Problemen bij appelvergisting

Geupdate op 18 april 2020 in Spirits
53 op 6 april 2020

Beste medestoker,

Bij een tuincentrum vlakbij kan ik bag-in-box verse appelsap kopen. €7,50 per vijf liter.
Totaal koop ik 25 liter vers sap waar ik drie liter biologisch diksap aan toevoeg om zodoende het alcoholgehalte iets op te krikken. Verder voeg ik nog een beetje gistvoedingzout toe en laat het geheel vergisten (champagne- of cidergist) tussen 18 en 22 graden Celsius.
Het SG is bij de start 1060 en daarna vergist Het heel heftig, maar dan opeens, net als de vorige keer, stopt De vergisting bij een SG van 1020. Heel erg irritant, vooral omdat je aldoor met een product eindigt van 4,3% vol.
Heeft iemand enig idee waarom de vergisting aldoor stokt bij 1025 Sg? Is de cider misschien te zuur en sterft de gist? Ik hoop dat iemand weet wat ik fout doe!

Groeten, Tuinboon

 
  • Geliked door
Antwoord
28 op 6 april 2020

Als de suiker vergist is stopt het,ik denk dat in je appelsap wat weing suiker zit.eerst proeven ,niet zoet suiker er bij.gooi er eens een beetje opgeloste suiker bij,kijk uit want het kan overlopen maar dan weet je ook gelijk het probleem.(te weinig suiker)ik vergist appels maar gebruik daarbij alleen natte bakkersgist.gaat altijd goed ik meet ook niets.gebruik alleen een aansteker,en alc.meter.

Forum Lid
op 6 april 2020

Hmm, day klinkt makkelijk, maar we zat dus nog heel veel suiker in de vloeistof. De vergissing stopte bij 1025 Soortelijk gewicht. Er zitten dus nog heel veel vergistbare suikers in de cider. Het is daarom raat dat de vergisting zomaar stopte.

Forum Lid
op 6 april 2020

Is totaal nu 30 ltr.dan zou ik er 60 gr.natte bakkersgist bij gooien.kun je bij de warme bakker krijgen.oplossen in lauw  water en er door roeren.ik gebruik al die moderne spullen niet ook geen speciaale gisten zouten etc meter heb ik nooit gebruikt had ik wel voor ph te meten voor het water van de plantjes.maar afgegeven.

Forum Lid
op 6 april 2020

Ik heb vorige week een nieuw zakje cidergist toegevoegd, maar ook die pakte niet. Er zal dus iets anders aan de hand zijn vermoed ik.

Forum Lid
op 6 april 2020

Nou ik heb een keer droge gist gebruikt,werte dus niet,mischien te oud of niet goed bewaard.ik heb ook een keer turbo gist gebruikt ging niet echt sneller en de opbrengst was ook niet veel meer,met natte bakkersgist nog nooit mislukt.

Forum Lid
op 6 april 2020

PH toch even meten, na mate de vergisting vordert wordt het steeds zuurder, en zit er veel conserveringsmiddel in de appelsap ? 

Het eerste stuk vergist het erg snel en het laatste stuk heel erg traag, je moet nog 1,3% alcohol verkrijgen dat kan nog wel een week duren bij 18-22 graden.

Anders een mespuntje Epson zout proberen…

Forum Lid
op 6 april 2020

Het gaat om vers sap bij een loonperser vandaan. Het sap wordt geperst, gesteriliseerd en direct verpakt. De vergisting is al twee weken helemaal gestopt. Geeft geen blij meer. Nieuwe gist mocht ook niet baten. Waarschijnlijk is er dus iets anders aan de hand.

Forum Lid
op 6 april 2020

Korrelgist kan nog wel eens te oud zijn zoals Chris zegt, als je nog zo’n zakje hebt probeer hiervan dan eens een giststarter te maken. Ik neem aan dat de temperatuur nooit zakt dus constant blijft ? anders kan hij stoppen met vergisten.

Heb je wel steeds de SG gemeten tussendoor, niet dat het waterslot lekt of iets anders lekt.

Forum Lid
op 6 april 2020

Is moeilijk te zeggen van afstand en zeker na twee weken stilstand .
Kunnen diverse oorzaken zijn.
Geen suikers ,
Te veel suikers.
Te zuur
Een infectie .
Een concerverings middel
Een residu van schoonmaak middel in vergisting ton
Temperatuur fout .
Slecht of oud gist .
Een niet geschikt gist .
Zouten .
Wat is materiaal van gistvat. ? Oxydatie ?
Bestrijdingsmiddel resten op product vooraf het persen wat niet is weg gewassen .
Enz. .

Forum Lid
op 7 april 2020

Begin Sg: 1060
Gist: prestige pot distillers Yeast
Temperatuur: 18-22 graden Celsius
Suiker toegevoeg: drie liter dixap appel
Giststarter: ja
Appelsoort: vers geperste appels uit zwaagdijk, zonder conserveringen.
Gistvat: wit plastic bij stookwinkel
PH waarde: niet gemeten

Forum Lid
op 7 april 2020

Tja blijft toch lastig op afstand te zeggen wat nu oorzaak was want we weten toch te weinig .
Ph is altijd belangrijk .!
Sg was prima voor start en temperatuur ook
Was het gist vers ?
Zat er concerverings middelen in het dixap ?
Waren de appels vooraf persen schoon van bestrijdingsmiddelen ?
Was het gistvat Vooraf goed gereinigd en gespoeld ??

Forum Lid
op 7 april 2020

Waarmee kan ik pH meten? En met welk middel kan ik pH verhogen? Waar kan ik dat middel halen? Over bestrijding weet ik niks; geheim van de teler. Dixap was bio en was enkel ingedikt. Gistvat goed gespoeld, maar niet met disinfectant. Gewoon goed met flink heet water

Forum Lid
op 7 april 2020

Ph kun je meten met ph meter of met ph papier.
Kijk even op topic over PH.
Je kunt daarvoor bij jan ( stookwinkel deventer ) de spullen krijgen .

Ja lastig nu wat er loos was nog te achterhalen .

Forum Lid
op 7 april 2020

Waarom nog Gist voedingszout toevoegen, zelfs als je bij appelsap (zonder conserveringsmiddel) geen Gist gooit nemen wilde Gisten de zaak in handen. Wespen worden in de nazomer vervelend door alcohol in de fermenterende appels. En weet je zeker dat de vergisting gedaan is, SG meten met een dobber in appelsap, is niet een correcte meting. En 4.5% van kwaliteit is beter als 6% kwantiteit. 

Forum Lid
op 7 april 2020

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed waarom we voedingszout toevoegen, William. Zo heb ik dat geleerd in het Volkomen Stookboek. Daarna ben ik het eigenlijk blijven gebruiken.
Het waterslot laat al twee weken geen bubbel meer door en de refracteter voor wort geeft 1.020 aan. De cider proeft ook nog best wel zoet.

Forum Lid
op 7 april 2020

je gebruikt alleen voeding als er te weinig in de te vergisten product zit of wanneer je een zwak gist hebt .
Misschien is er al voldoende alcohol waar de gist niet mee om kan gaan .
Ik zou een proefstookje doen met een 250 mil kolfje in zo een geval .

Forum Lid
op 7 april 2020

Welke gistvoedingszout heb je gebruikt en hoeveel ?

Forum Lid
op 7 april 2020

Ik houd me altijd aan de aanwijzingen op de verpakking. Merk Arsegan. Zojuist 3,5 liter verstookt. Opbrengst was 0,65 liter van 35%

Forum Lid
op 7 april 2020

Ik lees net dat appelsap vaak Sorbaat en Benzoaat bevat tegen spontane vergisting.

Dat zou het probleem kunnen zijn…

Forum Lid
op 7 april 2020

Ik weet er zal commentaar komen .
Arsegan ? Als je dubieuze commerciële hobby kwaliteit gebruikt kun je ellende verwachten .
Appels kun je beter spontaan Laten gisten of een gist op op maat maken daarvoor.
wil je toch een commerciële gist gebruiken pak dan b.v. cider van mangrove jack

Forum Lid
op 7 april 2020

Ook Arsegan heb ik uit het Volkomen Stookboek gehaald. Bedankt voor de hulp.

Forum Lid
op 7 april 2020

Zojuist 3,5 liter verstookt.

En hoe was de smaak ?

Forum Lid
op 7 april 2020

Volkomen stookboek is leuk maar erg primitief .

Forum Lid
op 8 april 2020

De smaak is prima, maar daar gaat het bij mij nu niet om. Er zit nog veel restsuiker in het vat en ik wil graag weten wat ik de volgende keer beter moet doen om zo die laatste suikers Te laten vergisten

Forum Lid
op 8 april 2020

Goede gist of spontane gisting , goed ph , een SG van rond 1060 een schoon vat en een theedoek om af te dekken . Temp tussen 18 en 24 graden .
Meer niet .

Forum Lid
op 9 april 2020

Robbert ; Denk je dat Tuinboom alsnog een betere gist kan pitchen in zijn most? Ik heb het zelf een keer gedaan met bier. De gist was in-actief. Ik heb de wort belucht en  opnieuw gist toegevoegd. Dat is goed gekomen.

Forum Lid
op 9 april 2020

@aukedebier het is wat lastig op afstand inschatten wat er bij tuinboon aan kwaliteit nog staat na die dagen .
Ik zelf zou eerst controleren of gisting echt stil staat . Je kunt niet uitgaan van een stilstaand waterslot dat het over is . Dat is geen indicator .
dus ook opnieuw sg meten en co2 gas meter erbij houden . ( Of bij oppervlakte met lucifer even zien of die uitgaat ) Is daar geen verandering in in de laatste dagen en Sg zou boven 1020 staan het vat overhevelen naar een schoonvat zonder bezinksel mee te nemen.
dan een mini stook doen op een kolf om te zien wat er nu uitkomt .
Dan zou ik kiezen naar omstandigheid
Is er vrij veel alcohol toch gevormd gewoon de rest afstoken en genoegen nemen met uitkomst .
Of als er ruim suiker dus nog is en geur en uiterlijk is nog goed met een betrouwbaar hard gist als bakkersgist kijken of het opnieuw zou starten .
is er echt stilstand en Sg na overhevelen onder de 1020 zou zijn zou ik toch maar afstoken dan is moeite en risico op acetaat vorming het niet waard te wachten . En genoegen nemen met wat over is .

T is wat een geval van kwaliteit wat keuze zou zijn .

Forum Lid
op 9 april 2020

P.s. er is nog een keuze bij een een niet goed verlopen vergisting indien kwaliteit beetje onzeker is of uitkomst onzeker . Weg mikken en opnieuw beginnen .

Forum Lid
op 9 april 2020

Ik had zelf ook een keer een lekke afdichting om mijn waterslot. Toen ik die had vervangen bleek het nog lekker te gisten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 april 2020

Als gist niks meer te vreten heeft houdt het op. Een halve kilo suiker erbij misschien? Leeft het op dan weet je het. Dus volgens mij is de suiker op. Ben wel benieuwd. Het was duur zat. 

Forum Lid
op 8 april 2020

Dat is ook zo, maar de wortmeter en refractometer geven beide aan dat er nog zat suikers (1020 sg) in zit. Genoeg suikers dus!

Forum Lid
op 8 april 2020

Door er wat suiker te gooien weet je het zeker. Een handje kan geen kwaad toch? Als het direct gaat spoken in je emmer heeft het gist gewoon honger. 

Forum Lid
op 9 april 2020

Als er nog CO2 opgelost is komt het sowieso vrij als je een handje (onopgeloste) suiker er in gooit, het is schijnbaar ook een manier van wijnen ontgassen.

Forum Lid
op 9 april 2020

Co2 kun je heel simpel verwijderen door het even warm te zetten . Des te kouder des te meer co2 wordt vastgehouden .
Bij de voorstook voordat je de ketel sluit raak je het kwijt .

Forum Lid
op 9 april 2020

Klopt zeker, maar ik doelde meer op dat het geen leidraad is voor de honger vd gist. De (stook)wijn zal sws reageren op de suiker die je er in gooit. Dan kan je bedrogen uitkomen als de reactie niet de gist is die lijkt aan te slaan, maar het vrijkomend CO2 door het toevoegen van onopgelost suiker. Dan krijg je het beroemde mentos-cola effect zegmaar, dus zegt niet echt iets over de honger van de gist maar wel over de aanwezigheid van CO2.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 april 2020

Ik heb wel eens een verstokte vergisting gehad. Ik heb het 6 weken laten staan, nagenoeg geen bubbel uit het watrslot. Toch was het na die 6 weken behoorlijk verder gegist. Bij mij stond het niet erg warm. Ongeveer 18°C

Forum Lid
op 9 april 2020

Met een beetje zie je zo als Lummel voorsteld direct of er nog suiker in zit.of hou er een lucifer boven gaat deze uit of flakkerd de vlam dan staat het nog te vergisten.blijft de vlam mooi branden dan is de vergisting gestopt.of geen suiker meer of slechte gist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 april 2020

Zou het niet aan de diksap liggen?
Ik had ook 2 x 20 liter appelsap incl 3 flessen diksap. Opbrengst totaal 3 flessen calvados

Forum Lid
op 14 april 2020

Ik werk alleen met fruit.ik ben bang dat er in de appelsap te veel troep in zit,daarom zal de opbrengst of vergisting wel niet goed gaan.straks zal er wel genoeg goedkoop fruit zijn.probeer dat eens.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 april 2020

Ik heb 23 liter sap staan te vergisten, SG is nu al een paar dagen 1015. Gisteren heb ik met een pipetje door het gat van het waterslot even een monstertje genomen, en er kwam een behoorlijk vieze lucht uit de emmer. Dit lijkt mij niet normaal, weet iemand hier iets meer over te vertellen? Het is sap uit zo’n pakket van mangrove Jack. (Volgens de verhalen goed spul). Ik wil de helft eigenlijk bottelen, en de andere helft stoken.

gr bob.

Admin
op 18 april 2020

Een vieze lucht is niet goed, wat voor geur is het? Hoelang heeft het staan staan gisten? Kwam de gisting snel op gang? Met een sg van 1015 is hij nog redelijk zoet. Wat was je start sg?

Forum Lid
op 18 april 2020

Wat was het PH ? Is er een schimmel ingekomen ?
Wat het een geschikt gist ?
Hoe lang heeft het gestaan ?
Inderdaad wat voor lucht?
Rotte eieren / riool achting ?
Zuur ?
Acetaat ?

En zat er een concerverings middel in de gebruikte sap ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 18 april 2020

Het was een pakket van mangrove jack. Ik heb alles volgens de beschrijving gedaan. Begon na anderhalve dag te gisten, en heeft een dag of 5 gegist. Ph kan ik helaas niet meten. Het smaakt zuur, en er komt een vieze rottelucht uit het waterslot. De deksel heb ik er nog niet af gehad. Gr Bob

Admin
op 18 april 2020

Het klinkt niet goed, ik heb geen idee wat hier misgegaan kan zijn. Je hebt waarschijnlijk de meegeleverde Mangrove Jacks M02 Cidergist gebruikt. Die is prima! De siroop kan niet bedorven zijn. Wellicht is het nog te stoken? Ik heb goede verhalen gehoord over het stoken van deze pakketten. Mischien is daar nog wat mee te redden.

 

Forum Lid
op 18 april 2020

Ik zal het eens overhevelen in een glazen pot. Dan kan ik het nog ff in de gaten houden. En dan maar stoken denk ik. Misschien dat dat nog lukt.

Forum Lid
op 18 april 2020

Allereerst ik zit op afstand dus is lastig te zien wat er fout is .
wat er misschien kan zijn gebeurt.
Wanneer je begint met een te laag PH kun je problemen krijgen dat je snel acetaten krijgt , wanneer je begint met een te hoog ph heb je kans op schimmel vorming en infecties bij sap vergistingen .
En ook kan fout ph van eventueel invloed zijn op snel afsterven gist .
PH MEETING IS BASIS BEGINSELEN !
Een rotterij lucht klinkt als ontbinden van afgestorven gistcellen .
Mangrove Jack een van de weinige commerciële gisten waar je weinig problemen mee hoeft te verwachten MAAR schrijft deze een zeer lage nodige pitch standaard voor .
Gist zal bij opstarten eerst vermenigvuldigen en zodra zuurstof op is gaat het over naar omzetten van suikers .
Wanneer er weinig gist aan begin is en weinig vermenigvuldiging krijg je dat omdat de levensduur van cellen ook niet hoog is dat er tijdens de gistperiode meer cellen afsterven dan erbij komen
En kans op eerder stoppen van gisting en aangezien leven cellen ook deels dode verwerken is dat op een gegeven moment niet meer en krijg je autolyse dus zwavelwaterstof vorming en rotterij lucht .

– Omdat veel gisten hun voorschriften baseren op lab. Testen en niet omstandigheden in algemeen gebruik kun je niet van de omschrijving 100% uitgaan ! .
Een hogere pitch geeft een betere start met meer cellen vorming in aerobe toestand , sneller de zuurstof uit het beslag wat minder kans op oxidaties geeft , snel in anaerobe toestand aangekomen is er dus minder vervuiling ben kan het gist dus ook Beter en sneller presteren .
Een hoge pitch geeft beter resultaat .
Te hoog krijg je draden en slijm vorming maar dan moet je haast wel een 10 voudig van standaard toevoegen.

@bob je kunt het beste nu afhevelen en omdat het een sap vergisting is de vloeistof Aereren.
En daarna afstoken .

probleem is bij sap vergistingen fouten dat de middelen om te verhelpen vaak ook smaak aantasten of je gebruikt producten die je ook moet weten te neutraliseren.

Admin
op 18 april 2020

Het gaat hierbij om een compleet pakket van Mangove Jacks, het pakket bevat geconcentreed sap en de juiste gist. Er hoeft enkel nog wat suiker aan toegevoegd te worden. In feite zou je hier niets aan hoeven te corrigeren om het de klant juist heel  makkelijk te maken is de hele samenstelling al voor je gedaan.

Forum Lid
op 18 april 2020

Ja, was een compleet pakket. Ik heb hem afgeheveld en in zo’n glazen kruik gedaan. De rotte lucht is nu wel weg, dus die zit echt bij de gist lijkt mij. Ik stook hem eerdaags wel, en dan probeer ik het met een nieuw pakketje. De appelcider wil ik zo graag proberen. 😋

Forum Lid
op 18 april 2020

@stookforum , misschien te veel suiker toegevoegd ? Sg te hoog ?
Te koud , te warm geweest , infectie , te lang gestaan ? .
Of gistton verontreiniging gehad ?

Forum Lid
op 18 april 2020

Is het water van je waterslot wel vers? Tijdig verversen van water in het waterslot voorkomt dat het water slecht wordt. Als het slecht wordt kan het ook een vieze rotte geur geven.

Forum Lid
op 18 april 2020

Het water in het waterslot was goed, de lucht kwam echt uit de emmer. De emmer heeft bij een continu temperatuur van ongeveer 20 graden gestaan. Ik weet niet of dat teveel of te weinig is.

Forum Lid
op 18 april 2020

Temperatuur tussen 18 en 23 graden is prima .
laat het nu niet te lang staan .
en de vloeistof Aereren.
Alvorens het afstoken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 april 2020

Ik heb hem al afgeheveld. Komende week ga ik hem stoken. Bedankt voor jullie hulp weer! 👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren