professionele moderne ” dunder “

Geupdate op 19 januari 2020 in Het Café (praathuis)
115 op 12 september 2019

Mijn ” winter” pauze komt abrupt tot einde door pakketje aan mij gestuurd door oud contact in prof sector .
Zoals bekent is het gebruik van dunder in een aantal rum producerende landen aan banden gelegt i.v.m. “health regulations ”
Om deze reden is hebben fabrikanten hun dunder laten analyseren en zijn de essentiële elementen geïsoleerd en daaruit additieve gemaakt .
Deze additieven zijn dus moderne vorm van dunder die en het juiste karakter hebben en continu ook zelfde smaak vorming geven aan de drank .
Helaas zijn deze additieven niet overal op de markt te koop .
op foto dunder in additief vorm van een rum die bij de slijter te vinden is .
Dus ik moet weer aan de kookpot .

 
  • Geliked door
  • XLR8
Antwoord
0 op 12 september 2019

Ik ga het weer met veel plezier volgen! Net als het maïs verwerken topic. Houd ons op de hoogte. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 12 september 2019

Mmhh. vertel eens meer, en hoe ik zoiets kan bemachtigen.. misschien de dunders die ik hier heb staan uitstoken?.. grappig.. hou ons op peil over dit spul.. 

Forum Lid
op 12 september 2019

Ik heb dit jaar met de rum run 4 maal een strip run
gedaan. De eerst keer zonder dunder, en daarna iedere keer 8 liter van de oude stookwijn bij de nieuwe nog te fermenteerde stookwijn. Ik stook dan door zodat er zo weinig mogelijk alcohol achter blijft. Dat laat ik bezinken en tap de andere dag van boven de 8 liter af. Ik doe dan alle strip runs bij elkaar, vooor de spirit run. Ben ik nu nog meer illegaal bezig dan alleen maar moonshine stoken?

Forum Lid
op 12 september 2019

Illegaal sowieso 😅😅
moonshine stoken ? ik denk dat je meer een eigen vorm / interpretatie van thuis distileren van rum doet .
Daaruit volgen de verscheidenheid in smaken
Ik ben nieuws gierig naar hoe jou rrsultaat zal zijn .

Forum Lid
op 12 september 2019

Ja, natuurlijk mijn eigen interpretatie, anders ga ik wel naar de winkel. ik heb nog geen eind resultaat dat volgt over een aantal weken. ik zou het wel op prijs stellen als je dit niet door vertel.

Forum Lid
op 12 september 2019

Ik hou mij stil Rumo .
Ik weet niet beter dan dat jij verzamelaar van ijslolly stokjes bent . 😅

Forum Lid
op 13 september 2019

@Dumo de “Dunder” die jij maakt, kan niet tippen aan het gat in de grond, waar alle oude rommel ingesmeten wordt. Heb hier nog een paar liter Molasse staan (185 L), en verander steeds een beetje de aanpak. 1 liter molasse op 4 liter water geeft veel meer scherpte, dan 1 liter molasse op 5 liter. Eind jaren ’40 van de vorige eeuw, heeft Arroyo veel getest, en deze had het niet over de dunder, die was er al van overtuigd, dat je goede rum maakt met de juiste ingrediënten, en stoffen, en uiteraard het “wonder Gist”. Vele Gistsoorten heeft hij getest, en één sprong er uit, helaas wordt niet verteld welke. Maar ga dus binnenkort ook wilde Gisten vangen, maar ben niet beroerd om ook wat bier en andere Gisten te testen. Heb nu twee 3.5 liter alambieken, alambieks, om per liter te kunnen testen. 185 keer stoken, dan moet ik toch iets goeds kunnen vinden. Ik heb het al wel eens vermeld, Gist behoord voor mij met een hoofdletter. Top grondstoffen met waardeloze Gist geeft rommel, middelmatige grondstoffen met een top Gist geeft een goed resultaat. (kan dan natuurlijk nog beter). Overigens ben ik er van overtuigd dat de Molasse van Pinodestoker, topkwaliteit is.

Forum Lid
op 13 september 2019

Oei @RuMo sorry.

Forum Lid
op 13 september 2019

Ik ben bekent met arroyo .
Zelf hou ik mij aan de oude ” geschrifte ” boeken die uit 17e eeuw en vettaling uit 18e van o.a. Du Tertre die dus ook in de nog jonge jaren van de rum de processen omschreven en beschreven . Ook daarin wordt de dunder die toen nog burned ale hete heen anders gebruikt dan de wilde verhalen van nu .
Eigenlijk zijn de additieven op de foto hierboven ook uitvloeisels van oude ” dunder ” maar dan alleen de essentiële stoffen die smaak invloed hebben .
Ja wat Arroyo zeker gelijk in had was het belang van het gist verhaal .
Ik heb zelf ook niet voor niets ooit klein beetje daarover geleerd in bedrijf waar ik wat stage en bijklussen deed hoe passende gist bij product te maken .
Ik ken de molasse van pinodestoker niet sorry .
Ik haal zelf altijd een baal suikerrietstengels . deze kook ik zelf uit .
Ik gebruik geen zakje rietsuiker en ook niet als aanvulling . ruitsuiker komt door de bewerking vezels e.d. te kort .
Het gebruik van vers en top maak altijd verschil .
Goede producten , weten welke te gebruiken en hoe , tijd en aandacht , een ketel ingericht en geschikt voor hetgeen je wil maken , een beetje vaardigheid ook om het maken van juiste keuze op scheidingen van voorloop , ziel en naloop.
Het lijkt moeilijker dan het is .
ze konden het vroeger Ook zonder hightech in een tijd van dat vele nog analfabeet was .
😅😅
Gewoon kijk luister en doe .

@William van jou en de alambiekjes gaan we mooie dingen zien .
Daarvan ben ik overtuigd .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 september 2019

Dit kun je alleen via een distilleerderij krijgen Kusleon t is vaak ook gericht op hun rum en eigen samenstelling .
( ik heb wat oude ingangen nog )
Het is niet een uit dunder gestookte concentraat .
Het is aan de hand van een analyse een samenstelling organische zuren , mineralen , zouten , acetaten ..die verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke ” werking ” van de dunder .
Deze samples moet ik nu maar mee aan de gang . Ik had mij spul op zolder ( pauze ) maar Ik moet nu wel 😌😌
De gist heb ik nog . de additieve ” dunder ” zijn net binnen .
Volgende week kijken voor baaltje Rietsuiker stengels en acacia.
en (klinkt heftig !) maar paar druppen zwavelzuur .
ook al zijn de buisjes voldoende voor paar honderd liter blijft het bij ongeveer 30 liter .
dat wordt weer ;

Forum Lid
op 12 september 2019

Interresant! Word het een soort van stap voor stap, how to verslag of een vergelijkend met oude resultaten verslag? In elk geval blijf ik mee kijken 😂

Acacia als in de Robinia?

Forum Lid
op 12 september 2019

Acacia cornigera en robinia werden en worden delen van al vrijwel vanaf het begin gebruikt in produceren Van Rum .
Of dat vroeger gedaan werd en te maken heeft met de DMT die in acasia voorkomt waardoor de rum” meer euforisch ” zou moeten maken wordt over gespeculeerd .
schors twijgen wortel en blad van acacia en blad en vrucht van pruim zijn vrijwel in de meeste oude rum recepten verwerkt .

Forum Lid
op 12 september 2019

Had ik dus echt niet verwacht, maarja ik verbaas me wel vaker over bepaalde kleine details bij het stoken.  Biertje los en nu ga ik me eens inlezen over het gebruik van acacia. 👍

Forum Lid
op 15 september 2019

leuk en super interessant.. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2019


Na uitkoken en daarna het verwijderen van ” hout achtige ” vezels resten van de Rietsuiker stengel ( sugar cane )
Laat ik nog een uur de verse molasse in koken met wat toegevoegd citroensap .

Gist staat op temperatuur te komen en zwavelzuur en de ” dunder additieve ” staan klaar .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2019


afkoelen .

Over van een pan van 30 vol rietsuiker stengels een halve ketel aftreksel / molasse

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2019


hmmm toch goed ingeschat .
Na aanvullen ketel met water kom ik uit op SG van 1060.

De dunder additieven + zwavelzuur toevoegen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 september 2019


Gist lekker verdund en op temperatuur
Toevoegen van de gist .

Forum Lid
op 15 september 2019

Super weer om te lezen volgen en te kijken. Ben nog lang niet uitgeleerd voor de komende 30 jaar. Top Robbert.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 15 september 2019


15 min later al actie te zien .

Vanwege vliegen en steen marter overlast nu een deksel met ontluchter i.p.v. een met thee doek afgedekt ..

Forum Lid
op 15 september 2019

Het bepalen van hoeveelheid suikerriet , water , acacia schors , gist heb ik wat op routine gedaan. het afmeten van de additieven zijn nauwkeurig op aantal liters .
PH is 4,5 .

Forum Lid
op 15 september 2019

Dat was indd de volgende vraag. Maar voor de additieven is vast een formule?

Forum Lid
op 15 september 2019

Gaaf Robbert! Dat wat we zien drijven is acacia schors van jonge scheuten? 

 

De gist cultuur vind ik interessant, zelf nog lange niet genoeg kennis om daar echt fanatiek mee bezig te gaan maar dat is neem ik aan ook een geheel eigen creatie?

Forum Lid
op 15 september 2019

De gist komt uit de vriezer . heb ik eerder dit jaar ingevroren . ja is ook zelf gemaakt .
voor rum koop ik geen commerciële gist . (voldoet totaal niet .)
Ja er drijven nog wat stukken acacia en rietstengel in . Ik heb met strainer de stengels en schors uitgeschept niet de batch door zeef gehaald is wat achtergebleven .

Forum Lid
op 15 september 2019

Gist stopt dus gewoon in de vriezer (slaapstand) en sterft niet af? Ik moet dat oude topic van je maar weer eens open slaan over gist 👍 

Forum Lid
op 16 september 2019
Forum Lid
op 16 september 2019

goed omschreven stukje William

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 15 september 2019

@murmillo .Bauke Deze additieven komen bij een distilleerderij vandaan die zelf ook rum commercieel produceert . ( ik heb nog steeds wat ingangen 😅😅 ) Ieder heeft ook eigen ” formule ” / receptuur ”
Enige wat ik erover kan en mag zeggen is de essentiële producten die dunder bevat zijn geanalyseerd en worden in bepaalde samenstelling gebruikt als toevoeging
Deze stoffen zijn o.a. Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën .

Zoals je ziet op foto Het gebruikt is ook maar heel weinig .
De rest gaat voorlopig in koelkast .

Forum Lid
op 15 september 2019

Super dank voor je reactie.  Ben afgelopen dagen enorm aan het inlezen. Het is echt per brouwerij verschillend. Echt fantastisch dat elke brouwerij, distilleerderij hun eigen receptuur Volgt en dat jij die ingangen nog hebt.  

Forum Lid
op 16 september 2019

Misschien als je dunder hebt, deze in een Laboratorium centrifuge steken, misschien werkt het.

Forum Lid
op 16 september 2019

Als andere het kunnen analyseren dan zou iemand met beschikking over een centrifuge dat zeker kunnen William .

Forum Lid
op 7 oktober 2019

Propionzuur zal er ook wel inzitten.

Forum Lid
op 7 oktober 2019

Ja klopt Stierke . Propion ( propaanzuur )
Is uiteindelijk een stof die bij afbraak van suiker vrijkomt .

Ik heb de samenstelling van deze “dunder ” additieven op papier .
Het zijn 28 stoffen totaal in deze buisjes
De zwavelzuur moest ik daarnaast apart toevoegen .

Forum Lid
op 13 oktober 2019

Kan je de samenstelling van die additieven posten? Ik ben heel erg benieuwd.

Forum Lid
op 13 oktober 2019

Stierke Ik heb deze producten uit een bedrijf waar ik vroeger rond liep wat nog steeds in bedrijf is .
ik weet de samenstelling maar ik mag recepturen niet door geven . Dat zou mij zelfs nu nog een flinke duit kosten als ik het wel deed .

Sorry .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 september 2019

Vergisting volop op gang .

Forum Lid
op 16 september 2019

Mooi zeg! 👍

Crew member
op 16 september 2019

Geweldig!! Gast, je bent legendarisch in dit soort shit, we hangen aan je lippen!

Forum Lid
op 16 september 2019

Legendarisch is een groot woord Nim .
Iedereen met klein beetje basis kennis een plastic ton wat keuken garij en een simpele potstill of alambiek moet een Rum , whiskey , Gin , aquavit en vodka kunnen maken .

Forum Lid
op 20 september 2019

klopt , erg interessant allemaal maar het verschil zou ik wel eens willen proeven . Misschien volgende bbq . 👍 . 

 

Forum Lid
op 20 september 2019

misschien bbq maar je bent ook wekom om eens hier langs te komen Troet
Qua smaak zou je beetje kunnen denken richting de rum in rumbonen . (dat is de verwachting ) ik gebruik nu ook recept van de distilleerderij waar de additieven vandaan komen maar met kleine afwijking aan gist . ( de gebruikte gist had ik staan )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 16 september 2019


T kogeltje beweegt continu .
een en al bedrijvigheid van de gistkabouters . 😅😅

Forum Lid
op 16 september 2019

Zo dan. Dat gaat als een malluh! Vind je waterslot ook super gaaf. 

Forum Lid
op 16 september 2019

Ja deze is degelijk , breekt niet af . doet wat hij moet doen , de beestjes buiten houden en maakt geen lawaai .

Forum Lid
op 17 september 2019

Robbert dat er weer hartstikke mooi uit!

Forum Lid
op 17 september 2019

Het gaat ook als een tierelier Nick .
Het kogeltje in ontluchting beweegt goed .
Komt een zachte bijna ” bananen x caramel” beetje bier achtige geur uit .

Forum Lid
op 17 september 2019

Apart, waar had je de gist mee gemaakt?
Offtopic zal morgen een bestelling plaatsen om de oerWhisky gist te maken.

Forum Lid
op 17 september 2019

Gist komt uit vriezer is gewoon als voorheen . acacia en suikerriet als hoofd .

Forum Lid
op 18 september 2019

Zeer interessant Robert, vooral het gist gedeelte!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 september 2019

voor de geïnteresseerden een kleine update na 6 dagen .
de vergisting is als op foto gewoon goed gaande .
de temperatuur die ik nu aanhou is 19 – 20 graden .
De Sg is nu na 6 dagen gezakt van 1060 naar 1040.
geur is fris beetje bier met wat fruitig , bloemachtige scent.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 september 2019

Ik vind het er nog lekker uitzien ook..

Forum Lid
op 22 september 2019

Ik verwacht nog 2 weekjes ruim en dan afstoken .
Het kabbelt netjes op ” schema ”

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2019

Update . Dag 11 vergisting nog ruikbaar aanwezig . Even kijken of alles nog op schema gaat .

Zoals verwacht kabbelt alles lekker door .
SG flink gedaald

Nog een dag of 7 a10 dan de ketel maar weer van zolder .

Forum Lid
op 27 september 2019

Gaat lekker zo Robbert!

Forum Lid
op 27 september 2019

Ja Nick de natuur doet lekker zijn ding .
Gaat ook volgens verwachting .
Maar de suikerstengels waren ook zeer goed en gaven goed hun suikers .
De gist perfect natuurlijk hiervoor .
De ” dunder ” additief zal na overhaal blijk geven aan smaak .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 4 oktober 2019

Ik heb nog wat in te halen met lezen.. maar ziet er super uit! 👍

Forum Lid
op 4 oktober 2019

Wat ga je Lezen Rick ?

ja lijkt ook goed te verlopen .
nu ook nog netjes op ” schema”
Maar pas als de laatste drup is gevallen weten we of het een succes is .

Forum Lid
op 5 oktober 2019

Van alles, dit topic weer van boven naar beneden en meerdere andere topics. Even een weekje of 2 druk en je loopt heel wat interessante info achter haha

Forum Lid
op 5 oktober 2019

Is leuker lezen dan de viva of Linda Rick  🙂

 

Forum Lid
op 5 oktober 2019

Forum Lid
op 5 oktober 2019
Forum Lid
op 5 oktober 2019

proost.

Forum Lid
op 5 oktober 2019

proost

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 oktober 2019

tweede keer was niet nodig .

Forum Lid
op 5 oktober 2019

Jawel, kunt niet genoeg proosten

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 oktober 2019

prachtig gemaakt etiket en mooi glas geslepen .
proost .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 oktober 2019

voor het eerst met een dunder gewerkt , maar dat is wel heel anders , er zat nog zoveel smaakstof in en ook restsuiker , dat kan je niet wegspoelen .

Forum Lid
op 5 oktober 2019

dunder kan wanneer je het goed gebruikt veel voordeel hebben .

(als de dunder maar juist is gemaakt en niet op basis van enkele onzin en spookverhalen die ik voorbij zie komen )

Forum Lid
op 6 oktober 2019

Helemaal mee eens Robbert, als je de dunder maak volgens die smerige verhalen(die ik geeneens wil herhalen) is het in contact komen met deze substantie volgens mij al ongezond. 

Forum Lid
op 6 oktober 2019

Pfff, beetje dode ratten en uitwerpselen Rumo. Het wordt toch nog gedestilleerd;)

Forum Lid
op 6 oktober 2019

In 1936 is er een beetje een ommekeer geweest in rum productie o.a. doordat US government geld ging pompen in Puerto rico om meer commercieel te produceren vanwege de groeiende vraag . door inhuren van diverse chemici zoals o.a. Rafael Arroyo werden verbeteringen in productie bedacht zoals toen al chemisch gestimuleerde gisten .
Ook in andere reproducerende landen wilde men bijblijven en ging men voor commerciële doeleinde meer vanuit het lab dingen aanpassen
Dat was ook het begin van het analyseren van dunder .
voordeel was men kon meer continuïteit in maak houden .
Ook werden minder schadelijke stoffen gevonden in producten .
Nadeel was dat smaak diversiteit beetje verdween .
En omdat veel nieuwe methodes kwamen kwamen oude in vergetelheid .
Dus kwamen er ook meer spookverhalen rondom Rum en rond de dunder .
Er zijn nog wel in oude boeken uit 1640 – 1710 zoals van ” Dutertre ” beschrijvingen van de oude productie methodes te vinden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 6 oktober 2019


15 sept begonnen met een SG van 1060 .
vandaag 6′ Oktober SG 990 .
Mooi op schema ! 3 weken 👍.
De eigengemaakte gist blijft gewoon betrouwbaar en op te rekenen in karakter .
We zouden dus kunnen distilleren .
MAARRRRRRR er zijn nog belletjes en er is nog gisting .
Dus geef ik het gewoon nog paar dagen .

Forum Lid
op 6 oktober 2019

Super nieuwsgierig hoe het weer gaat verlopen.

Forum Lid
op 11 oktober 2019

alles gaat goed . 😁

Forum Lid
op 11 oktober 2019

Ziet er goed uit .
Making Magic 👌

Forum Lid
op 11 oktober 2019

Helaas , de ketel lekte bij het handvat , dus snel weer in mij oude ketel , geheveld en verder gestookt . Resultaat weer 5 l. 55 % . Laten koelen en de dunner opnieuw laten gisten en weer stoken . Daarna samenvoegen en nogmaals stoken .

Forum Lid
op 11 oktober 2019

Beetje deeg om handvat heen had gewerkt .
je zou nu drup soldeer er tussen kunnen vloeien .
Bij mij is vat vergist en aan afwerken toe .
Ik had eigenlijk wel plan om dit weekend te doen .
maar gister oogoperatie gehad. Dus even zien wanneer het nu gaat .

Forum Lid
op 11 oktober 2019

Sterkte en laten we proosten op een snel herstel . 🍻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 13 oktober 2019

Vandaag maar klein beetje activiteiten weer tonen .
Ketel aan het voor bereiden om ergens in komende dagen de rum af te stoken .
Rum old style met ” moderne ” dunder.

Even nog paar uren laten zuren .

Forum Lid
op 13 oktober 2019

Ga je het stoken in de antieke ketel?)

Forum Lid
op 13 oktober 2019

jazeker ! Gewoon zoals het vroeger op de plantages werd gedaan . 😊😊

Forum Lid
op 13 oktober 2019

Wat gaaf! Wil je me er een filmpje van sturen? Of eventueel Nim zodat iedereen er van kan genieten. 

Forum Lid
op 13 oktober 2019

zal ik proberen bauke

Forum Lid
op 13 oktober 2019

Top! Super leuk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 oktober 2019

beetje moeten improviseren met koeler i.v.m . Tafel hoogte maar het werkt voor temperatuur indicatie wax strepen ketel helm en brug .

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Mooi man!

Crew member
op 14 oktober 2019

 

Lady’s and gentleman… Here is…The movie !!

Forum Lid