Refractometer of hydrometer

Geupdate op 4 maart 2019 in Stookforum
19 op 11 januari 2019

Daarnet mijn refractometer ontvangen (vanuit China) om eens de percentage alcohol juist te meten. Ik gebruik een eenvoudige goedkope hydrometer maar bij smaaktesten vond ik dat de alcohol nog straf was om te proeven/drinken. Mijn vermoeden ging uit naar die goedkope hydrometer en dacht dat die nu zo precies niet zal zijn. Testen met beide toestellen blijken een alcoholverschil van 8 a 9% wat bij 40% toch de moeite is. Ik maak alle flessen drinkklaar naar 40% maar nu blijkt dat dit al 48 a 49% is wat aan de hoge kant is. Ik wilde dit toch even meegeven.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 11 januari 2019

In bierbrouwen wordt een refractometer enkel gebruikt tijdens het brouwen, van zodra er vergisting gebeurt wordt de hydrometer gebruikt om diezelfde reden.

Je kan de refractometer gebruiken als er alcohol aanwezig is maar dan moet je het start SG weten en dit berekenen. Zal voor een wash hetzelfde zijn.

Forum Lid
op 11 januari 2019

Ondertussen verschillende testen gedaan. De manual vertelde dat alcohol meten waar toegevoegde suikers bij gedaan werden nooit juist zal zijn en dat klopt. Ik heb o.a.  40% commerciele alcohols gemeten waaronder ook een paar met toegevoegde glucose en bleek dat de refractometer een percentage gaf van 70%…..dus het moeten zuivere alcohols zijn zonder toevoegingen van suikers.

Ik meet altijd voor de start het SG om ergens te weten wat ongeveer het eindresultaat zal zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 januari 2019

Ik heb een fles wodka uit de winkel staan, waar ik mijn refractometer mee ijk. Het komt nog wel eens voor dat ik hem moet bijstellen. Ik gebruik altijd de zelfe fles om te ijken, drinken doe ik dat spul natuurlijk niet meer.

Forum Lid
op 12 januari 2019

Ik heb ook zo,n meter maar hoe ijk je dan? Op basis van wat? Ik spoel altijd af met gewoon water dan staat hij op nul? Maar ben heel benieuwd hoe je dit apparaat kan ijken. Misschien staat het in de gebruiksaanwijzing maar die ligt vast in de kliko 

Forum Lid
op 12 januari 2019

Ja, met een paar druppeltjes water moet hij 0 aangeven. Maar ik doe er wat  commerciele wodka van 40% op, dan draai ik het schroefje boven op de refractometer zodat hij 40% aangeef. Als ik mijn drank naar drink sterkte meng, controleer ik eerst de meter(moet regelmatig bijstellen).

Forum Lid
op 12 januari 2019

Ok je ijkt hem dus op kraanwater. Zeg ik dat goed. Gebruik hem zelf nauwelijks doe de meting liever met een dobber. Maar dat is een kwestie van geloof geloof ik. 

Forum Lid
op 13 januari 2019

Water kan dan zie je 0, maar je hele scherm is dan blauw. Met 40% is het wat duidelijker en zit je in het bereik waar in je jouw drank wil meten. Het makkelijke van zo’n refractometer is dat je maar een paar druppeltjes nodig heb en de temperatuur van de drank wordt gecorrigeerd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 januari 2019

ijken altijd op zelfde voorgeschreven temperatuur .
Dichtheid van alcohol veranderd waardoor afwijkingen kunnen worden gemeten

Forum Lid
op 12 januari 2019

Dank je,neem ik mee in mijn ijk procedure.

Forum Lid
op 12 januari 2019

Geld trouwens ook voor SG meters .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 januari 2019

er zit een ijking procedure bij. Meten op 20° omgevingstemperatuur en met gedemineraliseerd water en op 0 zetten.Daarna werkt het spul via ATC (auto temperatuur controle)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 februari 2019

Hoi,

uit de bovenstaande discussie kan ik niet opmaken welke methode beter werkt voor het het meten van alcohol percentages? De refractometer of sg-meter (dobber). Kunnen jullie helpen, ik wil morgen bij braumarkt een van beide kopen. Alvast bedankt.

 

gr Tijl

Crew member
op 1 februari 2019

Je hebt verschillende refractometers, voor het meten van SG, alcohol en zelfs voor zeewater. Per doel kun je een andere refractometer aanschaffen. Ook het bereik van de refractometer kan nog wat uitmaken. Wil je alcohol van een hoog percentage meten dan wordt doorgaans de 0-80% alcohol refractometer gebruikt. Let wel, deze is niet geschikt voor het meten van stookwijn en ook niet voor het meten van percentages hoger dan 80%. Wil je het percentage van een likeur meten dan gaat dat ook niet werken want de suiker verstoord het beeld. Een refractometer voor SG bepaling kun je enkel gebruiken voor het bepalen van je start SG, is de vergisting op gang gekomen dan moet je een correctiefactor toepassen.

Hydrometers zijn er ook in vele soorten en maten. De alcoholdobber kun je ook weer niet gebruiken voor je stookwijn en ook niet voor likeuren (suiker).

Hydrometer voor SG bepalen is nauwkeurig en kun je ook gebruiken voor tussentijdse metingen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 februari 2019

Beste Munckerik,

Bedank voor je duidelijke antwoord. Voor het vergisten van stookwijn gebruik ik een dobber. Het gaat mij om het meten van het alcohol percentage van alle coupes tijdens het destileren. Als ik jou goed begrijp kan ik hier juist een refractometer gebruiken.

gr. Paul

Crew member
op 1 februari 2019

Ja zolang je maar niet boven de 80% ABV komt 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2019

Heel belangrijk dat de refractometer inderdaad 20 graden is. Instellen en ijken doe je met water. De temperatuur van het apparaat is echt van belang. Anders krijg je allerlei verschillende waardes. Maar dat hij klopt bij goed gebruik is zeker waar! Ook boven de 80% is te meten. Uiteraard is dat buiten de schaalverdeling

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 februari 2019

Een alcoholrefractormeter heb je volgens mij niet zoveel aan als je boven de 80 procent wil meten. Althans heb ik begrepen uit postings van Nimrax, ik heb hem in ieder geval nooit gekocht en gebruik liever een alcholdobber van nog geen tientje. Nadeel is dat je minimaal 100 mililiter moet hebben om te meten en dat is met een refractormeter een druppel.  

 

Een refractormeter om de sg te meten heb ik wel want dat is handig om suiker te meten in bijv fruit. Ook weer aan druppel genoeg. Maar voor stookwijn gebruik ik ook liever een dobber die dan het liefst ook gelijk het potentiële alcoholpercentage geeft. Scheelt weer een som.

 

Nadeel van dobbers, ik laat ze altijd uit mijn klauwen vallen of stoot ze kapot.  Dat laatse valt tegenwoordig mee want gebruik ze nauwelijks meer. Maar om het stoken te leren zijn ze erg handig. 

Forum Lid
op 2 februari 2019

Ik gebruik dobbers , ouderwetse glazen thermometers , een titratie apparaatje , een theelepel en doos lucifers .
je ziet in een oogopslag waar je aan toe bent .

Digitale dingen zijn stuk als je ze nodig hebt of batterijen leeg .
de gaschromatograaf gebruikte ik vroeger maar is door lang stilstaan defect op zolder beland .

Forum Lid
op 4 maart 2019

Gaschromatograaf? Die kosten een klein fortuin! Maar wel ongelooflijk nauwkeurig.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren