receptje

Geupdate op 4 februari 2020 in Stookforum
12 op 3 februari 2020

Ik denk goedkoop:

appie 

4 kg suiker 2.32

1 liter druivensap 1,22

4 droge gist dr oetker 2,36

2 kg suiker opgewarmd 3 gram citroenzuur toegevoegd half uurtje laten pruttelen  dit uiteraard 2 keer

liter druivensap in de ton, 4 kg afgekoelde suikerwater erbij en afgetopt tot 20 liter

SG gemeten 1.080

in eerste instantie  50 gram gist per 10 liter, dit eerst in lauw water gedaan met 2 theelepeltjes suiker half uurtje gewacht dit in de ton ,maar na een dag of 3 gestopt met vergisten,, geproefd, nog steeds zoet, toen nog 50 gram gist toegevoegd, kwam de boel weer op gang, na een weekje stopte het weer, SG gemeten 0,990 klaringsmiddel erin , klaar

nu lijkt mij 1.080 -0,990x 131,25=11,81 %nu lijkt mij een bijna 20 liter bijna 12 % voor een euro of 6 niet te veel , nu nog gaan bedenken wat we er mee gaan doen , nog suggesties?, anders 6 liter likeur 45

 

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 3 februari 2020

O ja per kg suiker 1 liter water, dus moet eigenlijk zijn totaal 8 kg suikerwater 

Forum Lid
op 3 februari 2020

8 kilo suiker is wat extreem op 21 liter . Voor beter kwaliteit kun je beter is minder gebruiken .
Kan ook oorzaak zijn waardoor de gisting even stopte .
het is wel zo dat gist in eerste dagen aerobe is en daarin voornamelijk alleen vermenigvuldigt en weinig alcohol aanmaakt .
Dan lijkt het vaak ook even te stagneren maar dat gaat de gist over omdat zuurstof ontbreekt in anaerobe stadium waarin het de suikers gast omzetten . Dus dat moment kan even rustig zijn .
Ik weet niet wat voor ketel je gebruikt maar in Normale gevallen kan een ketel prima de stookwijn die wat troebel nog is aan .
Je gisting is klaar en dan hevel je gewoon af naar de ketel met achterlaten van de slutch laag van het gist .
Klaren is leuk maar normaliter niet noodzakelijk.
( Je maakt geen bier of wijn ) .
Het gaat door de ketel .
Klarings middel is weer een extra toevoeging .

Je heb een leuke opbrengst dus mogelijkheden te over om er wat van te maken .
Er zijn diverse recepten te vinden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 februari 2020

Beste robbert Waarschijnlijk wat verkeerd geschreven maar ik heb 4 kilo suiker gebruikt, en over het gist thx, maar de verhouding suiker /water is dit beter, wat denk jij??

 

 

Forum Lid
op 3 februari 2020

Wanneer je een gewone suiker stookwijn maakt en je gebruikt een gist als de dr Oetker of bakkersgisten . Kun je het beste op 21 l gaan voor5 1/2 a 6 kilo suiker .
Dat geeft een optimaal milieu ook voor het gist .
Om goed te starten zou 70 Gr gist +/- 8 Gr citroenzuur en ook 8 – 14 Gr diamoniumfosfaat fosfaat ( gistvoedingzout ) het beste resultaat geven . ( Je kunt voor een andere voeding kiezen al b.v. taugé , bonen of iets dergelijks )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 februari 2020

En wat ik gelezen heb ,, zo,n blikje ingedikt tomatenpuree als voeding ,is dat wat

Forum Lid
op 3 februari 2020

dat is schuurtjes kneierij .
‘ is wel een goede voeding maar heeft invloed op smaak , zuurtegraad en vervuild enorm .
Gistvat verkleurt wat er moeilijk weer uit wil .
Beetje tofu , taugé , bonen en zelfs marmite of vegemite geven beter resultaat met minder bijsmaak

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 februari 2020

en hoeveel gebruiken we daarvan ,en moeten we daar nog wat mee doen ??

 

Forum Lid
op 3 februari 2020

Bonen of taugé een koffiekopje even de kook erover .
Marmite 2 theelepels .
Tofu +- 25 gr

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 februari 2020

oka thx

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 februari 2020

oka thx, gaan we ook een keer doen 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 februari 2020

Ben benieuwd wat de liter druivensap toevoegt qua smaak ten opzichte van alleen suikerwater

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 februari 2020

Vandaag even de boel door de ketel ,opbrengst gemeten met alcoholdobber 4 liter op 48% met een heeeeel klein druiven smaakje, ben nu met het eind bezig, gaat de volgende keer weer in de ketel , morgen ga ik het recept van robbert doen ,met dit verschil , ik had nog een zakje champagne gist, en er zit toch al een liter druivensap in, gooi er nog een liter bij,champagne is ook gemaakt van druiven, en we wachten af wat er komt

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren