peren op natuurlijke wijze vergisten

Geupdate 6 dagen geleden in Stookforum
37 op 26 september 2019

Kun je peren wild laten vergisten?

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 26 september 2019

net terug uit de balkan, waar ik iedereen z’n druiven of pruimen zonder toegevoegde gist of suiker zie vergisten. Kan dat ook met peren ?

Forum Lid
op 26 september 2019

Hoi Guus, 

Kan volgens mij heel goed net zoals appels en ander fruit, hoe zoeter het fruit hoe beter de vergisting.

Succes, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 26 september 2019

ja je kunt hier ook zonder suikers wild vergisten .
Fruit kneuzen , water erbij een in zon zetten of op een warme plaats .
Eventueel kun je helpen starten door een neutraal groente of brandnetelblad tussen handen wrijven en kneuzen en dit eerst een dag in lauw water in zon of onder lamp zetten . Zodra je belletjes zit voeg je het toe aan het fruit pulp

Forum Lid
op 26 september 2019

TX
Ik heb de eerste lading met een klein beetje suiker en gist aangemaakt, voor de zekerheid. Maar er komt nog een oogst aan, die zal ik helemaal naturel doen.

Forum Lid
op 26 september 2019

Zoete witte tafel druiven vergist ik de laatste twee jr.altijd zonder gist en suiker.hoe zoeter hoe beter resultaat.ik heb 400 kg kersen ook zo probeerd gaat ook goed maar heb het idee bij de kersen dat ik minder alc.in de stookwijn heb.het is mogenlijk dat de kersen minder zoet waren dan de druiven.
ik stook op de Balkan methode.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 september 2019

Kun je peren wild laten vergisten?Van guus

Hoi Guus, jazeker. Pureren, uit zichzelf laten Fermenteren en wanneer het is uitgegist Distilleren (pulp in een kookzak). Heb al eens een fles appelsap met bio perenschillen laten fermenteren. Kwam een schattig,smaakvol ChrisV achtig borreltje uit.
Ik heb Murmillo ooit een filmpje gestuurd ervan, we kijken of we die hier nog geplaatst krijgen.
Appelsap laten vergisten met snippers perenschil van 1 biologische peer.Voorloopje smaakte naar spiritus, werd uiteindelijk een half glas vol met 45%

 

Forum Lid
op 27 september 2019

Peren gebruiken die overrijp zijn of bijna rot.

Forum Lid
op 29 september 2019

Laat zo ook altijd een week of 2 in de kelder leggen tot er een paar beschimmelde tussen liggen, maar haal alles wat beschimmeld is of rot wel weg… zelfs de peren die al tegen rot aan zitten (herkenbaar aan aardse geur en smaak) haal ik weg, kan ik die in principe gewoon meedraaien? Er zweven hier in de lucht volgensmij namelijk heel wat slechte bacteriën rond die azijnsteek geven, dus ben altijd extra voorzichtig.

Forum Lid
op 29 september 2019

Peren laten liggen is altijd beter . Na rijpen zorgt dat looizuur afbreekt .
Looizuur bemoeilijkt vergisten .
Verkeerde schimmels zijn nadelig en kunnen andere gewilde gisten tegenwerken .
een bemoeilijkte vergisting is slechtere alcohol

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Juist, eensch. Peren worden sowiezo ook een stuk zoeter als je ze de tijd gunt.
Maar hoe zit het met rot zonder schimmel, als je zeg maar een peer open snijdt en er is wel een zacht gedeelte, bijna doorzichtig, zoals bij overrijp fruit maar ipv zoet ruiken ruikt het naar verse aarde… dus wel rot maar zonder (al dan niet zichtbare) schimmelvorming. Of is dit botrytis? En meedraaien of niet meedraaien in je mash?
Uit voorzorg draai ik het niet mee, maar vraag is meer of het kan, en zo ja, waar rekening mee te houden? (Als in meer sulfiet, manier van stoken)
Wie weet, het zou zomaar een slok op ’n borrel kunnen schelen, letterlijk 😉

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Botrytis zit echt zichtbaar aan buitenkant ziet er uit als grijzig smerig . Zacht en glazig komt meestal door val of andere peren er te hard op gegooid .
zolang het glazig wat bruinig is is het geen probleem .
Zou het echt schimmel vertonen kun je het beter verwijderen . .
dat gronderige kan ook looizuur zijn of van schil komen .
Vaak zijn peren ruw of wat harig op schil.
Dat geeft een gronderig bittere bijsmaak maar ook geur .
door ze even op te wrijven ben je dat kwijt.

Na enige dagen word die looizuur geur zwakker en meer zoetig vaak .

je kunt wat sulfiet gebruiken tegen schimmel / rotten .
je kunt ook wat aanzuren
pH 3,,5 – 3

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 september 2019

peren moet je altijd na plukken laten liggen narijpen .
Hierdoor breekt ook looizuur af .
looizuur vertraagd en bemoeilijkt de vergisting .
dat geld voor eigenlijk allen producten waar veel looizuur in zit

Forum Lid
op 27 september 2019

Goed zo Robbert,zo hoort het,geduld,en dan het beste resultaat

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 september 2019

Ach ChrisV ik heb zoveel van die kl%te peren en appels al verstookt in 40 j . Genoeg oefening gehad met geduld . ik heb weer een bak vol uit de boom hier naast huis en dit jaar . Dit jaar zijn ze beter dan vorig jaar . maar ik heb geduld . Volgend jaar maar weer eens er wat mee doen . geen zin meer . 2 kisten opgevoerd aan mijn beesten en voor mijzelf

Forum Lid
op 27 september 2019

Lekker stoofpeertjes.ik zit aan de mais geen adem koorts maar ik rook er nog een.ben helemaal afgebrand ,zo ziek als een hond ,maar morgen weer werken 6.u 35 uut mijn nest.dan revalidatie,ben echt erg ziek,laat mij nooit van mijn ketel afhalen nu wel krijg geen lucht  asta viata zegge Roemenen zo is het leven ,ik moet nog volhouden tot morgen,dan zijn mijn kinderen thuis en kan ik uutzieken 

 

Forum Lid
op 27 september 2019

Mooi bordje! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 september 2019

ik ga ook die weinige peren en die 5 appels die ik dit jaar heb ook wild laten vergisten eens kijken wat het geeft

Forum Lid
op 27 september 2019

je kunt meer smaak verwachten Erik.
Alleen iets minder percentage in alcohol .
( dus iets iets minder totaal opbrengst )

Forum Lid
op 27 september 2019

ja zeker ik ga een vat van 100l proberen te vullen maar weet niet dat het lukt en ja wat anders uit proberen ik heb nu wiskie van munckerik in 3 vaten steken en een odin rogge en 2 vodka 1 stook ik volgende week nog en dan vakantie in de normandie waar ik zeker een calvados en cider bedrijf ga bezoeken is maar 1 km van ons vakantie huis weg 

gr erik

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 september 2019

dank voor alle toelichting hier.
Ik laat nog weten wat er van gekomen is

Crew member
op 30 september 2019

Top Guus, we zijn benieuwd! 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 30 september 2019

Ik help mijn wilde vergisting een beetje. Neem een stuk fruit, stukje blad van een kool en wat klaverblad of brandnetel. Kneus dit en snij het fijn, dan zet ik het met lauw water in de zon. Na een dag doe ik hier een schep meel bij. Iedere dag een schep meel en wat water toe voegen en regelmatig roeren(staat nog steeds in de zon). Na een dag of 5 heb ik dan 0.5 liter dikke prut. Hier doe ik dan een paar keer  een scheutje van de stookwijn bij, zodat de gist aan zijn nieuwe voedsel kan wennen. De stookwijn is dan vaak al zachtjes aan het bubbelen, ik spreek deze dan vermanend toe dat je niet voor je beurt moet gaan.En voeg dan de extra getrainde gist toe. Ik doe dit met allerlei soorten fruit.

Forum Lid
op 30 september 2019

👌👌👌👌👌👌👌 Rumo zo simpel is het 👍👍

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Ja Robbert, je heb me even op de goede weg gezet en ik heb nog geen rede om daar vanaf te wijken. Het is nu part of the job.

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Het is herfst nu. In de zon is geen optie, helaas.

Forum Lid
op 1 oktober 2019

warmte is nr 1 GercoK .
warmte , voeding en zuurstof .
U.V. Kun je zelfs creëren door een halogeen lampje te gebruiken zonder het extra glasplaatje ervoor . Of een terrarium lamp .

Rumo ik kan alleen zeggen als de routine er in komt is het i.d.d. Slechts ” part of the Job”
👍
En er gaat niets boven een eigengemaakt vers gist .

Forum Lid
op 1 oktober 2019

GercoK, het gaat niet om de warmte maar meer om het UV licht. Neem een wijde pot of schaal doe daar je gistkweek in en dek het af met huishoudfolie (met een paar gaatjes er in).

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Over de warmte maak ik me niet zo druk(wat gistkweek betreft). In verband met mijn Thaise vrouwtje staat de kachel altijd minimaal op 23 graden.

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Warmte minimaal 18 en tot 28 graden .
Bij hoger dan 28 kan het gist gaan afsterven .

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Gist zelf kweken heeft mijn interesse gewekt, al een tijdje. Ik stook nu nog geen jaar, heb, zoals vele beginners, eerst Turbo suikerewash gemaakt. Daar ben ik klaar mee. Leuk om mee te beginnen, maar het resultaat is niet denderend.

Nu maak ik regelmatig Odin’s Roggebrood, met verschillende gisten. Door veel op dit forum te kijken ook benieuwd naar zelf gist kweken. Eerst het stoken onder de knie krijgen, daarna deze uitdaging.

Forum Lid
op 1 oktober 2019

Turbo gist snap ik dat dat teleurstelling geeft .
Maar experimenten met gisten op roggebrood zal je niet veel kwaliteit winst vinden . De grondstoffen van roggebrood zelf is door bakken al van structuur veranderd en de meeste roggebrood bevat zout .
zout in niet echt bevorderlijk voor gist en vergisting .

met vers roggemout en simpel bakkers gist maak je in zelfde tijd besteed gegarandeerd smaakvoller product .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 oktober 2019

nou van de peren smaak is na de 2e stook weinig overgebleven
wel 3 liter op 80%  en 6 liter aflopend naar 60%. Daar ben ik gestopt.
Ik heb nog een 30 liter druiven op de vergisting,
die ga ik stoken met veel reflux
en me verder concentreren op het maken van concentraten en essences
alle gedistilleerd lijk toch beter te worden na verloop van tijd,
Kan ik ook mooi wat kruiden in laten trekken. Toch ?

Forum Lid
op 10 oktober 2019

Met reflux hou je weinig smaak over .
Essence op alcohol is altjjd minder kwaliteit dan uit echt product .
(En zeker als het een suiker alcohol is .)

Peren kun je het best stoken op potstill , alambiek , alquitara .
Bij goede basis en goede vergisting kun je dit in een keer stoken .
de peren afstoken op 80% is ook te zuinig . Dan hou je weinig smaak over .
Peren likeur stook je vanuit pulp
Peer is erg delicaat in smaak .
Nog beter is een secondair vat of een charantais dan krijg je optimale smaak .

Forum Lid
op 10 oktober 2019

Heb een vaatje appels afgestookt 86 graden. Resultaat appel eau de vie van 3 liter op 40% en heel heftige appels smaak proef ik.  Ben er blij mee.

Forum Lid
6 dagen geleden
Met reflux hou je weinig smaak over . Essence op alcohol is altjjd minder kwaliteit dan uit echt product . (En zeker als het een suiker alcohol is .) Peren kun je het best stoken op potstill , alambiek , alquitara . Bij goede basis en goede vergisting kun je dit in een keer stoken . de peren afstoken op 80% is ook te zuinig . Dan hou je weinig smaak over . Peren likeur stook je vanuit pulp Peer is erg delicaat in smaak . Nog beter is een secondair vat of een charantais dan krijg je optimale smaak .Van Robbert

Ik geloof je helemaal
Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 oktober 2019

Hier nu 30kg peren aan het fermenteren.

Forum Lid
op 10 oktober 2019

Word tijd voor een grotere ketel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren