Refractometer of hydrometer

Geupdate 4 dagen geleden in Stookforum
11 6 dagen geleden

Daarnet mijn refractometer ontvangen (vanuit China) om eens de percentage alcohol juist te meten. Ik gebruik een eenvoudige goedkope hydrometer maar bij smaaktesten vond ik dat de alcohol nog straf was om te proeven/drinken. Mijn vermoeden ging uit naar die goedkope hydrometer en dacht dat die nu zo precies niet zal zijn. Testen met beide toestellen blijken een alcoholverschil van 8 a 9% wat bij 40% toch de moeite is. Ik maak alle flessen drinkklaar naar 40% maar nu blijkt dat dit al 48 a 49% is wat aan de hoge kant is. Ik wilde dit toch even meegeven.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 6 dagen geleden

In bierbrouwen wordt een refractometer enkel gebruikt tijdens het brouwen, van zodra er vergisting gebeurt wordt de hydrometer gebruikt om diezelfde reden.

Je kan de refractometer gebruiken als er alcohol aanwezig is maar dan moet je het start SG weten en dit berekenen. Zal voor een wash hetzelfde zijn.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ondertussen verschillende testen gedaan. De manual vertelde dat alcohol meten waar toegevoegde suikers bij gedaan werden nooit juist zal zijn en dat klopt. Ik heb o.a.  40% commerciele alcohols gemeten waaronder ook een paar met toegevoegde glucose en bleek dat de refractometer een percentage gaf van 70%…..dus het moeten zuivere alcohols zijn zonder toevoegingen van suikers.

Ik meet altijd voor de start het SG om ergens te weten wat ongeveer het eindresultaat zal zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 5 dagen geleden

Ik heb een fles wodka uit de winkel staan, waar ik mijn refractometer mee ijk. Het komt nog wel eens voor dat ik hem moet bijstellen. Ik gebruik altijd de zelfe fles om te ijken, drinken doe ik dat spul natuurlijk niet meer.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik heb ook zo,n meter maar hoe ijk je dan? Op basis van wat? Ik spoel altijd af met gewoon water dan staat hij op nul? Maar ben heel benieuwd hoe je dit apparaat kan ijken. Misschien staat het in de gebruiksaanwijzing maar die ligt vast in de kliko 

Forum Lid
5 dagen geleden

Ja, met een paar druppeltjes water moet hij 0 aangeven. Maar ik doe er wat  commerciele wodka van 40% op, dan draai ik het schroefje boven op de refractometer zodat hij 40% aangeef. Als ik mijn drank naar drink sterkte meng, controleer ik eerst de meter(moet regelmatig bijstellen).

Forum Lid
5 dagen geleden

Ok je ijkt hem dus op kraanwater. Zeg ik dat goed. Gebruik hem zelf nauwelijks doe de meting liever met een dobber. Maar dat is een kwestie van geloof geloof ik. 

Forum Lid
5 dagen geleden

Water kan dan zie je 0, maar je hele scherm is dan blauw. Met 40% is het wat duidelijker en zit je in het bereik waar in je jouw drank wil meten. Het makkelijke van zo’n refractometer is dat je maar een paar druppeltjes nodig heb en de temperatuur van de drank wordt gecorrigeerd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 5 dagen geleden

ijken altijd op zelfde voorgeschreven temperatuur .
Dichtheid van alcohol veranderd waardoor afwijkingen kunnen worden gemeten

Forum Lid
5 dagen geleden

Dank je,neem ik mee in mijn ijk procedure.

Forum Lid
5 dagen geleden

Geld trouwens ook voor SG meters .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

er zit een ijking procedure bij. Meten op 20° omgevingstemperatuur en met gedemineraliseerd water en op 0 zetten.Daarna werkt het spul via ATC (auto temperatuur controle)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren