Probleem met stoken

Geupdate op 15 februari 2019 in Stookforum
8 op 10 februari 2019

ik heb een probleem met stoken en wie kan mij helpen met te vertellen wat de oorzaak is?

ik heb alcohol gestookt van ca18%. De gisting was zo goed als afgelopen, vloeistoffen er bij gedaan om de gisting stop te zetten en te klaren. Geheveld en gaan distelleren tot ca. 40%. Bij de tweede keer distelleren van 40% naar ca 75-80% klapte het bovendeel van de Smartstill er af. Daarna weer gevuld, gaan stoken en het gebeurde weer.  Met mijn andere Smartstill, die precies hetzelfde is, ook gaan destilleren en daar gebeurde dat ook bij. Toch veel stooksteentjes toegevoegd. Is vrijwel nooit voorgekomen en mijn vraag is hoe dit kan gebeuren, het is bij het distelleren van 40% naar 75% alcohol. Ik doe dit om zo zuiver mogelijk alcohol te verkrijgen om er daarna met een essence een drank van te maken.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 10 februari 2019

Borrel, het kan komen doordat je stookwijn(van 18%) zoals je zelf al zegt nog niet uit is gegist. Klaringsmiddel haalt co2 wel weg maar het blijft ondanks dat door gisten totdat echt alle alc. op is. Dus tenminste 7-10 dagen bij 23-25 graden. Kan zo 15 dagen worden als het te koud staat.

Dan stook je mogelijk toch iets te hard, reduceer je snelheid naar 1 druppel per seconde.
Je kunt wel alvast 3 liter stoken, waarbij je de rest van je ketel vult met 1liter kraanwater.(4 liter max). Als je het dan nog ervaart: 2 liter stookwijn + 2 liter water.

Het komt dus door overdruk die je ketel op dat moment niet aan kan en de overdruk loost doordat de kop even van de ketel gedrukt wordt.

De kop vastzetten is dus geen goed idee. (Je rvs ketel kan dan stuk knappen).
Probeer eens een andere turbo gist uit de stookwinkel.nl
Met name Alcotec 24 en 48 gisten hebben dit probleem vrij frequent bij smart stills.
Een T500 is meer geschikt voor wat jij wil.
Succes 🙂

Forum Lid
op 11 februari 2019

????

Ik ken de hele Smartstill niet, maar CO2 in de ruwstook?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Hartelijk dank voor je antwoord, ik ga er zeker mee aan de slag! Wat de snelheid van druppelen betreft, ik denk dat dit langzamer gaat, ca 1 per 3 seconden. Wat gistingsduur betreft stond deze 20 dagen in de badkamer. Inderdaad was. De vloeistof niet mooi helder. Jouw uitleg geeft mij meer inzicht en ga ik langer klaren en een andere gist.

Mvg
Borrel

 

Crew member
op 10 februari 2019

Graag gedaan en ik denk dat je beter niet teveel distillaat moet her-stoken om op hoog %alc. uit te komen. Daar is een smartstill minder geschikt voor.(t500 wel).

Als je een “run” hebt gedaan van 4 liter stookwijn en met aftrek van 10ml voorloop en stoppen bij 15% in de naloop, je uitkomt op een perfecte 35-40% ABV, direct geschikt voor consumptie. Verwerk je essenties erin en cheers man. Zuiver maken van je distillaat zijn truukjes voor die je elders in dit forum tegenkomt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 februari 2019

Klinkt inderdaad als een overdruk verhaal. Ik ken de smartstil niet en ook geen kennis van de diameters van de helm/koeling.

Controleer altijd of de buizen niet verstopt zijn. Er kan aangekoekte bende in zitten.

Crew member
op 11 februari 2019
of de buizen niet verstopt zijn.Van hobbyman

Is bij smartstill nagenoeg onmogelijk.Zijn ook (nog?) geen meldingen van. 
Suikerwash blijft onderin de ketel met een ruimte van 8 cm tot aan het begin van de koelbuis, in de kop.

Forum Lid
op 15 februari 2019

Als er nog geen meldingen van zijn, laat ze maar lekker weg blijven. Is geen grap als de ketel klapt door overdruk

Forum Lid
op 15 februari 2019

ik heb zelf 3 smartstills en heb dat probleem nog nooit gehad maar mijn stook wijn zit min 1 maand in het vat en soms nog langer

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren