Polder rum in eiken houten vaatjes

Geupdate op 30 juni 2019 in Stookforum
25 op 3 juni 2019

Eiken houten vaatjes..

Vrienden..

Ik had vorig jaar 2 eikenhouten vaten gekregen als verjaardagsgeschenk waar ik super happy me was.

Maar om zo’n vat met 15ltr uit 1 batch te vullen lukte mij niet.. ik stook mijn rum met veel plezier maar na een dubbele stook heb ik 7ltr mooie rum over.. dus heb ik steeds een deeltje van verschillende batches bewaard en nu het mooi weer is geworden ben ik begonnen met de vaten voor te bereiden voor de rum..

1 schenk ik aan mijn broer voor zijn verjaardag.. krijgt hij zijn rommel terug!..  en het andere vat wil ik voor een jaar of 5 weg te zetten… om dan eens te proeven wat zo’n vat kan.. hahahh

Maar gekloot met zo’n vat want..

ik heb het eerst leuk neer gezet in de woonkamer en zo nu en dan de metalen ringen of duigen aan getikt met een hamertjes en beitel… want zo’n houten vaatjes droogde natuurlijk mooi in, in die warme woonkamer van afgelopen winter.. dus moet ik het vat eerst een paar daagjes in water laten weken voor ik het kan gaan vullen..

Volgens de handleiding van de leverancier moest ik het vat in 3 stappen vullen. Eerst tot een derde  en na 3 uur nogmaals 1 derde erbij om dan na nogmaals 3 uur het gehele vat te vullen met water.. waarom niet gelijk volkletsen?.. maar ik heb dit schaapachtig en braaf gedaan..  het met water gevulde vat in een baby bad gezet.. want het zweten toch wel wat water uit de naden van de kopse kant. Niet veel maar toch wel genoeg.. 

Het water heeft de hele nacht in het vat gestaan..en gelekt in het babybad. Het vat lekte aan de kopse kant van het vat, een seal is daar gemaakt met vlas of zoiets dus goed uitgedroogd.. ik heb daarop het vat weer leeg gegooid nogmaals opgevuld met schoon water..maar toen heb ik ook het babybad waarin het vat stond met water opgevuld zodat het vat van buiten en van binnen kon weken..

Via het vulgat.. bonghole.. heb ik elk uur water toegevoegd.. want zag dat het water nivo toch steeds iets zakte.. en ook de rand van het babybad .. want ik er ook voor zorgen dat het hout rond de opening / vulgat water op kan nemen.. ben vanochtend begonnen met dopen en heb nu.. net iets voor het 20:00 journaal het idee dat het vat zich aan het dichten is..

Laat het over de nacht nog zwemmen en ga morgen ochtend het vat uit het babybad halen, weer leeg gooien en weer opvullen maar dan zet ik het vat op zijn steun.. ik hoop dan dat het vat zich heeft dicht gezet.. en ik het kan gaan vullen met de 3, net iets verschillende batches polder rum van 60%…

Wish me luck..

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 3 juni 2019

het ene vat is al redelijk dicht.. het andere vat laat ik vannacht nog zwemmen in het babybad en hoop dat het zich dan dicht zet

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2019

Good luck! Maar even een vraag, ik was dit laatst ook van plan, maar heb er uiteindelijk eerst vanaf gezien omdat volgens de mensen op homedistiller rum niet in een nieuw vat moet. Het zou beter zijn om er eerst eens een batch (of twee) whisky in te doen, en dan pas rum. Hoe kijk jij hier tegenaan?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juni 2019

ik geloof dat whiskey in gebruikte vaten moest.. die whiskey uit schotland staat in oude portvaten uit spanje.. maar Bacardi koopt de gebruikte vaten van Jack Daniels.. die ze nieuw maakt voor hun stook..

dus tjaah.. vaten die met wijn of port gevuld waren geven natuurlijk ook nog een rest smaak mee aan de rum of whiskey.. die de drank alleen maar mooiere maakt natuurlijk.

deze kleine 15ltr vaatjes zijn getoast van binnen.. iets aangebrand.. waardoor de rum iets zachter moet gaan worden over tijd.. het koolstof filtert is het idee.  daar ga ik voor.. 

Forum Lid
op 3 juni 2019

Volgens mij was destijds het verhaal op Homedistiller dat nieuwe vaten teveel vanille aroma aan je drank toevoegen. Ik vraag me trouwens wel af of dit een nadeel is voor rum.

 

Over die gebruikte vaten; bij HD vond ik nog een leuke link, klik hier.

 

Je kunt trouwens voor zo’n rest smaak altijd een klein beetje port of sherry bij je rum doen als je hem in het vat doet.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Dat zou ook nog kunnen. En een beetje meer valille smaak aan de rum is juist lekkerder

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 3 juni 2019

Ook namens mij Good Luck Leon!

Ik heb een 3 liter vaatje waar ik eerst rum in had nu gevuld met de volkorenshine, de rumsmaak is goed terug te proeven. Heerlijke combinatie.

Verder heb ik exact zo’n 15 liter vat staan met morellenport met de bedoeling daar ooit whisky in te doen. Maar 15 liter is een behoorlijke hoeveelheid dus daarvoor moet ik batches opsparen en altijd wat achter de hand houden om het vat vol te houden. Er gaat aardig wat naar de engelen. Houd daar wel rekening mee.

Forum Lid
op 3 juni 2019

Jaah ik weet dat er een heel deel verloren gaat voor de poriën van het vat, en de engelen die voorproeven! Hhahhh. Ik sla een vat hier op en geef der 1aan mijn broer. Geef daarom mijn broer ook een volle fles naast het vat om bij te vullen. Ga hem uitleggen maandelijks effe te spieken of het niet te snel leeg loopt.
Ik verheug mij op het vullen en het bewaren van zo’n vat voor langere tijd

Forum Lid
op 3 juni 2019

5 JAAR? ben blij dat ik een fles 12 mnd.heb😭zal dit jr proberen 200 ltr te stoken kan ik een paar flesjes bewaren voor volgende jr.maar de vaatjes zijn mooi

Forum Lid
op 3 juni 2019

Let op luchtvochtigheid en temperatuur waarop je het vat lagert .
beste is 11- 12 gr . bij luchtvochtigheid 70 -75%
.
Wanneer vat niet dichttrekt kun je hennep gebruiken of kleine stalen naalden om en om langs de lekkende naad slaan . eventueel kun je hierbbij ook carnauba was gebruiken om klein lek te dichten .
(de was goed warm maken en te laten vloeiend.)
Wanneer je een droge tijd hebt kun je een linnen doek over vat leggen en nu en dan licht vochtig spuiten met planten spuit tegen uitdroging .

Forum Lid
op 3 juni 2019

Aah dankjewel Robbert.. ik zat ook al te bedenken hoe ik de rand zou kunnen dichten mocht het vat daarop blijven lekken.. dat van die doek wist ik ook.. maat dank voor de tips. 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Wanneer deksel rand nog niet goed wil dichten kun je de hoepel nog wat aanslaan of bij lekkende duigen tussen hoepel en de duig een wigje slaan . daarvoor kun je ijsstokje of wat sate prikkers gebruiken .
Je kunt ook wat druppen hete was in rand gieten .

Forum Lid
op 4 juni 2019

ik had inderdaad de hoepels wat vaster geslagen.. het hout was iets te ver ingedroogd waardoor de hoepels best wel los waren gekomen..

moet nog gaan kijken naar de vaten maar de tip om met hete was te dichten is super..

dankjewel daarvoor.. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2019

Houd er rekening mee dat het contact oppervlak in zo’n klein vat vele maken groter is dan een traditioneel (groot) vat. Het verouderen en afgifte proces gaat ook veel sneller. Waar een normale whiskey drie jaar over doet kan in zo’n klein vat al binnen een half jaar gebeuren! Blijven proeven tussendoor dus, ik denk dat vijf jaar erg lang is in zo’n vat 😏

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juni 2019

ik denk ook dat ik na 5 jaar een leeg vat overhoud dus denk ik dat ik voor een jaar moet gaan en dan zien wat er gebeurt is met de rum..

geduld heb ik wel.. ik laat het bier wat ik brouw zeker 8 tot 10 maanden lageren voor ik het begin te drinken. sample wel eens tussen door .. maar merkte dat het bier pas echt op smaak komt na een langere tijd gerust te hebben.. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 4 juni 2019

Mmhh.. Vrienden.. 

beide vaten hebben een paar dagen in het water gestaan.. maar beide vaten hebben zich niet dicht gedrukt. ik ga op advies van Robbert bij de loodgieter hennep halen en bijenwas te regelen om te proberen de naden van de kopse kanten op te vullen en te dichten.. 

het ene vat lekt minder dan het ander dus moet nog wat verder hobbyen voor ik de vaatjes kan vullen.. 

ik ga op jacht naar de bijenwas en hennep om de vaatjes te sealen.. ik laat dan wel zien hoe ik de vaatjes probeer te dichten en verder kan gaan met de rum uit de vaatjes.. .  

Forum Lid
op 4 juni 2019

Geen bijenwas maar carnauba was !
bijenwas werkt niet .

Forum Lid
op 4 juni 2019

OOh.. dacht dat dat bijenwas was.. ik ga zoeken.. 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Ook kun je schellak gebruiken i.p.v. was

Forum Lid
op 4 juni 2019

Robbert.. heb effe snel gegoogled.. met die Canauba was kan ik de oppervlak van het vat goed coaten..ik stel mij voor dat ik daarmee iets minder verlies zou hebben aan de engelen ..  

ik moet hennep in de naden gaan drukken met een tandarts haakje..(de naden van de kopse kant). ik dacht er over na om daarna de opgevulde naden met hennep verder af te dichten met een was..

zou daar die Canaubawas ook geschikt voor zijn.??

misschien zou bijenwas, nadat ik dit heet en vloeibaar heb gegoten over de hennep.. die in de naad is gedrukt..harder uit hard.. (zoals je met silicone een naad zou dicht kit in de badkamer..)   

maarjaah.. hout is flexibel.. de badkamer niet (noujaah in Groningen dan!) 

 

 

Forum Lid
op 4 juni 2019

Gebruik geen bijenwas . bijen was heeft bijsmaak en kan snel dieper in de naden ” smelten ” en drank aan tasten .
Je kunt de ” gebreeuwde” naden aan smeren met carnaubawas .
Ga niet je hele vat coaten .
Een vat moet ademen blijven .
Door ademen krijg je een mooiere ronde vollere smaak omdat de drank kan oxideren aan de zuurstof en andere inerte gassen die zuurstof bevatten .
Dit is beneficiair aan jou drank.
vat lagering is Anders dan eiken in een glazen fles toevoegen aan drank waar alleen de aroma van eiken en kleuring komt .

Forum Lid
op 4 juni 2019

Lucht bevat o.a. co2 , zuurstof , argon en stikstof . Al deze dringen door in vat en helpen de rijping en verbeteren van resultaat

Forum Lid
op 4 juni 2019

Jaah precies, de lol is inderdaad dat het vat kan ademen en de rum beïnvloed.ik ga de reparatie eerst bekijken de materialen verzamelen en dan op mijn gemak aan de slag.dankje voor de tips

Forum Lid
op 30 juni 2019

Ben me aan het inlezen, en volgens bepaalde bronnen, wordt de rum meer, “wiskieachtig” als je getoaste vaten gebruikt. Vaten geprepareerd op “zuiver” alcohol hebben blijkbaar de voorkeur. De alcohol zit al in de poriën, de vanillesmaak minder dominant, maar ook meteen ontsmet. (Tropische gebieden, maken de “beste” rum). De alcohol die je verwijdert is dan weer bruikbaar om te marcereren.

Forum Lid
op 30 juni 2019

Klopt William voor rum gebruik je blanke ingewaterde eiken vaten en gespoeld om het looizuur te verminderen
Ik heb Hier paar boeken hele oude boeken 1740 en 1790 geschreven over de toenmalige rum productie op barbados , Haïti , jamaica , Dutch Guiana.
Ook hierin wordt ook de ‘mount Gay ‘ Rum productie proces beschreven uit 1663 .
Voor opslag en rijping gebruikte men vaten waarop eerst witte wijn is gelagerd geweest .

Forum Lid
op 30 juni 2019

P.s. Mount gay Is als distilleerderij begin 1708 actief . Daarvoor was op de plantage van suiker riet van Dr William Gay al een still aanwezig .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren