Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Geupdate 6 dagen geleden in Bieren en wijnen
2 op 28 december 2019

Het voordeel is dat ik geen kinderen heb maar wel een huis met drie slaapkamers.

Voorlopig genoeg plek om te hobbyen dus 😉

 

En bedankt voor alle complimenten. Ik houd van cider… Ik stook zelf alleen niet. Mijn maatje van wie ik die champagnegist heb gekregen stookt wel, dus wie weet komt er ooit een eigen eau de vie’tje.

Crew member
op 28 december 2019

Dan gaan we vast nog veel filmpjes van je zien.
Nieuwe pagina dus even de update:

 

Forum Lid
op 28 december 2019

sjefman. een goed georganiseerde ‘man-cave’. Dat zie ik graag. Ik ben benieuwd wat het Flefosap brengt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 december 2019

Leuke filmpjes Sjefman ! Komt vast wel goed met dat Flevosap. Het zou kunnen dat de cider niet geheel klaart vanwege de pectine in het sap of dat er een waas of sluier te zien is.  Zeker weten doe ik dat niet. Bottel je zoet met restsuiker of droog? En pasteuriseer je (zoals in suggestie van aukedebier?) Ik ben benieuwd, succes!

groeten Catnip

Forum Lid
op 29 december 2019

Ik bottel altijd droog. Tot nu toe heb ik Mangrove jacks M02 gist gebruikt, die vergist niet gortdroog. Ben benieuwd wat deze gist doet.

Het klaren ben ik niet bang voor. Zo lang de gist maar bezinkt en dat zal het ongetwijfeld doen.

Pasteuriseren heb ik nooit zelf gedaan. De sap die ik altijd gebruik is reeds gepasteuriseerd en ik gok ergens dat deze sap dat ook zal zijn? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ze zulke sap bottelen met nog eventuele wilde gisten/bedervers aanwezig.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 december 2019

Bedankt voor je antwoord. In het filmpje vanaf 2.27 gaf je zelf aan of het sap zou klaren of troebel zou blijven, daar antwoordde ik vervolgens op. Dat pasteuriseren sloeg meer op het stoppen van de gisting bij een bepaald eind SG. Wellicht is pasteuriseren dan niet het juiste woord. Dat flevosap zal niet geheel steriel zijn maar vast wel aardig in die richting komen. Ik onderneem binnenkort ook eens een poging met sap uit de winkel. 

Groeten Catnip

Forum Lid
op 30 december 2019

Ah, de vergisting stoppen bedoel je. Nu begrijp ik het :). Ik heb geen idee hoe je dat inderdaad noemt, als dat ook pasteuriseren is heb ik weer wat geleerd. Volgens mij heet het pasteuriseren als er iets verhit wordt. Misschien eens uitzoeken. 

 

Ik heb tot nu toe nog nooit wat achteraf gezoet of de vergisting voortijdig gestopt. Met MJ M02 gist is dat ook niet nodig voor cider. Ik houd iedereen op de hoogte wat die EC1118 doet. Wat onderzoek op het internet leert dat het wel een populaire keuze is. We zullen het zien

Crew member
op 4 januari 2020

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 5 januari 2020

Gisteren voor het eerst geproefd nadat ik vrijdag 27 december gebotteld had.

Begonnen met 15 liter Solevita geheel volgens recept waar dit forum mee begon, op het klaren na.

24 halve liter beugels van brouwland gevuld waarvan 18 met een 5 gram zakje “van Gilze” witte suiker en 6 met een 4 gram zakje fairtrade rietsuiker. Wat ik over had aan wijn heb ik verdeeld over 5 0,33 liter champagne flesjes met plastic kurk en kooitje. 3 met een zakje witte suiker en 2 met een zakje rietsuiker.

De flesjes in de originele verpakking in een grote plastic box gezet in een redelijk warme kamer (21 graden). Nog geen enkel flesje is geklapt.

Omdat ik meer “witte suiker” flesjes heb dan rietsuiker heb ik daar gisteren een 0.33 flesje opengemaakt waar dus 5 gram suiker in zat. Ik had het kooitje nog niet los en ja hoor, de kurk wilde er spontaan uit knallen (gelukkig kon ik hem net op tijd tegenhouden) 😉

Redelijk wat koolzuur dus (mag van mij nog wel wat meer, maar dat komt wellicht nog?)

Lekker fris zuur, maar de smaak vond ik wat vlak, wordt dat nog beter?

Ik wacht nog een weekje en ga dan een “rietsuiker” flesje proberen. Was eerst ook van plan een deel met appelsap aan te vullen, maar ik had geen zin om weer naar de Lidl (erg druk hier in Purmerend) te gaan, dat komt volgende keer weer.. Inmiddels ben ik druk bezig 2 kratten Grolsch weg te hachelen (waren in de aanbieding bij AH) zodat ik snel weer een batch kan maken 🙂  Zag wel overigens dat die 0,45 CL zijn dus dat wordt nog iets meer suiker op het volume.

Groet,

Dirk

Forum Lid
op 5 januari 2020

Het zal nooit een heel diepgaande smaak ontwikkelen. Het is een doordrinker/dorstlesser. 

 

Juist wel eens lekker omdat hij niet te ingewikkeld is. 🙂

 

Hij wordt wel lekkerder met de tijd. Na twee weken noem ik hem drinkbaar, na een maand lekker en na een half jaartje nog beter.

 

Forum Lid
op 24 januari 2020

Hoi Sjefman, even een update, ik merk inderdaad dat de smaak zich positief ontwikkeld naar mate de weken verstrijken, ook heb ik het idee dat de flesjes die ik met rietsuiker heb afgevuld een wat vollere smaak hebben met minder zuurtje. Het verschil in koolzuur merk ik overigens niet, maar ja, dat scheelde maar 1 gram dus of dat wat doet?

Ik zit er over te denken de komende batch bij een paar flesjes wat diksap mee te mengen iplv suiker heeft iemand daar ervaring mee? Misschien komt dat de appelsmaak dan wat meer ten goede?

Groet,

Dirk

Forum Lid
op 24 januari 2020

Het verschil in 2 gram per liter heb ik wel gemerkt. Misschien het soort suiker/vergistingsgraad?

 

Met diksap mengen moet lukken, zo lang je maar goed zit met je berekeningen qua suiker. Weet niet wat het doet met smaak, zal vast iets appeliger worden?

Forum Lid
op 27 januari 2020

Zou je ook appelstroop kunnen gebruiken, ipv bottelsuiker? Ik heb ooit eens een jaar lang gratis appelstroop gewonnen! Da’s precies 1 potje 🙂

Forum Lid
op 27 januari 2020

Ik zou het wel eerst proberen op te lossen in lauw water, anders mengt het waarschijnlijk. Zit er geen conserveringsmiddel in? Dan kun je nog wel eens problemen krijgen met het gist dat z’n werk niet meer doet.

Forum Lid
op 2 februari 2020

Lol Auke 🙂 

Ik heb zojuist wat anders bedacht en besteld, “Appelaroma” (van Arsegan) misschien een beetje vals spelen voor de puristen, maar ik ga het gewoon proberen 50% aroma en 50% diksap dit keer. Er komt nog af en toe een bubbel uit, maar ik denk dat ik woensdag of donderdag kan bottelen..

Hoog nodig ook, want van de 24 halve liters zijn er nog 6 over, hahaha…

Forum Lid
op 3 februari 2020

Dipita: vals spelen of niet.. Het gaat erom dat je een lekkere cider maakt. Die appelaroma lijkt ook nog redelijk natuurlijk, dus waarom niet?

Forum Lid
6 dagen geleden

Update: 4 batches in min of meer halve liter beugelflessen, 1. een deel met 1, 5 gram zakje kristal suiker per fles (mijn standaard), 2. een deel (2 liter) met 25 ml appel diksap van het AH merk (totaal op het volume), 3. een deel (7 liter) met 30 ml diksap (totaal op het volume) en 4 gram rietsuiker (per fles) en 4. een deel (6 liter) met 2  x 40 ml Arsegan appelaroma (totaal op het volume) en 5 gram kristalsuiker (per fles).

Bevindingen: Allemaal even lekker….. 🙂

Nee, het deel waar ik extra appelaroma aan heb toegevoegd, 4 dus, was eerst wat zuriger, maar gaat nu (na ruim een maand) wel echt meer naar appel te smaken en wordt ook minder zuur. Als je het flesje laat knallen (zo gaat het ook echt) dan heb je en behoorlijke spuiter, veel koolzuur dus. Wellicht dat er in het appelaroma stiekem ook wat suiker zat?

1, de standaard, lekker fris, wat vlak, maar heel drinkbaar.

2. minder prik, nauwelijks smaakverschil met nummer 1

3. bommetje, net als 1 met een toch iets vollere smaak waarbij ik vermoed dat de rietsuiker hier meer aan bijdraagt dan het diksap.

Inmiddels weer wat gist en dit keer ook wat van die carbanation drops besteld, wordt vervolgd..

Verder las ik laatst het volgende;

“Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de positieve werking van een glas appelcider.  Zo bevat cider onder andere een hoog ijzer gehalte wat nodig is voor de aanmaak van weefsel en bloed. Wetenschappers hebben tevens bevestigd dat er hoge niveau’s van de gezondheidsbevorderende antioxidanten aanwezig zijn in cider.
Deze stoffen beschermen tegen bepaalde ziekten als hart en vaatziekten, Alzheimer en Parkinson.  Ook wordt appelcider in de medische wereld gebruikt bij de behandeling van suikerziekte of diabetes. Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholesterolgehalte in het bloed.

Per liter is er 3 gram polyfenolen aanwezig (plantaardige antioxidanten) waardoor cider net zo gezond / nog gezonder is dan rode wijn. De gunstige waardes zitten vooral in ambachtelijk gemaakte cider oftewel real cider. Deze is vele male hoger dan die in gewone appelsap of industriële ciders.”

Goed bezig dus in deze angstige tijd, blijf gezond allemaal!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 januari 2020

Ik heb gisteren een flesje uit mijn batch van augustus geproefd, smaak was gewoon lekker fris droog met een zuurtje zoals verwacht, maar er was zelfs enige mate van schuimstabiliteit ontstaan. Normaal gaat het schuim vrij vlot weg bij cider maar hier bleef een mooi randje aanwezig. ziet er ook lekker uit 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 januari 2020

Al mijn appelcider is nu op.. Iemand vroeg mij ooit wat voor gist ik gebruik. Ik koop een zakje wijngist in de supermarkt hier voor 3€. Maar er staat niet echt op wat voor type gist het is. Ik heb nu weer een zakje gekocht, voor mijn rijstwijn project.

Forum Lid
op 31 januari 2020
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren