Hoi
Hier in Ardennen groeit heel veel sleedoorn.
Mijn grootmoeder maakte vroeger reeds SLOE-GIN (eau de vie de prunelles) De streek van Troyes in Frankrijk en de Pyreneen zijn overigens beroemd voor de verwerking van sleedoorn in confituur of eau de vie. Daar maken ze de drank op basis van de pitten van de sleedoorn.
https://www.youtube.com/watch?v=f3iD9ItmIW8
UK maakt sloe gin maar das op bais van de volledige vrucht niet de pit.
Zoals hierboven vermeld, pluk je de sleedoorn na de eerste vorst. Wacht daar echter niet op of de vogels zijn ermee weg.
Dus pluk ze eind oktober, doe ze in diepvries voor 48 uur en ontdooi ze.
De meeste van die vruchten bevatten wormpjes die er bij het ontdooien uitkomen. Doet echter niets aan de smaak, dus kan je ze laten zitten.
Recept
Eau de vie of gin (1liter) (zo sterk mogelijk)
1 kg ontdooide bessen
3 bladeren van cassis struik
200 gr suiker
Kaneel, kruidnagel etc worden soms toegevoegd maar verbeteren de smaak niet.
Regelmatig omdraaien. De drank kleurt heel snel prachtig paars.
Op drinksterkte brengen na 1 maand.
PS De commerciele sloegin is een zoeterige plakkende commerciele drank. De Franse eau de vie is gedistilleerd (zie youtube) den heel subtiel maar niet echt fijn zoals een lekkere poire. Je kan de bessen vergisten maar de smaak is subtiel en komt mopeilijk over.
Hoop geholpen te hebben
Ciao