Procentuele alcohol na de stook

Geupdate op 30 november 2018 in Spirits
24 op 8 november 2018

Ik leer hier veel bij, bedankt aan iedereen !

STEL ik heb een vat van 10 liter vocht (water/suiker gegist) tot 20% alcohol en verstook die dan kan ik maximum 2 liter alcohol afstoken ? of ligt dit zo simpel niet ? of hoe doen jullie het ? gewoon laten druppelen tot er niks meer uit komt ?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 november 2018

Eerste vraag is dan wat voor ketel heb je, kolom of potstill?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

percentage van 100% kun je niet halen . je zal dus meer dan 2 liter uitstoken als je alle alcohol wil terug winnen .
Normaal distileer je eerst een vrij hoog percentage dat kan van still tot still wisselen. 78 tot 96 % . Op gegeven moment daalt het percentage snel . hierin zit ook de naloop die je weghaalt.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

gewoon een potstill, zo ene waar ge max 10 liter kunt ingooien en dan opstoken. Ondertussen een mooi artikel terug gevonden op internet : http://www.walstroom.com/Pagina%2044%20Distilleren/ALLES%20OVER%20DISTILLEREN.pdf

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 8 november 2018

Ik heb even gekeken: 10 liter van 20 % stookwijn.

Als je doorstookt tot de uitlopende druppels ongeveer 20 % zijn, is het gemiddelde distillaat rond de 50 % en is het ongeveer 4 liter. Je hebt dan bijna alle alcohol gevangen.

Als je doorstookt tot je 5 % vangt, is je gemiddelde pakweg 45 % en het volume loopt naar de 4,5 liter.

Voor de alcohol hoef je niet veel onder de 15 % te gaan, maar voor de smaak kan het interessant zijn.

Forum Lid
op 10 november 2018

Kees22 dus als ik het goed lees stop ik te vlug. Volgende week ga ik nog eens 10 liter opstoken en verschillende flessen/glazen gebruiken want het procentuele alcohol gaat idd achteruit. Ik ga alles eens meten en alle alcohol opvangen in bierglazen en meten.

Crew member
op 10 november 2018

Hoi Gertje, prima experiment! Heb hiermee al ervaring met meerdere gistsoorten. Ervaar dat de voorloop stinkt en zuurder kan smaken dan je middenloop. De eindloop is vanaf 20% ABV. De meesten van ons stoppen tussen de 20% en 10% want deze bevat dan weer de lagere alcoholen die ook je middenloop kwaliteit achteruit halen. Want als je voor opbrengst gaat pak je alles en heb je een fiks rendement. Slijterij kwaliteit, iets beter zelfs nog. Maar als je voor optimale kwaliteit gaat, vertrouw je de voor en naloop aan het riool toe als laatste rustplaats. Of als ruitenwisser vloeistof.

Forum Lid
op 10 november 2018

Maar in feite (als ik goed ben ingelicht) is er bij het stoken van suiker en water geen voor en naloop ? ik spreek nu niet over de smaak….En nog een vraag : stel dat ik die voor en naloop vermeng met water en terug opstook ? zou dat een oplossing zijn ? Ik ben gisteren gestopt aan 38° dus dat is te vlug en maandag ga ik het eens anders aanpakken en dit met verschillende bierglazen en die op een rijtje zetten. Stoken tot 20° en we zien dan wel.

Forum Lid
op 10 november 2018

Ook bij suiker en granen vergisting is er voor en naloop .als vergisting immers over is zijn er altijd nog resten en sporen aanwezig als vezels , foezels , zuren en afvalstoffen van gist en gistvoeding .

Crew member
op 10 november 2018

Thanks Robbert. Beter kon ik het niet verwoorden.

Forum Lid
op 10 november 2018

TJa Nimrax , t is toch vrij logisch dat wanneer je suikers , gist ((eiwitten , vetzuren ) , aanvullende voedingszouten , bij elkaar hebt je niet alleen na vergisting water en alcohol overhoud .
Er is altijd vervuiling .
Dus altijd voor en naloop .
Zuinigheid in voorloop en naloop van Alcohol weggooien is nooit verstandig als je een goed resultaat wil .

Crew member
op 10 november 2018

Gertje wil er nog niet aan wellicht maar heeft nu zijn theoriemoment, gaat alles checken en komt erachter..het is waar wat die lui zeggen..dit is onze uitspraak en zo zit het.

Forum Lid
op 12 november 2018

ik stop altijd tussen 20 en30% beter wat minder dan niet lekker

Forum Lid
op 12 november 2018

Ik kijk naar percentage bij uitstroom . Zodra het alcohol percentage gaat zakken ga ik controle op smaak doen om over te gaan op naloop .maar altijd
zodra die onder 55% stop ik met opvangen . altijd ruime voorloop en naloop . restante stook ik apart af of gaat tussen de struiken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 november 2018

Het beste is gewoon proberen en meten.

Elke ketel is anders, elke stoker is anders, elke wijn/bier is anders. Inderdaad: distillaat opvangen in glazen (ik heb zelf olijfpotjes en groentepotten gespaard om porties van 100 en 500 ml op te vangen), meten (volume en percentage), ruiken en proeven.

Langzaam stoken uit een halfvolle, blote ketel geeft koeling en dus passieve reflux een kans en dan krijg je dus een hoger alcoholgehalte en minder volume dan snel stoken vanuit een bijna volle, geïsoleerde ketel.

Meten is weten, proeven is snoeven.

Forum Lid
op 12 november 2018

Vandaag enkele liters opgestookt. Ik heb die opgevangen in 25 cl glazen en gemeten naar alcohol toe.

Glas 1 dus eerste alcohol : 62°

Glas 2 : 60°

Glas 3 : 55°

Glas 4 : 50°

Glas 5 : 40°

De rest heb ik in een fles gedaan en gestopt op 30° zijnde +/- 50 cl.

De gist die ik gebruikte was wijngist en wees er zeker van dat ge dat ruikt, het is niet slecht maar geeft toch een aparte geur. Lekker met cola !! mmmmm

Deze week rij ik nog om turbogist van Alcotec. 

Dank voor het meedenken en jullie ervaringen ! Ik hou jullie op de hoogte van de volgend stook….want ik ben benieuwd wat die gist gaat geven qua geur en smaak.

Forum Lid
op 12 november 2018

Als die geur van gist nog zo aanwezig is ben je toch te laat gestopt of te vroeg van voorloop op de hoofdloop / ziel overgegaan . die geur / bijsmaak van de gist gaat als de alcohol paar dagen staat toch wat een muf nasmaakje geven ondanks de cola .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 november 2018

een muffe geur kan ik het niet noemen maar eerder een geur die ik nergens kan onderbrengen, niet slecht of muf maar het zal van de gist afhangen.

Morgen ga ik Alcotec  vodka star turbo gist gaan halen en enkele zakken suiker, ik ben benieuwd.

En goed ruiken dat dat doet in de garage als ik aan het stoken ben …..

Forum Lid
op 12 november 2018

een dergelijke geur / smaak aan alcohol blijft wat weeïg hangen En bij rijpen van drank hou je dat op achtergrond .
Persoonlijk zou ik nooit zo lang doorstoken tot 30% .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 november 2018

Ja ik zie hier verschillende meningen, ik ben tussen de 2 gestopt niet te hoog en niet te laag. De laagste percentage heb ik gisteren geproefd en dat is goed voor de (eigen) apero maar voor niks anders te brouwen. Trouwens ik ben benieuwd naar de geur/smaak met die turbo gist voor vodka.

Forum Lid
op 13 november 2018

De gist soorten gebruikt is persoonlijke voorkeur . de een wil liefst zo hoog mogelijk percentage en neemt bijsmaak voor lief of probeert die weg te halen met extra filteren of andere trucjes de ander neemt genoegen met neutraler gist en wat minder opbrengst .
Je kan ook gist zelf maken of spontane vergisting gebruiken wat soms ook beter bij eindproduct past .

Forum Lid
op 13 november 2018

Daarnet voor de eerste maal 20 liter water met 6 kilo suiker opgelost en die Alcotec vodka turbo gebruikt. Volgende week weet ik meer hoe het zit met de geur.

Zelf gist maken daar begin ik niet aan voor wat het kost. Ik heb 2.95 € betaald om 25 liter te stoken. Misschien is het beter zelf gist te maken als men grotere hoeveelheden stookt. 

Forum Lid
op 13 november 2018

als je simpele gist met meel en yoghurt maakt ben je €1,45 kwijt dus om kosten hoef je het niet te laten . t is alleen paar keer paar minuten werk .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 november 2018

Ondertussen de Alcotec vodka opgestookt. De lichte geur is anders, niet slecht dus de lichte verschillende geuren komen van de gist. Gisterenavond nog eens 20 liter klaargemaakt maar dit keer met Alcotec 48, dit omdat de vriendelijke winkel juffrouw mij er op wees dat het 48 type een nog scherpere alcohol geeft. Ze wees mij er ook op om eventueel een tweede maal te verstoken. Volgens het pakje is het dus best een 5 tal dagen te wachten. Ik ben benieuwd. Met de gestookte alcohol heb ik een paar liter limoncello klaar gemaakt en met de rest citroenjenever. Beiden smaken echt prima !!

Forum Lid
op 30 november 2018

Goed zo Gertje 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren