Reflux versus helm

Geupdate op 1 september 2018 in Spirits
25 op 25 augustus 2018

Ik heb 25 liter stookwijn staan die is gemaakt van graan en kersensap in plaats van water. Ik ga 10 liter met de refflux stoken en 10 liter met de helm. Ik laat in beiden gevallen de temperatuur oplopen tot de stookwijn 100 graden heeft bereikt, dan krijg ik een piepje en dan laat ik hem nog 15 minuten doorgaan op 100 graden. 

 

Ik ben dan heel benieuwd welke manier de meeste alcohol oplevert en natuurlijk ook de smaak. Uiteraard komt er veel meer water met de helm mee dus die moet sowieso 2 keer gestookt worden. En dan ben ik benieuwd naar het verschil. Ik begin eerst met de reflux waarvan ik geen cuts neem, met de helm ga ik na elke deciliter de smaak vergelijken met de reflux. Een leuk experiment voordat ik eind volgende maand appelsap ga vergisten van Granny smith. 

 

Chris we hebben het over druiven gehad om wijn te maken maar kan het topic niet meer vinden. Ik weet niet of je nog gereageerd had.

 

 

 

 
 • Geliked door
 • Rickske
Antwoord
3 op 25 augustus 2018

Leuk vergelijkend warenonderzoek Lummel 🙂

Forum Lid
op 25 augustus 2018

De reflux is klaar, het alcoholpercentage is 92,5% en ik zal zo meten hoeveel er precies uit is gekomen maar dat zal ongeveer 0,7 liter zijn. Smaak is erg lekker en de alcohol smaakt zacht. Proef wel meer graan dan kersen. Ik zal straks eens in het bos kijken of ik wat mooie bramen kan vinden dan ga ik die marcereren in deze alcohol. 

 

Nu ga ik de helm proberen. Ik begin op 25% vermogen en probeer zo lang mogelijk de alcohol boven 70% te houden. Daaronder ga ik strippen op vol vermogen want onder de 70% wordt de kwaliteit snel een stuk minder is mijn ervaring. 

Forum Lid
op 25 augustus 2018

Lummel, vraagje:

Heb je de zadels uit de refluxkolom gehaald of heb je die er in laten zitten ?

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Gewoon met zadels. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 augustus 2018

De eerste 250 ml heb ik binnen met de helm en het alcoholpercentage is 60% en stook op 50% vermogen. Je ruik en proef meer kers, zover is zeker maar er is natuurlijk ook 40% sap meegekomen. Hij smaakt ook scherper en er zit een geurtje aan wat niet echt lekker is. Het sap is al 3 keer gebruikt dus het beste is wel vanaf maar dat heb ik met de reflux niet. Kortom verder met strippen en kijken hoeveel alcohol ik er uitkrijg en dan een 2e keer stoken. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 augustus 2018

Net de test afgesloten en ik heb 2 liter van 34% dus omgerekend exact het zelfde als de reflux. Maar wel dus 15 minuten tot 100 graden laten doorgaan. Er zijn dus geen verliezen t.o.v. de reflux. Het duurt alleen langer en je moet 2 keer stoken. Dat ga ik later vandaag of morgen doen en dan weet ik het verschil in smaak als ik met schoon water ga verdunnen. Nu is het vies. 

 

Dus wat ik eerder beweerde dat er met de reflux meer is uit te persen dan de helm is onzin. 

 

Crew member
op 25 augustus 2018

Leuk om te volgen! Ik ben benieuwd naar de eventuele smaakverschillen die je al dan niet gaat proeven.

Admin
op 25 augustus 2018

Mijn kirsch was na de striprun met de helm ook vies, daarna de fijnstook met de helm samen met een beetje kersenwijn dat er de keer daarvoor niet meer bjj paste. Na de fijnstook is de kwaliteit uitmuntend te noemen. beter dan met de koperen whiskyketel vorig jaar. Ik vind de helm een uitkomst, en ik houd het percentage tijdens de stook met de T500 met helm ook veel langer boven de 60% dan met een klassieke alambiek.

Admin
op 25 augustus 2018

Oh ja, als je wilt dat Chris je berichten leest moet je even reageren in een topic waar hij zelf ook schrijft.  Sommige topics die hem minder aanspreken leest hij niet denk ik 😉

Crew member
op 25 augustus 2018

Ik ga proberen morgen mijn Kirsch te stoken. 

Forum Lid
op 26 augustus 2018

 

Dus wat ik eerder beweerde dat er met de reflux meer is uit te persen dan de helm is onzin. 

 

Van Lummel

Ik moest er toch nog eens over denken waarom ik altijd dacht dat je met reflux meer rendement had. Maar achteraf klopte het ook gewoon want met de reflux had ik altijd meer rendement maar de oplossing is simpel.

Doordat met een helm stoken een stuk langer duurt was ik het na een uurtje of 6 wel zat en wat in de stookwijn bleef zat kieperde ik de volgende dag weg want had geen zin meer om op te warmen. 

 

Mystery opgelost maar het is wel leuk om te weten dat de hoeveelheid alcohol die het oplevert in beide gevallen het zelfde is. Alleen helm duurt langer dus meer energie en water. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 augustus 2018

Ik ben net een beetje in de olie gevallen dus liep in het bos eens een strategie uit te denken hoe het beste product te krijgen. Logisch want daar gaan we voor, wie wil op dit forum voor 2,- de liter dronken worden? 

 

Ik denk dat ik met de 100 liter appelsap (zonder suiker) 90 liter ga strippen ( nu ik heb geconstateerd dat ik geen alcohol verlies met de helm) en de hele bende in de laatste 10 liter sap gooi om toch een beetje sap mee te krijgen. Kortom ik schrijf de helm niet af. 

Forum Lid
op 25 augustus 2018

Dit soort items maken het forum waardevol, bedankt Lummel.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2018

fantastisch topic! Bedankt voor het delen van je ervaringen!

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 augustus 2018

Ik ben inmiddels weer aan het stoken. Heb 3 liter water toegevoegd aan de 2 liter 34% van gisteren. En nu kom ik toch weer tot de conclusie dat refflux voor mij beter werkt. Ik krijg veel te veel graantonen mee en te weinig kers maar het sap was natuurlijk al wel drie keer gebruikt. En juist die graantonen wil ik niet want hou meer van wodka dan jenever of whiskey.

 

Ik weet in ieder geval wel dat stoken met de helm veel meer moeite kost. Maar de appels die ik ga vergisten (zonder suiker) ga ik wederom met de helm stoken. dan weet ik het zeker wat beter voor mij is. De helm is denk ik geschikter voor jenevers en whiskey’s dan fruit. Maar daar kom ik dit najaar achter. 

 

Voor de rest ga ik zo ijs met kirsch maken want heb gisteren een ijsmachine binnen gekregen (berust echt op toeval hoor, heeft niks met kirsch te maken) en ik ga zo ijs maken. Nu zijn jullie jaloers he? Hahaha. 

 

 

 

Crew member
op 26 augustus 2018

Een ijsmachine..Klinkt goed Lummel! Jij bent ook van alle markten thuis.
Stook ze, blijf posten en cheers alvast man! 😉

Crew member
op 26 augustus 2018
Voor de rest ga ik zo ijs met kirsch maken want heb gisteren een ijsmachine binnen gekregen (berust echt op toeval hoor, heeft niks met kirsch te maken) en ik ga zo ijs maken. Nu zijn jullie jaloers he? Hahaha. Van Lummel

Het verbaast me dat je die nog niet had. Ben wel jaloers op het ijs dat je gaat maken 😉

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Nee had ik nog niet. Het is maar een experiment zo duur zijn ze niet. heb er wel een sloot kirsch door gegooid dus laat het beslag in de vriezer ook maar even ijskoud worden. Volgens het recept (slagroom, vanille, melk en eierdooiers) was 4 uur in de koelkast genoeg maar met met deze sloot kirsch breng ik het beslag maar onder het nulpunt. 

 

Lukt het steek ik jullie de ogen uit met een foto, zo niet verdwijn ik nederig met een flinke borrel achter de geraniums. 

 

Oja, heb de helm uitgezet. Ik stook zo verder met de reflux. Ik hou gewoon meer van wodka. Wel op graanbasis maar niet zoals bijv. whiskey of Jenever. 

Crew member
op 26 augustus 2018

Foto!

Crew member
op 26 augustus 2018

Ja, foto!!! Of whatsapp hem naar mijn foon, post ik hem hier…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2018

Ik heb net een foto gemaakt voor Troet, Lummelientje wil ook wat, het kan niet zo zijn dat ik fermenter (s) bij Jan ga bestellen en zij niks krijgt. Althans zegt ze. En ze is serieus want alles heeft ze klaar gelegd. Maar hoe bereik ik Troet? Misschien wil Jan mijn gewone mail even doorgeven aan Troet want met het e-mail account waar ik me destijds mee heb aangemeld gaat niet altijd alles goed. 

 

Als het ijs lukt maak ik een foto. Al heb ik net wel weer een plantje gekust. En die kust terug, vaak een uurtje of 6. Maar dan smaakt alles wel geweldig. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2018

en de ijsmachine loopt. Hahaha, zit er teveel alcohol in. Ja dit gaat nooit lukken. Over 40 minuten weten we het. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 augustus 2018

Ik dacht altijd dat je alleen neutraal kon stoken met de t-500 reflux omdat er geen smaak mee over zou komen. Heb net een experiment gestart met pruimen. Ong.10 kilo schoon gespoeld. Steeltjes eraf en allemaal fijn geknepen. Staat nu in de schuur zacht te worden en over een weekje suiker,water en gist erbij. Die zou ik dus ook gewoon met de T500 met reflux kunnen stoken. Groet Maurice

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Het is een kwestie van geloof denk ik. Probeer 5 liter in de t500 en 5 op de oude manier. dan weet je het verschil. Qua smaak, tijd, kosten en rendement in %.  

Forum Lid
op 1 september 2018

Ik heb alle stripruns van de kirsch bij elkaar gegooid en met de helm gestookt. Het maximale percentage was 83% en toen zakte het percentage snel in elkaar terwijl er genoeg alcohol inzat ( de temperatuur van de stookwijn was op dat moment 89 graden) je haalt alles er pas maximaal uit als je een tijdje doorstook op 100 graden. Alleen dan heb je weer water (in mijn geval water uit sap). 

 

Ik heb even de reflux erop gezet en dat gaat als de brandweer. Als ik dat terug meng met vocht dat ik uit het sap heb gedistilleerd zou je toch het zelfde moeten hebben als met de helm stoken? Ik weet het niet maar ben het wel aan het testen. Heeft iemand dit al geprobeerd? 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren