Restalcohol

Geupdate op 12 mei 2020 in Stookforum
8 op 11 mei 2020

Ik ben bezig met mijn eerste stoken. Ik destilleer wijn en stookbier. Wat ik merk is dat ik na de 1e stook altijd nog een behoorlijk percentage alcohol meet in de restant stookwijn of stookbier. Maar dit krijg ik er vrijwel niet meer uit gedestilleerd.

Is dit normaal of doe ik iets fout? Ik gebruik een T500 met Alambiek.

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 11 mei 2020

Je houd altijd een vloeistof met restalcohol over. Je kunt niet alles er uit stoken zonder de nare smaken van de naloop mee te krijgen. Je zou zodra de naloop begint de koperen alambiek helm kunnen omwisselen voor een reflux kolom, dan stook je vrijwel alles er uit als neutraal van 92%. Dit kun je weer voor andere dranken/toepassingen gebruiken.

Crew member
op 11 mei 2020

Waar meet je het percentage mee? Alcoholmeter?

Forum Lid
op 11 mei 2020

Ik gebruik een refractometer

Forum Lid
op 11 mei 2020

Ik start bij 14% en wanneer de naloop start en vrijwel eindigt hou ik nog 9% in het stookbier over

Forum Lid
op 12 mei 2020

En hou je na 1 stook dan 3 liter drank van 40% over?(totaal met voorloop en naloop).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2020

Een refractometer werkt alleen bij gedistilleerd. Een wijn of bier kan je hier niet mee meten ivm suikers en andere stoffen die een invloed hebben op de uitlezing van een refractometer.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Probeer het eens met een vinometer.

Ideaal voor het meten van alcohol in een stookwijn. Maar of je de rest alcohol wil drinken is nog maar de vraag.

https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-vinometer-tot-25/

Forum Lid
op 12 mei 2020

Ah interessant Hein, dat wist ik niet

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren