Rum, en dan…….?

Geupdate 1 dag geleden in Recepten
24 3 dagen geleden

De in juli jl eerste 5 liter 43% gestookte rum is prima maar flink scherpe nasmaak.

De 2e in augustus met dunder en resterende gist van de eerste op een goede 5 liter a 50% is zo lekker en zacht dat je deze gelijk al kan drinken, een dag en nacht verschil.

Nu wil ik van de eerste een bijvoorbeeld ‘spiced rum’ of zoiets maken.

Heeft iemand wellicht nog een leuk recept? Ik heb nergens zoiets op het forum kunnen vinden of misschien niet goed gezocht 😬.

 
  • Geliked door
Antwoord
10 3 dagen geleden

Per liter , 2- 3 gr piment .
kinabast 2 gr , paradijszaad 0,3 gr , vanilla 1-2 gr , Noodmuskaat 0,5 gr

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha Robbert, ik wist dat jij met iets zou komen😜.

Dank je, morgen achter de kruiden aan.

Hoe lang macereren denk je of gewoon even lekker laten staan?

Forum Lid
3 dagen geleden

ik ben zelf nu ook “verplicht ” weer uit mijn winter pauze gerukt .
Ik mag ook aan de rum .!

Het beste is om de kruiden 7 a 10,dagen te trekken . dan deel je de drank in 2 delen een deel stook je geheel en na stoken voeg je beide delen weer samen .

Forum Lid
3 dagen geleden

Ik had bij Pino 20 liter melisse besteld. Ik heb daar 4 maal een strip run mee gedaan. Morgen doe ik dat bij elkaar voor de spirit run(21 liter van ongeveer 45%). Ik ga van de voor loop en hart een blanke rum maken, en van de voor loop, hart en na loop met wat kruiden een donkere rum maken. Over de kruiden ben ik er nog niet uit, ik denk vanille, kaneel en nog iets(Ik weet niet meer hoe het heet, maar het zijn grote ronde zaden zoals peper, en het is in grote hoeveelheden schadelijk. En het wordt bij donkere rum veel toegepast).

Forum Lid
3 dagen geleden

O ja, voor de donkere rum natuurlijk eikesnipper en daarna het vat in.

Forum Lid
3 dagen geleden

Rumo, Ik heb ze nog steeds op eiken snippers staan maar de rum is geler geworden maar niet donker. De snippers zijn niet getoast maar waren wel van een rumvat.

 

Robbert, je bent dus nu in je winter ‘pauze’ , wel er vroeg dit jaar haha. 

Heb je dit uit je ‘grote rumboek’ of weer ergens anders vandaan.  Moet wel om je lachen Robbert 😉 maar dank weer voor je recept en uitleg. Al veel van je geleerd het afgelopen jaar 👍.

 

Forum Lid
3 dagen geleden

Sichuan pepers Rumo ?
hot hotter hottest ? 😅😅
beetje nootmuskaat tussen vanille en kaneel misschien ??
Voorloop ? dat is voor de struiken dat is het deel waar meeste zooi inzit . waar zit scheiding ? de echte naloop is ook voor de struiken .
Let op dat rum flink verneukaratief is .
Rum heeft nogal wat kering van smaak na destillatie
Daarop goed anticiperen in maken van scheiding naloop .

Forum Lid
3 dagen geleden

Paolo , Ik heb inderdaad wat oude naslag werkjes over rum . Ik heb het spiced rum kruiden uit een handboekje dat ook bijna uitelkaar valt .
Er zijn ook nog wat andere recepten met pepers en zwarte kastanjes .

Ja ik had al mijn spul opgeruimd Paolo .
Kelder staat vol . Ik hou soms paar maanden half jaartje pauze .
Zonde om steeds de surplus na een poosje tussen de struiken te moeten mikken .😅😅

Forum Lid
2 dagen geleden

Dus nu mijn dank dat jij voor mij tijdens je ‘winterslaap’ naar de kelder bent geslopen om mij van dit recept te voorzien. 

 

Leef jij zo intens Robbert dat je in een paar maanden een half jaartje pauze neemt 😜.

 

Btw, voorloop gaat ook hier tussen de struiken en de echte naloop heb ik ook weggegooid. Het overige van de naloop ongeveer een liter die gooi ik er de volgende keer weer bij denk ik.

Forum Lid
2 dagen geleden

Nee niet intens leven paolo.
Maar als de plank voldoende gevuld is dan is het distilleren niet noodzaak .
Dan ruim ik op tot er weer uitdagingen zijn .
Vroeger moest de ketel altijd ruizen en was ik constant ook aan het drank uitdelen.
Nu Heb ik voldoende voor me zelf en een goed contact een flesje te geven .
De ” vrienden ” die kwamen alleen voor gratis of goedkope drank zijn geen vrienden en hoef ik niet meer over de vloer .
Dus ketel in reces tot noodzaak . haha .
( of iemand mij aan werk zet )

Forum Lid
2 dagen geleden

Haha, ja, ik ben aan het stoken voor mijn schoonzoons maar ook om zelf wat meer ervaring te krijgen in het proces en niet te vergeten al mijn zintuigen.

Helaas nog geen voorraadje bij mij maar daar wordt dus nu aan gewerkt😬.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 3 dagen geleden

Bij mij zijn alle dranken rood bruin. En dat gaat heel snel. Of het nu de Frans medium eike of de oloroso snippers zijn. Het vat gebruik ik voor oxidatie.

Forum Lid
2 dagen geleden

Bij een scherp randje, een theelepeltje bastaardsuiker per liter, en het is weg. Bij mij dan toch. Heb ze wel eerst tot ongeveer 25% terug gemengd met water.

Forum Lid
2 dagen geleden

De rum terug naar 25% ?

Forum Lid
2 dagen geleden

Ja, 25% niet iedereen is fan van 40% , heb ook 32 1/2 % staan. Maar ik houd nu eenmaal van een niet te hoog alcoholpercentage. Je moet dan ook veel smaak mee over krijgen. Hoeveel % denk je over te houden bij een “BaCo”, of Rum 7-up? Ik mix zelf alleen mijn wodka, met jus, de rest drink ik alles puur. Baco = een deel Rum 37.5% 3 delen cola, geeft een eindgemiddelde van 10%. 1 deel rum 40% ,1 deel andere non-alcohol drank, eind 20%.

Forum Lid
2 dagen geleden

Helemaal gelijk William het gaat erom hoe jij je drankje lekker vind. Persoonlijk drink ik alleen puur of met een beetje ijs. De extra kick van de alcohol versterkt voor mij de smaak van de ‘borrel’. 

Forum Lid
2 dagen geleden

@William Aan Heel veel likeuren beneden 40% word een kleine hoeveelheid glycerine aan toegevoegd .
Hierdoor krijg je meer mondgevoel maar ook de smaken hangen meer in je mond .
Smaak wordt voller .
ook in wat whiskey , rum en div au de vie soorten wordt glycerine toegepast .
misschien een idee ??

Forum Lid
1 dag geleden

Heb glycerine liggen, voor een Gistplaten gebeuren, en zal eens  een fles testen met 5 ml. Glycerine foodgrade, bij de apotheek te krijgen, en bij sommige brouwwinkels. Bij veel vraag: laat het vooral hier weten. Misschien dat we dan onze dealers kunnen overtuigen. 🙂 🙂 🙂 .

Forum Lid
1 dag geleden

Elke ervaring geeft weer nieuwe wegen te gaan .
Ik snap ook niet dat iets wat gewoon standaard bij likeur bereiding hoort zoals Glycerine zo ondergeschoven is .
De oude likeuren bevatten allemaal glycerine .
Benedictine , chartreuse , Cointreau , tiamaria , .
Je kunt het ook vaak zien door wanneer je de drank door het glas draait .
Het blijft wat ” hangen ” maar niet zoals suiker dat wat meer stroperig ( dikker ) glijdt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 1 dag geleden

Onze Jan verkoopt het al als een soort essence. https://www.stookwinkel.nl/product/glycerine-50-ml-likeur-bereiding/

IKKE slecht huiswerk gemaakt Sorry Meneer Stookwinkel.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 1 dag geleden

Ik vind een likeur al snel te zoet, maar met een beetje glycerine krijg je toch het “ronde” mondgevoel als je minder suiker gebruikt. Ik heb het laatst een keer gebruikt bij mijn frambozen likeur en het werkt perfect.

Forum Lid
1 dag geleden

Dus ook gewoon wat minder suiker dan, perfect.

Ook ik hou niet van dat hele zoete.

Forum Lid
1 dag geleden

Glycerine geeft inderdaad dat ronde mondgevoel . Het ” spoelt ” minder maar “glijd ” meer als het ware waardoor ook de smaken meer de papillen raken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 1 dag geleden

Ik heb notabene een flesje staan maar tot op heden niet gebruikt omdat ik probeer zo min mogelijk ‘toevoegsels’ te gebruiken maar in dit geval toch maar eens doen.

Ik las al tussen de 5 en 15 ml per 5 liter.

Mijn dank weer 👍.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren