Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Geupdate 6 dagen geleden in Bieren en wijnen
8 op 28 juli 2019

Wat een relaxte gist die Mangrove Jacks CL23. We zijn weer 2 dagen verder en hij bubbelt nog steeds iedere seconde. SG daalt erg langzaam, vanmorgen de Tilt gechecked en 1032. Als hij niet gekoeld had mogen vergisten was de suiker al lang op geweest bij deze temperaturen. Deze gist raakt in ieder geval niet gestrest 😄

Ik heb een glaasje afgetapt en is ondanks dat het nog erg zoet is erg lekker.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Tof jan! Leuk dat je hiermee komt. Ik heb je in geuren en kleuren vertelt hoe blij ik ben met deze gist. Als newbie kon ik gwn goed beginnen. De gist heeft geen enkele moeite met temperatuur schommelingen en de bio citroen. 

Admin
op 28 juli 2019

Ja top, zonder jou had ik weer de M02 cider of de Champagne gist gekozen.

Maar het definitieve proeven gaat na mijn vakantie pas gebeuren. En dan bottelen met elderflower siroop.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Ja ben heel benieuwd! Ik ben blij omdat de gist een lekker rieseling afdronk geeft, bij mij dan. 

Admin
op 29 juli 2019

Heb het gewogen voor je. 78 gram gedroogde vliervloesem in een theezak. Rook heel heftig. En daarnaast is er nog een zakje met vlierbloesem/limesiroop.

Van Murmillo

Duidelijk, het is dus een combinatie. Het theezakje gaat zeker de gehele vergisting mee in het vat? De siroop was ik al van plan voor het bottelen. Ik zal vandaag eens langs de Bio winkel gaan voor Vlierbloesem.

Bedankt voor het wegen! Ik zal op 30 liter dan aan een 100 gram verpakking voeldoende moeten hebben. 

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Theezak in de vergisting de gehele periode. De siroop 2 dagen voor het bottelen. Dit is btw 23 liter totaal dus met jouw 100 gram op 30 liter komt goed.

Admin
op 30 juli 2019

Vlierbloesem komt zo binnen, besteld bij https://www.pit-pit.com/vlierbloesem.html

Kost ook de kop niet, en ik houd nog wat over om thee voor de vrouw te maken 🙂

Vergistting is vandaag een week bezig en nog niet op de helft, SG 1027 nu. Wel erg lekker om een glaasje af te tappen zo nu en dan, maar nog erg zoet.

Forum Lid
op 30 juli 2019

Kijk aan, dank voor de url. Als het bevalt bestel ik meer. Nog bedankt voor de levering. De review gift borrelt als een malluh. Heb foto’s geschoten en ga van het weekend schrijven.

Admin
op 30 juli 2019

75 gram per pot, ik had 2 potjes besteld. Het theezakje dat ik op de foto zag ziet er veel kleiner uit dan deze hoeveelheid van 75 gram . Ik heb het bij 1 pot gelaten. Zit nu in een hopkookzakje in de fermenter. 2e pot mee naar huis om thee van te maken . Net een kopje op en is lekker. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 5 augustus 2019

De appels hier in Finland komen al lekker op kleur. Nog een week of drie wachten.. Ik koop een pakketje met wijngist (ik weet niet welke) en een zakje pecto enzym. Ik doe eerst het enzym in het vat, en laat het 24 uur zijn werk doen. Dan wordt het al behoorlijk helder. Als je een ‘cloudy’ cider wil, doe je het niet. Van 40kg appels, krijg ik ongeveer 25L sap. De appels zijn gratis (uit schoonmoers tuin) het persen kost 0,40€ per kilo.

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Gaaf zeg… woon je in Finland? Ik heb goede ervaring met de wijngist van mangrove cl23 voor witte wijn. Is zeer sterke gist. Ik wil binnenkort toch ook Robbert raadplegen voor eigen gist. Review daarvan zal ik hier posten.

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Klopt, ik woon al 12 jaar hier. Ik maak jaarlijks appelcider van de appels uit de tuin van mijn schoonmoeder. Elk jaar een beetje anders. Vorig jaar heel veel zon gehad, dus zoeter appels en een hoger alcoholpercentage. Ik zal eens proberen te achterhalen wat voor gist dit precies is. Eigen gist maken / vangen lijkt me ook erg interessant..

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Wat leuk! Wil ooit nog eens vliegvissen in Zweden of finland. Ja ik krijg dit jaar ook appels en wil ze op verschillende manieren verwerken. Een deel persen en cider maken, en een deel een eau de vie van maken. Ben benieuwd naar jouw gist. 

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Ik heb geen ervaring met vliegvissen.. In de buurt van mijn dorp, zit een boertje die heeft zelf een pers gebouwd. De meesten hier laten persen voor het sap, en vriezen dat in. Wel gezond, maar niet zo leuk.

Hij heeft van een versnipperaar en wat landbouwmateriaal dit gemaakt:

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Interessant bouwwerk! Ik ben helaas Niet Zo creatief. Maar heb zo mijn wegen. 😉

Forum Lid
op 5 augustus 2019

Ik heb bij de vergisting toch wat suiker toegevoegd, lijkt nu allemaal omgezet, SG 1,000, maar de alcohol is te hoog… 12 %… Kan ik dit nog verlagen door water toe te voegen, of gaat dit ten koste van de smaak?

Anders laat ik het zo en drink wat minder (hoop ik), smaakt namelijk wel prima. Ben bang dat het te waterig wordt.

Crew member
op 5 augustus 2019

Uiteraard kun je er water aan toevoegen om het alcoholpercentage te verlagen maar wat je al aangeeft….. het wordt ook wat waterachtiger. Gewoon een beetje proberen hoe het uitpakt. 

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Als het echt omlaag moet, raad ik aan om appelsap toe te voegen. Maar ik zou dat pas doen tijdens het bottelen. Dan ook geen bottelsuiker meer toevoegen..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 6 dagen geleden

Mijn eigen met sapcentrifuge gemaakt sap staat af te koelen, 5 liter in 5 liter fles, 15 liter in 20 liter fles.

Ik heb dit gist gekocht: 

https://www.brouwstore.nl/gedroogde-gist-cider-m02-9g

Dat ga ik, als het afgekoeld is tot 28c, er bij in gooien. Zo’n waterdop erop, en zet het in mijn donkere trapkast.

Ik lees hierboven iets over elderflower? Ik heb elderflower siroop, zelfgemaakte (wel gekocht). Alleen kan niet bottelen ofzo. Heb wel wat glazen flessen waar ik eventueel wat mee zou kunnen doen qua afvullen. Wat kan/moet ik doen?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 6 dagen geleden

En wat betekent dit? 

 

Uitvlokking: 5 (erg hoog)
Einddensiteit: laag (hoge vergisting)

Crew member
6 dagen geleden

Dat het gist goed naar de bodem zakt en dat het doorgist tot een laag SG. 

Voor wat betreft bottelen, het koolzuur komt er pas in als je het bottelt met wat bottelsuiker. Ga je het zo drinken uit een grote fles, grote kans dat het snel bederft, het is tenslotte maar zwak alcoholisch. Lege bierflesjes verzamelen, is zeker geen straf om ze leeg te drinken.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik heb hier kratje 0,5L met beugel staan.

Als ik dan elderflower erbij in doe, krijg je dan bubbels? 

Crew member
6 dagen geleden

Dat durf ik niet te zeggen, dat ligt er aan hoeveel suiker dat er in zit.

“Normaal” gesproken voeg je zo’n 7 gram suiker per liter toe. Suiker oplossen in wat water en net voor het bottelen toevoegen. Je zou op het etiket kunnen kijken wat het percentage suiker is en dit uitrekenen. 

Beugelflessen zijn prima, wel goed reinigen en ontsmetten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren