pffff mijn eerste ketel is gekocht

Geupdate op 3 mei 2017 in Mijn installatie
69 op 30 april 2017

12 liter kolom distileerketel

En een 25 liter vergistingsvat.

Ben benieuwd wanneer eea. geleverd gaat worden.

Deze week maar ff naar de lidl voor de aller goedkooptste wijn. Da’s het eerste wat ik ga verstoken 😀

Als ik ‘m heb volgen er foto’s

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 30 april 2017

Spannend en klinkt goed. Ik adviseer je om nog een gistvat aan te schaffen.
Ik heb ook supermarkt wijn verstookt (voorloop weggooien).
En het viel me enorm tegen omdat ik turbo suiker stookwijn gewend ben.
Weinig, matige kwaliteit, bijsmaakjes van de wijn, permanent rood gekleurde smart ringetjes.
Dus meteen bij je Lidl suiker meenemen en investeer die 20 minuten om een gist ton aan te maken. Veel plezier met je nieuwe ketel, we lezen het graag van je.

 

Forum Lid
op 30 april 2017

tnx.

Waarom moet ik in dit geval de voorloop weg mikken? Dan zitten er ook al minder vriendelijke alcoholen in de wijn, of zie ik dat verkeerd? Ik dacht zelf (niet echt geremd door kennis van zaken) dat bij vergisting alle (soorten) alcohol worden gemaakt. Bij het destilleren wordt geen nieuw alcohol gemaakt, deze wordt enkel uit de vloeistof gehaald,

Of ik nu een krat wijn weg tik, of de alcohol eruit destilleer en dat opdrink…ik krijg even veel /dezelfde alcohol binnen.

Anyway…ik heb geleerd dat ervaring de beste leermeester is, Dus als een ervaren stoker (jij) zegt dat ik de voorloop weg moet mikken en dat doe ik dat veiligheids halve maar, todat ik zelf ervaring heb.

Ik stook eerst wijn, omdat ik niet kan wachten todat ik een suikermengsel heb laten vergisten 🙂 🙂 . Ongeduld is my middlename. Maar inderdaad, ik neem met de wijn meteen ook suiker mee…heul veul suiker.

Ja als het allemaal wat wil lukken, dan komt er al vrij snel een tweede vergistingskuip.

Forum Lid
op 30 april 2017

maboc, in iedere fles wijn zitten ook die stoffen die niet goed zijn voor een mens, maar deze worden niet gestookt

Maar omdat jij ze nu gaat stoken, worden deze stoffen aktief.

Dus gewoon voorloop weggooien.

Forum Lid
op 30 april 2017

ah dank. Ga ik doen.

 

Crew member
op 30 april 2017

Het is de concentratie die (extreem) hoger wordt. Wanneer je veel wijn drinkt krijg je ook een behoorlijk houten kop en dat komt door…… precies die stoffen die we er bij het distilleren uitgooien.

 

Zelfs water kan giftig zijn wanneer je er te veel van drinkt! Het is de hoeveelheid die bepaalt wanneer iets giftig is, niet de stof zelf.

Forum Lid
op 2 mei 2017

Van de sulfiet die in de wijn zit krijg je die houten kop,vroeger stond het niet op de fles vermeld tegenwoordig is het verplicht.gr.?Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 april 2017

Maboc, nog een paar kleine tips: Witte wijn gaf bij mij het zuiverste resultaat.
Dan nog de na-loop. Als bij einde stook het %-pct gezakt is tot 10% komen er weer veel lagere alcoholen en geurtjes mee en kun je het beste bij 10% je stook stoppen. (Proef regelmatig een paar druppels). En nooit je systeem vergeten dat ie aanstond…en laten droogkoken. En als je echt ongeduldig bent kun je zodra je de turbogist hebt en je ton staat te bubbelen kan je de 4e dag al een stookje wagen. Er komt dan wel suiker mee in je distillaat. Wat eigenlijk zonde is want na dag 6/7 is het optimaal.

 

Forum Lid
op 30 april 2017

Ah top tnx.

De ketel laten aanstaan is wel typisch iets dat mij zou overkomen 🙁  Ik begreep eigenlijk al wel dat je steeds moet proeven (naar het eind toe). Ben echt zeer benieuwd naar de geur en smaak sensaties.

 

Die wittewijn tip houd ik er ook ff in.

 

En daarna inderdaad zelf aan de slag. Met water suiker en gist.

 

Nogmaals dank voor de tips….alles is welkom.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 april 2017

Maboc, Dinsdag heb je je ketel in huis!

Heel veel stookplezier! En we lezen je ervaringen graag op het forum 🙂

Forum Lid
op 30 april 2017

Ah top zeg… ik wilde je al een berichtje sturen met de grote vraag…..WANNEER.

Ben echt onhoudbaar nieuwsgierig.

 

Jullie krijgen de ervaringen zeker te lezen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 april 2017

Nog effies over die voorloop weggooien:

Citaat Wiki: Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een fles wijn uit de winkel meer methanol bevat dan zelfgemaakte alcohol uit suiker. Bij rode wijn kan dat zijn ca. 50 mg/l (62.000 ppm) en bij witte wijn ca. 100 mg/l (125.000 ppm). Op lange en korte termijn is 8 mg/kg lichaamsgewicht/dag schadelijk.
Lees het hele artikel op:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfgemaakte_sterkedrank

 

Bron: Wikipedia

P.s. Staat er ook in: suikerstookwijn kent geen methanol in de scheikundige formule.
\mathrm{C_6H_{12}O_6\ \longrightarrow\ 2\ C_2H_5OH\ +\ 2\ CO_2}
Dus geen hoofdpijn en blindheid.

Forum Lid
op 30 april 2017

Ah…Nimrax… ik ben een echte beta, dus formules en getallen doen het goed bij mij. Dank. Het citaat uit wiki slaat de spijker priecies op z’n kop wat mij betreft, ik wist niet dat er zoveel methanol in zowel witte als rode wijn zit.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 april 2017

Ik was ook onaangenaam verrast hoor. En dan denk je, ok op naar de slijterij voor een fles likeur. Die likeur is dan weer gemaakt uit een uit België geïmporteerde vruchten(!) stookwijn. Dus toch weer methanol=hoofdpijn. Formules snap ik pas na 5 borrels moonshine. Mooi dat je installatie dinsdag komt. Tot slot: Als het moonshine virus je te pakken krijgt ben je net als ons fucked up. Levenslang heet dat. Nooit hoofdpijn meer. Cheers!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 april 2017

Mooi man, ik ben heel benieuwd. Overigens stook ik met de t500 en ga morgen een zakje turbugist met 9,5 kilo suiker stoken die dan 14 dagen heeft gegist. Het gaat mij om de hoeveelheid alcohol die er uit een zakje is te persen. Omdat het kan.  Maar je kan echt in 48 uur stookwijn klaar hebben. Geen gedoe met klimaatkasten en dit is overigens een hele mooie tijd van het jaar voor gturbogist. Niet te koud en niet te heet. 

Admin
op 30 april 2017

Klopt, lekker temperatuurtje zo! De Heat gist is trouwens ook binnen. Maar is nu nog niet echt nodig. Ik ben benieuwd naar je experiment met 9,5 kilo. Hoeveel liter heb je nu en heb je een idee hoe sterk je stookwijn nu is?

Forum Lid
op 30 april 2017

Ik denk dat ik richting de 30 liter ga maar morgen weet ik het precies want dan gaat het waterslot eraf en kan ik meten of de gisting volledig is. Ben overigens wel benieuwd eigenlijk.  Zal ik nu effe kijken? Hahaha, deze hobby maakt het jongetje in je los. 

Forum Lid
op 30 april 2017

Met verschillende gisten spelen staat ook al op mijn lijstje. Waarom? omdat het kan. Haha en omdat de opbrengst een stuk hoger is 🙂

Wat maakt die gist eigenlijk zo turbo? snelheid en opbrengst? Ik begrijp dat gewone bakkersgist wel afsterft bij zo’n 12%. Turbo gist bij zo’n 20%, als ik de posts zoal lees?

 

Heb er onwijs zin in.

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

Volgens mij stopt op een gegeven ogenblik de omzetting naar alcohol… Maakt dan ook niets meer uit hoeveel suiker er in zit…. 22 tot 25 procent is de max… Ik gebruik Mn wash vaker 2 maal…. Na stook is hij nog zoet… Na koeling Duw ik m terug in t gisvat met wat extra gist en een geprakte banaan…. Waterslot begint meteen weer te bubbelen. Resultaat is weer een batch van 15 tot 18 procent…. Probeer maar.

Forum Lid
op 2 mei 2017

Mooi expiriment…komt ook op mijn lijstje

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 april 2017

Heey Lummel, ook een interessant experiment.
Ik denk dat het je wel gaat lukken.Gebruik je Alcotec turbogist?(Welke?)
Ben echt benieuwd of je gist dood gaat bij een hoog alcoholpercentage.
…..

 

Forum Lid
op 30 april 2017

De gist is nog niet dood want het borrelt nog een beetje. Als de vergisting goed is gegaan zou dit wel eens 5,5 tot 6 liter van rond de 92% kunnen worden. Morgen weten we het. 

Forum Lid
op 30 april 2017

Oja het is Alcotec 48. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2017

Wijn is best lekker hoor…. Ik trek wel eens Cheap rode wijn door de ketel… Heb er extra een smaak kolommetje voor gemaakt… Zonder vulling…. Resultaat is toch wel goed te noemen… Smaak blijft er in zitten..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 2 mei 2017

grrrrr…..stookwinkel heft zich aan z’n afspraak gehouden….vrouwlief stuurt net een foto van een groot pakket dat is gearriveerd…

Nu ben ik bijna niet meer te houden….

Is het moreel te veranwoorden dat ik een migraine veins en huiswaarts reis?

keuzes…keuzes.

 

(m.a.w….Stookwinkel.nl (Jan (?)) Dank voor de super vlotte levering)

 

Admin
op 2 mei 2017

Haha kun je doen 😉 Maar hij zal ook niet weglopen hoor 🙂

 

Veel plezier er mee! Ben benieuwd naar je eerste stooksels!

Forum Lid
op 2 mei 2017

De eerste meevaller …

Vrouwlief zegt: Ik dacht eigenlijk dat het groter zou zijn 🙂

 

Kan ik de volgende keer een 30 liter vat aanschaffen ….

 

Admin
op 2 mei 2017

Mocht ze hem al uitpakken?

 

Eenmaal opgebouwd is hij wel wat groter dan de doos hoor 🙂

 

Oh ja, als je de thermometer er in schroeft staat hij meestal op zn kop. Aan de achterkant zit een stelschroefje. Ik zie soms op foto’s dat mensen de thermometer op zn kop hebben zitten 🙂

Forum Lid
op 2 mei 2017

Haha ja dat mocht.

Nadat vrouwlief mij appte dat ze had verwacht dat het geheel groter was begon ik natuurlijk ook te twijfelen. Dus gevraagd of ze de doos wilde open maken. Per telefoon kon ze me gerust stellen…alles zit er in.

Dank voor de tip m.b.t. de thermometer.

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

Dat wordt nog een lange middag voor je. Maar gewoon effen naar de Aldi voor 10 pakken wijn en je bent in business. Brr.. hoe lang nog? Een uurtje of 5 voor je kan beginnen? JIj liever dan ik! Blij dat ik dat gehad heb. 

Forum Lid
op 2 mei 2017

ja…grrrr….maar ik mag zo naar huis.

(freelance werken heeft hier en daar zo z’n voordelen)

Forum Lid
op 2 mei 2017

En nu maar hopen dat Jan niets vergeten is in te pakken. Anders heb je nog niks, hahaha! Denk dat je vrouw geen kind aan je heeft vanavond. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 mei 2017

Jaaa… of net niet het benodigde gereedschapje voorhanden… Maar laten we hem niet uit zijn trance halen want Ik krijg er een sinterklaasgevoel van. Magische machine! 

 

Admin
op 2 mei 2017

Alles zit erbij. Alleen een tuinslang niet. Dus als Maboc geen tuinslang heeft is de bouwmarkt tot 21.00 open ?

Forum Lid
op 2 mei 2017

Ik weet dat jij daarvoor zorg draagt maar laat hem effe lekker zweten.

Forum Lid
op 2 mei 2017

Jongelui….maboc is de trotse eigenaar van een tuinslang….

 

De kolom staat al aan.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 mei 2017

 

zal dan wel nachtwerk worden bij Maboc vandaag   😉

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

uhhhh……dat kan ik nog niet echt verkopen aan mevrouw maboc 🙂

 

We gaan het zien. Ik plaats o een plaatje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 mei 2017

Dat is wel het echte “moonshinen”. Na afloop je zelfgemaakte borreltje proosten -vaak met jezelf- om 5 uur in de nacht. En je dan realiseren dat deze “way of life”,eigenlijk totaal niet verkeerd is.

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

5 uur in de nacht is wel een beetje laat om te proosten.. 5 uur in de middag klinkt lekkerder hahaha

Forum Lid
op 2 mei 2017

Het goedkoopste wat de lidl mij kon bieden was flessen hugo van 1,89 euro.

 

Toen ik de fles open draaide….draaide ik al bijna op mijn rug.

Wat een bocht. Maar ….goed genoeg om zelf wat mee aan te klooien. We zullen zien wat er uit zo’n eerste run komt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 mei 2017
Forum Lid
op 2 mei 2017

Apetrots

Admin
op 2 mei 2017

Mooi man! Maar die lege flessen Hugo, heb je dat in je ketel gedaan? Dat is toch heel licht alcoholisch of valt dat mee?

Forum Lid
op 2 mei 2017

staat mooi te blinken veel plezier met je nieuwe stookketel ,

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 mei 2017

yup….klopt.

Ik wil vandaag gewoon checken….”kunnen mijn ketel en ik het” 🙂

Rendement is vandaag geen issue.

We zullen zien,

 

Admin
op 2 mei 2017

Dat gaan jullie zeker kunnen 🙂

 

Veel plezier!

Forum Lid
op 2 mei 2017

Ziet er heeel mooi uit,nu de resultaten nog maar daar heb ik wel vertrouwen in,sucses,gr??Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 2 mei 2017

crap…..ik kreeg een gast die ik onmogelijk de deur kon wijzen.

Serieus gesprek, waar ik niet iedere 10 minuten even weg kon lopen…

De kolom maar uit gezet. Pas tegen 22:00 uur weer aangezet.

Anyway…. het mag de pret niet drukken…ik heb dikke lol.

Mijn vrouw ook…die lacht me uit 🙂

 

Feitjes….

  • het spul dat ik in de ketel stop heet 7 % alcohol te bevatten
  • de eerste troep die uit de kolom komt is een beetje blauwig en ruikt heul smerig. Ha… en is/smaakt smerig…voorloop zoals al door enkele van jullie voorspelt weg gemikt.
  • Je de ketel netjes moet neerzetten en goed monteren voordat je gaat stoken. Ik zie toch nogal wat damp lang de verschillende overgangen ontsnappen. (Of dichten jullie een en ander af?)
  • Ben super enthousiast. Voel me een echte moonshiner 🙂
  • Zo maar eens meten hoe sterk die eerste run is

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

Als damp ontsnapt dicht ik altijd af met maisdeeg brooddeeg werkt ook goed als je niet afdicht ontsnapt ook je alcohol.gr?Chris.V

Forum Lid
op 2 mei 2017

Chris…tnx

Ik ga de ketel morgen opnieuw opstellen. Nu wel alles netjes. Dan donderdag zien hoe de stook dan verloopt. (ben er inderdaad beducht op dat er alcohol ontsnapt)

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

Tadaaaa…..30% alcohol.

Allereerste stook ooit. van 6,9 % naar 30 %…

Ben zo trots als een aap met 7 lullen.

——-

De smaak daarentegen….. 🙁

Pro-tip : het witte wijn drankje “Hugo” niet destilleren…is echt heul vies.

Admin
op 3 mei 2017

Ik kan me er iets bij voorstellen Maboc, 70% van je distillaat bestaat nog steeds uit Hugo maar dan zonder de suiker en de bubbels 🙂

 

Wat een verschil als je eens een whisky mash opzet of een emmer appelsap gaat laten vergisten. Bovendien blijft het dan niet bij 30% maar komt 60% tot 80% eerder in beeld!

Forum Lid
op 3 mei 2017

Dat is dan ook het volgende project

  • Een suikermash maken. (is er niet een fraai nederlands woord voor mash?)
  • Ow….en dat appelsap idee is ook leuk.

 

Admin
op 3 mei 2017

Haha ja, alcoholprut maar dat klinkt zo smerig.

 

Suikermash is nederlands en engels door elkaar heen. we noemen het ook wel een sugarwash. Mash gebruik je weer meer als je whisky maakt.  Bij fruit  noem je het gewoon weer stookwijn 🙂

 

Maakt ook allemaal niet uit, we weten altijd wat je bedoelt 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

Suikermash,In het NL/Vlaams ook wel genoemd: Suikerbeslag met gist. Kleine troost: ik heb ooit een partijtje over de top flessen wijn weg gestookt en het was echt meer ruitenwisser vloeistof met een vleugje zuur dan de hemel die voor je opengaat als je stookwijn aan de beurt is. Gaat je vrouw weer lachen maar nu omdat ze teut raakt 😉 

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Suikermash,In het NL/Vlaams ook wel genoemd: Suikerbeslag met gist.

Van Nimrax

Top… ga ik ’t beslag noemen.

 

Kleine troost: ik heb ooit een partijtje over de top flessen wijn weg gestookt en het was echt meer ruitenwisser vloeistof met een vleugje zuur dan de hemel die voor je opengaat als je stookwijn aan de beurt is.

Van Nimrax

Da’s wel de juiste beschrijving geloof ik. Anyway…’t was voor mij echt een expiriment. Dat er uberhaupt alcohol uit die kolom kwam was voor mij al resultaat genoeg.

 

Gaat je vrouw weer lachen maar nu omdat ze teut raakt 😉 

Van Nimrax

Gaat tijd worden ja 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

Ik heb eventueel een paar liter turbogist suikerbeslag voor je te gisten staan. (4 dagen nu) dus zou al kunnen. Maar ben bang dat Den Helder te ver karren voor je is 😉

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Tof aanbod, maar da’s inderdaad wat ongelukkig ver.

Anyway…vanavond maak ik m’n eigen beslag.

Da’s toch het leukst.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 mei 2017

Jan Stookforum, is het opzetten van een stookwijn centrale niet een dingetje? Bulk-suiker verwerken met diverse soorten gist die je kan bestellen en thuiskrijgen per koerier in jerrycans van 10/20 liter?  De grote distileerderijen doen het ook zo. Alleen importeren die stookwijn vruchtenbocht troep die afgekeurd is als vee-voeder.

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Leuk idee. Ik vemoed dat je daar dan wel iets met accijnzen moet gaan doen.

Dat wordt een enorme boekhouding voor de eigenaar van de stookwijn-centrale.

 

Maar goed…ik zou wel een jerrycan afnemen.

Admin
op 3 mei 2017

Dat is idd een accijnzen dingetje…. ook al is het licht alcoholisch en voor gebruik binnenshuis vrij toegestaan, als je het gaat verkopen moeten er gewoon accijnzen worden afgerekend. En zeg nou eerlijk, het geeft toch veel meer voldoening om 8 kilo spotgoedkope suiker om te zetten in een emmer borrelend sap om daar vervolgens echt vuurwater uit te halen 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 3 mei 2017

Heeyyyy, we zijn moonshiners he? Je mag,meen ik momenteel 250 liter wijn maken per maand. Legaal.

 

Admin
op 3 mei 2017

De hoeveelheid staat nergens beschreven. Het mag, zolang het bedoeld is voor gebruik binnen het eigen gezin. Flessen appelcider, wijn of bier uitdelen op de buurt bbq is niet toegestaan!

In mijn gesprekken met de douane heb ik ook gevraagd wat er nou zou gebeuren als ik bijvoorbeeld 10 stuks 50 liter flessen wijn heb staan gisten op het moment dat zij hier komen praten. Het antwoord was gewoon dat zij nooit kunnen aantonen dat wij dat als gezin niet op zouden kunnen drinken op termijn en ik dus altijd die zaak zou gaan winnen. Dat soort dingen zijn totaal niet interessant voor ze.

Crew member
op 3 mei 2017

Dan zeg je tegen ze: Die zijn allemaal van Nimrax. Ik koop ze om en je zit safe!

 

Admin
op 3 mei 2017

Haha goed plan!

Forum Lid
op 3 mei 2017

Toevalligerwijs sprak ik gisteravond een mijnheer die bij de Douane/FIOD heeft gewerkt voordat hij met pensioen ging. Hij had natuurlijk een bijzondere interesse in mijn kolom 🙂

 

Hij vertelde dat hij op boerderijen kwam waar zo’n 5000 (vijf duizend) liter per week werd gestookt. Daar mee liep de fiscus dan zo’n 50000 gulden per week aan accijnzen mis.

Dat zijn denk ik de lieden waar ze een stukje warmer van worden.

Crew member
op 3 mei 2017

En dus kon je niet doorstoken toen die klojo bij je was en schopte je eerste onvergetelijke stook ervaringsgevoel in de war. Nu snap ik wel waarom je vrouw in een deuk lag. Omg…

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

En dus kon je niet doorstoken toen die klojo bij je was en schopte je eerste onvergetelijke stook ervaringsgevoel in de war. Nu snap ik wel waarom je vrouw in een deuk lag. Omg…

 

Van Nimrax

Spijker…kop

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2017

Klopt! En trouwens, er zitten er toch effe een paar douane chefs in Rotterdam vast inzake cocaïne smokkelpraktijken. Dus die hebben echt geen tijd voor ons hoor. Ze zijn druk joh. En anders moeten we het collectief aanpakken. Bizar eigenlijk dat je zoveel bier en (+) nog wijn mag maken dat je binnen een paar dagen dood bent als je dat zou consumeren. Whatever,cheers!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren