Rijpen met andere houtsoorten

Geupdate op 25 mei 2020 in Spirits
9 op 22 mei 2020

k weet dat er al vaker over gepost is, maar ik kwam vandaag een leuk filmpje tegen over het rijpen met Eiken of andere houtsoorten
De video bestaat uit twee delen….
Op een andere site vond ik nog aanwijzingen voor het prepareren:

Hoe ga je te werk?

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Plaats het staafje minimaal 20 minuten in de oven. 
 • Haal het staafje uit de oven en vouw het in een stukje aluminiumfolie.
 • Besprenkel het hout met de drank van je keuze.
 • Vouw de folie dicht en laat de drank intrekken.
 • Als het hout is afgekoeld haal je het uit de folie.
 • Spoel even af ander de kraan.
 • Vervolgens kun je het staafje licht aanbranden met een brander of boven je gasfornuis. 
 • Nog even een touwtje monteren en je staafje is klaar voor gebruik.
 
 • Geliked door
 • RuMo
Antwoord
1 op 23 mei 2020

Van alle dingen die bij het stoken komen kijken van het maken van  een ketel, koelsysteem, filtersysteem, stookwijn, gist, div. ingrediënten, vindt ik het op smaak maken van de drank door middel het te laten lageren op hout het aller moeilijkst. Ik kan er maar niet tevreden over worden, heb zelfs over wogen om alleen nog heldere drank te maken. Maar ik heb toch weer wat inspiratie van het filmpje gekregen.

Forum Lid
op 23 mei 2020

Hoewel ik nog niet zo lang bezig ben met stoken, kan ik je hierin gelijk geven 🙂 Tot nu toe het ook moeilijk gevonden om aan de hand van een sample te bepalen of de eiken snippers er lang genoeg in hebben gezeten. Het laatste dat ik heb gemaakt op whisky-gebied is met echte mout geweest (voor het eerst) en daar maar een paar dagen de snippers in gehad. Was toen al heel mooi op kleur. Maar ik denk dat ik hem binnenkort eens een paar uur op 50graden ga warmen, ik kan dat tegenwoordig mooi gecontroleerd in mijn weck-ketel doen…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 mei 2020

Tot een week geleden was ik wel aardig tevreden met de resultaten op het gebied van  het lageren met houtsnippers en walnoot doppen. De Whisky gemaakt van mout extract die ik 2 weken geleden op walnoot doppen heb gezet is helaas een beetje mislukt qua lagering. Ben wel een fan van walnoot doppen..  Maar na een paar dagen dacht ik bij deze stook er goed aan te doen iets  “ gerookt eiken” toe te voegen. Beetje jammer, het was in 3 dagen ongeveer  zwart. Normaal gesproken kijk ik iedere dag hoe het gaat. Maar ja, nu niet.  Gefilterd maar het blijft aan de donkere kant. Het kan zomaar mis gaan als je ff niet op let.

Vandaag nog 10liter mout extract gestookt. ( heb ik nog iets te mengen)

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 mei 2020

McCorner, leuk filmpje wilde ik eigenlijk nog zeggen. Iets met “berken” lijkt me ook goed smaken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 mei 2020

Ik wilde het in mijn 3 liter vat 3 jaar weg zetten zodat het echt whisky mag heten. Het was een gebruikt vat maar toch was de drank na 6 maanden bitter, opnieuw een drank geprobeerd en na 3 maanden nog iets van bitter te proeven. Nou kwam ik op het internet een bericht tegen dat je de drank in een 3 liter vat niet langer dan 4 a 5 weken moet laten lageren. Met houtsnippers net zo, de kleur is al snel mooi maar dat vind ik niet zo belangrijk. De drank mist gewoon de diepgang. Ik ga de drank die al heb nog wat zonder hout laten staan, en ben ik dan nog niet tevreden dan ga ik blenden. Niet dat al mijn drankjes mislukken gelukkig niet. De drankjes waar ik een lichte hout smaak aan wil zijn oké, maar ik wil ook wel eens een drank met een krachtige smaak zoals in een fles van 21 jaar oud. Maar laten we eerlijk zijn dat zijn stokerijen met misschien wel 100 ervaring, dan is het niet zo gek dat het mij in 5 jaar nog niet is gelukt.

Forum Lid
op 24 mei 2020

T is niet alleen houtsoort en tijd wat rijping bepaald .
Er speelt meer Dingen als nieuw of eerder gebruikt hout hoe is het hout voorbehandeld .. hoe gebruik je het hout .
Wat is grote van vat of hoeveelheid hout drank verhouding en contact oppervlakte.
Je kunt rijpen in hout , hout in drank in vorm van snippers of staafjes . Ook combineren en snippers is vat ,
Ook kun je de drank door hout snippers percoleren , je kunt de drank via hout in een secondair droog vat passeren .
Je kunt ook hout extracten maken en die toevoegen . Ook kun je vanuit de drystill voor geconditioneerd hout verhitten waarvan je de dampen door de drank laten borrelen voor infusie .
Maar ook na behandeling van de drank na destilatie zal de drank nog veranderen .
Oxidatie en polymerisatie ontstaat bij opslag .
De hoeveelheid lucht en zuurstof wat wordt opgenomen in de drank of aan verdamd heeft invloed .
Bijvoorbeeld plaats van vat opslag is ook van invloed .een continue themperatuur of verplaatsen tijdens opslaan , roterend van vaten in plaats van opslag.
Zij allemaal factoren van in vloed .
Maar ook het onderhoud aan vat tijdens opslag .
Een vergeten vat is meestal ook een verloren vat .
Atmosfeer ,Luchtvochtigheid , temperatuur ,type hout en kwaliteit van hout hebben spelen een hele grote rol .
Verdrogen van hout is niet alleen verdampen van drank maar heeft ook invloed op o.a. looizuren / tannines en afgifte en uitwisseling .
Maar ook te vochtig hout heeft invloed daar op.
Dat niet alleen ook aan buitenkant kunnen micro-organismen ,schimmels , bacteriën ontstaan wat de drank beïnvloed .
Opslaan langere tijd gebeurd op grote inhoud of vooraf geselecteerde en daarvoor geprepareerde kleinere vaten . Kleine vaten geven sneller stoffen af vanwege contact oppervlakte verhouding dus selectie , roteren tussen verschillen vaten en leeftijd van vaten zelf is ook daarvoor van invloed.
Bij hergebruik van vaten zal hoeveelheid looizuur en smaak afgifte afnemen maar ook smaak overdracht van vorige opgeslagen dranken van invloed zijn .
Dus aantal keren can gebruik van vat voor zelfde product te maken is beperkt .
Maar je kunt altijd een vat tussendoor reconditioneren , uitschrapen , branden en eventueel een soort gelijk nieuwstuk inzetten ( vergt wat handigheid )voor nieuw leven .

Alleen een vat of wat hout kopen en toevoegen en het idee van het komt wel goed is niet meer dan gok op resultaat .
Je kunt ook niet blindelings varen op andermans resultaten en wat andere doen omdat sowieso je product anders is .
Bij producent is ook herhaling en werken op eigen principes en ervaringen wat hun eindproduct maakt .
En daar is veel verschil tussen de duizenden soms door zelfs maar kleine afweiking in product en werkwijze .
Er zijn paar beperkte basis beginsel en rode draden waarop je kunt varen maar eigen opbouw en ervaring maar ook proeven en veel kijken en vergelijken moet tot resultaat brengen .
Ook in de professionele sector wordt tijdens rijping , regelmatig de opgeslagen drank geproefd , geroken ,bekeken op helderheid en kleur .
Single barrel dranken zijn uniek en duur vaak wordt ook op fles een barrel nr dan aangegeven maar om smaak identiteit te houden worden vaten geblend /samen gevoegd .
ELK vat en elke rijping in kruik is uniek .
Dus veel noteren en proberen en uiteraard gebruik een drank , hetzij uit eigen still of een uit winkel als benchmark .
( Uit eigens still werkt het beste , want je heb daar in je notities )

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2020

Ja zo heb ik een gebruikt 10 liter vat van iemand gekregen. Wat heeft erin gezeten??? Het ruikt we OKÉ, maar toch. Om überhaupt zo’n vat gevuld te krijgen is voor mij al te veel en als het dan niet smaakt is wel heel jammer. Ik hou het maar bij de weckpotten.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 mei 2020

Berkensap wordt ook gebruikt om wijn van te maken, dus dat is zeker een kandidaat om te proberen. En ja, ik heb ook het volume en de opslagruimte niet om met vaten te beginnen, in ieder geval niet de grotere :-). Tot een liter of 5 zou gaan, maar dan nog…

Ik denk dat het interessanter is om inderdaad eens een stook in meerdere flessen te verdelen en op de manier uit de video te gaan proberen, net als een forum-lid (sorry, ik weet niet meer wie…) het ook heeft gedaan met o.a. eiken en walnootdoppen.

 

Forum Lid
op 25 mei 2020

Ik gebruik snippers en gewoon onbewerkt oud eiken uit het bos,ik gebruik meestal 3 -4 slaolieflessen van 5 ltr.en gooi daar zonder iets te wegen wat eiken,en een of twee borrelglaasjes port of sherry bij,dat zet ik dag en nacht buiten,draai regelmatig de dop los,en wacht tot het mooi op kleur is,het kan bij elke fles verschillend zijn,maar ik meng het en doe het in flessen.resultaat goed.maaaar laat het zo een tijd liggen dan wordt hij lekkerder.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren