Pastis maken

Geupdate op 9 september 2019 in Stookforum
34 op 3 mei 2019

Op deze site staat dat de kruiden voor pastis 3 weken in de zon moeten trekken: http://ducske.be/anijslikeuren

Voor gin dan staaat echter dat enkele uren volstaan: http://ducske.be/likeurrecepten

Ik heb gisteren 2 liter 94% op pastis kruiden gezet, na een half uur was dat al lichtbruin, vandaag ziet het er een stuk donkerder uit, wat moet dat dan worden na 3 weken?? Heeft iemand ervaring met pastis maken?

 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 3 mei 2019

Proeven.is het op jou smaak dan is het goed,maar proeven als het afgekoeld is.zou het te sterk zijn dan reserve drank erbij gooien,als je die hebt

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 mei 2019

Net als absinth en Pernod . 12 – 18 uren op 50 graden . ( au bain Marie ) of 7 a 10 dagen op kamer temperatuur .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 6 mei 2019

Hi brice, ikzelf had de kruiden een 4-tal weken laten macereren op een zonnige plaats (afhankelijk v/h weer natuurlijk 🙂 ) en nadien gefilterd en aangelengd. Na 1 week trekken blijft de kleur +/- dezelfde. Opgepast met de hoeveelheid suiker. Ik heb slechts de helft genomen en vond het meer dan zoet genoeg.

Forum Lid
op 6 mei 2019

Laatste opmerking over de hoeveelheid suiker betreft de 2 Pernod recepten op Ducske’s website.

Forum Lid
op 6 mei 2019

Probeer ook een Pastis uit de begin jaren .
Dus niet het moderne afgeleide maceraat maar het distillaat .
Aanrader !

Forum Lid
op 6 mei 2019
Probeer ook een Pastis uit de begin jaren . Dus niet het moderne afgeleide maceraat maar het distillaat . Aanrader ! Van Robbert

Ja, dat is een volgende stap: heb jij daar een recept voor (grondstoffen, behandeling, ..), een beetje zoals je me had gegeven voor gindistillaat?

 

Forum Lid
op 6 mei 2019

Laatste opmerking over de hoeveelheid suiker betreft de 2 Pernod recepten op Ducske’s website.

Van Papabeer

Bedankt voor die tip.

Ik dacht al dat daar nogal veel suiker voorgeschreven was.

Forum Lid
op 6 mei 2019

Hi brice, ikzelf had de kruiden een 4-tal weken laten macereren op een zonnige plaats (afhankelijk v/h weer natuurlijk 🙂 ) en nadien gefilterd en aangelengd. Na 1 week trekken blijft de kleur +/- dezelfde. Opgepast met de hoeveelheid suiker. Ik heb slechts de helft genomen en vond het meer dan zoet genoeg.

Van Papabeer

Wat vinden jouw gasten van die donkere kleur?

Beetje anders dan het commercieel product; ik vrees dat als het te donker is het kan “afschrikken”?

Forum Lid
op 6 mei 2019

Ja, dat is een volgende stap: heb jij daar een recept voor (grondstoffen, behandeling, ..), een beetje zoals je me had gegeven voor gindistillaat?

 

Van brice3010

Ga ik zeker binnenkort doen. Zelfde vraag als Brice, toevallig een recept bij de hand? Ik vond enkele Absint recepten op het forum van je maar geen enkem om Pastis te distilleren. Of leunt de vroegere Pastis dicht aan bij Absint zonder de alsem?

Thanks!

Forum Lid
op 6 mei 2019

Wat vinden jouw gasten van die donkere kleur?

Beetje anders dan het commercieel product; ik vrees dat als het te donker is het kan “afschrikken”?

Van brice3010

Ik had slechts 2 flessen gemaakt en deze staan nog enkele weken te rusten. Een vriend had reeds geproefd en vond deze aangenaam om te drinken. Het is idd een stuk donkerder, maar afschrikken doet het niet. De smaak is ook verschillend van de commerciële Pernod. En met verschillend bedoel ik zeker niet slechter, maar eerder natuurlijker dan die artificiële smaakjes die de grote huizen toevoegen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 mei 2019

Ik zal later vandaag even pastis recept plaatsen . wat betreft gewichten ingrediënten .
Ik heb nu even niet exact in hoofd .
Moet even naslaan .
T is ook net als gin i.d.d. een graan waaruit de basis wordt gemaakt .
De alcohol gaat in de ketel daarin de kruiden . deze worden in de ketel op 50 graden getrokken .
Na 48 uur wordt ketel gesloten en de drank overgehaald .
Na overhalen wordt de drank dan gekleurd met een deel van het maceraat wat voor het sluiten van ketel wordt apart gezet .en later toegevoegd maar ook wel op een kleine hoeveelheid verse kruiden nagetrokken .
Ook wordt pastis wel gemaakt op een basis alcohol uit een druiven vergisting (wijn) gestookt .
Waardoor nog fruitiger aroma aan de pastis .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 6 mei 2019

In begin 1912 kwam er een verbod op absinth .
Door dit verbod stonden enkele grote distilleerderijen op omvallen .
Pernod pontalier , Paul Ricard een paar van de bekendste.
Om toch de vraag om anijs likeuren kwamen dranken als Anis en Pastis op de markt .
Beide uitgeklede vormen van Absinth .
Nu ben ik zelf een absinth liefhebber en is het een van standaard dranken mijn daarom moest ik de ” nazaten ” van absinth even naslaan .

Anis is een distillaat van anijszaad, steranijs , venkel en 1of 2 aanvullende kruiden .
Deze wordt dus geheel gedistilleerd met kruiden in ketel .
Pastis is een drank op basis van een uit druiven gestookte alcohol ook wordt voor de ” goedkopere ” wel granen alcohol gebruikt .
Hierin wordt 12 – 24 uur op 50gr een aantal kruiden getrokken . dit maceraat wordt in 2 delen gesplitst . dit kan zijn 50/50 of 2/3 -1/3 .
Een deel wordt gedistilleerd en tweede deel na distillatie bijgevoegd.
Ook wordt het geheel wel gedistilleerd en daarna opnieuw de kruiden in een 1/4 of helft deel van het eerste maceraat na getrokken .

Pastis :
Alc uit druiven gestook 85% ( eventueel Op een enkel graan alcohol )
per 5 liter:
Steranijs 75 gr
anijszaad 75 gr
citroenmelisse 15 gr
venkel 50 gr
lindebloesem 30 gr
zoethout 30 gr
sinaasappel schillen 30 gr

Forum Lid
op 9 september 2019

Uiteraard je recept gelijk opgeslagen om na mijn vakantie te gaan maken.

Dank je weer Robbert. Laat uiteraard je even weten of het gelukt is.

 

overigens de Schippersbitter is een groot succes onder mijn schoonzoons😏! 

Forum Lid
op 9 september 2019

Mooi bericht Paolo .
Ja die oude schippers bitter is zeker lekker . ik maak hem nu en dan tussendoor omdat het een vrij makkelijk en snel klaar recept is .

Ik zou zeggen promoot het en zet andere aan het ook te proberen . 😃😃
Je mag het recept posten waar je maar wil .
👍🍹🍹🍻

Forum Lid
op 9 september 2019

Heeft iemand het recept voor schippersbitter voor mij?.

Kan ik het na onze vakantie maken voor de aankomende Winter☃️. Alvast bedankt.

Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 9 september 2019

ik zal hem straks wel posten onder recepten . als scheepsbitter uit oude tijden

Forum Lid
op 9 september 2019

Robbert bedankt alvast👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 mei 2019

Super! Bedankt voor het recept en het gedetailleerde stappenplan. Weer een juweeltje bij in mijn electronisch receptenboek.

Vraagje: ik ga ervan uit dat wanneer je 1/3 maceraat toevoegt bij je distillaat dat je het eindprodukt zo kan lageren. In het tweede geval, waar je de kuiden opnieuw even natrekt in een deel van het distillaat, dien je het na het macereren, filteren en beide bijeen te voegen, te verdunnen met mineraalwater. Welk alcoholgehalte van het eindprodukt raad je aan?

Zo, citroenmelisse en lindebloesem heb ik niet op stock en dien ik online te bestellen.

Dit plan ik in voor volgende maand. Eerst opniew een gin stoken daar de eerste versie te sterk van smaak was (+ overdaad aan lavendelsmaak, zelfs na aanlengen van neutrale)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 6 mei 2019

Het deel maceraat wat je toevoeg Haal je eerst door filter en dan breng je delen samen .
Pastis is drank op 40-45%
Hou 2 % hoger aan dan je het eindproduct op wil drinken .
Je kunt het met wel water / bronwater op drink sterkte breng .

I.d.d. je kunt zodra beide delen samen zijn gevoegd kun je het zo lageren .

(Lavendel smaak die te sterk is in gin kun je wat afzwakken / compenseren met citroensap .of na trekken op Citroen of limoen schillen .)

Forum Lid
op 7 mei 2019

Tja Robbert je bent de enceclopodie van het forum,mooie recepten.👍

Forum Lid
op 7 mei 2019

Te veel eer ChrisV 😅😅
Maar mijn dank 😁🍻

Forum Lid
op 7 mei 2019

Ere wie ere toe komt.

Forum Lid
op 16 mei 2019

Normaal laat ik mijn kruiden op alcohol van 90° macereren voor één week en meng dan met water , ik stook het niet meer af en kleur is zelfde als deze in de winkel.

Deze week heb ik het nogmaals gemaakt , maar heb nu eerst het water zeer warm laten komen (niet koken) en bij de kruiden gedaan dan laten afkoelen en alcohol erbij.

Na afkoelen heeft het al zijn kleur

Wat ik ook gelezen had is het in de zon zetten van je maceraat , maar wat is de bedoeling daarvan , jullie zullen het mij wel uitleggen .

Mijn recept is gebaseerd op deze https://sites.google.com/site/debliedemaker/diverse/pernod-of-ricard

Hier staat ook nog een recept

http://members.chello.nl/b.boom7/likeurrecepten.htm#A 

Forum Lid
op 16 mei 2019

Bedoeling van zon is warmte , uv en IR wat helpt met het vrijkomen van smaken .
Zeer warm kan erg bitter maken .
Maar trekken op tussen 50 en 65 graden is i.d.d. een standaard in macereren om smaken los te laten komen .

Forum Lid
op 16 mei 2019

Ik zet mijn drank altijd buiten in de zon ook met snippers,s’nachts staat hij ook buiten koelt hij weer af,draai wel af en toe de doppen los.

Forum Lid
op 13 juli 2019

Ik heb de kruiden voor pastis in de alcohol gedaan en 24 uur op 50 graden gehouden, moet ik deze dan ook nog 3 weken laten marcheren?.

Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 13 juli 2019

Na 24 u op 50 gr staat gelijk aan langere tijd trekken op kamer temp .
Je kunt nu op drink sterkte brengen . MET de kruiden er nog in .
Dag laten staan en filteren .

Forum Lid
op 13 juli 2019

Hoi Robert, bedankt voor je reactie. Ik heb het laten marcheren op drinksterkte 45%.

staat nu zo af en toe nog in de zon, als die er is😁.

groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 13 juli 2019

Filteren en paar weekjes laten rijpen .
lekker ! 😋😋

Forum Lid
op 13 juli 2019

Ga ik dat doen Robert, bedankt voor je advies.

Groet, @ndré😎🥃

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 september 2019

Recept Schippersbitter van Robbert

 

‘Scheepsbitter’

Bericht: Citroen melisse , kinabast , valeriaan , grapefruit , zoethout , nootmuskaat en kruidnagel

Voor 5 liter

met kinabast en valeriaan is gauw erg bitter .

voor 5liter :

60 gr citroen melisse.

15 gr valeriaan .

25 gr kinabast

5 a 7 kruitnagel .

5 a 7,5 Nootmuskaat

– 500 a 750 gram grapefruit schil + vruchtvlees

30 gr zoethout

Bericht: Je kunt de kruiden op alcohol trekken 12 u op 50 -55gr of 7 tot 10 dagen gewoon . drink sterkte 32- 38 %

alcohol 80 % -88 % . daarin de kruiden trekken .

Je giet de alcohol door kaasdoek ik ketel .

Vouw kaasdoek met kruiden erin dicht . en kaasdoek dichtbinden met katoen draad en erbij in ketel .

water erbij ! .

door kaasdoek ik ketel . Vouw kaasdoek met kruiden erin dicht . en kaasdoek dichtbinden met katoen draad en erbij in ketel . water erbij ! . En overhalen . zoveel mogelijk verse kruiden probeer ik te gebruiken maar is vaak lastig .

als je van smaken als bitterlemon houd dan is het zeker een aanrader . Ook lekker met bruine suiker of klontje kandij in glas serveren .

Forum Lid
op 9 september 2019

het is niet mijn schippers / scheeps bitter Paul 😄 het komt uit een de ” Nederlandsche almanak voor den likeur maker ” 😊😊

Forum Lid
op 9 september 2019

Dat ben jij toch ondertussen…. onze eigen ‘Nederlandse Maniak voor de likeur maker’? Sorry, Almanak, ook dat dus 😜.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 september 2019

almanak , maniak , gif menger het is allemaal prima Paul .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren