14 op 1 juli 2020

Hallo allemaal, ik stook al een paar maanden en heb sinds kort vernomen dat de PH waarden een belangrijke rol speelt in de smaak van de spirit. Ik heb begrepen dat deze PH 5.2 moet zijn weet iemand of daar iets van waarheid in zit. Groet 2stookvrienden

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 1 juli 2020

Het hangt er helemaal vanaf van wat je gaat vergisten. Granen is 5,2. Fruit lager

Forum Lid
op 1 juli 2020

Ikvergist met chateau whisky mout

Forum Lid
op 1 juli 2020

Is het verschil erg groot als ik gewoon leidingwater gebruik met een PH van 8.0

Crew member
op 1 juli 2020

Verschil t.o.v. ?

Forum Lid
op 1 juli 2020

Meten is weten toch. Bij mij is het ph van mijn kraanwater 7,2

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 juli 2020

Bij mij is het kraanwater 8.0 maar ik heb gelezen dat deze 5.2 moet zijn om een goede spirit te krijgen, ik wil weten of dit klopt

Crew member
op 1 juli 2020

Voor mout/graan ja. Maar de pH waarde van je kraanwater is daarbij niet leidend. De pH van je mash/wort wel. Mout verlaagt namelijk de pH. Je mash/wort bijsturen is belangrijk.

Mijn vraag: verschil t.o.v.? pH 8.0 ten opzichte van wat?? Ten opzicht van pH 8.1 is het verschil niet groot maar t.o.v pH 3.0 dan weer wel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 juli 2020

Er is een topic . “Vragen en antwoorden PH ”
Ph is zeer belangrijk en veel onderschat .
PH is ook afhankelijk van wat je gaat vergisten of wat voor beslag je gaat maken .
De 5.2 waarde is een loze kreet als je niet weet over welk deel van bereiding het gaat .
Bij granen is begin waarde 5,4 tot 5,6 .

Forum Lid
op 1 juli 2020

Bedankt Robbert, dat ga ik even opzoeken, goed om te weten dat het wel een grote rol heeft bij de vergisting van mout

Forum Lid
op 1 juli 2020

p.H. belang begint al voor de vergisting, namelijk bij het maischen. Misschien handig om dit topic eens door te spitten,

Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)

Forum Lid
op 1 juli 2020

Bedankt ga doen

Forum Lid
op 1 juli 2020

Ik heb het stuk gelezen erg uitgebreid en leerzaam bedankt Alchemist

Forum Lid
op 1 juli 2020

Graag gedaan, verdere vragen horen we wel.

Forum Lid
op 1 juli 2020

Zeker bedankt allemaal

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren