Problemen bij het distilleren en de oplossingen

Geupdate op 10 januari 2019 in Stooktips
33 op 2 april 2017

WAT ER MIS KAN GAAN, GEBREKEN AZIJNGEUR Azijnzuur bacteriën kunnen alleen in leven blijven als er zuurstofgas is. In de meeste wijnen wordt wel iets azijnzuur gevormd, maar beneden de smaakdrempel. Bij het distilleren gaat azijn mee omdat het een vluchtige stof is. Het is te verwijderen met krijt oftewel calciumcarbonaat (CaCo3). Dit bindt zich aan het zuur en kan daardoor niet verdampen. Bij de tweede distillatie is het dus verdwenen. Dosering: 2 gram per liter. Als een vat met gistende pulp veel azijnzuur bevat, is het nuttig om er alvast wat calciumcarbonaat aan toe te voegen en pas daarna te distilleren.

MUFFE SMAAK OF SCHIMMELSMAAK Bij gebruik van beschimmeld fruit of indien met beschimmelde houten vaten gewerkt wordt, kan de smaak ook in het distillaat komen. Dat is alleen met actieve kool weg te halen, wat wel tot gevolg heeft dat ook de goede smaken verdwijnen. Verdun het distillaat tot ongeveer 25 procent, maak een papje van actieve kool en alcohol er roer dat door de alcohol. Dosering: 1 gram per liter. Laat het mengsel maximaal 2 dagen staan en filtreer het daarna door een spiraaltrechter en plooifilter. AKOLEIENINFECTIE (OOK WEL MUIS GENOEMD) Fruit dat op de grond is gevallen kan in sommige gevallen de akoleinebacterie oplopen. De geur die de bacterie veroorzaakt is scherp en prikkelend en hij irriteert de slijmvliezen van de neus en mond. Bij een licht infectie: Het vat met alcohol op drinksterkte een paar maanden laten openstaan. Door de verbindingen die dan ontstaan verdampen bepaalde stoffen. Bij zware infectie: Actieve kool gebruiken. Voorkomen is beter, dus altijd het fruit voor gebruik goed wassen met een sulfietoplossing.

BOTERZUURINFECTIE Een boterzuurinfectie kenmerkt zich door een ranzige geur. Behandel het distillaat met kalk zoals bij azijnzuur, maar het valt niet mee om de likeur zuiver te krijgen. Voorkom de infectie door de zuurtegraad van de most of pulp in een ph van 4 of lager te maken. ROTTE-

EIERENLUCHT Als er zwavelwaterstof wordt gevormd is de geur van rotte eieren onmiskenbaar. De oorzaak is dat er zwavel in de pulp of most is gekomen of dat de most te lang op een sediment heeft gestaan. De pulpdeeltjes gaan rotten en de dode gistcellen ontbinden. De gevormde geur is vluchtig en gaat dus mee met het distilleren. Ontgeurende kool helpt meestal. Goed door de vloeistof roeren en na twee dagen filtreren. AROMA U krijgt veel aroma door goed rijp fruit te gebruiken. Een te lange pulpgisting geeft meer alcohol, maar gaat ten koste van het fruitaroma. SULFIETGEUR Bij overmatig sulfiet gebruik vindt u deze geur terug in het distillaat. Na een paar weken heeft sulfiet allerlei verbindingen aangegaan die niet vluchtig zijn. De remedie is: Behandelen met calciumcarbonaat, zoals bij azijnzuur. 13

WAT ER MIS KAN GAAN, DISTILLEERFOUTEN TE VEEL VOOR- EN NALOOP Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken, Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.

BRANDSMAAK Als u distilleert met pulp in de ketel kan de pulp aanbranden. Als dat is gebeurd is er maar een remedie: Weggooien

CARAMELSMAAK Als niet alle suiker is vergist, gaan de suikerresten in de ketel tijdens de distillatie caramelliseren. Opnieuw verdunnen en stoken is de enige remedie en filtreren over kool. Als de caramelsmaak te overheersend blijft smaken en ruiken is de ruitensproeier van de auto het laatste redmiddel

TROEBEL DISTILLAAT DOOR HARD WATER Als de troebelheid wordt veroorzaakt door zwevende deeltjes is er niets aan de hand: door een filter gieten en klaar. Als u dit probleem bij te hard water hebt is het lastiger op te lossen. Na een paar weken lageren vormt zich een laagje sediment. De oplossing is om alleen zacht water te gebruiken, dus gebruik bijvoorbeeld een Brita-filterkan!

TROEBEL DISTILLAAT DOOR ETHERISCHE OLIE Etherische olie is niet oplosbaar in water, wel in alcohol. Als het distillaat teveel etherische olie bevat kan het na verdunnen met water tot drinksterkte blind slaan (troebel worden). Een goed voorbeeld is anijsdrank. Door weer alcohol toe te voegen lost het probleem zich vanzelf op.

 
  • Geliked door
  • Boomer
Antwoord
0 op 2 april 2017

Thx voor de wijsheid, hier komen we vroeg of laat mee in aanraking!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2017

Yep dank je mijn gin slaagt ook troebel uit als je er ijs en tonic in doet niets mee aan de hand 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
21 op 19 april 2017

Misschien een raar iets, want ik ruik zelf slecht maar ik hoorde dat er een spiritus geur aan mijn wodka zit. Iemand enig idee waar dat aan kan liggen? Ik heb een t500 In combinatie met sugerwash. Voorloop van 50 ml haal ik er altijd af.

Forum Lid
op 20 april 2017

Suikerwash heeft geen voorloop nodig.

De fout kan alleen liggen tijdens het vergisten.

Forum Lid
op 20 april 2017

Behalve als je met een graan gebrouwen en vergiste wash distilleert, dan heb je voor en naloop.

Dan geldt:

Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken.

Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.

Forum Lid
op 20 april 2017

Dat is dus precies waar ik tegen aanliep. probeer het wel opnieuw te destileren.

Brouwmaat
op 20 april 2017

Spiritus bestaat doorgaans voor 85% uit ethanol (10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyride). Dus dat het naar spiritus ruikt kan heel goed…..

 

In tegenstelling tot wat Rob (Betweter) zegt gooi ik wel de eerste 100ml. weg van een suikerwash (wanneer niet gemaakt van de Pure Yeast). Dit is ook het advies van StillSpirits tevens vind ik de eerste 100ml. ook vies ruiken. StillSpirits zegt over hun Pure Yeast dat deze de zuiverste alcohol oplevert, je zou hier dan ook vloeibare kool tijdens het gistingsproces moeten toevoegen. Pas dan zou je niets weg hoeven te gooien (en dat doe ik bij deze gist ook niet).

 

Het verdunnen en opnieuw distilleren kan maar wanneer er een vies luchtje aan zit zal ook bij de start dit weer meekomen, vang dit apart op en gooi dit wel weg.

Bij een suikerwash wordt vaak toch iets van aceton gevormd.

Brouwmaat
op 20 april 2017

Ter aanvulling: buiten aceton wordt er ook acetaldehyde en ethylacetaat gevormd. Met name de ethylacetaat is vwb smaakafwijking de ergste (ruikt naar nagellakremover).

Deze stoffen zijn bij deze concentraties niet echt schadelijk maar zorgen voor de kater (hoofdpijn). Ik zou ze niet in mijn borrel hoeven 😉

Forum Lid
op 20 april 2017

Erik, ik  gebruik die Pure Yeast van StillSpirits niet en herken ook niet de problemen waar jij over spreekt. Misschien is het een idee voor jou om eens die van Alcotec te proberen. Deze geeft ook een ietsje meer opbrengst en kost momenteel nog steeds Euro 2,95.

Wel laat ik mijn alcohol door een filter met aktieve kool lopen.

Mijn alcohol is puur zonder geuren waar jij over spreekt.

 

 

Brouwmaat
op 20 april 2017

Rob, de Alcotec heb ik meermalen gebruikt en ik vind hem altijd slechter van kwaliteit dan de Pure Yeast. Zelfs slechter dan de Classic 8 Turbo gist van StillSpirits. Ook heb ik de Alcotec met vloeibare kool gebruikt, dat is al wat beter. Ik filtreer mijn alcohol altijd met actieve kool (EZ filtersysteem van StillSpirits). Het gaat mij niet zo zeer om de kwantitatieve opbrengst maar meer om de kwaliteit ervan. Kost wat meer maar dat heb ik er voor over. Maar mooi om te horen dat jij wel een goed resultaat haalt met de Alcotec. Kan ook zijn dat dit komt doordat jij het in je klimaatkast laat vergisten. Ik heb dit nog niet gedaan met enige suikerwash/gist combinatie. Mijn klimaatkast heb ik enkel nog gebruikt voor bier en whisky vergisting. De vervelende bijproducten waar ik eerder over sprak komen ook (meer) vrij bij een ongecontroleerdere vergisting. 

 

Wel ben ik gezegend met een uitstekend reukorgaan en weet precies welke geur Lucifertje bedoelt. Ben ook benieuwd welke gist hij gebruikt. Wanneer je een nagellakremover geurtje aan je alcohol hebt kun je het over actieve kool filtreren maar mijn ervaring leert mij dat het luchtje er gewoon aan blijft hangen. Verdunnen, opnieuw stoken en de eerste 50 tot 100 ml. weggooien (wanneer je de verandering ruikt pas gaan opvangen om te gebruiken). Die ethylacetaat heeft een kookpunt van 77,1 graden dus komt iets eerder dan de ethanol.

Forum Lid
op 20 april 2017
Behalve als je met een graan gebrouwen en vergiste wash distilleert, dan heb je voor en naloop.
Dan geldt: Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken. Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.Van Betweter

 Erik, dit had ik over de spritusgeur geschreven en deze wijsheid had ik reeds jaren geleden opgedaan uit boeken.

Brouwmaat
op 20 april 2017

Dan heb je het over een spiritus geur bij graanwash? Bij een suikerwash is er geen voorloop toch? Lucifertje zijn suikerwash distillaat ruikt naar spiritus.

 

De wijsheid uit boeken daar is niets verkeerd aan. Je gaat dan uit van een reactievergelijking van suiker omzetten in ethylalcohol, water en koolzuurgas. Maar helaas zijn de omstandigheden in de praktijk niet altijd zo gunstig zodat je deze perfecte vergisting niet bereikt en er dus wat andere stoffen gaan/kunnen ontstaan dan de gewenste C2H5OH + H2O + CO2. Zo kan er ook C2H4O en andere organische verbindingen ontstaan. Het feit dat er meerdere mensen hier op het forum klagen over een luchtje aan hun alcohol bevestigd dit. 

 

Wij hanteren beiden een andere manier en daar is niets mis mee want we zijn er beiden tevreden over. Ik wil nog wel eens een suikerwash in de klimaatkast vergisten, kijken of mijn resultaat dan ook beter wordt.

Brouwmaat
op 20 april 2017

Rob, ik moet even iets rechtzetten. Ik heb nooit Alcotec gebruikt maar dacht dat het Alcotec was. Het was de 8KG van Prestige. 

De Alcotec 48 is ook een pure yeast en te vergelijken met de StillSpirits Pure Yeast. hier hoef je inderdaad niets van weg te gooien.

Forum Lid
op 20 april 2017

Erik, het probleem op dit forum is dat de moderator ook een internetwinkel heeft en ik me soms daardoor een beetje belemmert voel.

Ik heb geen enkele ervaring met de StillSpirits Pure Yeast van Jan, maar lees wel de reacties van de forumleden en hun problemen die ik zelf niet herken.

Ik hou me gewoon bij de Alcotec 48 wat m.i. een uitstekend product is en bovendien ook nog eens erg betaalbaar.

Maar al mijn inzendingen zijn vrijblijvend, iedereen moet doen wat hem het beste lijkt.

Brouwmaat
op 20 april 2017

Volgens mij hoef je je voor Jan niet in te houden. Ik heb de Pure Yeast van StillSpirits ook niet bij hem gekocht. Wanneer mijn voorraad op is en ik weer toe ben aan nieuwe dan gun ik hem zeker de verkoop. 

Admin
op 20 april 2017

Jullie hoeven je daar idd niet bezwaard over te voelen hoor 🙂

 

Forum Lid
op 20 april 2017

Jan, Ik heb laatst gekeken op je site voor gist om appel, kers, druif en peer te stoken ( maar vrees dat alles, althans in mijn tuin, kapot is gevroren ) maar je hebt ook gist per kilo ( thans uitverkocht zag ik ) maar als je op prijs gaat dan is dat zeker een vervanger voor Alcotec. Ik vind trouwens net als Betweter dat Alcotec echt goed is. Ik zou het uiteraard hier kopen als je het had.

Admin
op 20 april 2017

De groothandel van Alcotec, Hambleton Bard in Engeland stuurt mij keer op keer een nette lijst met hun producten, als ik dan een bestelling paats hoor je er niets meer van. heel appart. Mail wordt niet gelezen en telefoon nemen ze niet aan.

 

Ik wordt eerlijk gezegd een beetje moe van dat bedrijf…. Ik zal nog eens een poging wagen. Ze stonden trouwens ook op de Brau Beviale maar hun stand was onbemand… ook zoiets….

 

Ze hebben verder mooie producten, ook de Bulldog brouwketel is van hun.

Admin
op 20 april 2017

Ik krijg trouwens hele goeie Cider gist binnen van Mangrove Jacks, ook van IMake! Kost bijna niks (€ 1,50) is ideaal voor fruitvergisting.

 

Met een beetje geluk is die morgen binnen.

 

Forum Lid
op 20 april 2017

Het enige wat niet klopt aan hun product is de tijd. De Alcotec 24 is pas na 36 uur uitgegist. Maar dat kan aan de temp (18/22) liggen. Misschien gaat 25 graden sneller maar regelmatig lees ik dat een hogere temperatuur het product minder schoon laat vergisten, wat dat ook mag betekenen ben maar een Lummel. 

Brouwmaat
op 20 april 2017

Minder schoon wil zeggen meer bijproducten die op hun beurt weer…. de smaak negatief beïnvloeden.

Forum Lid
op 20 april 2017

Als je een 2e keer stook bent je die toch kwijt. Wat is dan het probleem?  Of mis ik iets? 

Brouwmaat
op 20 april 2017

Dat is niet per se waar.

Je moet dan wel een voorloop weggooien want anders komen ze gewoon weer mee.

Die vervelende bijproducten hebben een lager kookpunt dan ethanol en komen ook iets eerder vrij. Met Alcotec 48 en met Pure Yeast van StillSpirits heb je daar geen last van.

Forum Lid
op 20 april 2017

Met andere woorden, turbo gisten werken en zeker als je ze de 2e keer stookt is de alcohol puur. Dan is prijs toch best een argument zoals Betweter eerder heeft aangegeven. Waar ik het overigens mee eens ben. Ik had in het eerste jaar ook duur gist gekocht, en ach wat is duur, maar alctotec werkt voor mij. En dan met name de 48. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 22 juli 2018

Ik heb vandaag mijn eerste batch gestookt in de koperen t500, maar tijdens het hele proces kwam de alcohol eruit met een lichtbruine schijn en de geur van nagellak remover. Wat is hier de reden van en is de alcohol nu verloren gegaan?

Forum Lid
op 25 juli 2018

Wat heb je gestookt en was je ketel goed schoon?

 

Forum Lid
op 26 juli 2018

Ik had suiker in water opgelost en daar gist aan toegevoegd. Mijn ketel was nieuw, maar heb hem uitgewassen en ontsmet

Forum Lid
op 26 juli 2018

Suiker die niet vergist is kan karameliseren en de lichtbruine kleur veroorzaken

Forum Lid
op 26 juli 2018

Die caramel zou dan in de ketel moeten blijven zitten. Ik vermoed dat de boel ook is gaan schuimen/spetteren en daardoor mee is gekomen in je eindproduct.

De aceton hoort in je voorloop te zitten maar je hebt door het meesleuren van vloeistof een slechte scheiding gehad.

Of je ketel zat te vol of je hebt vol vermogen gestookt. Ik gebruik als de koperen helm op de T-500 zit een vermogensregelaar om dee problemen te voorkomen.

Over het algemeen stook ik dan op 50-60% vermogen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 januari 2019

Hi beloved stookertjes, ik heb een vraag over calciumcarbonaat. Ik heb 5dagen geleden mijn sugarwash geklaard en de volgende dag 3 gr/l calciumcarbonaat toegevoegd met de bedoeling deze de volgende dag te gebruiken voor de stripping run. Ondertussen zijn we enkele dagen verder en heb ik niet de tijd gehad voor de eerste stook.

Het calciumcarbonaat is ondertussen helemaal gezonken naar de bodem. Is het de bedoeling dat ik deze af en toe goed doormeng of maakt dit niets uit en heeft het zijn werking gedaan. Net voor de stripping run zal ik natuurlijk alles nog eens goed doormengen, des te meer omdat mijn stookketel slechts 10 liter per run aankan.

Thanks!

Forum Lid
op 10 januari 2019

als je gaat roeren heeft het klaren geen zin gehad .
al de kalk zal ook zijn neer geslagen .
Nu gewoon
af hevelen naar jou ketel en weer wat kalk toevoegen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 januari 2019

ok ik volg mijn leermeester.

De sugarwash was reeds zo goed mogelijk geklaard mbv kieselsol, die ik 3 dagen zijn werk heb laten doen en had reeds overgeheveld om van die drats af te zijn. Eenmaal voldoende geklaard wil ik zo vlug mogelijk van die dode gistcellen af in mijn wash.

Zal opnieuw overhevelen en kalk toevoegen op de dag dat ik de stook inplan….morgenavond hopelijk. Door de feestdagen zit ik namelijk bijna door mijn voorraad heen.

Forum Lid
op 10 januari 2019

Kalk toevoegen in de ketel voor de stook . komt prima goed .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren