RIMS System om een distillatieketel te verwarmen

Geupdate op 29 september 2020 in Mijn installatie
1 op 29 september 2020

Ik was op zoek om op een goedkope manier een maischketel te maken. En hierbij kwam ik op het volgende filmpje:

Elektronica buiten beschouwing gelaten; Uiteindelijk doet een easybrew/brewmonk/grainfather hetzelfde. Men pompt de wort onderaan de ketel naar boven in de ketel.

Nu over de verwarming. Voornoemde ketels worden verwarmd buiten de ketel onderaan. Andere ketels worden verwarmd met een verwarmingselement in de ketel gebouwd. En sommige met gas, ook onderaan. Dus de wort in deze ketels is warmer onderaan in de ketel dan bovenaan.

Nu mijn vraag. Kan dit RIMS System ook gebruikt worden om een distillatieketel te verwarmen. Men pompt dus onderaan de wort naar buiten, verwarmt via het RIMS-verwarmingselement, en laat de wort terugvloeien bovenaan in de ketel.

Het enige verschil met voornoemde systemen, denk ik, is het feit dat de wort bovenaan warmer zou zijn dan onderaan in de ketel. Uiteindelijk in een reflux-systeem gebeurt ongeveer hetzelfde. Men verwarmt de ketel, op welke manier dan ook, de verwarmde damp gaat in de kolom en komt terug als vloeistof, weliswaar kouder dan de vloeistof in de ketel. Of vergis ik mij? De controle van de temperatuur gebeurt uiteindelijk bovenaan in de kolom en heeft geen enkel belang met wat er gebeurd in de ketel. Of de vloeistof in de ketel onderaan of bovenaan nu verschilt heeft geen enkel belang. Of vergis ik mij weer?

Uiteindelijk komt het hier op neer. Maakt het een verschil of de wort warmer is onderaan in de ketel of bovenaan? Is er een nadeel dat de wort van bovenaan terug in de ketel komt? Natuurlijk zal dit ‘heviger’ zijn dat het terugvloeien vanuit de kolom.

En natuurlijk wordt er geen gebruik gemaakt, zoals in het filmpje, met silicone darmpjes maar met ‘vaste’ koper of RVS installatie. Alles is luchtdicht afgesloten. En natuurlijk zou het controleren van het verwarmingselement ook van buitenaf gebeuren.

Eventueel kan men de terugkeer van de wort in dit systeem in de ketel verlengen en een buisje tot midden, of zelfs tot onderaan, in de ketel brengen, zodat het terugkerende, verwarmde, wort niet  op de bovenzijde van de aanwezige vloeistof ‘splacht’, zoals nodig is in een maischketel,  maar rustig in het midden van de ketel terugkeert.

Benieuwd op de reacties en alle verbeteringen welkom.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 29 september 2020

Destilatie is beheersen van damp themperatuur .
De vloeistof verwarmen en damp stijgt op .
Verschillende hoogtes geven verschillende themperatuur waar damp terug condenseert .
Voor alcohol is de themperatuur op brug 78,3 te prefereren met smaakstoffen heb je andere themperaturen die je wil hebben om smaken te scheiden dat gebeurt op verschillende hoogte .
Fractioneren gebeurt dus oo verschillende themperaturen .van damp

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren