PID controler meetpunt op de brug

Geupdate op 21 december 2018 in Het Café (praathuis)
12 op 19 december 2018

Ik weet PID is een raar iets. Beter gezegd vakwerk om dat goed voor elkaar te krijgen op een brug. Iemand ervaring? Vooral de overshoot en undershoo te temperent. Ik hoor het graag.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 19 december 2018

PID werkt niet echt met stoken, wel een vermogensregelaar, de temperatuur loopt ook op tijdens het stoken, en dat moet ook, met een PID blijf je aan het klooien…

Een PID zet je meestal eerst op “auto”, dan heb je een basis, daarna pas fijn regelen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

Warrig verhaal. Wat wil je er precies mee bereiken, op welke installatie zou dit moeten komen en wat is het doel? Maak eens een schets en vertel eens wat de bedoeling is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

Het is zeer raar uitgelegd ik denk dat er maar 1% van de mensen op het forum weet wat PID is

(iets meer dan ne thermostaat) en daarom durf ik dat gebruiken als ik eens weg moet terwijl ik stook ,dan kan je geen vodden hebben,maar de regel is blijf in de buurt 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

Leg nu eens uit in detail wat je precies wil gaan doen. PID regelingen hebben in de stookwereld vrijwel geen doel. Je stelt een halve vraag, moeten wij die vraag nu gaan invullen dan? En daarna het antwoord?

Heel veel mensen weten wat een PID regeling is. Ik vraag me af wat je er zelf van weet, en voor welke specifieke toepassing je die zou willen gebruiken. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

Je  moet inderdaad omschrijven wat je wil, ik vermoed zoiets:

https://www.stookforum.nl/thread/aanpassen-copper-dome/

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

@Monoblok een beetje gefrustreerd ofzo?! Ik vraag naar ervaringen en ik zoek het echt wel zelf uit. Maar mijn vraag zou zijn of je de regeling tussen verwarmingselement en meeting op brug überhaupt op te vangen is met een PID. Niks meer niks minder. Gompie geeft tenminste wel een normaal antwoord.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 20 december 2018

Ok, de vraag is nu helder. Het antwoord is dat dit niet werkt. Omdat de temperatuur van de damp steeds verder oploopt naarmate de alcohol concentratie in de ketel afneemt. De temperatuur van de damp is niet afhankelijk van het vermogen van het verwarmings element maar van de concentratie die in je ketel zit. Het vermogen zal moeten toenemen tijdens de stook om een constante productie te kunnen houden. De temperatuur zal daarbij dus steeds verder oplopen. Het is geen constant gegeven.

Het enige wat je kunt regelen aan een stook proces afhankelijk van wat je voor een installatie hebt is: Het vermogen, de reflux verhouding, en de temperatuur van het koelwater. Eventuele temperatuur meters zijn slechts ter indicatie van wat er precies gebeurd. Een hele belangrijke temperatuur meter is die van een fractioneer kolom. Als deze een tiende omhoog gaat weet je dat er een nieuwe fractie aan zit te komen, Of dat je teveel product afneemt, waardoor het alcohol percentage afneemt, en dus de temperatuur omhoog.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

Forum Lid
op 21 december 2018

Juis Mono, jij slaat de spijker op zijn kop Dat wilde ik weten. Goed mijn vraagstelling was dan misschien niet handig maar dat was dus ook mijn ervaring. Dus hoef ik er verder ook geen tijd meer in te steken. Een vermogensregelaar had ik er al bij in gebouwd dus ga die alleen gebruiken. Bedankt voor je antwoord!

Forum Lid
op 21 december 2018

Voor sommigen, die graag lui stoken, even deze tip. Met een beetje foezelen en proberen heb ik al maanden een TMC-D6000 op de brug staan. In eerste instantie leek het een flut apparaat, schakelt alleen maar tussen 2 ingestelde temperaturen. Maar als dat goed onder de knie hebt om de uitloop van temp mee te calculeren in je instellingen dan kun je daar een mooie loop mee bereiken. Nog @monoblock mijn equipment is een 15L daalderop keteltje met 1 meter 40mm stijgpijp en een 40cm koel pijp met koelwater. Met een goed mash kun je lang boven de 80 blijven te scoren. 🙂

Forum Lid
op 21 december 2018

Ok, de vraag is nu helder. Het antwoord is dat dit niet werkt. Omdat de temperatuur van de damp steeds verder oploopt naarmate de alcohol concentratie in de ketel afneemt. De temperatuur van de damp is niet afhankelijk van het vermogen van het verwarmings element maar van de concentratie die in je ketel zit. Het vermogen zal moeten toenemen tijdens de stook om een constante productie te kunnen houden. De temperatuur zal daarbij dus steeds verder oplopen. Het is geen constant gegeven.

Het enige wat je kunt regelen aan een stook proces afhankelijk van wat je voor een installatie hebt is: Het vermogen, de reflux verhouding, en de temperatuur

Van monoblock

Dat kan je heel mooi zien met de grainfather want die meet de temperatuur in de ketel, bij 87 graden gaat de alcohol lopen (suiker) bij fruit rond 96 en dat gaat door tot 100 graden is bereikt en dan laat ik hem ook nog 20 minuten doorlopen. Het laatste is vaak iets onder de 90% met de reflux.  De vermogensreglaar voor de t500 heb ik nog niet kunnen gebruiken door tijdgebrek. Komt begin volgend jaar ben benieuwd. 

Forum Lid
op 21 december 2018

@Lummel, inderdaad dat was ik mij vanaf dat ik begon al bewust van alcohol en temp oplopen. Maar omdat ik blijkbaar wat foute berichten heb gelezen, overigens ergens anders hoor dan dit forum, was mijn verwachting dat een PID dat wel op zou kunnen vangen. Maar ik snap nu ook helemaal waarom dit niet kan. Tja je blijft zo links en rechts toch eens wat zoeken, lezen en proberen. :-)))

 

Forum Lid
op 21 december 2018

@Mono het kan zeker altijd beter. Maar ik probeer gewoon het beste uit mijn set te halen. k ben nu zeker tevreden. Maar wat fine tunen kan nooit geen kwaad toch?!:-)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren