Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Geupdate op 21 december 2018 in Bieren en wijnen
2 op 3 september 2018

Hi Auke, wordt vast een delicatesse. Gevoelsmatig zou ik me aan het recept/procedure houden en toch gist nog toevoegen. Anderzijds… dieren die rottend fruit eten worden teut ervan dus … goede vraag.

Forum Lid
op 3 september 2018

Voer een koe maar een kruiwagen appels.ze raakt bezopen

Forum Lid
op 3 september 2018


En Chris, als je die dan melkt, krijg je dan Malibu of Malikoe?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 september 2018

Heeft Auke nog geen antwoord op zijn vraag.

Ik heb weer 45kg appels laten persen, en een liter of 25 sap verkregen. Een deel drinken we zo. De rest gaat het gistvat in. Nu merkte ik gisteren dat het spontaan is gaan gisten. Ik heb de gist namelijk nog niet toegevoegd. Zou ik dat nog moeten doen?

Van aukedebier

Brouwmaat
op 3 september 2018

De gist die nu bezig is,is een natuurlijke gist en deze zal zich (onder gunstige omstandigheden) razend snel vermenigvuldigen. Je hoeft dus geen andere gist toe te voegen. Het toevoegen van gist doe je om de vergisting en het resultaat ervan zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen.

Forum Lid
op 3 september 2018

Ik ben alleen benieuwd of de vergisting ook helemaal voltooid. Mocht het al snel gedaan zijn, en het sap is nog zoet kan altijd nog de gist toevoegen..

Hij wordt wel echt biologisch zo..

Brouwmaat
op 3 september 2018

Houd je SG goed in de gaten. En wat je zegt, je kunt altijd nog gist toevoegen wanneer het niet ver genoeg uitgist.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 september 2018

Vandaag gebotteld:

Forum Lid
op 20 september 2018

Auke, als hij net zo lekker smaakt als dat het eruitziet dan..yummie!! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 20 september 2018

Hij is aardig droog.. Maar over een week of wat, weet ik meer. Cheers Nimrax!

Admin
op 21 september 2018

Ziet er mooi uit Auke! Ik heb zojuist een glas van mijn gistende most afgetapt, en dat is met wat ijsklontjes erin ook al een echte traktatie ?

Forum Lid
op 1 oktober 2018

Ik heb inmiddels een proefsessie gedaan Jan. Het was al licht sprankelend en behoorlijk stevig in de alcohol. Vanwege de zonnige zomer misschien, meer suiker in de appels..Maar erg lekker!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 september 2018

Hoelang is zoiets nou nog houdbaar? Vorig jaar gemaakt aan de kant geschoven ivm erg een slechte schuinkraag op kwam en beperkt bubbels

Nou trok ik van een week een fles open om te kijken.
Hij opende met een luid plop. Een flink wolkje met rook.

En en het spoelde eruit als een champagnefles.

Admin
op 21 september 2018

Precies weet ik het niet, maar de voorraad van vorig jaar was na 1 jaar nog superlekker. Als je de flesjes goed koud zet spuiten ze niet leeg. Wel harde plop en wolkje maar het blijft in de fles. Scheelt heel veel! Probeer maar eens.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 september 2018

Top dankjewel vanavond eens proberen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 september 2018

Laatst een paar vintage gistflessen meegenomen van bij iemand die ze nog in de schuur had staan en zojuist maar eens de lokale brouwwinkel ingewandeld voor de overige benodigdheden. De mangrove jack cidergist was helaas compleet uitverkocht, iets met appels die rijp zijn 😉 Maar er was wel nog een wijngist waar ook appelwijn op vermeld stond (ook mandarijnen, klinkt spannend). Toen ook maar direct off the rails gegaan en op 4.5 liter appelsap ook nog 200 gram honing toegevoegd onder het mom van “waarom ook niet”. De fles blies binnen een uur al zijn eerste belletje door het waterslot dus ik ben benieuwd naar wat dit gaat opleveren 🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 oktober 2018

Ik heb naar aanleiding van dit topic ook spulletjes aangeschaft om zelf cider te maken, ben benieuwd wat er uit komt. Ik houd van een stevige cider dus laat maar komen.

 

Ik ga het hele proces filmen en op youtube zetten, het eerste filmpje staat er al op:

https://www.youtube.com/watch?v=6fPMfRCgEdw

De emmer staat nu lekker te borrelen 🙂

 

Ik heb 9 liter (lidl)sap in de emmer, met een zakje m02 cidergist. Ik ben niet van plan chemisch te klaren dus we zien wel hoe lang het duurt voor het een beetje helder wordt.

Bottelen gaat straks in Grolsch beugels. Moet je daar elke keer de silicone ringetjes van vervangen of kunnen ze wel een paar keer mee?

Brouwmaat
op 21 oktober 2018

Sjef, het rode dopje kun je het beste er wel op doen, fruitvliegjes kunnen dan niet in het waterslot komen. 

Je zegt koolmonoxide maar gelukkig komt dat bij de vergisting niet vrij maar wel CO2, kooldioxide.

 

Leuk filmpje en goede muziek 😉

Die eerste was te kort om te horen wat het was maar dat laatste, welke muziek was dat?

 

De rode ringetjes van de Grolsch beugels is rubber en die gaan vaker mee. Pas als ze gaan lekken vervangen. Zijn ook goed te gebruiken als strap-lock voor je gitaar 🙂

 

En wanneer je gaat experimenteren met suiker, kies dan voor glucose of dextrose, dat ik een stuk lekkerder.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Hmm, stom foutje van me, CO en CO2 door elkaar halen. Ik krijg op mijn werk bijna elke maand een training over hoe schadelijk CO kan zijn voor de gezondheid 😉

Het rode dopje zit er inmiddels op, fijn om te weten waar het voor is :).

Het laatste muziekje vond ik wel toepasselijk bij cider, het is: Fiddles McGinty – Kevin Macleod. 

Brouwmaat
op 21 oktober 2018

Goeie muzieksmaak!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 25 oktober 2018

De vergisting lijkt nu langzaam op zijn eind te komen. In plaats van continu borrelen hoor ik nu een bubbeltje elke 10 seconden. Komend weekend zal hij klaar zijn om te bottelen. Vrijdagavond nog maar even aan de bak om de nodige beugeltjes leeg te krijgen. 😉

 

Een vraag die ik nog heb is hoe filter ik mijn cider? Ik heb namelijk geen idee hoe hij klaar en wil niet zo snel hele teugen gist drinken. Ik ben van plan te hevelen naar een tweede (bottel)emmer. Ik heb niet echt de tijd meer iets te bestellen voor het weekend. Zijn er dingen lokaal verkrijgbaar om te filteren of kan ik bijvoorbeeld ook mijn hevel laten uitstromen in een koffiefilter? 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Ik adviseer je de cider eerst op de emmer te laten klaren. Daarna bottelen, zonder te filteren. Een beetje gist heb je nodig in je fles, om koolzuur te genereren. Ik heb wel eens afgeheveld naar een schone gistemmer, maar de laatste paar keer heb ik het gewoon op de gistemmer laten klaren. Dan niet te veel bewegen met bottelen.

Brouwmaat
op 25 oktober 2018

Ben het met Auke eens, niet filteren. Zou je het gist eruit willen filteren dan heb je een heel fijn filter nodig en je krijgt dan dan geen prik in je cider omdat je dat nodig hebt voor hergisting op fles.

Het gist dat je hebt gebruikt plakt ook redelijk goed op de bodem van je flesjes dus wanneer je rustig uitschenkt blijft hij helder in je glas.

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Bedankt voor dit tips. Ik heb gisteren besloten de cider nog een week langer in het vat te laten zitten.

Af en toe hoor ik toch nog een bubbeltje in het waterslot en ik durf hem niet open te maken om te kijken of hij al helder wordt. Zou dat kwaad kunnen?

 

Geduld is een schone zaak. Al is een drinkbare cider in vier weken ook niet slecht. (Twee weken vergisten, twee weken carboniseren op fles)

Brouwmaat
op 28 oktober 2018

Zolang je het vat dicht laat zit er CO2 boven de cider en kan er geen zuurstof bij dus dat is een prima manier van conserveren.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

Afgelopen zondag de eerste batch gebotteld! 🙂

Voor degenen die het interessant vinden, ik heb weer alles gefilmd en elke week verschijnt er een filmpje van op Youtube. 

https://www.youtube.com/channel/UCA1tURxA-MMToHcgM5GScXQ?view_as=subscriber

Inmiddels zie ik een klein gistdepot onder in de flessen verschijnen en het pet flesje voelt hard. Waarschijnlijk komend weekend de eerste echte proeverij houden (Het pet flesje mag dan open, de rest blijft nog zeker een week staan waarschijnlijk), en de tweede batch in het vergistingsvat. De eerste smaaktest tijdens het bottelen belooft veel goeds! 

 

Ik ben trouwens blij dat ik jullie adviezen heb gevolgd en hem een week langer in het vat heb laten zitten. Geen idee of het echt scheelt maar het voelt beter zo.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 11 november 2018

Kan iemand me adviseren over een paar ideeen die ik heb?

Ik heb gisteren een nieuwe batch in het vat gegooid, het zelfde als de eerste batch. Nu wil ik bij het bottelen wat gaan proberen:

-1/2  gewoon naturel bottelen

-1/4 bottelen met ‘elderflower cordial’ (vlierbloesem siroop) in plaats van bottelsuiker. Ik hoop dat de suikers hier in vergistbaar zijn en dat ik dan een vlierbloesem smaakje overhoud. De meeste vlierbloesemciders die ik tot nu toe heb geproefd vind ik erg lekker en verfrissend.

-1/4 bottelen met kaneelsuiker als zijnde bottelsuiker. Ik heb zo’n strooier van ‘van Gilse’ voor op de pannenkoeken en ben benieuwd of de kaneel wat gaat doen met de smaak.

 

Iemand tips of enig idee of hier iets van gaat werken? Of zou het verspilde moeite zijn?

Je kunt het erg ingewikkeld maken maar in de geest van dit super simpele recept leek het me leuk om het zo simpel/makkelijk mogelijk te houden.

Brouwmaat
op 11 november 2018

Hoi Sjef, wat staat er vwb suikers op de labels van beide producten?

Ik gok dat de suikers vergistbaar zijn. Maar betreft het suikers zoals sorbitol of iets gelijks dan zijn die niet vergistbaar. Stel dat er 50% suiker in de siroop zit dan moet je de dubbele hoeveelheid gebruiken om hetzelfde CO2 gehalte te krijgen. 

Forum Lid
op 12 november 2018

De kaneelsuiker lijkt gewoon kristalsuiker, per 100 gram zit er 98 gram koolhydraten waarvan 98 suikers in. Daar was ik van plan gewoon 8 gram per liter aan te houden. (Als het blijkt dat ik genoeg koolzuur heb, anders ga ik wellicht 10 gram proberen.)

De Vlierbloesemsiroop is deze:

https://www.belvoirfruitfarms.co.uk/our-drinks/type/cordials/elderflower-cordial/

Heb inderdaad al een omrekening gemaakt, kijkend naar de hoeveelheid suikers die vermeld staan als koolhydraten. Helaas kan ik niks vinden over het soort suiker. Het is wel allemaal ‘biologisch, organisch’ en nog meer hippe woorden dus ergens ga ik er van uit dat het ‘echte’ suiker is en geen vervanger.

 

Ik ben heel benieuwd wat het met smaak doet… of het uberhaupt iets doet en of het een wenselijke toevoeging is 🙂

Brouwmaat
op 12 november 2018

De kaneelsuiker is suiker met een beetje kaneel maar de vlierbloesemsiroop dan zit volges de informatie maar 4,2 gram suiker per 100 ml (1 op 10 verdund met water) dus dat is 42 gram per 100 ml onverdund. Lijkt me beide lekker worden.

 

Forum Lid
op 13 november 2018

Toch vraag ik me af, of dat kaneel-poeder niet naar de bodem zakt..

Forum Lid
op 13 november 2018

Dat is precies mijn angst. Dat het gewoon zakt en niks doet. Misschien eerst oplossen in water?

Brouwmaat
op 13 november 2018

Uiteraard zakt het naar de bodem, samen met de dode gist maar het geeft wel zijn smaak af. 

Forum Lid
op 13 november 2018

Ik denk dat je de kaneelsuiker idd in weinig water moet verhitten, misschien niet koken. Mijn gevoel zegt dat als je een stukje kaneelstok in de fles hangt (op de een of andere manier) je meer smaak los krijgt.

Brouwmaat
op 13 november 2018

Klopt, wat je zegt Auke. Wanneer je kaneel in bier gebruikt kook je het de laatste 10 minuten mee.

Forum Lid
op 13 november 2018

ik zou de kaneel niet mee vergisten of stoken ik zou een kaneelstokje op het laatst er bij doen.

Brouwmaat
op 13 november 2018

Chris, de kaneel in de vorm van kaneelsuiker wordt erbij gedaan als bottelsuiker en vergist dus niet mee. Ook wordt de cider niet gestookt.

Forum Lid
op 13 november 2018

Een kaneelstok gebruiken zal inderdaad de meeste kaneelsmaak geven.

Ik lees recepten waarbij ze stokjes na de hoofdvergisting toevoegen en dan de cider nog een weekje laten nagisten in het vergistingsvat. 

Ik wil het vooral simpeler houden en het bij het bottelen toevoegen. Aukedebier, ik denk inderdaad dat ik dat maar ga doen. De kaneelsuiker oplossen in een weinig lauw water. We gaan dan vanzelf proeven of het iets met de smaak doet.

 

Ik ben ook bang dat de kaneel heel snel te veel wordt, het hoeft namelijk niet te overheersen. Met hele stokken tijdens de vergisting lijkt het me heel erg veel natte vinger werk. Als ik nu tijdens het bottelen de kaneelsuiker toevoeg en ik proef bijna niks kan ik altijd nog meer kaneel toevoegen een volgende keer.

Forum Lid
op 14 november 2018

Leuk experiment. Ik blijf je volgen, laat ons weten wat het resultaat is!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 november 2018

Hallo, ik heb 10 dagen geleden vers geperst appelsap vergist. Na 10 dagen heb ik om de 20seconden nog een bubel in het waterslot. nu de vraag wat doe ik  rustig laten staan of overhevelen naar een andere fles.

groeten Frederik

Brouwmaat
op 16 november 2018

Gewoon uit laten gisten, zolang er nog met een regelmaat een bubbel verschijnt is het nog aan het gisten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 november 2018

ik heb dat ook eens gemaakt en nu geproefd voor het bottelen, het is geen vergif maar ook niet lekker, nu op flessen gedaan en zal het eens proeven na een week

ik hoop dat het verbetert 

Forum Lid
op 18 november 2018

Cider in het algemeen schijnt ‘officieel’ gewoon tijd nodig te hebben. Dit recept blijkbaar niet door het klaringmiddel. Het klaringsmiddel heb ik zelf ook niet gebruikt dus moet iets langer wachten.

 

In plaats van na 1 week heb ik pas na 2 weken gebotteld en nu na twee weken proef je echt heel veel verschil met toen ik hem net gebotteld had. Ik heb tijdens het bottelen geproefd, na een week een flesje en gisteren avond een flesje. Hij wordt steeds lekkerder!

 

Er is helaas nog wel een hint aan gist aanwezig dus volgende week maar weer eentje proberen. In de tussentijd ga ik het kratje koud zetten (buiten in een onverwarmde schuur), dit schijnt te helpen de gist te deactiveren en samen te klonteren waardoor ik hoop dat ik straks een cider zonder te veel gist smaak/geur heb. Elke week neemt het af dus de vraag is gewoon hoe lang hij uiteindelijk nodig heeft.

 

Misschien dat ik de nieuwe batch nog een week langer in het vat laat om meer te laten bezinken. 

Forum Lid
op 18 november 2018

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt zin heeft om te wachten. Na een week of vier, heb je pas echte cider. Nog een maandje wachten, en de koolzuur is mooi opgelost in de cider.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 november 2018

Een weekje in de koude schuur heeft goed gedaan! Hij is nu lekker en zo goed als helder. Vanavond steken we de vuurkorf aan buiten en komen er een paar vrienden proeven. Ben benieuwd wat ze er van vinden want er zit een echte cider liefhebber bij! 🙂

 

Zondag de tweede batch bottelen en ik heb gelijk nog wat meer gist besteld om gelijk weer een emmertje neer te zetten.

Kaneelsuiker laat ik denk ik voor wat het is. De smaak vlakt nu wat af nu het op de fles zit en ik denk niet dat het veel toe gaat voegen. De vlierbloesemsiroop ga ik wel proberen! 

 

Een idee waar ik ook mee zit te spelen is een potje honing toevoegen. Ik houd namelijk ook erg van mede en wie weet krijgt de cider door de honing een wat kruidigere smaak.

Brouwmaat
op 23 november 2018

Veel proef-plezier vanavond!

Laat je de honing mee vergisten of voeg je die er als vervanger van de bottelsuiker aan toe?

Forum Lid
op 24 november 2018

De honing wil ik mee laten vergisten. Zal dus wat rekenwerk moeten doen om te bepalen hoeveel acceptabel is, ivm alcoholpercentages.

 

Overigens was de proeverij een succes! Na drie weken op de fles is hij goed drinkbaar. Lekkere frisse appelsmaak. Mijn vrienden waren aangenaam verrast! Ik overigens ook. We begonnen de avond met een cidertje. Daarna een lekker flesje rode wijn open getrokken en nog een kerstbier geproefd. Allemaal onder begeleiding van kruidige droge worst. Ik had nooit verwacht dat de cider nog enige smaak zou houden na al dat geweld op de smaakpapillen maar hij was nog net zo lekker en smaakvol als de eerste van de avond! Dat verbaast me enorm gezien de smaak niet heel uitgesproken en krachtig is.

 

Een blijvertje dus! 

Nu wat gaan uitproberen met vlierbloesem/honing voor wat variatie maar de basisversie is gewoon goed :).

 

Een van mijn vrienden zou blij zijn als ik met deze cider naar de Ierse pub ging en het aan ze ging verkopen… Hij zou liever 6 euro betalen voor een pintje van mijn cider dan de Magners die daar op de stap staat. Een beter compliment kunnen we niet krijgen.

@Stookforum: Bedankt voor het recept!

Forum Lid
op 24 november 2018

Wat je zelf maakt is vaak beter,dat komt om dat je het met liefde doet,geef twee vrouwen het zelfde vlees om klaar te maken die met liefde klaargemaakte is lekkerder.vind het heel mooi dat je zo’n mooi resultaat hebt behaald.?????

Forum Lid
op 24 november 2018

Sjefman, gefeliciteerd! Ik heb je een beetje gevolgd op je youtube kanaal voor dit onderwerp. Prima videootjes !
Wie weet een idee om alle URL’s hier te plaatsen?
Ik weet zeker dat andere forumleden ze ook graag willen zien.
Cheers man! 😉

Forum Lid
op 25 november 2018

Thnx voor de complimenten Nimrax, ik zag je reactie op een van de video’s inderdaad voorbij komen :). Leuk om te horen dat je zoiets niet voor niks doet 😉

Hier is een link naar de playlist:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLiRnWwC_dfDWgPxa2_4dcrFMCrZw8XxRJ

Daar staan alle cider gerelateerde filmpjes in en als er nieuwe bij komen, komen ze ook in die lijst. 

 

ChrisV: inderdaad, liefde, aandacht scheelt een hoop.

Het is bij mij nu trouwens geen razendsnelle appelcider meer, maar met 5 weken van appelsap tot drinkbare cider vind ik toch acceptabel snel 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 december 2018

Vandaag komt er weer een nieuw filmpje online:

https://www.youtube.com/watch?v=h3VXA11qBA8

Je ziet me de vlierbloesemcider bottelen, en je hoort de resultaten van de ‘naturel’ cider. 🙂

Admin
op 1 december 2018

Leuk! Als ik straks thuis ben ga ik direct kijken!

Forum Lid
op 1 december 2018

Leuk filmpje en leerzaam👍

Brouwmaat
op 1 december 2018

Mooi gefilmd en duidelijk uitgelegd weer.

Admin
op 1 december 2018

Ziet er goed uit, vlierbloesem is overigens een heerlijke combinatie met appel. Ik hoop dat de smaak goed overkomt!

Forum Lid
op 2 december 2018

Jup! Ik heb al meerdere ciders gedronken met vlierbloesem als toevoeging. De ene geslaagder dan de ander. Sommigen zijn net mierzoete frisdrank, anderen hebben gewoon een erg lekkere frisse bijsmaak. Ik hoop natuurlijk op het laatste! 

Kans is groot dat hij niet te zoet blijft gezien ik verwacht dat alle suikers in de siroop vergistbaar zijn. Over een week of twee gaan we proeven, uiteraard laat ik mijn bevindingen weten!

Admin
op 2 december 2018

Bij het Mangrove Jacks cider met vlierbloesem pakket zit een zakje gedroogde vlierbloessem. Die gaat tegen het einde van de fermentatie de vergistingsemmer in. Als een theezakje zeg maar 🙂 die smaak komt heel goed over.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 december 2018

 

Yeah! de beste die ik ooit gedronken en/of gemaakt heb! Proost!

Forum Lid
op 1 december 2018

Geniet er van proost🥃🥃🥃🥃

Forum Lid
op 1 december 2018

Lekker! 

Admin
op 1 december 2018

Proost Auke!

Forum Lid
op 2 december 2018

Cheers man! Toppie!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 december 2018

Ik zit aan een appelcidertje,volgens topic-starter recept, zonder klaringsmiddel.En de appelsap van Aldi ipv Lidl.Deze heeft ook geen conserveringsmiddelen op het etiket staan. En dat klopt wel want…10 pakken, zonder suiker vergist en in 1,5 literflessen gebotteld met 5 glucose druppels.
Helemaal lekker. Fruitig, appelsmaak prima, sprankelend, niet te zoet, 1 mm schuimkraag blijft aanwezig,kortom 1 groot succes.
Eerdaags de bio zelf pers appel versie die ik ook gemaakt heb bottelen en vergelijken.

Nog een leuke,leerzame URL gevonden over cider.
Check even https://www.cidervoorieder.nl/

Cheers!! 😉

Forum Lid
op 3 december 2018

Ziet er smakelijk uit 🙂

 

In 1,5 liter flessen mag je doordrinken zodra er een open gaat! 😀 Dat zal geen straf zijn.

 

Hoe lang heb je er over gedaan? (Vergisting + lageren?)

Forum Lid
op 3 december 2018

Hoe lang heb je er over gedaan? (Vergisting + lageren?)Van Sjefman

Begin oktober, stond 3 weken buiten bij 14 graden, toen af geheveld begin november, dan half november gebotteld en nu, begin december de fles open.
Ik heb het alle tijd gegeven en het lukt geweldig.
TIP is wel dat het goed koud (10 graden in mijn geval) moet zijn bij openen want de druk is anders mogelijk zo hoog dat je de helft al kwijt bent en je glas nog leeg is 😉
Fles is inmiddels bijna leeg,Stef. Lang genoeg op gewacht 😉 🙂 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 december 2018

Zo, mijn laatste uitspatting staat sinds vandaag online (twee weken terug opgenomen):

https://www.youtube.com/watch?v=Xutoj1QVpdg

In de echte wereld ga ik hem morgen bottelen, ben heel benieuwd!

 

Ook heb ik de eerste proef gedaan van de vlierbloesem cider. Gisteren avond stak een vriend zijn vuurkorf aan en wetende dat hij een cider liefhebber is heb ik maar een flesje meegenomen.

Hij is twee weken geleden gebotteld en nu al erg lekker! Hij gaat dus officieel ‘Chef cider no.2’ heten. Ook leuk trouwens: Je kunt zelfgemaakt spul ook op ‘untapped’ toevoegen, mijn ciders staan er dus ook in.

Hij proeft erg gelijk aan de standaard cider maar dan met een hintje vlierbloesem. Je proeft de smaak van de siroop die er in zit best goed maar het is wel subtiel. Er zit een lekkere bubbel in dus de gok dat de suikers goed te vergisten waren heeft goed uitgepakt. Hij is ook lekker droog. Erg lekker en verfrissend! In het voorjaar maar eens wat grotere hoeveelheden gaan maken, dan hebben we gegarandeerd een hit in de zomer! 🙂

Forum Lid
op 8 december 2018

Leuk Sjefman, +like van mij.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 december 2018

Voor de liefhebbers:

 

https://www.youtube.com/watch?v=OJB6cBHhhBw

 

Het bottelen van de honing cider en een praatje over experimenteren in het algemeen. Waarschijnlijk erg herkenbaar voor velen hier 😉

Forum Lid
op 16 december 2018

Sjefman; ik ben nog benieuwd naar je kaneel expiriment. Kaneel en appel gaan goed samen, zeker met de kerst.

Forum Lid
op 21 december 2018

voorlopig gaat dat experiment niet door. Heb te weinig vertrouwen in het nut van de kaneelsuiker. Misschien dat ik het later nog eens doe maar dan op een andere manier, zoals kaneel toevoegen tijden de vergisting.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 december 2018

Goed verhaal! Heb je ook al eens champagne gist geprobeerd? Geeft een hoger alcohol gehalte en gist mooi droog af….
Ikzelf gebruik voor mijn perencider Kitzinger Champagnegist.

Forum Lid
op 16 december 2018

Klinkt goed. Misschien inderdaad maar eens gaan experimenteren met verschillende gisten. Had hier nog niet echt aan gedacht gezien ik tot nu toe tevreden ben over de M02. Aan de andere kant: wie weet wordt het nog lekkerder met ander gist.

Met de M02 krijg ik een prima resultaat, lekker fruitig en voor mij droog genoeg.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren