Probleem met eerste (tweede) suikerwash met Turbogist

Geupdate op 20 september 2019 in Gist vragen
18 op 13 september 2019

Ik maakte eerder al een distilaat van suikerwash met bakkersgist wat zonder problemen verliep, ik had 10% alcohol gemeten uit de suikermash zelf en bereikte 80% bij de distilatie.

Ik startte vorig weekend twee batsches op met TURBOGIST BLACK LABEL uit een verpakking van 1 kg.

De suikerwash stopte gisteren met brobbelen en vandaag (net) mat ik de alcohol in de wash . Die gaf aan dat er geen alcohol aanwezig was.

Dit is wat ik volgde:

Heel simpel. Men neme een 30 liter vat en vul deze met 17 liter warm water uit de kraan .

Vervolgens voeg je 8 kilo suiker in dit water.

Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de 100 gr. turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.

Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt is.

Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden, maar 18% is redelijk normaal.

Na ongveer een week is het mengsel uitgegist. Als je het direct wilt stoken hoef je het mengsel niet te klaren.

Staat contant op een plaats waar de warmte 22 graden is.

Ik weet nu dat je de waardes voor en na moet weten maar heb dit tooltje nog niet in het bezit (eerstdaags bestel ik dit in de stookwinkel).

Wat moet ik er nu mee ? Kan ik dit terug opstarten en hoe?

Met dank alvast …
Jim

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 13 september 2019

waarom op starten dit is uit gegist nu laten klaren en dan stoken

gr erik

Forum Lid
op 13 september 2019

Beginners nervositeit denk ik 😃 dank…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 september 2019

Jim, het is zo’n 7 dagen dat je suikerwash heeft staan fermenteren.
Dat je waterslot stilstaat zegt niets over een langzame nagisting.
Je kunt 2 dingen doen:
1. Luister naar Erik(evds3) : Ga het lekker stoken met goed rendement
2. Wachten tot tenminste 15 dagen,als je dat kan opbrengen,want je wil graag stoken. Maar geduld loont! (dan begint het zichzelf al te klaren)
en dan stoken met optimaal rendement.

Forum Lid
op 13 september 2019

ik wacht na het fermenteren altijd min. 1 maand voor het stoken daarom heb ik ook 5 fermenteer vaten altijd vol staan

Forum Lid
op 13 september 2019

Bedankt voor deze tip, doe ik.
Kan ik deze dan op een iets minder warme plaats zetten verlopig en twee andere opstarten.

Ivm plaats en vooral wederhelft lol .

Dank

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 13 september 2019

Hoe heb je alcohol geprobeerd te meten met alcohol dobber ?
Dat gaat in mash niet werken !
Het kan dus best dat er al alcohol aanwezig is

Een kleine proef distillatie met 100 ml kan een uitslag geven .
een vino meter en kleine indicatie.
Wat was begin sg en sg nu ?
Veel gisten kunnen slecht tegen of sterven deels of geheel af boven 30 graden .
hoogte Percentage alcohol na distillatie hangt af van het kunnen presteren van de ketel . een percentage van 10% of 20 % in stookwijn zal beiden na distillatie op nagenoeg zelfde hoogte uitkomen .

Ook al beweren gist producenten hoge prestatie van het gist je krijgt altijd mindere kwaliteit als je de gist onder druk zet .
8 kilo kun je ook oplossen in meer water waardoor gist beter zijn werk kan doen .
gebruik dan je bakkers gist krijg je minder percentage maar de totale volume aan alcohol is het zelfde. ( en dat zonder chemische toevoegingen en bijsmaakmakers die aan de turbo zijn toegevoegd )

Betreft jou vergisting je kunt het beste even controleren b.v. met vlam testje of die echt voorbij is . Co2 vorming kan minder zijn en te weinig druk hebben om een waterslotje te passeren maar misschien via andere wegen toch ontsnappen .
Is er geen co2 vorming kun je het afstoken

Crew member
op 13 september 2019

Doe de aansteker/lucifertruc van ChrisV. Als vlam dooft boven je stookwijn, lekker laten gisten.
Als vlam blijft branden: Stoken.

Forum Lid
op 13 september 2019

Die test met de vlam had ik nog niet gelezen of gehoord zal ik zeker doen (momenteel net op mijn werk aangekomen)

Ja idd ik mat met een Alcohol dobber. Wat de vorige keer toch werkte (dacht ik) mat toen 10% alcohol in de bakkersgist suikermash…

Een SG meter heb ik nog niet maar zal eens informeren en bestellen …

Dat de gist af kan sterven boven de 30°C wist ik idd. maar had de temp gemeten voor ik deze toevoegde, was rond de 25°C …

Dank voor de tips en hulp mannen !

Forum Lid
op 13 september 2019

Oja wat koop ik het best om de SG te meten . Een refracto meter of liever iets anders ?

Forum Lid
op 13 september 2019

goedkoop en simpel is een glazen SG dobber. voordeel is die gaat erg lang mee en werkt wanner je hem nodig hebt . 

refracto meter is een leuke moderne digitale gadget . zeer nauwkeurig  

 

 

Crew member
op 13 september 2019

Ach valt wel mee hoor Robbert, een refractometer werkt op de breking van licht, niets digitaals aan. Wat wel een nadeel van een refractometer is, is dat je gaandeweg de vergisting een correctiefactor moet toepassen anders valt het resultaat altijd tegen. Een hydrometer is altijd betrouwbaar maar je moet dan wel wat grotere samples nemen.

Forum Lid
op 13 september 2019

Ik meende dat er ook een refractometer met digitale aflezing was Munckerik

[Ik heb een om lichtdoorlaat van glas te meten en lumen met digital display niet voor stoken ]

Ik gebruik zelf ouderwetse meters is het hele distileren traject .Ik ben ook geen voorstander van gadgets ..

Met dobbers kun je inderdaad heel exact werken mits je wel rekening houd met temperatuur en uit juiste ooghoek meet vanwege oppervalte spanning waardoor bolling vloeistof 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 september 2019

juiste wijze van aflezen .

Crew member
op 13 september 2019

Klopt er zijn ook digitale refractometers maar die zijn behoorlijk duur.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 september 2019

dat is het juist Erik , t is duur , snel verouderd , als je het nodig hebt is batterij op , connectie weg gevallen , drup water erop en defect .
software niet meer ondersteunt enz .
het is voor mij net als deze klok simpel degelijk en gaat lang mee . loopt al bijna160 j en gaat nog wel eens zolang mee . Okee men ziet tegenwoordig graag lichtjes en stralende displays . maar hoeveel telefoons en digitale klokjes hebben we in de laatste 30 j al moeten vervangen ?
zo is het ook met metertjes , dobbers en stookketels gewoon ouderwets en puur .

Forum Lid
op 19 september 2019

Lijkt op binnenkant van mijn 150jaar oude comptoise Robbert. Het enige is het touwtje vervangen.

gadgets zijn leuk maar ouderwets is mijn inziens nog steeds het beste😬

Forum Lid
op 19 september 2019

Poalo klopt dat is een comtoise .
just de eenvoud is de kracht . en gaat levenslang mee .
zo hoort het ook te zijn met een stookketel . Simpel en gemaakt voor de juiste doelstelling ..

Forum Lid
op 20 september 2019

Ach, zolang we zelf nog niet echt antiek zijn mogen we er wel van genieten. Geef mij ook maar een stukje vakwerk al is Ikea hier ook aardig bekend (en niet om de balletjes met patat brrrr).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren