peren likeur

Geupdate 20 uur geleden in Likeuren
40 op 3 april 2017

Benodigdheden voor ± 500ml likeur:

  • 4 onrijpe handpeertjes
  • 1 stokje kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 2 cm gember, geschild en in plakjes
  • 1/2 stokje verse vanille (of een 1/2 theelepeltje vanille-extract)
  • 400 ml wodka
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 ml water

Bereidingswijze:

Spoel de peertjes even af, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Je kan ze zo met schil en al in een grote weckpot stoppen. Doe dan de kaneel, kruidnagel, gember, vanille (eerst even schrapen en dan de zaadjes + de peul) en wodka in de pot erbij.

Zet de pot op een koele en donkere plaats ongeveer 3 weken weg. Probeer wel af en toe de pot even te schudden.

Na 3 weken haal je alle stukken peer en kruiden uit de pot en zeef je het geheel nog even door een koffiefilter om alle frutseltjes eruit te vissen.

Zet een pannetje op met de suiker en het water en verwarm totdat alle suiker opgelost is. Voeg naar smaak de suikersiroop bij je perenwodka en geniet van je zelfgemaakte perenlikeur! 

Ik bewaar al mijn likeurtjes in de koelkast, gewoon omdat ik niet hou van likeuren op kamertemperatuur. Maar er zit zoveel alcohol in dat je deze likeur ook prima buiten de koelkast kan bewaren (maar wel op een donkere plek!).

http://ongewoonlekker.com/perenlikeur-zelf-maken/

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 7 augustus 2020

Deze ruim 100 j oude boom hangt weer goed vol met steenpeertjes .
Ze zijn vroeg dit jaar maar we hebben flink zon .
Nog paar weekjes en dan zullen de eerste vallen .
Dan vergisten op melkzuur .
Stoken met geroosterde noten .
Nu al naar uit aan het kijken 😋😋😋😋😋

Forum Lid
op 8 september 2020

Zijn dat stoofperen?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 september 2020

Peren sorteren .

Peren kop en kont eraf .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 september 2020

peren spoelen .

En grof hakken

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 september 2020

Peren aan de kook brengen en even doorkoken.

Pitjes drijven boven , deze even verweideren.

Forum Lid
op 14 september 2020

Kan dit ook met stoofperen worden gedaan ? Aangezien onze peren niet zoet zijn en weinig sap bevatten zoals bijv de conference peer.
Met welk product werd de ph verlaagd ?
Alvast bedankt

Forum Lid
op 15 september 2020

Kleipeer (synoniem; steenpeer) is ook een stoofpeer dus niet geschoten is altijd mis

Forum Lid
op 15 september 2020

Ja dit is een oud stoofperen soort .
De opbrengst aan likeur is niets groot maar wel hemels van smaak. En daar gaat het om .
Ik gebruik fosforzuur ,zwafelzuur ,, calcium sulfaat en calcium carbonaat en kalium chloride voor ph correctie .
In deze peren gebruikte ik wat calcium carbonate

Forum Lid
op 16 september 2020

Fantastisch dan hebben we in ieder geval al genoeg stoofperen hier pas geoogst.

Gebruiken jullie dan een soort calculatie om te weten hoeveel je de ph moet aanpassen of is dit altijd hetzelfde.

En waarom gebruik je dan zoveel verschillende zuren om die ph naar beneden the krijgen ? Is citroenzuur dan bijv. ook ok?

Zijn er dan ook weer verschillende percentages van bijv. fosforzuur, zwavelzuur en calciumsulfaat die je aanhoudt, of is het eerder wat je liggen hebt in je schof?

bedankt,

Tom

Forum Lid
op 16 september 2020

Verschillende producten verschillende PH
een goed ph bij verwerken geeft een goed eindproduct . Enzym werking , gistwerking! , ester vorming , smaakvorming , voorkomen van infectie zijn enkele van de redenen voor ph controle .
Ph meet je en vandaaruit pas je aan . Verhogen of verlagen .
Ja kan ook met citroen zuur en calcium carbonaat maar soms zijn er grote verschillen te overbruggen en gebruik je een adequater middel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 7 september 2020

Wachten tot is afgekoeld tot onder 30 graden .

Ph controle gehad , ph aangepast op ph 4
Gist erop en uurtje later als aan gisten.

Nu afwachten .
En zodra gisten over is stoken

Forum Lid
op 7 september 2020

@Robbert:

Na grof hakselen nog water toevoegen of komt er voldoende vocht uit de peren zelf tijdens het koken?

Na het koken de vaste delen afzeven?

Kan ik voor appels een vergelijkbare werkwijze aanhouden, aangezien het beide pitfruit zijn?

Forum Lid
op 7 september 2020

Na hakken komt er iets water bij zodat het net 3 – 5 cm onder water staat .
Dan koken .
Nee alles gaat zo in gistton zonder zeven .

Ja dit werkt ook perfect bij appels .
(Je hebt dan ook geen enzym toe voegen nodig)
.

Forum Lid
op 9 september 2020

Ik heb 4 peren in weckpot gedaan.

2 kaneelstokje

1 liter 90% abv

2 weken marcheren 

600 gram suiker in 2 liter water afkoelen en bij elkaar gieten.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 september 2020

Op verzoek een foto van waar ik mee verpulver .
Stul Rvs 316 waarvan de zijkant contra geslepen is ..

Forum Lid
op 11 september 2020

Dank je

Forum Lid
op 15 september 2020

Wilde ik ook, maar mag van de baas niet met de boormachine spelen. Heb 20 kilo handperen staan om zacht te worden. Vorig jaar 7 kilo met de kaasschaaf klein gemaakt. Goed gelukt, maar was al veel werk. Wil ze nu in vieren snijden, even opkoken en dan maar met handen of kindervoetjes laten pletten. Of door parseviet of worstmolen, maar ben bang dat ik dan moes krijg en weet niet of dat goed is om te vergisten en stoken.

Forum Lid
op 15 september 2020

Echt tot moes hoeft niet . Er zijn ook die peren even op grote snijplank met vlees hamer even plat slaan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 september 2020

Volg je op gepaste afstand met mijn peren. Maar heb op moment echter nog een vraag: waaróm kook erover?

Forum Lid
op 17 september 2020

Mer de kook erover gaan cellen kapot . Waardoor vloeibaarder en het enzym dat methyl vorm maak je kapot .
Er zijn mensen die enzym toevoegen maar dat is dan niet nodig en je behoud meer aroma dan met enzym

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 september 2020

ik heb 1/3 deel peren en 2/3 deel appels gemalen kook erover maar nu gebruik ik safspirit c-70 moet ik dan voedingszout gebruiken?

 

Forum Lid
op 18 september 2020

Is in dit geval aan te raden om het makkelijker voor de gist te maken ja.

Forum Lid
op 18 september 2020

bedankt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 september 2020

Whoot Whoot, voor de eerste keer PH gemeten. Grote meid. Maar toen?

Conform voorbeeld van Robbert: peren gewassen, steeltjes eraf. Omdat ik geen andere optie had om klein te maken met aardappelschilmesje gevierendeeld, klokhuis er uit, kroontje eraf en met zelfde mesje  kleingesneden en kook erover om celstructuur te breken. Waren er toch wat meer dan ik dacht. Braaf geweest dus, (én geen pectonase gebruikt ivm kwaliteit smaak).

Mijn peren hebben nu een PH van 3,7 en SG  van 1044 (nog geen citroensap toegevoegd). Neem aan dat ik daarna nog een keer moet meten, voor correcte waardes.

Maar nu de hamvraag: Robbert, welke waardes moeten het zijn bij peren? (PH 4 zag ik en SG?) en hoe weet ik dan hoeveel van wat je erbij moet gooien tbv Ph-correctie? Ik bedoel ga eens uit van 10 ltr perenprut. En als ik PH ga  corrigeren heeft dat dan weer invloed op het SG.

En op advies van jou voor fruit de FERMENTIs HG1 SafSpirit, hoeveel op 10 ltr, hoe bereken je dat? Kan dat er zo door, of had ik daar eigenlijk een giststarter voor moeten maken?

 

Forum Lid
op 18 september 2020

Hou het sg tussen 3,8 en 4,2 .
Op kleinere hoeveelheden moet de gist iets ruimer genomen worden in hoeveelheid per liter .De hG 1 zou ik op 10 liter 15 tot 20 gram op gebruiken met gehakte peren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 september 2020

Sorry, 1e keer meten, foutje, nu snap ik het. Mijn SG was geen 3,7 maar 4,5 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 september 2020

Tuurlijk, weer te snel . Niet mijn SG maar mijn PH was 4,5 😏

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 september 2020

als iemand goedkope appels wil kopen ,ik heb ze in ochtend gehaald adverteert op marktplaats een hele speciekuip vol voor 15 euro ,zijn wel alle rassen door elkaar rode ,gele,groene,grote kleine vanalles.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 september 2020

de sg is 1030 bij mij is dat niet laag zou ik er suiker bij doen of toch maar niet?

Forum Lid
op 20 september 2020

1030 is niet hoog je kunt het iets inkoken / indampen daardoor gaat sg omhoog .
Suiker toevoegen is een mogelijkheid maar geeft geen beter aroma alleen meer scherp alcohol .

Forum Lid
op 20 september 2020

bedankt Robert

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 september 2020

misschien een domme vraag maar hoe krijg je als het uitgegist is die appel/perenprut in de stookketel zonder die dode gistcellen?

Forum Lid
op 20 september 2020

Dood gist zakt meteen naar bodem .
Je scherpt alles over in ketel en het onderste drsp laagje laat je achter in gistton .

Forum Lid
op 20 september 2020

okee ,bedankt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 5 dagen geleden

Het begon zo goed. Alle stappen nauwgezet gevolgd. Resultaat: zaterdag 20 liter peren, met citroensap. SG 1044 en PH 3,9, dus gist er op (HG1 FERMENTIs) en bovenin doorgeroerd. Binnen het uur kwam er muziek uit. Het is hier nog steeds 24 graden geweest, alleen ’s nachts koelt het wat af, maar dan pak ik ze goed in in warme dekentjes. Maar nu na 4 dagen zwijgen mijn watersloten. Heel af en toe nog een blubber, maar echt minimaal. Wat deed ik fout? Had ik de gist toch tot helemaal tot onderin moeten roeren? Toch te koud? Of kunnen ze echt al uitgegist zijn? Wat me sterk lijkt op die paar dagen tijd. Vandaag komen hopelijk eindelijk de voor de komende koelere periode bestelde verwarmingslampen binnen, dus dat probleem kan ik oplossen.

Maar wat dan? Hoe kan ik dit oplossen? Moet ik alsnog eens in de peren gaan roeren zodat alle gist beslist tot onderin komt? Moet er gist bij? Openmaken, roeren en SG meten, kijken of er voeding bij moet en hoe dan?

Forum Lid
5 dagen geleden

Ga NOOIT uit van een plastic waterslot dat je vergisting voorbij is .
Een water slot is alleen maar een stank afsluiter GEEN INDICATOR !
Vaak hebben die dingen ook nog giet randjes waardoor ze al niet goed rond zijn en niet goed afsluiten.

Peren gisten in begin zeker vrij fel .
Gisting kan tussen 1 week tot wel 5 weken duren .
Hangt af van gist , gistmilieu , aanwezige hoeveelheid suikers , aanwezige looizuur enz .
Nooit roeren in iets wat al enkele dagen staat te gisten .
Even SG meten , kijken of je bellen ziet , prikt het in de neus als je vluchtig snuffelt .
Je kunt met lucifer bij oppervlakte houden zien of er nog co2 vrijkomt .
Gaat deze uit is er co2 dus gisting , blijft branden is er geen gisting meer .
Ook kun je een co2 detector gebruiken.

Forum Lid
5 dagen geleden

Had waterslotjes en rubbertjes ingesmeerd met vaseline om ontsnappen van CO2 tegen te gaan. Bellen niet goed te zien, vooral veel peren bovenin met witte “aanslag. Wel als ik lepeltje er in steek voor wat sap tbv SG-meting. SG = 1024 (was zaterdag 1044).
En wonderlijke magie: de lucifertest werkt. Erg leuk, 4x geprobeerd 😊. Daarna deksel gauw weer dicht.
Dus denk nu: geduld, geduld, geduld

Forum Lid
5 dagen geleden

bij mij hetzelfde ,af en toe een bubbel maar de appel/perenprut gist gewoon door hoor.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 20 uur geleden

IN opvolging van bovenstaande foto’s van de stoof peren .
Gisting klaar :

Alles in ketel :

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 20 uur geleden


AFstoken met ruime voorloop .
En stoppen wanneer uitstroom percentage beneden 52% zakt .

Resultaat .
2,8 liter 68 % peren brandewijn .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren