Peer nog suiker

Geupdate op 8 juli 2020 in Stookforum
19 op 5 juli 2020

Recent mijn eigen ketel voor het eerst gebruikt met 30 liter pruimen uit eigen tuin.

Kwalitatief is het zeker voor 1x destilleren prima echter kwantitatief valt het wat tegen.

Ik wil nu peren gaan doen maar bij controle blijkt er nog veel suiker in te zitten refractometer geeft 1030 aan.

De vraag is nu of dit klopt en dit komt doordat ik omgevingsgist gebruik?

Kan ik de gist nog opstarten ?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 juli 2020

Hoe lang staat het te gisten. Als je natuurlijk gist kan het tot wel 5 weken nemen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juli 2020

Hoi Robbert,

Dank voor je reaktie.

De peren zitten al ongeveer 6 maanden in het gistvat.

Das best lang volgens mij 😉

Forum Lid
op 6 juli 2020

Dat is inderdaad erg lang . .
Het zal dan waarschijnlijk ook als een vreemd bijsmaakje hebben zuren en acetaten .
Vreemd dat er nog veel suikers inzit .
Heeft het te koud gestaan of zit er een gist remmend middel in ? Schoonmaak middelen of een foute infectie ?
Wat is het PH ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juli 2020

Die palinka moet eerst verouderen, check ChrisV topic 2000
Die peren? Gewoon stoken en voorloop en naloop weg, kijken wat het wordt…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juli 2020

Hoi NImrax,

Stoken van de peren is geen probleem en ik verwacht ook een prima resultaat. Dit is met de pruimen ook zo.

Alleen is de opbrengst wat mager. Ik voeg geen gist toe dus de vraag is of het gisten te vroeg stopt (zwak gist). 

@ robbert de PH kan ik niet meten en bijsmaak zou dan ook bij mijn pruimen te proeven moeten zijn. Dit heeft net zo lang in het vat gezeten en is ook zonder toevoegen van gist het vat ingegaan. 

Zou ik alsnog gist kunnen toevoegen?

 

Gr,

Marcel

 

Forum Lid
op 6 juli 2020

Je kunt wat gist toevoegen maar of het aanslaat durf ik niet te zeggen .
Het staat al lang en de reden dat het noet uit gegist is is onbekend .
Pruim vergisting ook niet goed vergaan of wel .?
Bijsmaak , verzuring , verestering , acetaat vorming van pruimen en peren zullen altijd anders verlopen .
Ook vergisten verschild immers .
Zuurtegraad bij peren ligt lager maar daarnaast bevat peer veel looizuur .
Hiermee moet je altijd rekening houden.
Looizuur remt of stopt vergistingen.
daarnaast ph heeft invloed op vergisten maar. Fout ph Ook is kans op ontstaan van meerder gisten en schimmels die ook elkaar kunnen tegenwerken .

Forum Lid
op 6 juli 2020

Robbert,

Opbrengst van de pruim is ook laag.

Maar ik zag in jouw reactie bij chris v dat temperatuur wisseling van invloed kan zijn.

Chris v heeft meer hulp dan wij van de zon 😉 mijn vaten staan in de onverwarmde schuur sinds de oogst van vorig jaar dit zou de slechte vergisting dan verklaren.

De inhoud van het vat ruikt in elk geval nog lekker 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juli 2020

Nimrax, Net topic chris v gelezen.

Eigenlijk probeer ik hetzelfde te doen als hij peren in stukken beetje suiker erbij en geduld.

Helaas is bij mij het gisten bij de pruimen niet goed gelukt. 1,2 liter van +- 30 liter pruimen drap…ik kwam uit op +- 2,5% alc. 

Ik kwam in het topic van chris v ook een reaktie tegen van Robbert waar ik eens over na ga denken. 

Forum Lid
op 7 juli 2020

Wanneer je peren gaat gebruiken voor een of andere drank altijd de peren na plukken een aantal weken laten liggen .
Narijpen .
Daarna pas verwerken

Tijdens het narijpen worden ze wat anders van structuur en daarbij breekt een groot deel van het looizuur af .
Dan krijg je een snellere en betere vergisting .
Gebruik je te verse peren heb je gewoon te veel looizuur aanwezig wat gisting ernstig tegen zal werken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 juli 2020

Je zegt dat je met een refractometer hebt gemeten. Is dit voor of na correctie die eind SG van 1030? 

 

Forum Lid
op 7 juli 2020

Hoi arak,

de 1030 is de huidige sg waarde dus na 6maanden in het vat :-(.

Of begrijp ik de vraag niet helemaal?

Forum Lid
op 8 juli 2020

de begin SG waarde kan je prima meten met een refractometer. Tijdens de vergisting en aan het eind zal deze waarde afwijken omdat het inmiddels een mengsel van wter alcohol en andere producten is. Hier voor zijn omreken hulpjes voor. De SG waarde 1030 zal dan waarschijnlijk lager blijken te zijn. Ik heb zelf geen refractometer om die rede maar een “dobber” Je kan ook even proven 1030 iss ongeveer zo zoet als een fristi. behoorlijk zoet dus.

Forum Lid
op 8 juli 2020
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 juli 2020

Als je er van proeft… is het dan nog zoet van smaak? Dan zit er nog suiker in.

(weet je nog wat je Sg aan het begin was?)

Heb hier ook wel een paar keer zo’n zeeeeer trage vergisting gehad. De smaak blijft goed maar de gisting (lijkt) volledig gestopt. Al van alles geprobeerd: extra voeding, extra (bakkers)gist, extra roeren, extra granen etc.

Wat al een aantal keer gewerkt heeft, is een beetje verse Alcotec VodkaStar gist. (Waarschijnlijk werkt een andere Vodka gist ook wel). Met 1 zakje kun je denk ik wel 100 liter vergisten zonder extra gistvoeding. Je ziet letterlijk de vergisting, doordat er weer belletjes naar het oppervlak komen.

 

Forum Lid
op 7 juli 2020

Dank Rik,

Ik ga een poging wagen met het toevoegen van gist.

En in het vervolg de tips van Robbert ter harte nemen.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Gebruik in ieder geval een gist wat thuis is in fruit vergisting .
Een commerciële cider of wijn of een algemeen gist van hoge kwaliteit .
Geen vodka of whiskey specifiek gist

Forum Lid
op 8 juli 2020

Mangrove Jack’s – SN9 Fruit wijngist – 8 g ik heb deze gekocht 

Volgens de beschrijving zeer geschikt voor mijn situatie….

 

Forum Lid
op 8 juli 2020

Gebruik voor opnieuw te gisten wel een gist bijpassende aan de fruit .
Of gebruik b.v. een wijn of cider gist .
Eventueel een breed universeel gist.

Geen whisky of vodka specifiek gist of suiker specifiek .
Fruit is anders in enzymen en zuren .
Daarom altijd een juist gist of eigen gist gebruiken .

Forum Lid
op 8 juli 2020

@jongenengel de mangrove jack is een goede keuze .
Let wel op ph .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren