Pastis en Raki

Geupdate op 1 september 2017 in Spirits
20 op 28 april 2017

Wellicht een beetje prematuur, ik heb nog niet een stookketel, maar toch.

Een korte zoektocht over het forum leverde mij geen hits op.

Heeft iemand al eens geprobeerd pastis of Raki te maken? En zo ja…hoe dan?In mijn beleving liggen deze drankjes enigszins bij elkaar in de buurt, vandaar een topic over beiden.

Als dat niet de bedoeling maak ik even nieuwe topics aan.

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 28 april 2017

Toevallig ben ik een paar keer bij stokerij Alambik in Midwolda geweest.

Ze stookten daar toevallig (ook waar ik bijstond), de bekende RAKIA, waar ik op dit moment nog de laatste fles van in huis heb.

Wat ik daar zelf gezien heb is dat hij van grote rozijnen zijn mash maakt en deze laat gisten.

Daarna gaat alles in een hele grote koperen alambik en smeert hij de helm in met honing waar hij vervolgens groene anijs op strooit.

Je kunt daar aan huis diverse soorten drank kopen van uitstekende kwaliteit.

De site:

http://www.alambik.nl/over-alambik

Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar wil het in de toekomst zeker een keer gaan maken.

Forum Lid
op 28 april 2017

De RAKIA die ik heb is overigens 46%, dus een pittig drankje.

Forum Lid
op 28 april 2017

Ah dank…ik lees ’t al: dat wordt lekker expirimenteren.

Ja inderdaad het is geen drankje voor schoolmeiskes.

 

Forum Lid
op 29 april 2017

Hier een filmpje van stokerij Alambik in Midwolda waar hij bezig is de RAKIA te stoken van rozijnen: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jhll1NIsGuI

Forum Lid
op 29 april 2017

tof..

dank hiervoor

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 28 april 2017

Ik heb een receptje op t web gebruikt 

http://ferrywijsman.blogspot.com.es/2012/07/pastis-en-de-groene-fee-absint-het.html

maar mijn pastis werd niet troebel na het toevoegen van water. Wel lekker overigens maar iets te zoet. Ik heb nu hetzelfde recept gebruikt maar met alcohol van 92%. Deze laat ik 3 weken trekken en dan eens kijken wat er gebeurt. Dan heb ik natuurlijk wel een heel sterk drankje maar die verdun ik dan per glas. Waarschijnlijk kom ik wel in de buurt van een pastis. Ik zit nu op Ibiza en daar is het lokale drankje Hierbas, ook met anijs en een mix andere kruiden, heeel lekker met blokje ijs. Weer in NL proberen of ik dat kan namaken.

succes!

Forum Lid
op 28 april 2017

markb, toevallig zag ik op de blogspot van Ferry Wijsman staan waarom deze dranken bij onze stokers niet wit uitslaan, lees:

Als Anethol in combinatie is met alcohol boven de 45% slaat het wit uit als je het mengt met water.

Vandaar ook dat mijn gekochte RAKIA 46% alcohol is.

Forum Lid
op 28 april 2017

Ja ik had om die reden mijn alcohol uit de t500 ook 50/50 verdund met gedestilleerd water om op 46% te komen maar dat was dus kennelijk niet genoeg. Misschien had ik t langer moeten laten trekken..

Forum Lid
op 28 april 2017

Dan ga je toch op 55% zitten, immers verdun je het toch na het inschenken met water.

Forum Lid
op 28 april 2017

Ja waarschijnlijk heb je gelijk, ik wilde nu t zekere voor t onzekere nemen. Het is voor mij ook nog een beetje experimenteren, door die t500 heb ik opeens zoveel alcohol dat ik t wel kan lijden. Ik zal m’n volgende pastis eens op 55% proberen.

Forum Lid
op 28 april 2017

markb, ik heb mijn rakia uit Midwolda inmiddels ook een borrelglaasje met water verdund en inderdaad werd deze wit van kleur.

Het was nu ook drinkbaar voor mijn vrouw die het erg lekker vond. 

Forum Lid
op 28 april 2017

Geniet er van Betweter! 

Forum Lid
op 29 april 2017

Dank markb

Ik ga me er maar eens in verdiepen.

hahaha maar eerst maar eens een ketel aanschaffen

 

Forum Lid
op 29 april 2017

Zodan…even door dat recept van heer Wijsman gelezen.

Dat ziet er niet erg complex uit. Lijkt me een mooi project om mee te aan de klus te gaan.

Eerst maar eens de goedkoopste wijn die kan vinden opstoken, om de ketel en het proces te begrijpen. Daarna maar alcohol produceren en daar pastis van maken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 september 2017

Ik ben van plan mij volgende stooksel (alcohol van 65%) drie weken op anijszaad en steranijs te laten macereren. Heb een recept gevonden wat spreekt over 40 gram anijszaad (gekneusd) per liter.

Dan wil ik het nogmaals overhalen met een thee-ei met anijszaad in mijn keteltje. Ik zal mijn bevindingen delen..

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 september 2017

Ik ben zelf een anijs-addict.  Ik heb proefondervindelijk gemerkt dat 40gr anijs op 1l alcohol niet genoeg is om een dikke, rijke louche (verkleuring) te verkrijgen, hoogstens wat troebelheid in je glas.  Ik gebruik echter steeds anijszaad en geen steranijs  Ik heb nu reeds vele liters absint en anisette afgestookt en 120gr anijszaad op 1l alc (75°) is toch wel het minimum voor mij.  Ook de maceratie laat ik niet zo lang duren, hoogstens 3 à 4 dagen.  

Wist je trouwens dat geen enkele Pastis een destillaat is ?  Het bekende franse anijsdrankje is slechts neutrale alcohol waar een aantal aromaten (waaronder anethol) wordt toegevoegd en wordt -in tegenstelling tot bv absint en raki- geen tweede keer afgestookt.  Puur ‘kunstmatig’ dus…  maar laat je dit niet ontmoedigen om je eigen anijsdrank te maken 🙂

Forum Lid
op 1 september 2017

Das goed om te horen. Ik zal ook 120 gram op een liter aan gaan houden. Stook jij daarna nog wel een keer af? Mijn doel is om iets te maken wat op raki of ouzo lijkt..

Forum Lid
op 1 september 2017

Ja hoor … een tweede keer afstoken is noodzakelijk.  Bij het afstoken doe ik het volledige maceraat in mijn ketel (dus alle troep erin). Let er wel op dat je het maceraat aanlengt met water tot je ongeveer op 30° abv komt. Ik stook op een kookplaat, dus binnenin de ketel kan er niks verbranden of aankoeken.  Als je een ketel hebt met verwarmingselement binnenin zou ik het maceraat wel eerst filteren.  Het afstoken gebeurt vrij traag waardoor ik mijn destillaat gemiddeld toch op een 65 à 70° alcohol kan houden.

Forum Lid
op 1 september 2017

Super! Ik kan dezelfde werkwijze aanhouden, ik stook ook op een kookplaat. Bedankt voor je instructies!

 

Forum Lid
op 1 september 2017

Ik ben net bij mijn turkse vrienden op bezoek geweest (suikerfeest slachtfeest) nu ga ik proberen raki te maken.lukt wel denk ik.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren