Recept voor de “echte” Limoncello

Geupdate op 6 juli 2020 in Likeuren
240 op 16 februari 2016

Deze kregen wij door van www.limoncello-maken.nl De ingredienten die je zelf nog niet in huis hebt kun je daar direct bestellen. Echt een aanrader! De allerlekkerste limoncello Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt  de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Limoncello Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: 20 minKooktijd: 30 minTotaal: 50 min Ingredienten:

 • 1L Alcohol (96%) (hier verkrijgbaar!)
 • 10 Citroenen (onbespoten)
 • 600 gram suiker
 • 1,6L water

Instructies:

 1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
 2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
 3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
 4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
 5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing
 6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
 7. Giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen etiketten), en zet op een koele plek.
 8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
 9. Salute!
 
 • Geliked door
 • Likeurtje
 • Diogenes
Antwoord
0 op 25 februari 2016

Limoncello is heerlijk, bij de italiaan krijg je vaak zo’n glaasje van het huis.

Nu begrijp ik echter 1 ding niet helemaal, in dit recept worden citroenen gebruikt, hoort dat niet officieel limoen te zijn? Het is toch Limoncello? Of wordt de drank dan groen? Bij de italiaan is hij geloof ik wel geel van kleur.

Het lijkt me lekker om eens te maken, een fris borreltje uit de vriezer als het buiten 25C of warmer is, daar begin ik van te watertanden

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2016

Nou die vraag heb ik al meer dan eens gehad!

Heel eenvoudig, een Citroen in het Italiaans is Limone, vandaar Limoncello 

Een limoen in het Italiaans heet Calce.

Als je limoenen zou gebruiken in dit recept wordt de vloeistof idd groen en iets zuriger van smaak, ook lekker hoor!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2016

P.s. Als je gebruik maakt van weckpotten in combinatie met zeer sterke alcohol dan is het verstandig om de rubberen ring te vervangen door silicone. Voor een appel en een ei koop je bij de action een siliconematje, potje op zn kop er op en met een stanleymesje snij je een mooie nieuwe ring voor je pot.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2016

he.. das een goede tip van die silicone seal, heb wat oudere weckpotten gekregen die geen of kapotte seal hebben.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 februari 2016

ik heb het iets wilder gemaakt..
heb limoenen en ook citroenen dun geschild. in de fles gekieperd. het witte vruchtvlees verwijderd en de vrucht zelf in de blender vermalen tot pulp.. deze pulp ook in de fles gegoten.. het is nu aan het “trekken” om later uit te zeven en de siroop toe te voegen..

denk dat de pulp ook een stevige smaak gaat afgeven..

Forum Lid
op 15 mei 2019

Limoenen heb ik ook een keer geprobeerd, Geeft een bijzondere en verrassende smaak maar je moet er wel van houden 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2016

De rubberen ringen raken ook aangetast door de alcohol waardoor de afdichting niet meer 100% is na verloop van tijd. Ook voor de gezondheid is silicone beter dan rubber.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 februari 2016

Leuk idee trouwens om het met pulp te proberen, echter ben ik bang dat er snel een bittere smaak aan komt ondanks dat je het wit van de schil verwijderd hebt. Ik zou de smaak sterk in de gaten houden en op tijd filteren.

Zelf ben ik ook voor het toevoegen van een klein beetje citroensap bij het eindproduct, maar dat zal voor iedereen anders zijn

Ik heb een keer muntblaadjes toegevoegd, ik dacht dat die smaakcombinatie heel lekker zou zijn. In alcohol van 96% was de munt in een dag zwart geworden en je proefde er helemaal niets van terug hahaha. Jammmer maar wel weer wat geleerd.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 februari 2016

Hhhmm.. jaah daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, het zou bitter kunnen worden.. maar ook weer makkelijk te camoufleren met een siroop als het gezeefd is.. 

misschien zou je de munt eerst als een soort thee goed lang en met een heel bosje laten trekken en die sterke muntthee gebruiken om toe te voegen aan je brouw.. dan verlies je de munt smaak niet. 
wel een goed tip.. ook eens mee rommelen.. hahah

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 februari 2016

Idd een goed idee, eerst maar eens met een klein beetje proberen om de rest niet te verknallen. Momenteel heb ik geen probeermateriaal staan, maar ga dat binnenkort eens doen.

Goed weekend en success met je expirimentjes!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2016

Limoncello hoor je uitsluitend van het buitenste laagje van de citroen te maken.
Dus na het eerst goed wassen van de citroenen deze met een scherpe dunschiller het gele laagje verwijderen. Dus liever niet het bittere wit meeschillen, dat verpest de smaak!
Ik zelf gebruik 94% alcohol met de schillen. na minstens 8 weken, de schillen uit laten lekken en er wat water over gieten die tevens de alcohol verdund tot 30%
Breng suiker aan de kook met zo weinig mogelijk water. Laat deze helemaal afkoelen.
Daarna het suikermengsel naar smaak toevoegen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2016

verdorie wat zie ik hier toch fijne recepten voorbij komen, ga ik echt wel eens proberen te maken, een feestje organiseren is niet moeilijk. Waar kan ik de alcohol van betrekken, bij de drogisterij of is daar weer wat anders bij toegevoegd, of is het beter de alcohol zelf te stoken?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 2 juni 2016

Ik zou in overtreding zijn als ik zeg dat zelfstoken beter is 😉  Bij de drogisterij verkopen ze alleen schoonmaak alcohol (methanol) De apotheek verkoopt de Echte 96% ethanol en is onbetaalbaar. Dus of naar Belgie/Duitsland en anders toch een beetje creatief zijn!

Forum Lid
op 2 juni 2016

In Nederland kost alcohol van 96 %  Euro 48,00 p/liter
In Duitsland is dat Euro 28,00 p/liter

Zelf stoken van 4,5 liter alcohol kost 8 x 65 cent suiker + turbogist Euro 2,75 = Euro 7,95 = Euro 1,75 p/liter alcohol

Forum Lid
op 2 juni 2016

ok hartelijk dank voor de info, ik weet wat mij te doen staat……..aan de hobby dus, maken van n ketel en beginnen dan maar 😉 🙂

Forum Lid
op 21 maart 2017

In België voor alcohol is het ook 48€ voor literfles, daarom zelf beginnen stoken he ?

Forum Lid
op 21 maart 2017

Krankzinnige prijzen, hoeveel mensen kopen het daarom niet. En de gene die dat wel betalen lopen het risico een likeurtje te maken dat niet smaakt. Dan is het gelijk afgelopen met het feest. Met stoken blijf je ingrediënten kopen en wellicht investeringen/verbeteringen want het kan altijd beter toch, allemaal belast met BTW. Wat levert meer op? 

Forum Lid
op 21 maart 2017

Lummel inderdaad als je van één stook de 4,5 liter alcohol in Nederland zou moeten kopen = 4,5 x Euro 48,00 = Euro 216,00. Dus is je ketel al snel terug verdiend.

Forum Lid
op 21 maart 2017

En toch Betweter, jij haalt 2 % meer dan mij omdat jij door je vat de temperatuur beter onder controle kan houden, maar ik produceer echt meer alcohol dan jij ” slechts, hoor mij ” 4,5 liter tegen 94% haal jij. Ik werkt ook met alcotec 48 en zet op exact 5 liter het apparaat uit ( dan loopt hij toch niet zo hard meer en de fles is vol) en dan heb ik 92% das toch echt meer en dat ondanks jouw klimaatkast. Hoe doe ik het, 7 dagen laten gisten bij de verwarming met een deken eromheen met ongeveer 8,5 kilo suiker. Dat laatste gok ik een beetje. Gebruik daarvoor altijd aangebroken suikerpakken. 

Forum Lid
op 21 maart 2017

Hai Lummel, hartstikke gaaf dat jij 5 liter alcohol haalt van 92%.

Die 4,5 liter alcohol die ik aanhaalde om te laten zien hoe snel je de T500 terug hebt verdiend, is niet mijn opbrengst, neen, ik zit zelf op 4,75 liter alcohol van 94%.

Ik stook zelf 2 x p/jaar en dat is voor mij ruim voldoende om alles te macereren voor de likeuren, advocaat en sterkere drankjes.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog dat ik zelf bierbrouw + dat ik in Duitsland bij de sangverein en buren ook nog regelmatig biertjes drink.

Mijn vrouw vindt mij een drankorgel worden, ha, ha.

 

Forum Lid
op 21 maart 2017

Dat is inderdaad het nadeel van de T500 je hoeft maar een paar keer per jaar te stoken. Al mis ik het gepruts in de schuur en gesleep met gasflessen nauwelijks. Sinds ik limoncello heb ontdekt drink ik ook regelmatig iets teveel. Heb ook hazelnoot staan maar dat heb ik alweer fout gedaan las ik. Ik heb 500 gram hele noten in 2,5 liter gegooid die had ik eerst moeten kneuzen en roosteren las ik. Dat kneuzen kan nog wel maar roosteren niet meer. Maar meer dan 2 keer stoken per jaar krijg ik ook niet op. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 september 2016

Lekker recept, bedankt!!! 
(wel met zelf gestookte alcohol natuurlijk)

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 september 2016

Leuk te lezen dat jullie lekker bezig zijn, de kleur ziet er perfect uit Nixter!

Forum Lid
op 21 maart 2017

Door een klein maar aangenaam bedrijfsongevalletje ben ik maar Limoncello gaan maken. Di zijn de kleuren na 2 weken. 

Forum Lid
op 21 maart 2017

De kleine weckpot is bevroren citroensap en die gaat er helemaal in. 

De alcohol in de grote weckpot bedraagt 2,4 liter en heb inmiddels 1250 gram suiker met 3 liter water gekookt die nu staat af te koelen. Plus dus 800 gram verse (bevroren) citroensap.  Dat wordt zometeen genieten dus het feest gaat nog effe door. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 april 2017

Ik ben aan mijn Limoncello begonnen. Ik heb het hart van mijn stook rechtstreeks in de pot met citroenschillen laten lopen. Ik heb biologische citroenen gebruikt, en ze goed gewassen. Ik heb gee idee hoe hoog mijn alcoholpercentage is.Ik heb geen alcohol meter, doe alles op gevoel. Ik wil het een behoorlijke tijd laten staan trekken, omdat ik denk dat het ongeveer 75% alcohol is. Ik hoop dat dat genoeg is..

Forum Lid
op 17 april 2017

Ik heb gisteren ook 20 citroenen in de alcohol gegooid zal mogelijk later vandaag een foto plaatsen want het heeft al een mooi kleurtje, beetje appelmoes. Hahaha

Forum Lid
op 17 april 2017

 

Dit is mijn tussenstand.. Ben momenteel aan het stoken. Het resultaat is erg goed. Bijna fruitige smaak, van gewone suiker-wash.

Forum Lid
op 17 april 2017

Auke hier een foto van mijn schilletjes die er nu 24 uur instaan. Wel met een percentage van 95%. Morgen gooi ik er nog 10 citroenen bij, dus de schillen en vul aan met alcohol tot 1 centimeter onder rand. Dan kan ik zaterdag a.s weer limoncello maken. 3 weken is echt niet nodig met 95 procent, dat zeg ik niet maar Jamie Olivier op you tube. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 april 2017

Hoi Lummel, ik denk dat ik ook nog een paar citroenen schil en die schillen erbij doe. Kan geen kwaad, dacht ik zo..

Forum Lid
op 17 april 2017

Lijkt me ook niet. Ik doe dan 30 citroenen op 2,5 liter alcohol van 95%. Ik heb ze trouwens schoon gemaakt met alcohol van 90%. Gewoon met een keukenpapier het vuil eraf wrijven. Dat is overigens wel nodig als ik het doekje zo bekeek.

Forum Lid
op 17 april 2017

Ligt er bij jou nog sneeuw trouwens?

Forum Lid
op 17 april 2017

Klopt, ik zit in Finland.. Erg lange winter dit jaar. 

Admin
op 17 april 2017

Dan zou ik eerder de neiging hebben whisky te stoken dan limoncello te maken (dat is bij mij echt een zomerdrankje)

Forum Lid
op 18 april 2017

Ik hoop dat het een beetje zomers is, als de Limocello klaar is..

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 april 2017

Ik lees steeds aantallen citroenen, ik weeg de schillen gewoon. Want is de Citroen groot of klein?..
250 gram schillen op een liter hou ik aan.

Forum Lid
op 18 april 2017

Goede tip.. Voor de volgende ronde

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 april 2017

Mannen, heb gisteren nog een liter gemaakt. 500ml 90% had een maand gestaan, rook erg goed. 500ml water met 300gram suiker erbij en in de vriezer gezet. Daarna geproefd, Citroen komt goed door maar ik vind hem te zoet, te dik. Volgende ronde minder suiker. Ik meng deze nog wel wat verder op met water, dan maar minder sterk…

Forum Lid
op 18 april 2017

En het recept vraagd om 600 gram toch?

 

Forum Lid
op 18 april 2017

Ja op een liter 90+ maar is echt zoet, veel te zoet voor mij. 400 gram was overigens ook al te zoet dus de volgende keer 200 gram op 1 liter 90+

Forum Lid
op 18 april 2017

Voor mij ook te zoet hoor. Jij vond 400 op een liter ook te zoet? Ging het wel de goede kant op?

Forum Lid
op 18 april 2017

Dingen waar suiker in zit begin ik persoonlijk op 40gram per liter en dan eventueel voeg ik meer suiker aan tot het goed is voor mij. Meer suiker ergens aan toevoegen is makkelijk. Suikergehalte verlagen niet zo zeer

Just my 2 cents

Forum Lid
op 18 april 2017
Voor mij ook te zoet hoor. Jij vond 400 op een liter ook te zoet? Ging het wel de goede kant op?Van Hillbilly

Ja het beter maar toch nog wat te zoet. Ik denk als je de suiker eruit haalt heb je gewoon wodka citroen, en dat lijkt me te zuur. Hoe zoet is een sinaasappel? Dat is wel lekker met wodka

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 april 2017

Ik ga ook maar een stuk lager zitten dan. Ik denk aan de helft..

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 april 2017

Heb toevallig ook bio sinaasappel in de week gezet om te proberen, ben benieuwd

Forum Lid
op 18 april 2017

Arancionello!

Forum Lid
op 18 april 2017

Heb ik vorige maand ook gedaan! Zelfde recept als limoncello maar dan met sinaasappel. Smaakt heerlijk! Echte frisse sinaasappel smaak!

Forum Lid
op 18 april 2017

Hé wat leuk! Vraagje, hoeveel suiker heb jij toegevoegd?

Forum Lid
op 19 april 2017

Ik had t bovenstaande limoncello recept aangehouden (maar dan met sinaasappelschillen zonder t wit), dus op 1 liter alcohol van, in mijn geval, 92% 1,6 liter water waar 600 gram suiker in opgelost is. Is wel wat aan de zoete kant, volgende keer doe ik een ons minder denk ik. 

Forum Lid
op 16 oktober 2018

Recept arancello
6 sinaasappels
3 kardemon
1 kaneelstok
1 vanille stokje
600 ml 80% Alc
Twee weken l aten trekken en dan
150 ml water
200 mm sure du cane

Salute

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 april 2017

Ik heb net 1,4 kilo geschild en ik heb nog niet eens 125 gram. Zie foto zo zal ik een foto maken van de geschilde citroenen die ik ga persen. Dus 250 gram de liter komt neer op 20 citroenen en dat is volgens mij heel veel. 

Forum Lid
op 19 april 2017

Ik doe gewoon 10 biologische citroenen van de Lidl, lekker goedkoop, op 1 liter alcohol 92% 3 weken laten staan. Kleur en smaak is prima.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2017

De citroenen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2017

Dit is het resultaat, in het potje zit het sap van 7,5 citroenen waarmee ik straks een beetje water vervang. Dit laat ik nog minstens tot zondag staan. Overigens was de alcohol 93% dat houdt in dat ik 2 procent ben kwijt geraakt in 2 weken weckfles. Da’s best veel. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2017

Ik zou zeggen, prima zo. Met 250 gram op een liter zit je prima! Ik zal zo een foto maken van mijn halve liters die in de week staan

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 april 2017

En dan voor de gein die foto gewoon recht op plaatsen ?

Forum Lid
op 19 april 2017

Beste Auke, heb je het over mijn foto? Ik maak hem van mijn I-pad en dan staat hij recht. Althans wanneer ik kijk op de iPad . Op mijn mac staat de foto consequent verkeerd. Nauwelijks de mooite waard om je druk om te maken maar heb het ook gezien. 

Forum Lid
op 19 april 2017

Was een geintje.. Ziet er wel gezellig uit; biertje, en de groenten van Hak..

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2017

https://www.stookforum.nl/wp-content/uploads/IMAG2821.jpg[/img

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 april 2017
Forum Lid
op 19 april 2017

125 gram per 500ml.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 mei 2017

 

Zo! Ik kan weer even vooruit, en deze is heerlijk! Geen spiritussmaak.

Forum Lid
op 9 mei 2017

En die is ook zo op…

Lekker zeg, ziet er goed uit.

 

Forum Lid
op 9 mei 2017

Mooie flessen!
Hoe sterk heb je het gemaakt?
Proost!

Forum Lid
op 9 mei 2017

Ik heb t recept aangehouden behalve dat ik de suiker gehalveerd heb. Ik kan t niet meten. Van 1 liter alc. 92% heb ik nu over 2,5 liter limoncello dus 92/2,5= 37% denk nog wat verloren in de schillen dus zeg 35%? T smaakt minder sterk trouwens..

Forum Lid
op 9 mei 2017

Ik heb toevallig ook gisteren gemaakt met 2,5 liter. Ik zou volgens het recept 1,5 kilo suiker moeten gebruiken maar heb ik verlaagd naar 1 kilo ( iets minder was een kapotte zak) en ik heb 0,8 liter vervangen door vers citroensap. Smaak is perfect vol maar toch nog iets te zoet voor mij. Niet storend maar de volgende keer weer iets minder suiker. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 mei 2017

Lekker hoor! Ja ik gebruik ook minder suiker. 200 gram op een liter water, zoet zat.
Ik heb het zelfde met sterke, als ik hem meet, na 4 weken in de schillen, ben ik ook wat procenten kwijt.
Misschien is dat een afwijkende meeting doordat de alcohol de opname uit de schil mee neemt en het soortelijk gewicht daardoor iets afwijkt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 mei 2017

Zo dan mijn eerste #limoncello staat te trekken.

Zou je dit ook met sinasappelen kunnen doen? Orangello?

 

Forum Lid
op 27 augustus 2018

Kan zeker, staat nu een variant bij mij thuis te trekken met naast een hele sinaasappel ook 44 koffie bonen; Zou voor 44 dagen moeten trekken(per liter 95%). Na 44 dagen siroop erbij met 44 theelepels suiker en genoeg water om het 20~30% te laten worden. Soort van grootmoeders recept vanuit Georgië

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren