Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Geupdate 15 uur geleden in Bieren en wijnen
2 op 3 september 2018

Hi Auke, wordt vast een delicatesse. Gevoelsmatig zou ik me aan het recept/procedure houden en toch gist nog toevoegen. Anderzijds… dieren die rottend fruit eten worden teut ervan dus … goede vraag.

Forum Lid
op 3 september 2018

Voer een koe maar een kruiwagen appels.ze raakt bezopen

Forum Lid
op 3 september 2018


En Chris, als je die dan melkt, krijg je dan Malibu of Malikoe?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 september 2018

Heeft Auke nog geen antwoord op zijn vraag.

Ik heb weer 45kg appels laten persen, en een liter of 25 sap verkregen. Een deel drinken we zo. De rest gaat het gistvat in. Nu merkte ik gisteren dat het spontaan is gaan gisten. Ik heb de gist namelijk nog niet toegevoegd. Zou ik dat nog moeten doen?

Van aukedebier

Forum Lid
op 3 september 2018

De gist die nu bezig is,is een natuurlijke gist en deze zal zich (onder gunstige omstandigheden) razend snel vermenigvuldigen. Je hoeft dus geen andere gist toe te voegen. Het toevoegen van gist doe je om de vergisting en het resultaat ervan zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen.

Forum Lid
op 3 september 2018

Ik ben alleen benieuwd of de vergisting ook helemaal voltooid. Mocht het al snel gedaan zijn, en het sap is nog zoet kan altijd nog de gist toevoegen..

Hij wordt wel echt biologisch zo..

Forum Lid
op 3 september 2018

Houd je SG goed in de gaten. En wat je zegt, je kunt altijd nog gist toevoegen wanneer het niet ver genoeg uitgist.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 september 2018

Vandaag gebotteld:

Forum Lid
op 20 september 2018

Auke, als hij net zo lekker smaakt als dat het eruitziet dan..yummie!! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 20 september 2018

Hij is aardig droog.. Maar over een week of wat, weet ik meer. Cheers Nimrax!

Admin
op 21 september 2018

Ziet er mooi uit Auke! Ik heb zojuist een glas van mijn gistende most afgetapt, en dat is met wat ijsklontjes erin ook al een echte traktatie 😁

Forum Lid
op 1 oktober 2018

Ik heb inmiddels een proefsessie gedaan Jan. Het was al licht sprankelend en behoorlijk stevig in de alcohol. Vanwege de zonnige zomer misschien, meer suiker in de appels..Maar erg lekker!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 september 2018

Hoelang is zoiets nou nog houdbaar? Vorig jaar gemaakt aan de kant geschoven ivm erg een slechte schuinkraag op kwam en beperkt bubbels

Nou trok ik van een week een fles open om te kijken.
Hij opende met een luid plop. Een flink wolkje met rook.

En en het spoelde eruit als een champagnefles.

Admin
op 21 september 2018

Precies weet ik het niet, maar de voorraad van vorig jaar was na 1 jaar nog superlekker. Als je de flesjes goed koud zet spuiten ze niet leeg. Wel harde plop en wolkje maar het blijft in de fles. Scheelt heel veel! Probeer maar eens.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 september 2018

Top dankjewel vanavond eens proberen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 september 2018

Laatst een paar vintage gistflessen meegenomen van bij iemand die ze nog in de schuur had staan en zojuist maar eens de lokale brouwwinkel ingewandeld voor de overige benodigdheden. De mangrove jack cidergist was helaas compleet uitverkocht, iets met appels die rijp zijn 😉 Maar er was wel nog een wijngist waar ook appelwijn op vermeld stond (ook mandarijnen, klinkt spannend). Toen ook maar direct off the rails gegaan en op 4.5 liter appelsap ook nog 200 gram honing toegevoegd onder het mom van “waarom ook niet”. De fles blies binnen een uur al zijn eerste belletje door het waterslot dus ik ben benieuwd naar wat dit gaat opleveren 🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 oktober 2018

Ik heb naar aanleiding van dit topic ook spulletjes aangeschaft om zelf cider te maken, ben benieuwd wat er uit komt. Ik houd van een stevige cider dus laat maar komen.

 

Ik ga het hele proces filmen en op youtube zetten, het eerste filmpje staat er al op:

https://www.youtube.com/watch?v=6fPMfRCgEdw

De emmer staat nu lekker te borrelen 🙂

 

Ik heb 9 liter (lidl)sap in de emmer, met een zakje m02 cidergist. Ik ben niet van plan chemisch te klaren dus we zien wel hoe lang het duurt voor het een beetje helder wordt.

Bottelen gaat straks in Grolsch beugels. Moet je daar elke keer de silicone ringetjes van vervangen of kunnen ze wel een paar keer mee?

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Sjef, het rode dopje kun je het beste er wel op doen, fruitvliegjes kunnen dan niet in het waterslot komen. 

Je zegt koolmonoxide maar gelukkig komt dat bij de vergisting niet vrij maar wel CO2, kooldioxide.

 

Leuk filmpje en goede muziek 😉

Die eerste was te kort om te horen wat het was maar dat laatste, welke muziek was dat?

 

De rode ringetjes van de Grolsch beugels is rubber en die gaan vaker mee. Pas als ze gaan lekken vervangen. Zijn ook goed te gebruiken als strap-lock voor je gitaar 🙂

 

En wanneer je gaat experimenteren met suiker, kies dan voor glucose of dextrose, dat ik een stuk lekkerder.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Hmm, stom foutje van me, CO en CO2 door elkaar halen. Ik krijg op mijn werk bijna elke maand een training over hoe schadelijk CO kan zijn voor de gezondheid 😉

Het rode dopje zit er inmiddels op, fijn om te weten waar het voor is :).

Het laatste muziekje vond ik wel toepasselijk bij cider, het is: Fiddles McGinty – Kevin Macleod. 

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Goeie muzieksmaak!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 25 oktober 2018

De vergisting lijkt nu langzaam op zijn eind te komen. In plaats van continu borrelen hoor ik nu een bubbeltje elke 10 seconden. Komend weekend zal hij klaar zijn om te bottelen. Vrijdagavond nog maar even aan de bak om de nodige beugeltjes leeg te krijgen. 😉

 

Een vraag die ik nog heb is hoe filter ik mijn cider? Ik heb namelijk geen idee hoe hij klaar en wil niet zo snel hele teugen gist drinken. Ik ben van plan te hevelen naar een tweede (bottel)emmer. Ik heb niet echt de tijd meer iets te bestellen voor het weekend. Zijn er dingen lokaal verkrijgbaar om te filteren of kan ik bijvoorbeeld ook mijn hevel laten uitstromen in een koffiefilter? 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Ik adviseer je de cider eerst op de emmer te laten klaren. Daarna bottelen, zonder te filteren. Een beetje gist heb je nodig in je fles, om koolzuur te genereren. Ik heb wel eens afgeheveld naar een schone gistemmer, maar de laatste paar keer heb ik het gewoon op de gistemmer laten klaren. Dan niet te veel bewegen met bottelen.

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Ben het met Auke eens, niet filteren. Zou je het gist eruit willen filteren dan heb je een heel fijn filter nodig en je krijgt dan dan geen prik in je cider omdat je dat nodig hebt voor hergisting op fles.

Het gist dat je hebt gebruikt plakt ook redelijk goed op de bodem van je flesjes dus wanneer je rustig uitschenkt blijft hij helder in je glas.

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Bedankt voor dit tips. Ik heb gisteren besloten de cider nog een week langer in het vat te laten zitten.

Af en toe hoor ik toch nog een bubbeltje in het waterslot en ik durf hem niet open te maken om te kijken of hij al helder wordt. Zou dat kwaad kunnen?

 

Geduld is een schone zaak. Al is een drinkbare cider in vier weken ook niet slecht. (Twee weken vergisten, twee weken carboniseren op fles)

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Zolang je het vat dicht laat zit er CO2 boven de cider en kan er geen zuurstof bij dus dat is een prima manier van conserveren.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

Afgelopen zondag de eerste batch gebotteld! 🙂

Voor degenen die het interessant vinden, ik heb weer alles gefilmd en elke week verschijnt er een filmpje van op Youtube. 

https://www.youtube.com/channel/UCA1tURxA-MMToHcgM5GScXQ?view_as=subscriber

Inmiddels zie ik een klein gistdepot onder in de flessen verschijnen en het pet flesje voelt hard. Waarschijnlijk komend weekend de eerste echte proeverij houden (Het pet flesje mag dan open, de rest blijft nog zeker een week staan waarschijnlijk), en de tweede batch in het vergistingsvat. De eerste smaaktest tijdens het bottelen belooft veel goeds! 

 

Ik ben trouwens blij dat ik jullie adviezen heb gevolgd en hem een week langer in het vat heb laten zitten. Geen idee of het echt scheelt maar het voelt beter zo.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 11 november 2018

Kan iemand me adviseren over een paar ideeen die ik heb?

Ik heb gisteren een nieuwe batch in het vat gegooid, het zelfde als de eerste batch. Nu wil ik bij het bottelen wat gaan proberen:

-1/2  gewoon naturel bottelen

-1/4 bottelen met ‘elderflower cordial’ (vlierbloesem siroop) in plaats van bottelsuiker. Ik hoop dat de suikers hier in vergistbaar zijn en dat ik dan een vlierbloesem smaakje overhoud. De meeste vlierbloesemciders die ik tot nu toe heb geproefd vind ik erg lekker en verfrissend.

-1/4 bottelen met kaneelsuiker als zijnde bottelsuiker. Ik heb zo’n strooier van ‘van Gilse’ voor op de pannenkoeken en ben benieuwd of de kaneel wat gaat doen met de smaak.

 

Iemand tips of enig idee of hier iets van gaat werken? Of zou het verspilde moeite zijn?

Je kunt het erg ingewikkeld maken maar in de geest van dit super simpele recept leek het me leuk om het zo simpel/makkelijk mogelijk te houden.

Forum Lid
op 11 november 2018

Hoi Sjef, wat staat er vwb suikers op de labels van beide producten?

Ik gok dat de suikers vergistbaar zijn. Maar betreft het suikers zoals sorbitol of iets gelijks dan zijn die niet vergistbaar. Stel dat er 50% suiker in de siroop zit dan moet je de dubbele hoeveelheid gebruiken om hetzelfde CO2 gehalte te krijgen. 

Forum Lid
7 dagen geleden

De kaneelsuiker lijkt gewoon kristalsuiker, per 100 gram zit er 98 gram koolhydraten waarvan 98 suikers in. Daar was ik van plan gewoon 8 gram per liter aan te houden. (Als het blijkt dat ik genoeg koolzuur heb, anders ga ik wellicht 10 gram proberen.)

De Vlierbloesemsiroop is deze:

https://www.belvoirfruitfarms.co.uk/our-drinks/type/cordials/elderflower-cordial/

Heb inderdaad al een omrekening gemaakt, kijkend naar de hoeveelheid suikers die vermeld staan als koolhydraten. Helaas kan ik niks vinden over het soort suiker. Het is wel allemaal ‘biologisch, organisch’ en nog meer hippe woorden dus ergens ga ik er van uit dat het ‘echte’ suiker is en geen vervanger.

 

Ik ben heel benieuwd wat het met smaak doet… of het uberhaupt iets doet en of het een wenselijke toevoeging is 🙂

Forum Lid
7 dagen geleden

De kaneelsuiker is suiker met een beetje kaneel maar de vlierbloesemsiroop dan zit volges de informatie maar 4,2 gram suiker per 100 ml (1 op 10 verdund met water) dus dat is 42 gram per 100 ml onverdund. Lijkt me beide lekker worden.

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Toch vraag ik me af, of dat kaneel-poeder niet naar de bodem zakt..

Forum Lid
6 dagen geleden

Dat is precies mijn angst. Dat het gewoon zakt en niks doet. Misschien eerst oplossen in water?

Forum Lid
6 dagen geleden

Uiteraard zakt het naar de bodem, samen met de dode gist maar het geeft wel zijn smaak af. 

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik denk dat je de kaneelsuiker idd in weinig water moet verhitten, misschien niet koken. Mijn gevoel zegt dat als je een stukje kaneelstok in de fles hangt (op de een of andere manier) je meer smaak los krijgt.

Forum Lid
6 dagen geleden

Klopt, wat je zegt Auke. Wanneer je kaneel in bier gebruikt kook je het de laatste 10 minuten mee.

Forum Lid
6 dagen geleden

ik zou de kaneel niet mee vergisten of stoken ik zou een kaneelstokje op het laatst er bij doen.

Forum Lid
6 dagen geleden

Chris, de kaneel in de vorm van kaneelsuiker wordt erbij gedaan als bottelsuiker en vergist dus niet mee. Ook wordt de cider niet gestookt.

Forum Lid
6 dagen geleden

Een kaneelstok gebruiken zal inderdaad de meeste kaneelsmaak geven.

Ik lees recepten waarbij ze stokjes na de hoofdvergisting toevoegen en dan de cider nog een weekje laten nagisten in het vergistingsvat. 

Ik wil het vooral simpeler houden en het bij het bottelen toevoegen. Aukedebier, ik denk inderdaad dat ik dat maar ga doen. De kaneelsuiker oplossen in een weinig lauw water. We gaan dan vanzelf proeven of het iets met de smaak doet.

 

Ik ben ook bang dat de kaneel heel snel te veel wordt, het hoeft namelijk niet te overheersen. Met hele stokken tijdens de vergisting lijkt het me heel erg veel natte vinger werk. Als ik nu tijdens het bottelen de kaneelsuiker toevoeg en ik proef bijna niks kan ik altijd nog meer kaneel toevoegen een volgende keer.

Forum Lid
5 dagen geleden

Leuk experiment. Ik blijf je volgen, laat ons weten wat het resultaat is!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 3 dagen geleden

Hallo, ik heb 10 dagen geleden vers geperst appelsap vergist. Na 10 dagen heb ik om de 20seconden nog een bubel in het waterslot. nu de vraag wat doe ik  rustig laten staan of overhevelen naar een andere fles.

groeten Frederik

Forum Lid
3 dagen geleden

Gewoon uit laten gisten, zolang er nog met een regelmaat een bubbel verschijnt is het nog aan het gisten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 2 dagen geleden

ik heb dat ook eens gemaakt en nu geproefd voor het bottelen, het is geen vergif maar ook niet lekker, nu op flessen gedaan en zal het eens proeven na een week

ik hoop dat het verbetert 

Forum Lid
22 uur geleden

Cider in het algemeen schijnt ‘officieel’ gewoon tijd nodig te hebben. Dit recept blijkbaar niet door het klaringmiddel. Het klaringsmiddel heb ik zelf ook niet gebruikt dus moet iets langer wachten.

 

In plaats van na 1 week heb ik pas na 2 weken gebotteld en nu na twee weken proef je echt heel veel verschil met toen ik hem net gebotteld had. Ik heb tijdens het bottelen geproefd, na een week een flesje en gisteren avond een flesje. Hij wordt steeds lekkerder!

 

Er is helaas nog wel een hint aan gist aanwezig dus volgende week maar weer eentje proberen. In de tussentijd ga ik het kratje koud zetten (buiten in een onverwarmde schuur), dit schijnt te helpen de gist te deactiveren en samen te klonteren waardoor ik hoop dat ik straks een cider zonder te veel gist smaak/geur heb. Elke week neemt het af dus de vraag is gewoon hoe lang hij uiteindelijk nodig heeft.

 

Misschien dat ik de nieuwe batch nog een week langer in het vat laat om meer te laten bezinken. 

Forum Lid
15 uur geleden

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt zin heeft om te wachten. Na een week of vier, heb je pas echte cider. Nog een maandje wachten, en de koolzuur is mooi opgelost in de cider.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren