Reinigen en ontsmetten van brouw- en stookketel en lege flessen

Geupdate op 12 september 2017 in Mijn installatie
14 op 11 juni 2017

Een zeer belangrijk onderdeel bij het brouwen of distilleren.

Zeker ook bij het maken van whisky, wat b.v. na het koken van de mout, nog vergist dient te worden en bij besmetting de smaak van de whisky teniet doet.

http://www.labstuff.nl/contents/nl/d113.html

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 11 juni 2017

(Eiken)houten tonnen ontsmetten:

Zwavelwieken 10 stuks

 
 

Hoe een houten ton gebruiken en onderhouden? Het gebruik van houten tonnen geeft een onnavolgbaar aroma aan uw wijn/bier. Een slecht onderhouden vat leidt echter tot problemen en infecties. Daarom is een goed onderhoud van levensbelang. Hieronder enkele tips:

  • Klaarmaken/ontsmetten van een nieuw vat: Vul het vat met een oplossing van 10 g wijnsteenzuur/liter water en laat 4 à 5 dagen staan. Nadien ledigen, goed laten uitdruppen en ontsmetten met een zwavelwiek. Onmiddellijk vullen met wijn (zachtjes vullen). Nieuwe vaten geven veel tannines af. Laat de wijn niet te lang op het vat rijpen en controleer regelmatig de smaakevolutie!
  • Klaarmaken van een gebruikt vat: Reinig het vat grondig met watervrije soda (1 kg soda op 10 liter heet water) en gebruik indien mogelijk een borstel of ketting om de binnenwand te schuren. Spoel daarna grondig na met zuiver water. Vul de ton met een oplossing van 10 g wijnsteenzuur/liter water en laat gedurende 2 à 3 dagen trekken. Laat leeglopen en goed uitdruppen en ontsmet door verbranding van een zwavelwiek (1/4de wiek/100 liter).
  • Een leeg vat bewaren: Houten vaten zijn eigenlijk niet bedoeld om leeg te bewaren! Moet het toch eens, laat dan nooit droesem of een restje wijn in het houten vat liggen! Na overheveling altijd dadelijk spoelen met zuiver water. Laat het vat daarna een dag uitdruppen en verbrand een zwavelwiek (1/4de zwavelwiek per 100 liter inhoud). Dicht het vat goed af met een houten of siliconen stop en bewaar op een vochtige en koele plaats (70% vochtigheid, 12 à 17°C). Iedere 3 maanden opnieuw een stukje zwavelwiek verbranden.
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juni 2017

Rob dat is ook de reden dat ik geen vaten gebruik,maar net als de wijnboeren gewoon een stuk eiken neemt ook niet zoveel plaats in,is wel decoratief,gr?Chris.V

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 augustus 2017

Wat met een vaatje van 3 liter?

 

 

Forum Lid
op 28 augustus 2017

Ik vind ze heel decoratief heb ze in Roemenie ze er mee langs de straat zien staan.maar ze hebben onderhoud nodig ontsmetten en de eerste keer mag je de drank er maar 3 mnd er in opslaan ivm veel afgifte van helt hout daarom gebruik ik liever stukjes eiken,maar een vaatje is zeer decoratief dat ben ik met je eens.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 29 augustus 2017

Ik veronderstel dat je moeilijk een zwavelwiek kan gebruiken… Wijsteenzuur wordt ook gebruikt, maar heb gelezen dat dit zou kunnen vervangen worden door citroenzuur. Het zou ongeveer dezelfde werking hebben. Is het vatje daarmee voldoende gereinigd en ontsmet (na een heet sodabadje)?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 4 september 2017

Als ik Mijn gedestilleerde stookwijn van 63% alcohol in een 3-litervaatje stop, dan hoef ik toch niet bang te zijn voor besmettingen neem ik aan?

Chris, als je het langer dan dir mnd laat zitten, wat geeft het hout dan teveel af? iets giftigs? of alleen maar (teveel) smaak en kleur?

 

 

Forum Lid
op 4 september 2017

Te veel smaak dan is het niet lekker meer,niets giftigs,daarom gebruik ik geen vaatjes ik kom soms ook in de verleiding,maar het makkelijks is snippers of stukjes eiken,is ook goedkoper,doen de wijnboeren ook.gr.?Chris.V

 

Forum Lid
op 5 september 2017

Een nieuw vaatje moet eerst een aantal dagen gevuld zijn met water (of sherry, porto,…) opdat het hout zich kan zetten en geen vloeistof meer doorlaat. Als er geen lekken zijn, wordt het vaatje geledigd en wordt de alcohol erin gedaan.

Alcohol bewaren in kleine vaatjes heeft als nadeel dat de verhouding van de hoeveelheid alcohol tegenover de totale oppervlakte van de binnenwand van het vaatje te klein is. Daarom wordt aangeraden om de bewaartijden in kleine vaatjes beperkt te houden (men spreekt in termen van dagen).  De binnenkant van zo’n vaatjes is niet in contact geweest met vuur (charred, toasted). Ook dat proces heeft een invloed op de uiteindelijke smaak. 

Crew member
op 5 september 2017

Ik heb whisky een jaar in een 5 liter vaatje opgeslagen en het resultaat is erg goed. In een origineel whiskyvat moet het minimaal 3 jaar en 1 dag om het whisky te mogen noemen. Het advies voor 5 liter vaatjes is om het 3 maanden op te slaan. Whisky wordt in originele vaten vaak veel langer opgeslagen en wordt dan doorgaans beter. Een jaar in een 5 liter vaatje is prima te doen.

 

Ook is mijn 5 liter vaatje ge-charred. De kool aan de binnenzijde heeft een zuiverende werking zoals een koolfilter.

 

Handige handleiding voor je vaatje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=HgKD6hA-_5c 

 

Het langer opslaan in een klein vaatje heeft als nadeel dat je angels share veel groter is!!

Admin
op 5 september 2017

Zo heb ik de overgebleven rum van Lummel na de BBQ in een 3 liter vaatje gedaan. Die is nog steeds 70 of 80% meen ik. Op de volgende BBQ gaan we hem proeven 😉

Crew member
op 5 september 2017

Stop maar in je handbagage 🙂

 

Admin
op 5 september 2017

Stop maar in je handbagage 🙂

 

Van Munckerik

Dat zou ook nog kunnen, maar heb het al beloofd voor de BBQ 🙂 Stop jij maar een vaatje whisky in je handbagage, dan gaan we die vergelijken met de Zweedse Whisky’s!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 september 2017

Het klinkt allemaal als een heel gedoe met vaten en vaatjes, zwavelwieken klinkt ook niet echt natuurlijk. Ik gebruik nooit ontsmettingsmiddelen. Gistemmer goed omspoelen met heet water voor gebruik, 

Een eikensmaak voeg ik toe door getoaste stukjes eiken bij de Wâldka in een weckpot te doen. Gewoon uit de schuur een stuk eiken haardhout pakken (In de Friese Wâlden groeien veel eiken), met de bijl stukjes hakken, even in de oven op de heetste stand (of met een tang bij een vuurtje houden) en zo de weckpot in. Een maandje laten staan en eventueel naar smaak verdunnen. Klaar is Kees. Menigeen denkt dat ik dure Whiskey heb gekocht!

Forum Lid
op 12 september 2017

Waldstoker zo doe ik het ook net 15 ltr cognac gemaakt met houtsnippers,geen onnatuurlijke troep en werkt net zo goed of nog beter,waarom denk je dat veel weinboeren geen vaten meer gebruiken en gewoon een paar eikenplanken in hun tanks gooien.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren