Turbo bakkersgist voor een graan/suiker vergisting. Stoken binnen 7 dagen

Geupdate op 6 juni 2020 in Spirits
0 op 6 juni 2020

Beste stokers,

Neutrale alcohol met een subtiele graan smaak, met zeer goedkope ingrediënten welke vrijwel allemaal in het dorp kunnen worden gevonden. De gisting start binnen een kwartier en de wash is binnen 4 dagen uit gegist. Hierna overhevelen en ontgassen door met een mixer de Co2 euit te kloppen. Indien mogelijk koud wegzetten. Na ongeveer 2 dagen kun je het stoken.

Voor een wash van 50 liter heb je de volgende spullen nodig:

50 Liter beslag:       

Suiker 8 kilo

Tarwe Zemelen 500 gram

DAP 20 gram

Epsom zout 3 gram

Dode gist 25 gram

Bakkers gist 100 gram

Multivitamine B1 complex 100 1 tablet

Citroenzuur pH 5.4 5 gram

Gemalen oesters fijn 50 gram    

Gist hydrateren in 700ml water temp 25 graden   Vergisten op 28 graden  

 

Wat koop je waar? Tarwe zemelen kun je overal kopen, maar ik heb een 10 kilo zak bij de voerboer gekocht:

DAP= Diammoniumfosfaat = gistvoeding, bij een brouwshop, misschien heeft de stookwinkel dit?

Epsom zout, Multivitamine B1, bij kruitvat

Citroenzuur, bij DA drogist, of bij stookwinkel

Gemalen oesterschelpen fijn: Bij de dierenwinkel

Pond bruggemans bakkersgist kocht ik bij de molen

Werkwijze: Breng een pan water aan de kook, doe daar de tarwe zemelen in en kook 10 minuten rustig door. Doe ook 25 gram gist erbij, dit dient als gist voeding. Doe 8 kilo suiker in het gistvat en stort de inhoud van de pan erin. Als je de juiste hoeveelheid heet water erin doet, kun je de suiker er in oplossen, en na bijvullen naar 50 liter met koud water kun je op 28 graden uitkomen. Voeg nu de overigere ingrediënten toe aan de wash.  Deze temperatuur aanhouden tijdens de gisting. Je zult moeten verwarmen. 

De reeds gehydrateerde gist kan erbij als de temperatuur van de wash onder de 30 graden is.

Het start SG zal uitkomen op 1.062. Hieronder zie je een grafiek waarin het verloop van de gisting te zien is. De TILT die ik bij stookwinkel heb gekocht is niet gekalibreerd waardoor je niet naar het start SG moet kijken, het dient slechts om het verloop van de gisting te laten zien.

 
  • Geliked door
  • patrik
Antwoord