Recept: Bruine rum (experiment)

Geupdate op 5 mei 2019 in Spirits
39 op 17 april 2016

17-04-2016 Hallo iedereen, Na een weekend recepten zoeken op verschillende site’s kwam ik een recept tegen voor bruine rum. Dit is een erg makkelijk recept en leek mij een leuk experiment om te doen als beginner. Dit topic zal geüpdate worden tijdens het bereidingsproces van deze rum. Als jullie tips, aan- en/of opmerkingen hebben hoor ik het graag. Hier volgt de eerste post! “Rum is (volgens de wet) een destillaat uit rietsuiker dat onder de 96% gedestilleerd moet worden” Wat heb je nodig? (Recept voor 5 liter beslag):

 • 5 liter water
 • 1200 gram donkere basterdsuiker ( 2 pakken Van Gilse)
 • 50 gram honing (merk maakt niet uit)
 • 25 gram gedroogde bakkers gist ( Iets meer dan 3 zakjes Dr. Oetker)
 • Gist-emmer
 • Waterslot
 • Hydrometer
 • Kookpan
 • Maatglas (of een iets anders waar je hydrometer in past)
 • Lepel
 • Gasfornuis of andere warmtebron
 • Weegschaal

De ingrediënten die ik heb gebruikt.  Stap 1: Reinig al het gereedschap dat in contact gaat komen met de rum (gist-emmer, lepel, pan, maatbeker, hydrometer). Dit is een belangrijke stap. Hygiënisch werken is natuurlijk altijd erg belangrijk. Stap 2: Weeg alle benodigde ingrediënten af. Van de 5 liter water kun je 3 liter water direct in de gist-emmer gooien. 1,5 liter water moet verwarmd worden in een pan om de suiker en honing in op te kunnen lossen en 0,5 liter water dient handwarm te zijn om het gist in op te lossen. Stap 3: Verwarm ongeveer 1,5 water in de pan en laat hier de suiker in oplossen. Voeg de honing toe wanneer de suiker opgelost is. Stap 4: Wanneer de suiker en honing goed zijn opgelost voeg je het warme water-suiker-honing mengsel toe aan de 3 liter water die in de gist-emmer zit. Wanneer je hiervoor 3 liter koud water hebt gebruikt en het mengsel toevoegt heeft dit de direct de goede temperatuur om later ook het water-gist mengsel aan toe te voegen. De water-suiker-honing oplossing heeft een mooie donker bruine kleur. Stap 5: Giet een deel van het water-suiker-honing mengsel in een maatglas en laat dit afkoelen tot de temperatuur die op de hydrometer aangegeven staat.  Meet het suikergehalte van het water-suiker-honing mengsel met de hydrometer. Het mengsel moet ongeveer een soortelijk gewicht van 1090 hebben. Dit komt overeen met een potentieel alcoholgehalte van ongeveer 12%. Soortelijk gewicht van 1084 Stap 5.5: Pas, als dit nodig is, de hoeveelheid suiker of water aan. Te hoge waarde = meer water. Te lage waarde = meer suiker of honing. Stap 6: Los de gist op in 0,5 liter handwarm water en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Gist-oplossing met klontjes, zo moet het dus niet.  Stap 7: Voeg het water-gist mengsel toe aan het water-suiker-honing mengsel. Let hierbij wel op dat het water-suiker-honing mengsel niet te warm is! Sluit de deksel af en sluit het geheel af met een waterslot. Tip: Label de emmer met een datum en de ingrediënten om verwarring te voorkomen. Waterslot geplaatst, de gisting kan beginnen.  Stap 8: Wacht 6 tot 14 dagen tot het gistingsproces is geëindigd. Dit waren de eerste paar stappen in het proces, ik zal dit topic updaten wanneer het mengsel gedestilleerd wordt. Groetjes!  

 
 • Geliked door
 • bruintje
 • Stookforum
Antwoord
0 op 8 mei 2016

he.. das lachen. 

had overigens Rietsuiker melasse gevonden waarmee rum vergist wordt.. ze versturen het naar je.. ik stond er voor de deur maar het was uitverkocht.. en ben er niet meer op terug gekomen maar wil zeker proberen rum uit melasse te maken..  

https://www.emwinkel.nl/product/biologische-rietsuikermelasse-5-liter/

maar dit recept ga ik ook proberen.. hahah.. dank je wel.. en laat weten hoe het gaat.. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 mei 2016

Wat een dure zaak om melasse te kopen!

Deze rekent een normale prijs voor melasse:
https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 mei 2016

Dat is een behoorlijk verschil idd. Heeft iemand al ervaring in het vergisten van melasse icm rumgist?

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Voor de eerste keer rum gemaakt.

dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.

2220 gr Molasses

4,5 kg ruwe rietsuiker.

aangevuld tot 25 liter

Alcotec Rum Turbo 1 st.

leverde het volgende op toen hij uitgegist was.

1e striprun 4.8 liter van 55%

2e stook 2,4 liter van 70 % en 500ml van 45%

Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse hek ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu wachten wachten wachten tot eind september 2019.

 

 

 

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 mei 2016

10-05-2016

Hallo iedereen,

Even een korte update omdat er ook wat vragen en opmerkingen zijn geplaatst. Inmiddels heb ik het mengsel gedestilleerd. Wel vergeten om wat leuke foto’s te maken maar ik denk dat iedereen hier wel snapt hoe dit in zijn werk gaat. Van de 5 liter beslag heb ik ongeveer 500 milliliter van 50% alcohol overgehouden. Ik heb wel een voorloop van 100 milliliter weggegooid omdat dit niet lekker smaakte. Dit komt totaal niet in de buurt van de voorspelling van 12%. Ik denk dat ik het beslag te koud heb weggezet waardoor de gisting te vroeg is gestopt… stom.

Wat mij verbaasde, maar eigenlijk best logisch is, is dat het destillaat vrijwel niks verschilt met een destillaat van gewone kristalsuiker. De karamelsmaak van de basterdsuiker is totaal verdwenen. Het destillaat is ook helemaal helder.

De volgende stap is om wat eiken chips te kopen, deze toe te voegen samen met wat andere specerijen en zo toch nog een beetje het ‘rum’ idee te krijgen.

Misschien een idee om het toch een keer met echte melasse te proberen. Ik ga even opzoek naar een betaalbare variant. Mocht iemand een recept hebben hoor ik het graag!

PS: Ik zie alleen wel dat er verschillende soorten zijn. Met en zonder zwavel, of althans niet gezwaveld. Verder ook geen idee of dit überhaupt verschil maakt…

@kusleon, Bio producten zijn altijd wel een stuk duurder dan de normale variant.

Groetjes,

Forum Lid
op 25 mei 2016

Mss komt het doordat basterdsuiker = witte suiker. Wikipedia: Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerdesuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 mei 2016

Hoi allemaal,

Onderstaande “rum handleiding” even gecopy pasted uiteen ouder topic. Ervan uitgaande dat je start met een vergiste melasse:

——————-

als je rum stookt, de eerste keer hoog vermogen doorstoken.Dunder bewaren, pak yoghurt of zuurkool sap bij gooien, en ergens ver weg zetten en lekker laten schimmelen (dat heet je dunderpit waar je Rum oils straks vandaan gaan komen)
 
Daarna bij de tweede stook. 
Destillaat van je Strip run terug verdunnen met een goeie schep dunderpit (even de schimmel opzij schuiven), verder terug verdunnen tot onder de 40% en voor de 2de keer afstoken.
Afstoken op laag vermogen, rustig-net-geen-druppelend straaltje en je cuts maken.
 
voorloop apart houden en weggooien en naloop net zo lang doorgaan tot je de rumoils ruikt.
Duurt wel een 3 a 4 generaties voordat die echt goed door komt. Hoe langer die staat en hoe meer generaties, hoe complexer je dunderpit wordt.
 
Gist van de eerste vergisting onder in je ton laten zitten, nieuwe melasse op gooien en water.
En opnieuw laten gisten. Dit is dan generatie 2. Gist weer bewaren, melasse op gooien, dan heb je generatie 3 etc. etc.
 
Na elke striprun schep dunder uit je dunderpit en aanvullen met wat nieuwe dunder.
 
——————
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 mei 2016

De “dunder” is trouwens het overblijfsel in de ketel na de stook. Niet weggooien dus!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 mei 2016

het recept is zeker de moeite waard om het te proberen,
gelijk een paar vraagjes over de dunder? 
als ik het goed begrijp doe je na de 2e stook de dunder weer terug in je ton met dunder? of doe je alleen de dunder na de eerste stook terug in de ton?
en moet je bij het bijvullen van de ton met dunder elke keer yoghurt of zuurkoolsap toevoegen?

groet

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 juni 2016

Hoi Schnapje
jij schreef in het recept het volgende:”Te hoge waarde = meer water. Te lage waarde = meer suiker of honing” naar mijn weten is dit toch andersom, omdat water een dichtheid (soortelijke massa) heeft van 998KG/1000L, (oftewel 998gram/liter) en suiker een dichtheid (soortelijke massa) van 1590KG/1000L (1,590gram/liter) des te hoger de waarde bij deze = meer suiker toch? (tussen 998 en 1590 = suikerhoudend dan)
misschien dat ik het nu fout heb

Forum Lid
op 4 juni 2016

Een te hoge waarde geeft aan dat er meer suiker in het water opgelost is. Je kunt de hoeveelheid suiker dus verminderen door er meer water aan toe te voegen. Hierdoor wordt de verhouding suiker/water dus minder en wordt de waarde dus lager.

Forum Lid
op 4 juni 2016

deze toelichting is duidelijk, las t andersom eerst 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2016

Dunder: rottende geitenkoppen, dodevleermuizen en andere zooi. weet waar je aan begint …
A “dunder pit” was essentially a hole in the ground, often deep in the jungle, that Caribbean rum-makers threw their distillery waste into—fruit, molasses, sometimes even dead bats and rotting goat heads. Once this pit underwent bacterial fermentation and became something they called “muck,” the distillers would put a portion of it back into their fermentation tank. By the end of the fermenting process, the gross scent of muck would be gone and the rum would come out smelling like a fruit basket. “The smell of these pits is indescribable,” notes renowned rum expert Rene van Hoven, who once saw one in Martinique. “The pit smells like hell and I think you would die if you fell in. I call them swimming pools of death!”

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juni 2016

Wat betreft die melasse kopen,  moet het perse rietsuikermelasse zijn? De link die kusleon deelt is echte rietsuiker melasse, de link die betweter deelt is veevoer van restproduct van de suikerindustrie. Maakt dat iets uit? Is dat veevoer ook geschikt voor een goede rum?

Forum Lid
op 8 juni 2016

Ik heb geinformeerd bij dit bedrijf en volgens hen is het dezelfde melasse van suikerbieten die elders wordt verkocht met dezelfde bestanddelen.
Ik heb inmiddels 2 x 5 liter gekocht en een gedeelte verwerkt. Het smaakt ook lekker op pannekoeken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2016

Ok klinkt goed! Hoe heb je het verwerkt? Bedoel je dat je het aan het gisten hebt gekregen? Ga je rum maken?

Het is bekend dat melasse zeer moeilijk vergist. Er is speciale rumgist die wel met melasse kan omgaan. Omdat gewone gist bij melasse niet hoger kan komen dan 7%

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2017

Ik heb Gister  voor het eerst Rum gemaakt .   Had 4.5 kilo suiker riet melasse en 5 kilo suiker in 25 liter water opgelost en een zakje Rum gist erbij gedaan .  Na het gisten had ik 11% alcohol .Dat rustig opgestookt ,Tot een eind product van 5 liter van ruim 65 %  En 2 liter van effe ruim 30%.   En het smaakt nu al geweldig .

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2017

Bij het proces van rietsuiker wordt melasse toegevoegd. Is het dan nog wel nodig om extra melasse toe te voegen bij de vergisting? Zijn er mensen met ervaring van alleen rietsuiker vergisten? 

Groeten

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 juni 2018

Ik vroeg me iets af hoe moet dat beslag eigenlijk naar ruiken als het een week staat?
Zoet ,zuur ,geurloos???

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 juni 2018

Als je enkel suiker vergist zal het wat zurig ruiken.  Vergist je melasse dan krijg je wat dropperige geur erbij.

Forum Lid
op 18 juni 2018

Oke bedankt ik probeer het nu voor het eerst en de eerst keer met suiker

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 februari 2019

Hallo.

Ik zal me eerst even voorstellen: pato. Wat een fijn forum om te hebben gevonden! Heb er al veel aan gehad. Net begonnen met stoken van de oogst van de boom met kweeperen in onze tuin. Vrij goed gelukt, zonder arrogant te willen overkomen.

Voor dit topic, over het stoken van bruine rum, waar ik nu mee ben begonnen heb ik een misschien interessante tip om de batch op de benodigde 25-28 graden te houden zonder veel kosten. Je moet echter wel in het bezit zijn van een sousvide apparaat. (Een vrij nieuwe kooktechniek, voor hen die deze term niet kennen: google is your best friend en dat is duidelijker dan wanneer ik dat hier ga uitleggen). Die dingen kosten tegenwoordig geen drol meer dus je verdient t snel terug.

Ik heb een kleine stuc-kuip in een grote stuc-kuip gezet, op twee balkjes en de tussenruimte gevuld met pur. Zet in de kleine kuip je emmer met je melasse-mengsel, op 28 graden en vul de kleine stuckuip met water van 28 graden. Zet nu het sousvide apparaat aan op 28 graden en dek de ruimte boven het water af met plasticfolie. Op deze wijze behoudt je de temperatuur vrij simpel en goedkoop.

Ik probeer er een foto bij up te loaden.

 

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 februari 2019

Handig dat er nieuwe snufjes zo te koop zijn voor redelijke prijzen.
maar nieuw is het niet . Dit dompelaartje met thermostaat is al meer dan 30 jaar in gebruik met simpel thermostaatje . voor diverse doeleinden .
thumper voor verwarming , macereren ,au bain marie verwarming ,sous vide , enz enz .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 april 2019

Hallo ik ben meindert, ik ben een beginner en dit bovenstaande recept leek mij leuk om mee te beginnen maar loop tegen het volgende probleem aan dat het niet wil gaan gisten. Wie kan mij helpen?

Forum Lid
op 25 april 2019

hoelang geleden op gist gezet ?
temperatuur rond 23 gr ?
gist niet te oud ??

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 april 2019

Heb net nieuuwe gemaakt staat nu drie uur op gist zie nog niets in het waterslot, het andere mengsel wat ik had was per ongeluk met rietsuiker heeft vijf dagen gestaan en gebeurde ook niets. Het mengsel staat in even ruimte war het 24graden is. De gist is houdbaar tot 06-2020

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 april 2019

3 uur zegt niks, 5 dagen is te lang. Ruikt het ook niet naar alcohol? Vaak lekt er gewoon co2 langs het waterslot of onder de rand van de emmer en gist het wel degelijk.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 april 2019

Hier boven praten ze over dat het proces 6 tot 14 dagen kan duren is 5 dagen dan te lang? Het rook wel dat het aan het gisten was

Admin
op 25 april 2019

Nee hoor, maar ik bedoelde dat 5 dagen te lang is voor het begint met gisten 😉

Als het ruikt naar vergisting dan gist het ook. Geen zorgen over maken, komt goed. Heb je een sg meter om het suikergehalte te kunnen meten? Dan heb je meteen een indicatie van het verwachte toekomstige alcoholpercentage.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 april 2019

even lucifer boven dop . gaat die uit foor co2 gist het .
geef het tijd .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 april 2019

Leuk. Ik ga je experiment volgen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 mei 2019

Na een week wachten was het brouwsel op ongeveer 10 procent alcohol en ben ik gister met mijn eerste stook begonnen en ben op 32 procent gekomen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 mei 2019

Na een week wachten was het brouwsel op ongeveer 10 procent alcohol en ben ik gister met mijn eerste stook begonnen en ben op 32 procent gekomen.

Forum Lid
op 5 mei 2019

wat voor ketel en wat voor stook methode gebruik je? stook je op temperatuur of 1/3 x 1/3 of op percentage ?
32 % is erg laag tenzij je 1/3 x 1/3 Methode gebruikt .

Forum Lid
op 5 mei 2019

Zonder start volume , eind volume zucht die 32% mij niks. Of zie ie dat anders Robbert?

Forum Lid
op 5 mei 2019

*Zegt

Forum Lid
op 5 mei 2019

Het gaat om manier van distillatie .
Als er in het brouwsel voldoende alcohol zit maakt niet uit
of je nu veel of weinig volume hebt je kunt altijd een hoog alcohol percentage krijgen . Hangt af van stook methode en vaardigheid . Het eind volume is afhankelijk hoe zuiver je stookt en wat je mee wil nemen .
Een simpele ketel haalt tijdens hart stook altijd een percentage van 68% . of hoger.
bij goede controle over ketel blijft dit lang hoog en zodra percentage zakt kun je stoppen of langer doorgaan . ga jete lang door haal je meer vocht dan alcohol over en zakt percentage maar heb je meer eind volume.
Bij b.v. de klassieke whiskey stook is het gebruikelijk om in 1/3 delen op te vangen omdat je veel van de smaakstoffen wil gebruiken . 90 li – 30 l – 10 l .
dus van stookwijn 9% naar 24a 27% naar 72-81% .
Stook je een stookwijn van 9% dan exact op 78,3 graden hangt het af van wat de ketel kan presterende , vaardigheid en maken van scheidingen op tijd maar zit je dus altijd hoog in percentage.
Je kunt ook distileren op percentage en smaak dan is het niet temperatuur maar smaak of min bruikbaar alcohol .

begin volume heeft een bepaald deel / percentage alcohol . daaruit is een te verwachten eind volume afhankelijk dus van het percentage dat je wil of de ketel aankan.
Of aangevuld met deel naloop vloeistof waar gewilde smaken inzitten

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2019

Eigenlijk bedoelen we het zelfde. Ik wilde alleen maar zeggen als hij begint met 20 liter en 10 liter gestookt overhoud zal je nooit 70% halen . Dat was meer mijn punt

Forum Lid
op 5 mei 2019

Ja dat is logisch .i.d.d.
Te lang doorstoken is ook zonde van tijd .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren