Rode wodka graan/sleebes

Geupdate op 5 december 2018 in Spirits
21 op 22 januari 2018

Ik woon op/nabij de Utrechtse Heuvelrug en ben al vanaf Rhenen, Elst en Amerongen/Leersum aan het zoeken naar Sleebes op de Heuvelrug. Wie weet deze te staan of wie kan ze leveren.Ik wil er rode wodka van maken in combinatie met wodka die uitsluitend gestookt is van graan. Vetgisting gaat met Wodka gist van Still-Spirit te koop in Stookwinkel en stoken middels de Grainfather met Dome en anders via de reflux als ik de smaak daarna nog wat neutraler wil. 

Sleebessen ruilen voor graanwodka is ook een optie. Kunnen we beide gelijk beginnen. 

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 22 januari 2018

Hoi Lummel, ken je deze site al: http://wildplukwijzer.nl

Je kunt hier invoeren wat je zoekt en waar in de buurt je het wild vinden. 

 

Forum Lid
op 23 januari 2018

Hoi Erik, helaas geen sleebes op de site maar ik ga vandaag maar eens een flesje eigen gemaakte wodka van graan – die ik eerst gestookt heb met de Grainfather met dome en daarna herstookt met de reflux – aanbieden aan de groetenboer. Wellicht kunnen we tot een profijtelijke samenwerking komen waar de veilingbaas van Chris bij verbleekt. En dan naar Ouwehands dierenpark want dat heb ik mijn vrouw beloofd. Voor wat hoort wat zullen we maar zeggen. 

Forum Lid
op 23 januari 2018

Hoi lummel, de sleebes groeit aan een sleedoorn. Die is wel te vinden op de site. en ook niet zo gek ver van het dierenpark.

 

Forum Lid
op 23 januari 2018

Aha, inderdaad bij het fietspad onderlangs de Grebbenberg. Ik ga maar eens een fietstochtje maken. 

 

Brouwmaat
op 23 januari 2018

Sleebes komt idd van de sleedoorn. Hup op de fiets Lummel….. en vergeet niet een emmertje mee te nemen. Laat ons weten hoe wodka met sledes gaat worden.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 januari 2018

Ik hoop dat dit project zijn vruchten gaat afwerpen, want zo te lezen moeten er nog een hoop offers worden gebracht, om deze ingredienten te kunnen bekomen!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2018

Ja, dat wou ik net zeggen: langs Onderlangs, het fietspad onder langs de Grebbeberg.

Ik was vorig jaar te laat: alle struiken waren al gesnoeid en goed kort ook!

Ik heb er dit jaar gevonden aan de andere kant van Wageningen, vlakbij de Parenco (of hoe dat tegenwoordig heet). Het lijkt een goed jaar, want ze hangen vol. Dus wat mij betreft mag je die onder langs de Greb hebben: ik heb er hier zat.

Het is inderdaad lastig om ze te plukken: na nog geen 10 kg heb ik mijn handen vol krassen en ik ben blij met mijn klompen! Maar lekker!!!!!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 november 2018

Volgens het kaartje zou er ook sleedoorn staan bij de jachthaven in Wageningen. Ik zal eens gaan kijken.

Verder in de buurt van Wageningen: vlak bij café Onder de Linden en bierbrouwerij/stokerij Onder de Linden. Staan wel dicht bij een doorgaande weg.

Langs de N225, in de struiken bij het pompstation, staat er een vrij kleine struik. Een succes dit jaar zijn struiken langs het pad van de Bokkedijk naar Aan de Rijn 1 en 2. (Maar die zijn al aardig leeg! 😉 )

Forum Lid
op 3 november 2018

Ze staan ook lang het fietspad onder de Grebbeberg door. Was een tip van Muckerik vorig jaar. Maar ben ik niet aan toe gekomen. Wel gezien, prachtig fietsen daar overigens.

 

Mogelijk dit jaar wel al ben ik behoorlijk druk met appels en daarna een bierproject. Pils zit er nog niet in want een tap is nog lastig hoorde ik gisteren van Jan. Maar in bovengegist bier spuug ik ook niet. 

Forum Lid
op 3 november 2018

Ja, weet ik. Ik heb ze vandaar ooit uitgestoken en langs de betonnen weg naar het Opheusdens veer geplant. Daar staan ze nou wel, maar vorig jaar zat er weinig aan en bovendien staan ze achter een heining op terrein van het Utrechts Landschap.

Forum Lid
op 3 november 2018

Ja, weet ik. Ik heb ze vandaar ooit uitgestoken en langs de betonnen weg naar het Opheusdens veer geplant. Daar staan ze nou wel, maar vorig jaar zat er weinig aan en bovendien staan ze achter een heining op terrein van het Utrechts Landschap.

Van Kees22

wat leuk ben jij er zo een waarvan ik altijd denk tijdens fietsen  “ wat mooi dat iemand deze gepland heeft

 

in de Betuwe heb ik dat vaak met walnoten die staan tegenwoordig ook overal langs de weg in de Betuwe. 

 

Forum Lid
op 3 november 2018

In dit geval gepland en geplant. 😉   Dat van die walnoten weet ik niet: ik ben onschuldig!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2018

Niet toevallig lees ik juist een stukje over het mechanisme van de smaakverbetering van sleedoorn.

De vrucht is zeer wrang als gevolg van een hoog gehalte tannines. Deze zijn heel goed bestand tegen hoge en lage temperatuur. Maar tijdens de rijping kunnen ze een verbinding aangaan met anthocyaan, de rode kleur uit de schil. Maar dat kan pas op gang komen als de vruchtwanden kapot zijn. Bijvoorbeeld door het bevriezen van de cellen!!

Maar ook pectoenzyme kan dat natuurlijk doen.

Als antwoord op dat verhaal kwam een testje van een forumlid. Hij had al vanaf september af en toe sleepruimen geoogst en die ingevroren en weer ontdooid. Hij meende te proeven dat na invriezen en ontdooien de smaak inderdaad minder wrang werd.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 november 2018

Hoi

Hier in Ardennen groeit heel veel sleedoorn.

Mijn grootmoeder maakte vroeger reeds SLOE-GIN (eau de vie de prunelles)  De streek van Troyes in Frankrijk en de Pyreneen zijn overigens beroemd voor de verwerking van sleedoorn in confituur of eau de vie.  Daar maken ze de drank op basis van de pitten van de sleedoorn.

https://www.youtube.com/watch?v=f3iD9ItmIW8

UK maakt sloe gin maar das op bais van de volledige vrucht niet de pit.

Zoals hierboven vermeld, pluk je de sleedoorn na de eerste vorst.  Wacht daar echter niet op of de vogels zijn ermee weg.

Dus pluk ze eind oktober, doe ze in diepvries voor 48 uur en ontdooi ze.

De meeste van die vruchten bevatten wormpjes die er bij het ontdooien uitkomen.  Doet echter niets aan de smaak, dus kan je ze laten zitten.

Recept

Eau de vie of gin (1liter) (zo sterk mogelijk)

1 kg ontdooide bessen

3 bladeren van cassis struik

200 gr suiker

Kaneel, kruidnagel etc worden soms toegevoegd maar verbeteren de smaak niet.

Regelmatig omdraaien.  De drank kleurt heel snel prachtig paars.

Op drinksterkte brengen na 1 maand.

 

PS  De commerciele sloegin is een zoeterige plakkende commerciele drank.  De Franse eau de vie is gedistilleerd (zie youtube) den heel subtiel maar niet echt fijn zoals een lekkere poire.   Je kan de bessen vergisten maar de smaak is subtiel en komt mopeilijk over.

Hoop geholpen te hebben

Ciao

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 november 2018

Deze is leuk:

Der Verein Regionale Gehölzvermehrung – RGV
www.rgv.or.at
hat eine wunderbare Beschreibung der Schlehe veröffentlicht.
Ich hoffe ihr findet das auch interessant.

Forum Lid
op 4 november 2018

Merci Kees22. Interessante info.

Grundlich zoals alleen Duitsers dat kunnen

(Maar geen info over verwerken tot slehenlikor of slehenschnaps)

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 november 2018

Over schlehenschnaps kan ik misschien  wel wat gaan vertellen.

Pakweg 17 kg sleedoornpruimen geoogst en die gisteren aan het gisten gezet.

Ingevroren en weer ontdooid. Met een stamppotstamper werd het een dichte massa, met de dikte van jam. Na toevoeging van pectolase en amylase berekend op 215 gr suiker per liter.

Ik denk wel dat ik met die 17 kg veel geluk gehad heb.

Forum Lid
op 16 november 2018

Het suikergehalte is bij nader inzien onduidelijk. Ik heb 2 liter water bij 4 kg pruimen gegoten en het resulterende sap had een sg van 1,053, dus pakweg 145 gr suiker per liter (aannemende dat er alleen suiker gemeten is). Maar ja: er zit natuurlijk een groot aandeel pit in, dus de omrekening naar volume vruchtvlees is erg onzeker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 december 2018

Inmiddels heb ik 1 kg suiker opgelost en toegevoegd. De massa lijkt rustig te zijn, maar ik kan wegens de dikke prut geen dichtheid meten. Er ligt nog 0,5 kg suiker te wachten om toe te voegen. Ga ik zondag doen, denk ik.

Ook heb ik nog een paar extra kg’s sleepruimen geoogst. Liggen in de diepvries te wachten.

Forum Lid
op 5 december 2018

Ben serieus jaloers op je, helaas ook dit jaar geen tijd voor rode wodka. Bewaar wat voor de BBQ zou ik zeggen, kunnen we allemaal proeven en aan het werk. 

Forum Lid
op 5 december 2018

Het was een goed jaar, denk ik. Maar het is nog niet klaar!

De kweepeer viel erg tegen: uit 16 kg amper een halve liter drank. Ik vrees dat er iets fout is gegaan. Hoop dat de sleepruim beter gaat.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren