Recept bakkersgist

Geupdate op 15 mei 2020 in Spirits
40 op 30 april 2020

Kan/wil iemand mij vertellen hoe je een stookwijn kan maken met bakkersgist van 25 liter in totaal? 
Ik ben al een aantal keren aan het stoken geweest met de bekende turbo gist en nu ben ik toch nieuwsgierig hoe je het met bakkersgist kan doen. Alleen kan ik een echt duidelijk recept niet vinden op het forum.

Zou graag ook een stookwijn willen maken met bakkersgist en dan het verschil ervaren!

Hoop dat iemand mij wil helpen.

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 30 april 2020

Juist bakkersgist is een van de meest voorkomende en ook simpelse .
5,5 kilo suiker in inverteren in ongeveer 3 liter water .
Met toevoeging van ongeveer 7 – 10gr citroenzuur .
Afkoelen laten en aanvullen met water waardoor je op 25liter komt .
Hierbij een gist voeding . Dat kan ook simpel met diammonium fosfaat . 7- 14 gr.
Eventueel een handje gekookte witte bonen of rijst .
Je kunt ook voor andere natuurlijke voedingen kiezen .
Er wordt vaak een minimale hoeveelheid gist gebruikt maar een hogere pitch zorgt voor betere start waardoor ook minder vervuiling uitstoot van gist.
70 gram droge bakkergist .
Vergisten duurt 18 tot 21 dagen bij 23 graden .

Moeilijker is het niet .

(Eventueel kun je met wat eiwit schuim het suiker bij het inverteren nog nazuiveren . )

Forum Lid
op 30 april 2020

Te traag weer. 

Forum Lid
op 30 april 2020

Ik heb slecht een telefoon toesenbord en type met 1 vinger

Forum Lid
op 30 april 2020

Ik heb je wel eens zien typen op een telefoon, dat gaat niet snel inderdaad 😉

Stookforum komt hier alleen open tussen de aktes door op t werk dus zie de dingen vaak wat later.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Bedankt Robbert voor de informatie! Ik ga als ik er tijd voor heb hiermee aan de gang! Net een nieuw huis gekocht dus de prioriteit ligt even ergens anders voor dit moment.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 april 2020

Men neme 6 kilogram suiker, eetlepel citroenzuur, 4 zakjes bakkersgist (als je die nu nog kunt vinden heet dat), 10 gram gistvoeding in de vorm van diammoniumfosfaat. 

Los de 6 kilogram suiker op in 10 liter water, voeg de citroenzuur toe en breng het al roerende aan de kook. 

Laat gedurende 30 a 90 minuten koken met omroeren.

Voeg dit aan het gistvat toe en vul aan met koud water tot 25 liter.

Voeg de gistvoeding toe, roer nog eens lekker.

Meet de temperatuur, rond kamertemperatuur is prima anders laten afkoelen.

Voeg de 4 zakjes bakkersgist toe.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 april 2020

Meng in een ruime pan 5 kilo suiker met 3 liter water.
Voeg 5 gram citroenzuur toe en breng aan de kook.
Voeg 2 eetlepels droge bakkergist en een kopje havervlokken toe. Dit dient als voeding voor de later toe te voegen gist. (Gekookte gist is een prima bron van vitamine B). Blijven roeren zodat het niet aankoekt/aanbrandt.
Laat dit een kwartiertje zachtjes koken.
Vul aan met koud water tot 25 liter. Lekker spetteren om veel zuurstof in het water te krijgen.
Voeg 10 a 15 gram DAP (diammoniumfosfaat) toe.
(Als je DAP aan warme vloeistof toevoegt komt er ammoniak lucht vrij. Dit is een normale reactie). Zodra de temperatuur van het mengsel onder de 30 graden is kun je de droge bakkergist toevoegen (30 gram of zo).
Je kunt het er op strooien of er door roeren. Daar zijn de meningen over verdeeld.
Dit laten uitgisten in 2 a 3 weken, op een warme plek.
Klaren gaat eigenlijk vanzelf als het is uitgegist.
Nu afhevelen (zodat de gistlaag op de bodem achter blijft) en stoken.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Rik hebben wij het hier over pure citroenzuur? 

Forum Lid
op 6 mei 2020

Jazeker. In korrel vorm.

https://www.braumarkt.com/citroenzuur-e330-1000-gr

Ook bij stookwinkel in kleine verpakking

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 30 april 2020

Ha ha… populair topic…

Forum Lid
op 30 april 2020

Ik wil ook nog wat schrijven, maar jullie zijn zo snel 🙂 🙂 5kg suiker,1th lepeltje citroenzuur, 1kg mout, 4- 42gr. blokjes gist bakkersgist van 21gr. totaal 25liter stookwijn.

1kg mout gebruik ik altijd bij iedere vergisting, daar zit echt alle voedingsstoffen in.

Forum Lid
op 3 mei 2020

Sorry voor míjn beginnersvragen, maar wil graag ook proberen zonder turbogist om verschil te proeven.
Maak je met mout ook een neutrale alcohol op bovenstaande manier?
En citroen zuur is dat gewoon sap uit een citroen? Of is dat te simpel gedacht?
Wat is advies met gist 21 gram “natte” gist 🤐.

Forum Lid
op 15 mei 2020

De 21 gr. was een schrijf foutje van mij. Ik gebruik 4 blokjes van 42 gram natte bakkersgist(is dus niet vloeibaar maar blokjes). Ik heb deze wel in de vriezer liggen en dan wordt de gist wat suf. Citroen zuur ziet er uit als suiker maar smaakt vreselijk zuur(wordt veel ook gebruikt in snoep of andere recepten). Je kan het overal kopen: drogist, bio-winkel en ik ken een paar web-winkels die het binnen een dag leveren.

Met mout kan je ook een prima neutrale alcohol maken, zelfs met alleen maar mout gaat dit prima(of nog beter).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 april 2020

Allen komen zeer overeen . Goed dat mensen ook een fatsoenlijk en betrouwbaar gist gebruiken inplaats van moderne gemanipuleerde troep .
Een beetje standaard is zuinigheid maar bakkersgist is niet duur .
Velen gebruiken altijd een minimale pitch .
Omdat in aanvang de gist in zuurstof zich gaat vermenigvuldigen zal daarbij ook weinig tot geen alcohol worden geproduceerd maar meer afval en bijproducten .
Een high pitch zorgt voor een sneller opraken van zuurstof omdat er meer gist aanwezig is dus ook snellere overgang naar anearobe toestand waarbij de gist de ethyl gaat produceren.
Het is daarom aan te bevelen om iets meer gist toe te voegen .
Op 25 liter met 5 a 6 kilo suiker 70 gram droog en ongeveer het dubbele gewicht bij nat .
Over pitching geeft draad vorming maar zal pas optreden bij 4 x hoeveelheid van 70 gr.

Bij grotere hoeveelheden stookwijn dus 50 of meer liters kan de pitch iets lager aangehouden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 april 2020

Ik raak altijd van slag als we het over gist hebben.

ik gebruik bakkersgist.

of droge gist.

 

jullie blijkbaar droge bakkersgist.

is droge bakkersgist nu wat in een zakje zit?

of zijn dat die blokjes gist van 42 gram?

Forum Lid
op 30 april 2020

Droge gist zijn korrels en buiten koelkast te bewaren ( wel op koele plaats)
Natte gist is blok of vloeibaar zacht . Koelkast of beperkt in vriezer

Forum Lid
op 30 april 2020

Dat weet ik.

maar als we het over droge bakkersgist hebben? Dat is dus droge gist, die in een zakje van 7 of 13 gram.

 

ik bak al vele jaren mijn eigen brood, het ene moment gebruik ik droge gist.

het andere moment bakkers gist,

vandaar de vraag wat is droge bakkersgist, maar ik begrijp dat het gewoon droge gist is. 

Forum Lid
op 30 april 2020

HAHA zo kunnen we nog wel even door gaan, maar ik doe ook mee.

Bakkersgist ken ik in 2 vormen:

7gr. zakjes in poeder vorm(droog)

42gr. blokjes(nat).

Forum Lid
op 30 april 2020

Gebruik de bakkersgist overigens alleen per uitzondering bij gebrek aan mijn eigen gekweekte gist.

Forum Lid
op 30 april 2020

Ik gebruik meestal eigen gemaakte gisten vanwege het meer specifiek passen bij product en kwaliteit .
IK heb voor nood altijd ander gist in huis dat is meest bakkersgist omdat dat zeer universeel en betrouwbaar is .
Ook heb ik veel andere hobby en commerciële gisten geprobeerd maar er zijn maar een paar die voldoen aan mijn verwachtingen .
De turbo en alcotec zijn matige kwaliteit en voor mensen met enige geoefende of goede smaakvorming vallen deze heel snel af .

Naast de gewone bakkersgist zijn
Gisten van fermentis en mangrove jack de enige die ik persoonlijk gebruik naast eigen omdat die wel aan verwachting , hoge kwaliteit en betrouwbaarheid voldoen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 30 april 2020

Ik doe alles in principe met natte gist, blokjes van 42 gram.

alleen de laatste paar maanden is die slecht beschikbaar geweest dat ik voor de zekerheid maar een stuk of 15 pakjes met droge gist gekocht hebt.

Wel heb ik speciaal voor de rum 10 pakjes rumgist gekocht bij stookwinkel.

Nu nog melasse zien te scoren

Forum Lid
op 30 april 2020

De rum gist maak ik van een stuk suikerriet.

Ja…….nu nog de melasse  .

Forum Lid
op 30 april 2020

Rum gist kun je kweken op rietsuiker stengel en accasia .
Als je eraan kunt komen kun je ook een baal sugarcane kopen en deze uitkoken voor molasse
( Zo doe ik het altijd )

Forum Lid
op 30 april 2020

Buiten de zakjes van 7 gram ook verkrijgbaar in andere formaten, b.v. bij Welkoop en molenaars.

Forum Lid
op 30 april 2020

Je kunt ook een pond pak bruggeman kopen .
Wat je niet gebruikt kun je in goed afsluitbaar bakje maanden goed houden in koelkast

Forum Lid
op 1 mei 2020

Klopt. Maar van het ponds-pak kon ik zo gauw geen foto vinden ;-). Ik gebruik zelf ponds-pak omdat ik iedere dag brood bak en ik gebruik het voor sommige vergistingen. Wordt idd in de koelkast in een goed afgesloten container bewaard en ik merk nog geen verminderde werking. Prima gist.

Forum Lid
op 1 mei 2020

De fabrikant houd een vrij strake kwaliteits norm aan met houdbaarheid tijd maar goed afgesloten in koelkast kun je wel een jaar de gist goed houden mits het droog blijft .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 mei 2020

Als je het lang wil bewaren dan het liefst zonder lucht. Voor mijn hopvoorraad heb ik een vacumeer machine gekocht, dat werkt ook goed als je korrelgist wil bewaren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 mei 2020

Hello Roffel

Op dit forum en op engelstalige en franstalige fora, kan je

Birdwatchers Sugar Wash

vinden.

Het is de eenvoudigste manier om suiker, zonder inverteren en koken, te vergisten met bakkersgist.

Eenvoudig en efficient.

Op basis van bovenstaand recept, kan je zelf beginnen improviseren.  Tomaten vervangen door eikels bv (bedankt Robbert) of door Angelica, Rabarber etc etc.

De logische weg tot onze hobby is beginnen met bakkersgist daarna experimenteren met turbo gist, dit snel vergeten, overschakelen op experimenten met wilde gisten om tenslotte terug te vallen op bakkersgist 🙂

 

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2020

Het is wel makkelijker om zonder te inverteren te vergisten maar gist moet dan eerst zelf suiker omzetten van sacharose naar invert . Het werkt zeker maar gist zal daardoor meer vervuiling produceren , meer kans op bijsmaak , geur tijdens gisten , langere vergisting of gaan slepen van gisting en te veel acetaat vorming .
Inverteren of gebruik van geïnverteerde suikers is een basis onderdeel van het maken van alcohol voor likeuren .

( Nog beter is ook het nazuiveren van het suiker .
Het verbaast mij al enige tijd dat niemand dat doet , misschien omdat de hobbyist en hobby boekjes het vergeten door te geven of te vermelden )

Betreft overschakelen naar turbo’s is zonde van geld en product dus inderdaad snel vergeten !
De wilde gisten of andere gisten als zelf culturen passende op product maken is zeker de moeite waard en wanneer je enige vaardigheden daarin hebt zullen producten nog hogere kwaliteit geven .
Voor wat snel tussen door werk of voor wat suikeralcohol maken is bakkers gist wel handig in huis te hebben .
Wat ook zeer universeel vervanger kan wezen van bakkersgist om erbij te hebben of vervanger van zelfmaken is een hoogwaardig gist al b.v. fermentis C70

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren

Super interessant topic.
Is 1 handje gekookte rijst voldoende voeding op 25 liter emmer? Of doe je dat extra bij de diammonium fosfaat?
Leuk om uit te proberen en het verschil te proberen met de turbogist.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Nee rijst zal niet voldoende zijn , wel bonen om de diammonium fosfaat te vervangen .
Wanneer je betere kwaliteit wenst en een beetje smaak ontwikkeling hebt zal je na vergelijk nooit meer die turbo en alcotec zooi willen gebruiken .

Forum Lid
op 2 mei 2020

Dank u, ga ik uitproberen.

Forum Lid
op 2 mei 2020

Nog een vraagje:
waar koop ik diammonium fosfaat alleen in stookwinkel of ook (onder andere naam) in gewone winkel?
En als ik met bonen wil proberen, wat voor witte bonen gebruik ik dan? En proef je dat niet terug? 🤔

Forum Lid
op 2 mei 2020

Ik weet niet waar je de diammonium fosfaat kun kopen allemaal .ook bij apotheek wel .

Witte bonen of grauwe bonen geven weinig of geen smaak .
Bij distileren blijft daar niets van over . Het is natuurlijk en i s natuurlijk
Geeft dus geen chemische bijsmaakjes .

Forum Lid
op 2 mei 2020

@Robbert super bedankt, ga eens kijken bij de apotheek en anders een keer zonder diammonium fosfaat maar met witte bonen proberen, als ik het goed heb gelezen toch? 

morgen eerst maar eens kijken of ik de suikerwash gestookt kan krijgen 🙂 

Forum Lid
op 6 mei 2020

Dus  diammonium fosfaat kun je vervangen door een hand vol witte bonen? En moet je deze bonen alleen koken en erin doen of deze ook fijn knijpen?

Forum Lid
op 6 mei 2020

Gewoon bonen even koken en beetje stuk prakken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 mei 2020

Bezoekje aan de molen in olst,we kunnen weer.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 mei 2020

Voor DAP en andere gistvoeding:

https://www.unibrew-nederland.nl/catalogsearch/result/?q=gistvoeding

Of bij een andere brouwwinkel, ze hebben het allemaal.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren