refractmeter of alcohol”dobber”

Geupdate 5 dagen geleden in Mijn installatie
17 7 dagen geleden

Medestokers even een vraagje: wat gebruiken jullie en waarom? zelf heb ik een alcoholdobber maar denk ik er over een refractometer te kopen. Voornaamste reden: ik meen dat een dobber alleen water en alcohol kan onderscheiden? is dit zo of???? groet  Slokje

 
  • Geliked door
Antwoord
0 7 dagen geleden

Ook een refractometer heeft afwijkingen als de vloeistof suiker bevat.

Een refractometer behoeft geen correctie bij temperatuurschommelingen. Een dobber moet je altijd gebruiken in een water/alcoholmengsel van 20 C. Dat maakt bij een refractometer niet uit.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 7 dagen geleden

ik lees effe mee , heb beide maar nog nieuw en aan het orienteren

Forum Lid
7 dagen geleden

Zelf hou ik de dichtheidsrefractometer aan na het maischen, de hydrometer (dobber) tijdens en na de vergisting. De alcohol refractometer komt pas na de eerste keer overhalen.

Reden is dat ik meen dat tijdens de vergisting de combinatie van suiker en alcohol mn refractometer beïnvloedt. Tijdens het overhalen in de ketel is de refractometer gewoon sneller, paar duppeltjes erop en aflezen. Een hydrometer of parrot doet naar mijn mening teveel aan uitspreiden.

Forum Lid
7 dagen geleden

Als beginner had ik heel veel aan de refractometer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Ik gebruik beide. Of alle drie eigenlijk. Ik heb twee refractometers waarvan 1 om het suikergehalte te meten.  Een hydrometer/dobber is vaak niet te gebruiken omdat ik dan erg veel moet koelen en filteren voordat ik betrouwbaar kan meten. De refractometer (Brix-meter) lost dat voor me op. Tijdens het stoken gebruik ik een refractometer om snel het Abv te zien van wat ik stook. Vaak zit deze flink hoog in de schaal en is het dus onbetrouwbaar. Nadien gebruik ik dus een alcoholdobber om te bepalen wat ik nou eigenlijk gestookt heb. Ik heb het idee dat dobbers betrouwbaarder zijn. Mijn abv refractometer zet te hoog in bij hoge Abv’s , mijn Brix-meter te laag bij lage gehaltes.

groeten Catnip

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 7 dagen geleden

Beide handig om te hebben .
Hebben allebei in sommige gevallen voordeel over de ander .
Grote nadeel dobber . Breekbaar .
Grote nadeel refractometer , batterij altijd leeg als je hem nodig hebt .

Admin
7 dagen geleden

De refractometers van stookwinkel zijn batterijvrij. Gewoon richting zonlicht of een lamp houden en er doorheen kijken. Er zijn wel ledlampjes te koop die je er op kunt monteren maar het is niet nodig.

Forum Lid
7 dagen geleden

Voor mij persoonlijk die enkele keer dat ik zoiets gebruik ga in niet meer investeren in zoiets.
Het glazen ding doet zijn werk en anders zijn er nog andere handigheidjes / omwegen om te weten wat ik moet weten .
Maar voor elke beginner is gewoon een must om goed compleet basis set te hebben .
Goed materiaal om te weten wat er gebeurt en hoe het ervoor staat .

Forum Lid
6 dagen geleden

Heb beide, gebruik normaal de dobber. Temperatuur meten en omrekentabel gecopieerd en klaar (naar 20°C). De refracto voor de heb. En als de dobber sneuveld (al 2 maal) , heb ik back-up.

Forum Lid
6 dagen geleden

Alternatief backup william voor als alles stuk is . Neem Een stukje van 10 a 12cm van de pen van pauwenveer . ( Kun je als dobbertje bij vissport winkel kopen voor nog geen euro ) Aan een kant een glazen kraaltje erop drukken zodat hij rechtop staat bij drijven in water . Kerfje erin op oppervlakte niveau bij water . Drijft hij hoger in de gistton niet klaar . Zakt hij tot kerfje of dieper weet je waar je aan toe bent .

Forum Lid
6 dagen geleden

Dobber en aansteker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 5 dagen geleden

Interessant. Ik aarzel ook nog.

Een dobber meet in feite dichtheid, maar de schaal die in het ding zit kan alcoholgehalte in vol-% of gew-% aangeven. Of, bij mengsels die zwaarder zijn dan water, s.g. en/of suikergehalte.

Sinds kort heb ik een refractometer voor alcohol. De eerste meting gaf een vreemde afwijking t.o.v. een minidobber. Maar misschien vanwege het kunstlicht.

Ik overweeg een refractometer voor suiker, en bij het verwerken van mispels had ik soms maar een paar druppels helder sap, wat genoeg zou zijn om te testen. Maar dan: wat zegt het suikergehalte van een druppel sap over het suikergehalte van een hele vrucht, met schil en pitten en zo?? En hoe beïnvloeden andere opgeloste stoffen de breking? En troebel sap, is dat nog te meten?

Overigens, @robbert: een refractometer met een batterij? Het ding meet toch alleen het lichtbrekingsverschil tussen lucht en een opgedruppelde vloeistof? Prisma’s en lenzen zijn dan toch genoeg?

Tot nu toe werk ik maar een beetje op de gok bij het verwerken van grondstoffen. Maximaal 10 % suiker in vruchten, pakweg 66 % zetmeel in granen. En dan terugrekenen na de ruwstook.

Voor destillaat gebruik ik dobbers, waaronder de minidobber die ik van Robbert kreeg. Destillaat gaat toch in hoeveelheden die meetbaar zijn: minimaal 100 ml per monster. Nou ja: echt miniminimaal 50 ml voor de minidobber.

Vraag is ook: hoe nauwkeurig wil je iets weten en waarom? Ik word daar zelf gaandeweg wat losser in, maar dat komt misschien wel omdat ik vanaf het begin veel gemeten heb. Pas als je veel ergens van weet, kun je je veroorloven wat losser te zijn. Als je nog onbekend bent met de materie, moet je veel meten om te weten.

Forum Lid
5 dagen geleden

@kees ik heb zo een digitale ding met eigen lichtbron erin .
ik gebruik voornamelijk de dobber .
Maar op gegeven ogenblik weet je de verhoudingen wel en doe het op oog geur en e.v.t drupje proeven en gebruik je minder Een hulpmiddel .
( Aansteker , theelepel en stukje carnaubawax worden dan de meetinstrumenten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 5 dagen geleden

vergeet je gewoon de e-parrot. 😉

Forum Lid
5 dagen geleden

Gewoon langzaam proberen om zonder moderne middelen  te stoken,geeft echt voldoening.ik beheers nog vele ouden ambachten,die verdwijnen als niemand die meer leert.net als stoken,gelukkig is er nu weer animo voor,maar als we straks het via de computer doen.?

Forum Lid
5 dagen geleden

Je kunt wel de mooiste digitale spullen hebben , bluetooth , gadgets metertjes , ketels met automatische besturing .maar je moet wel wat vaardigheden en kennis hebben .
Het gaat om smaak , geur ,kleur en beleving van de drank .
Als je alleen maar op metertjes en statistiekjes afgaat kom je maar op een gemiddelde uit .
De continuïteit van de basis producten zitten altijd verschillen in .
Of je nu fruit , kruiden , granen , enz neemt de versheid , kwaliteit verschild per seizoen .
Meten is weten maar weet wat je meet en daarop moet je altijd anticiperen .
Iemand die weet wat hij doet maakt met een oude pispot of snelkookpan en wat handigheden de beste dranken .
iemand met geld en dikke investeringen in materialen en wat statistiekjes kan nog niet een goede drank maken .
Het blijft een ambachtelijke bezigheid .
Je kunt geen drank maken als je nooit heb geproefd .
Net als Als je soep uit een pakje maakt of een pizza opwarmt in een digitale hightec magnetron kun je niet koken .

Forum Lid
5 dagen geleden

En zo is dat.👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren