolueert. Dus hout in een fles toevoegen heeft enkel smaken af maar verouderd de drank niet tenzij de de fles openlaat. De engeltjes zijn je er dankbaar voor!Het evenwicht tussen alcoholen,zuren en esters  gebeurt redelijk snel en kan nog gebeuren in een gesloten fles maar duurt kort. Dan is er toch contact met de buitenlucht nodig om de ongewenste stoffen te laten verdampen.  Zuurstof en zeker ozon kunnen smaakstoffen oxideren en zijn eigenlijk niet welkom tenzij je vodka stookt. Ik heb alvast een paar ideetjes om dat rap te bewerkstelligen. Het ambacht van stoken is eeuwen oud en in die tijd hadden ze enkel hout om in te lageren maar nu is er de moderne wetenschap. Ik wil dat de drank rapper verouderd dan ikzelf en dat lukt op de oude manier niet. Wie niet waagt wie niet wint.

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 10 april 2019

Welke ideetjes heb je?

Forum Lid
op 10 april 2019

Ik zal het eerst uitproberen en dan zal ik het posten. En ook een beetje omdat er niemand anders zich het idee als het zijne zal promoten. Daarom ik eerst.

Forum Lid
op 10 april 2019

ja laat maar weten

Forum Lid
op 10 april 2019

dank je voor het begrip.

Forum Lid
op 10 april 2019

ik gebruik zelf soms “nuclear aging” een term die gelukkig niks met radioactief verval te maken heeft.

gestookte drank laten rusten zonder deksel of dop, ngeveer 2 dagen .
hierna gaan ze in een slowcoocker die ik op 65 graden houd.
hier staat het 3 tot 4 uur in .
dan de deksel/dop erop en de vriezer in (beetje laten afkoelen anders kost het zoveel stroom en ontdooit je vriezer een beetje.
nachtje in de vriezer
op kamer temp laten komen
slowcoocker aan en de hele cyclus nog een keer.

dit geheel kan met en zonder hout in de fles .

het verwarmen zorgt ervoor dat de meer vluchtige stoffen verdampen
als je hout in de fles hebt zorgt het er ook voor de smaakuitwisseling sneller gaat en het vormen van esters uit houtsuikers sneller gaat .
het afkoelen zorgt ervoor dat door het gecreeerde vacuum nog meer vluchtige stoffen uit de drank worden “getrokken” als je erna het deksek eraf haalt ruik je een redlijke forshot lucht .
als je hout in de fles hebt zorg het vacuum er ook voor dat de drank sneller en dieper doordringt in het hout .
het schijnt dat 1 cyclus gelijk staan aan 1 jaar reipen . kan dit exhter zelf niet bevestigen omdat ik niet de ruinte heb ok vaatjes op te slaan ( gedult speelt ook mee )……..

ben zeeeeer benieuwd naar andere methoden
experimenteren blijft het leukste aan stoken

cheers!

Forum Lid
op 10 april 2019

ps de engeltjes drinken zo ook een beetje mee

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 april 2019

Er zijn heel veel manieren anders dan alleen op vat lageren en au bain Marie .
Ook in hele oude legenda’s , handboeken likeur productie , Leerboeken vind je diverse mogelijkheden .
Van natuurlijk verouderen tot chemische .
Bestralen met U.V. kanon of IR , magnetische velden ( soort magnetron ),
Ionisatie , elektrolyse , natuurlijke cellulose ,
zwavelzuur , looizuur , caustic soda , sulfa , sulfiet , kaliumpermagnaat ,acetaten , vries methodes en zelfs Gebruik van radium , jodium en arsenicum is allemaal al eens beschreven hoe in gebruik bij veroudering .

Bekent is de chemische veroudering bij enkele cognac soorten .
VSOP , XO is meer vraag naar dan met normale productie snelheid en rijpings proces aan kan worden voldaan .
Bij chemisch verouderen is ook belangrijk te weten hoe stoffen te testen op aanwezigheid .
niet alles kan worden afgebroken in het product en zal na behandeling geneutraliseerd moeten worden .
Oxidatie neemt tijd , manipuleren neemt zorg en ervaring .

Je kunt verbeteren , schijnbaar verbeteren maar ook goed verknallen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 10 april 2019

tesseracT , er zijn malloten die echt nucleair werken .
Flessen vodka worden bestraald onder röntgen apparaten om te verouderen .daarna paar weken laten ” uitdampen ” en dit wordt echt gedronken .
Ik zou dit zeer sterk afraden .

E

Forum Lid
op 11 april 2019

Ik zou best wel zo een flesje bestraalt willen…
Leuk geschenk voor mijn schoonmoeder.

Forum Lid
op 11 april 2019

Tja een schoonmoeder krijg je erbij . Je bent eraan overgeleverd .

Betreft bestralen en verouderen Je kunt vrij eenvoudig en veilig de drank verouderen door de drank met sterk U.v. licht en puur IR bestralen in een container of fles de afgesloten is met prop of kurk die niet geheel is afgesloten . dus iets kan ademen .

Forum Lid
op 11 april 2019

Buiten dat ik een heel goeie schoonmoeder heb.verouder ik gewoon door de flessen met eikensnippers,gewoon buiten te zetten,ik draai ze s’orgens even los,als ze zo een maandje gestaan hebben in de zon en s’achts koud,meng ik het geheel en doe ik het in flessen,meestal blijven ze dan nog een half tot heel jr.liggen.ik vind het prima zo,hij is dan zacht van smaak en ruikt lekker.als je maar een paar ltr per jr stookt tja.dan op de manier van Robbert.ik heb meestal 150 – 200 flessen.of nog meer per jr.dus liggen wel even.niet echt lang hoor😂😂😂

Forum Lid
op 11 april 2019

Chris ik heb door de jaren heen diverse manieren en ook de chemisch veroudering wel gedaan . dan heb je binnen 24 u een cognac uit de ketel naar een XO gebracht . Maar inmiddels de laatste 20 jaar of zo geef ik de natuur de tijd of met het au bain marie principe en bij drank met veel kruiden gebruik ik UV .
Chemisch vind ik niet echt ambachtelijk daarom laat ik dat achterwege ondanks dat ik de methodes beheers en spullen daarvoor wel heb . En als je even goed proeft merk je dat kwaliteit toch beter is als je het de tijd geeft om te rijpen .
Ik hou ook niet van die achteraf schuurtjes kneierij Dus ik hou het zoveel mogelijk natuurlijk zoals het hoort .
Wil ik een oude drank wacht ik af .
( of ik krijg wel eens wat op mijn verjaardag 😋)

Forum Lid
op 11 april 2019

Ja dat is net als met stoken en vrouwen,geduld,dan komt het goed😉😉

Forum Lid
op 17 april 2019

Helemaal mee eens Chris, vrouwen wil je idd niet versnelt of chemisch verouderen. Daar knappen ze niet van op. 😉

 

Forum Lid
op 17 april 2019

Krijg net berichtje ui Roemenie voor drank,ik maak hem puur op natuurlijke basis,staat nu 200 kg druiven wild te vergisten ik gooi er zelfs geen suiker bij,liever minder opbrengst en goed.ik heb ze een fles gegeven uit mijn geheime bergplaats.verouderen doe ik gewoon laat het buiten staan met darkrost eiken en de natuur doet de rest.ik werk echt primitief,maar iedereen drink hem graag.

Forum Lid
op 17 april 2019

Chris, dat wild vergisten bevalt je wel geloof ik. Gebruik je nog wel bakkersgist of blijkt het eigenlijk overbodig te zijn bij het fruit wat je verwerkt? (Waar de gist al in de schil zit=wild vergisten, voor de nieuwe forumleden die dat “hoofdstuk”  gemist hebben)…

Forum Lid
op 17 april 2019

Nee ik heb weer een vat buiten staan met 200kg,geen suiker en geen gist,bevalt goed,ik laat God het werk doen,heb net 30 ltr van die van vorig jr.in de fles gedaan,ik breng je een fles mee voor thuis,en ook voor te proeven op de bbq.staat nu nog wat buiten in de zon met snippers,de rest heb ik afgegeven aan mensen die ook veel voor ons doen,of opgezopen,krijg veel hulp hier,🤪😜ben trouwens even aan het proeven.

Forum Lid
op 17 april 2019

Stoken kun je zo moeilijk en duur maken als je wil,een ding wat onmisbaar is bij stoken is geduld.

Forum Lid
op 17 april 2019

Flesje wordt in dank afgenomen van joe, dank alvast.
Nog een dingetje wat nuttige foruminfo betreft:
Gaat de vergisting van fruit sneller MET bakkersgist of hetzelfde?
Volgens Robbert zijn info zou wilde vergisting NOG zuiverder zijn dan met bakkersgist?
Ga je in Roemenië ook wild vergisten? 
En cheers Chris, Laat hem je smaken,je hebt er genoeg moeite voor gedaan! 😉

Forum Lid
op 20 april 2019

Met bakkersgist,of wild,weet ik niet of het sneller gaat gewoon om de reden dat ik het gewoon buiten heb staan ,dan heeft het te maken met de themp.en ik kijk een keer per week of het uitgegist is,ik heb geen haast en ook soms geen tijd,in Roemenie is het uitgegist als ik daar ben,ze hebben dan graag dat ik stook,de meeste vinden mijn drank beter.als ik er ga wonen dan wild vergisten.

Forum Lid
op 20 april 2019

Gewoon de natuur zijn werk laten doen. Qua smaak lijkt me nog het beste.

Forum Lid
op 20 april 2019

Ik had 25 kg mais met twee pakken havermout en 10 kg suiker vergist resultaat na het een tijdje op snippers gezet te hebben .niet te zuipen,maar ik laat mij niet snel verslaan,heb hem daarna op de snippers gezet die ik gebruikt heb voor mijn druiven,suprise een hele mooie wisky.ik denk primitief maar resultaat wel goed,zels mij dino vond hem lekker bracht hem terug in de oertijd net als ik.

Forum Lid
op 21 april 2019

Heb er goed van geproefd.en vanmorgen weer fit op ,en lekker in flessen gedaan,😂😂kijken hoelang het in de flessen blijft.maar maak de volgende keer meer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren