Rum van melasse basis recept

Geupdate op 8 juli 2020 in Spirits
111 op 30 mei 2018

Een prima basis rum recept voor 30 liter mash. Pas de hoeveelheden aan voor grotere of kleinere hoeveelheden mash.

Dit recept is een basis en het is niet de intentie geweest een perfect recept te schrijven. Het is een leidraad zodat beginners met hun melasse snel van start kunnen gaan.

Dit recept kan dus naar eigen inzicht worden aangepast, gebruik daarvoor naar hartenlust de informatie uit het grote Rum van melasse topic.  Bespreek alle variaties dus daar.

Ingrediënten

2,5kg rietsuiker 3,5 liter rietsuikermelasse

10 liter water, of 7 liter water en 3 liter dunder van je vorige stook. Gebruik je geen dunder maar alleen water, voeg dan 1 of 2 theelepels tomatenpuree of een theelepel citroenzuur toe.

Bovenstaande verhouding melasse en suiker mag je naar hartenlust variëren.

Gebruik een gist die om kan gaan met melasse. Hiervoor is speciaal rumgist ontwikkeld, deze bevat ook de juiste enzymen om bepaalde bestanddelen in de melasse beter vergistbaar te maken.

De vergistingstemperatuur mag gewoon op kamertemperatuur, houd deze dus ongeveer tussen de 20 en 25 graden celcius.

Ga je dit recept een 2e of 3e keer maken? Dan kun je een deel van het water vervangen door de uitgestookte rum mash van de vorige stook. Dit noemen we de dunder.

Het maken van de mash:

Los de melasse en de suiker op in kokend water en roer voor een paar minuten tot het een geheel is. Laat het een nacht afkoelen en vul het de volgende morgen bij tot 30 liter of uw eigen gewenste hoeveelheid met water.

Nu mag de gist er bij. Strooi de gist bovenop en laat het een kwartiertje hydrateren alvorens het door de mash te roeren.

Er wordt soms een klein mespuntje vitamine C poeder toegevoegd om chloor of chloramine in leidingwater te neutraliseren. Hoeveel chloor er in zit verschilt natuurlijk per regio en je kunt dus zelf beslissen of je dit wilt of niet.

Zorg dat je vergistingsemmer groot genoeg is. Tijdens de wilde gisting kan het anders door het waterslot naar buiten komen. 25 liter in een 30 liter emmer is prima. Stel het recept dus een beetje af naar de grote van je vergistingsemmer.

Nu de gist is doorgeroerd en het deksel met waterslot is aangebracht zal de vergisting snel op gang komen. Laat volledig uitgisten, hier hoef je in de tussentijd helemaal niets meer aan te doen.

Stoken

Laat het nadat het volledig is uitgegist nog enkele dagen (of langer) staan om te bezinken. Hevel de vloeistof over naar de stookketel zonder het bezinksel mee de ketel in te nemen.

Nu strippen, dus alle alcohol er uit stoken. Dit doe je met een potstill/alambiek. Je hoeft dus nog geen cuts te maken of voor en naloop te scheiden. Als je alle alcohol er uit hebt gestript verdun je indien het boven de 40% alcohol is terug naar 40% en kun je opnieuw stoken. Dat noem je de spiritrun. Hier scheid je de voorloop en ga je cuts maken, je vult gedurende de hele stook glaasjes met je opbrengst en zet ze in volgorde op rij. Deze ga je ruiken en proeven, en als je ze lekker vindt dan gooi je ze bij elkaar. Dat is dan je uiteindelijke rum opbrengst. Voor meer info over het maken van cuts is er al erg veel te vinden op het forum.

Dit eindresultaat kun je zelf aanlengen naar drinksterkte.

Nu heb je rum, deze kun je zo drinken (blanke rum) maar je kunt hem ook op een vat laten rijpen voor een donkere rum. Er zijn nog talloze variaties mogelijk als je deze basisrum eenmaal hebt.

Hier nog enkele weetjes:

Rietsuiker melasse weegt ongeveer 1,4 kg per liter, en het gehalte aan suiker is ongeveer 50%. Zo bevat een liter 0.7 kg fermenteerbare suikers.

Melasse is vaak laag in stikstof, dus extra moet worden toegevoegd. DAP (di-ammonium fosfaat) werkt erg goed. Maar heb je dit niet in je keukenkastje liggen dan Kun je dit vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Een hydrometer om het suikergehalte af te kunnen lezen heeft weinig zin bij een wash van melasse. De onvergistbare suiker, vaste stoffen en de hoge viscositeit van melasse geven valse hoge meetresultaten. Ga dus voor gewichten en volumes en bereken zo zelf wat het SG ongeveer zal zijn.

Commerciële distilleerderijen zuiveren meestal hun melasse alvorens het te gebruiken. Hun zuiveringswijze is een beetje ingewikkeld met vele stappen, maar er is een eenvoudige manier om dit thuis te doen. Voeg 2 delen water op 1 deel melasse (volumeprocent) en meng goed. Vervolgens verwarmen tot ongeveer 85 ºC Roer zeer goed door. Leg de deksel op de pan en laat het staan voor ten minste enkele uren.

Ten slotte hevel je voorzichtig de schone vloeistof van de vaste stoffen (als sediment op de bodem). Volgens sommigen zorgt deze wijze voor een veel zachtere smaak en je ketel wordt er een stuk minder vies van 😉 Ook zorgt het er voor dat tijdens de distillatie de mash minder schuimt, maar dit kan sowieso al voorkomen worden door een klein scheutje distilling conditioner toe te voegen.

 
 • Geliked door
 • DeWitteLinde
 • brice3010
 • Locutus
 • Koekiemonster
 • dumo
Antwoord
7 op 30 mei 2018

Ik heb 120 liter melasse vorig jaar vergist om een vaatje vol te krijgen en wat zeker werkt is een zakje rumgist ( ik had vorig jaar een wit merk van stookwinkel ) 6 kilo melasse mengen tot 25 liter mash tusse 25 en 30 graden, zakje gist erbij en gaan. Kan niet mislukken. Voor de rest kan je lekker spelen met alle varianten. De een kiest de moeilijke weg de andere voor een wat makkelijkere weg. Maar mislukken kan het nooit. 

Eventueel kan je achteraf ( als de melasse grotendeels is vergist) nog een paar kilo rietsuiker toevoegen voor meer alcohol maar nooit meer dan een halve kilo per keer want het spuit anders de ton uit zo agressief valt het gist de suiker weer aan. My 2 cents

en dan komt het op stoken aan en proeven. 

Forum Lid
op 5 juni 2018

mijn variatie hierop is 7,5 liter melasse en een tikkeltje rietsuiker voor een kleine 30 liter. Lummel, hoe rap gaat de vergisting? deksel los laten zitten?

en bedankt voor de melasse!! 

Forum Lid
op 5 juni 2018

en Pino bedankt voor de melasse!!

Forum Lid
op 6 juni 2018

God kanonnen, gister de gist erop vandaag de ton buiten. Die gaat als een rakket

Forum Lid
op 12 juni 2018

Lummel, even check. Je doet er dus geen rietsuiker bij? Alleen melasse, water en gist?

 

Admin
op 12 juni 2018

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier: https://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Forum Lid
op 12 juni 2018

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier: https://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Van Stookforum

bedankt voor de extra rumgist… Laat de melasse maar komen ik ben er klaar voor 🙂

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Als je geen suiker toevoegt krijg je, logisch, minder alcoholopbrengst dus je rum wordt relatief duur. Natuurlijk krijg je wel veel meer melassesmaken in je rum maar ik kan me voorstellen dat je daarin ook kunt doorschieten. Sowieso zijn er verschillende gradaties melasse, de blackstrap zou ik zeker met toevoeging van suikers doen. Ikzelf maakte mijn rum wel met 4,5 kg gewone suiker tegen 2,5 kg melasse, maar ben van plan om nog een enkele heel melasserijke stook te maken die ik later naar smaak kan bijmengen met de rest. Voor het eindprodukt meng ik  melasserijke white rum met de minder melassesterke white rum en de op hout getrokken rum.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 juni 2018

hoeveel gist mag erbij vermengt worden?

 

Admin
op 4 juni 2018

1 heel zakje gist per emmer. 1 zakje is bedoeld voor ongeveer 25 liter maar dat komt niet heel precies. Omdat dit speciaalgist is gebruik je het gehele zakje omdat je alle voeding en  hulpstoffen nodig hebt.

Heel veel rumvragen en antwoorden vind je hier 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juni 2018

Even een vraag: ik kwam deze tegen op internet. Zou dit ook geschikt zijn om te vergisten ?

Forum Lid
op 13 juni 2018

het is inderdaad een suikerriet melasse . het enige wat erbij staat en me dan ook afvraag is dat het een mix is met weinig suiker. misschien eens bij de leverancier de voedingswaarden en juiste ingridiënten navragen. 50.95   euro voor 25 liter is zekert geen slechte prijs als het goed is

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juni 2018

Alles waar (vergistbare) suikers in zit kun je vergisten.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 augustus 2018

De NAF molasse bevat volgens het etiket 44,3% suikers

Forum Lid
op 21 augustus 2018

Er staat bij:

NAF Melasse is een mengsel met een relatief laag suikergehalte en gemakkelijk schenken.

Het is dus verdunt, dan is de prijs misschien niet zo goed.

Het kan ook zijn als je er rum van maakt dat je na 2 glaasjes gaat hinniken.

 

Forum Lid
op 15 september 2018

@gompie ik heb het gestookt en smaakt verdomde goed , toegegeven hinniken kan ik nu als de beste ???

Forum Lid
op 3 juli 2020

Neigh!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 15 september 2018

Kan ik voor het vergisten bakkergist gebruiken ? Of gaat dit niet werken ? 

Admin
op 15 september 2018

Het werkt wel, maar het is er niet voor bedoeld. Rumgist bevat ook de benodigde enzymen die ervoor zorgen dat bepaalde elementen in de melasse beter kunnen worden vergist. Melasse is een heel moeilijk te vergisten product. Een goede rumgist is dus wel echt aan te raden. Daarbij bepaalt de gist voor een groot deel ook de toekomstige smaak. Als je dan toch echte rum wilt maken kun je ook het beste voor een echte rumgist kiezen.

 

 

Forum Lid
op 15 september 2018

Ik zou inderdaad de rumgist gebruiken van de Stookwinkel. Zie ook mijn topic :

Rum maken (eerste keer)

Forum Lid
op 8 oktober 2018

De stookwijn gemaakt volgens bovenstaand recept van Jan. Op 30 graden de gist erbij en de eerste dag gebeurde er niets, de 2e dag begon het in het waterslot te pruttelen.

Op de 3e dag ging er iets fout denk ik: het pruttelen hield op, de temperatuur in het vat was 34 graden (minimaal, maar zal niet veel meer geweest zijn). Het waterslot was nog steeds uit balans maar dat was alles.

Is de gist doodgeslagen door te hoge temperatuur (op het zakje van Still Rumgist staat vergisten tussen 20 – 28 graden? En de belangrijkste vraag: is dit nog te redden?

Ik ben er verder afgebleven, heb het vat niet geopend, maar nu, een week verder is het waterslot in balans, dus lijkt me dat er niets meer gebeurt.

De temperatuur in het vat is nu zo’n 19 graden.

Crew member
op 8 oktober 2018

Kun je wat metingen verrichten?

Bv het SG (enkel interssant wanneer je het start SG hebt gemeten) of het alcoholpercentage met een vino-meter.

Is er niets of nauwelijks iets vergist dan heeft het gist de hoge temperatuur niet overleefd, je kunt dan nogmaals gist toevoegen.

Admin
op 8 oktober 2018

Kun je wat metingen verrichten?

Bv het SG (enkel interssant wanneer je het start SG hebt gemeten) of het alcoholpercentage met een vino-meter.

Is er niets of nauwelijks iets vergist dan heeft het gist de hoge temperatuur niet overleefd, je kunt dan nogmaals gist toevoegen.

Van Munckerik

Het SG meten is lastig bij een melasse mash, het is te stroperig voor een dobber. Een dobber geeft altijd te hoog aan. Ik denk dat de refractometer ook een verkeerd beeld geeft.

Crew member
op 8 oktober 2018

Als het stroperig is Jan dan maakt dat voor een meting met een hydrometer of refractometer niet uit. Enkel als er veel vaste deeltjes in zitten kan dat van invloed zijn op de breking van het licht. 

Admin
op 8 oktober 2018

Met de refractometer zou het goed kunnen gaan, maar de hydrometers geven structureel te hoge waardes aan bij melasse. Lees het Rum van Melasse topic maar door, aan het begin was iedereen er van overtuigd dat 16 tot 20% haalbaar was en dat zonder suiker. Dat komt doordat de melasse ervoor zorgt dat de massa een hoge viscositeit heeft en de dobber te hoog blijft dobberen.

Crew member
op 8 oktober 2018

Je verdunt de melasse toch neem ik aan? Maar ik geloof je meteen (ik heb geen verstand van melasse 😉 )

Admin
op 8 oktober 2018

Dat wel, maar toch waren de verwachtingen bij de meesten veel te hoog.moeilijk product ?

Crew member
op 8 oktober 2018

Maar zijn die verwachtingen dan gebaseerd op een hoog SG en een lage alcohol opbrengst? Dat wil zeggen dat het dus niet goed vergist en je met een hoog eind SG blijft zitten. En waar kijk je dan naar op de hydrometer? Bij die zogenaamde hydrometers waar je de te verwachten alcoholopbrengst kunt zien? Dat is volgens mij enkel voor bier en wijn. 

 

Maar dit stukje heb ik net even gevonden en ik leef ook in de veronderstelling dat SG niets te maken heeft met viscositeit.

 

It is important that you do not confuse specific gravity with viscosity which is a measurement of a fluids resistance to pouring, though there is often what is perceived to be an obvious relationship. Thick liquids are said to have a high viscosity and thin liquids a low viscosity. Like specific gravity, viscosity can be altered by a change in temperature, but unlike specific gravity it can also be altered by agitation. The really important thing to keep in mind is that there is no correlation between viscosity and specific gravity. We measure specific gravity with a hydrometer. It consist of a glass cylinder with a rubber bulb on top, and a float positioned inside the glass tube. The float is calibrated to float on fresh water so if the fluid you are testing has a higher specific gravity, the float will raise in the liquid and at a lower specific gravity it will sink lower in the liquid. This is the same instrument that we use to tell if your automobile battery is fully charged. Another version will determine the concentration of anti-freeze in an automobile radiator. You can observe the little balls floating in the tube.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 oktober 2018

Dag Rob,

Ook al klinkt het gek, ik denk toch dat alle suiker vergist is, of het koolzuur kon ergens anders ontsnappen dan via het waterslot. Ik heb ook een emmer met druiven staan, waterslot staat waterpas maar ik zie bubbeltjes in het vat. Ergens ontsnapt dus koolzuur maar kan niet ontdekken waar.

Ik denk niet dat je gist dood is. Het is te warm maar dat overleeft je gist wel.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Of gooi er wat rietsuiker bij dan zie je vanzelf of het gist dood is. En doe het voorzichtig want het knalt eruit als het gist nog leeft. Niet meer als een pond tegelijk. ik spreek uit ervaring. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 9 oktober 2018

Dank voor de reacties. Eerst eens meten met refractometer. Als het resultaat niet bevalt ga ik het vat weer op een temperatuur van 24 graden brengen, dan suiker erbij, gebeurt er dan niets dan opnieuw gist erbij (welke? Weer de speciale rumgist? Zakje droge of klontje bakkersgist? En hoeveel?) en dan maar hopen dat er weer wat leven komt. Lijkt jullie dat een logische volgorde?

Crew member
op 9 oktober 2018

Meten is weten 😉

Ik neem aan dat je het start SG niet hebt gemeten dus wordt het een beetje gokken wat je resultaat is. Wat Jan schreef; het kan heel goed zijn dat alles al vergist is.

 

Zelf zou ik, wanneer het resultaat niet bevalt, niet de boel opwarmen. Als je vergisting weer op gang komt wordt het vanzelf al weer een stuk warmer. Als gist zou ik wel rumgist nemen, dat vormt esters die je wilt. 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Ik had geen metingen gedaan in het begin omdat dat met een melassemengsel geen zin zou hebben. Morgenavond eens kijken wat ik kan bereiken.

Crew member
op 9 oktober 2018

We horen het wel 😉

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Ik kon het toch niet laten. Gemeten met de refractometer (eerst geijkt met water en wodka) en die gaf 25 procent aan. Nooit geweten dat ik zulke goede stookwijn kon maken HAHAHA, nee daar schiet ik niets mee op.

Toen een klein pond rietsuiker toegevoegd, alsof je een suikerklontje in de cola gooit: een lichtbruine schuimlaag, die na het roeren weer is verdwenen. Nu het deksel met waterslot er weer op en afwachten. Temperatuur is nu 19 graden.

Iemand nog tips of verklaringen ? Alles is van harte welkom, ik wil zoveel mogelijk leren en ga daarom niet meteen alles door de WC spoelen.

Crew member
op 9 oktober 2018

Met een alcohol refractometer kun je je stookwijn niet meten. Het bereik ervan is niet goed. Je moet een refractometer hebben met een SG en/of Brix, Plato schaal.

De schuimlaag die je hebt gezien bij het bijvoegen van de rietsuiker is waarschijnlijk de CO2 geweest (zoals je ziet wanneer je suiker bij de cola doet). 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Dank je Erik, weer wat geleerd. Inmiddels is de temperatuur iets omhoog en heb ik een paar blupjes gehoord. Ik denk nu weer een week laten staan, dan klaren en stoken met de copperdome ?

Crew member
op 9 oktober 2018

Dan zal de vergisting wel weer op gang zijn gekomen. Lekker uit laten gisten en dan inderdaad stoken met de copper dome.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Wanneer alles opeens begint te bruisen als je suiker toevoegt, hoeft niet te betekenen dat de gist meteen de suikers omzet en er dus tekort aan suiker was. Wanneer je suiker in cola gooit krijg je hetzelfde effect, de CO2 komt opeens vrij. Dus dat zou hier ook nog aan de hand kunnen zijn geweest, teveel CO2. Toen het stagneerde was zijn temperatuur heel hoog dus er is kort daarvoor nog een heel actieve vergisting geweest. Als er veel CO2 in het water zit, kan dat de gist ook belemmeren in zijn ontwikkeling. Ikzelf schud altijd de vaten tijdens de vergisting om CO2 laag te houden. Doe dit met beleid anders krijg je suikerwater aan het plafond. En ik belucht mijn suikeroplossing zo goed mogelijk voordat de gist erin gaat. Een vitale gist legt nu eenmaal minder snel het loodje.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 11 oktober 2018

Voor de eerste keer rum gemaakt.

dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.

2220 gr Molasses

4,5 kg ruwe rietsuiker.

aangevuld tot 25 liter

Alcotec Rum Turbo 1 st.

leverde het volgende op toen hij uitgegist was.

1e striprun 4.8 liter van 55%

2e stook 2,4 liter van 70 % en 500ml van 45%

De eerste 120 ml van de tweede stook apart in een fles gedaan mooi om de BBQ mee aan te steken.

Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu …….wachten……. wachten ……..wachten tot eind september 2019

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541

 

Crew member
op 11 oktober 2018

Pas op voor het Angels Share. Een 5 liter vat geeft veel aan de engelen.

Forum Lid
op 24 maart 2019

Zo de rum heb ik uit het vat gehaald.

heeft er 6 maanden in gezeten en ben zeer tevreden met het resultaat.

De boel verdund naar 40% even laten rusten en dan lekker van genieten 

opbrengst verdund naar 6,5 liter van 40 %  niet slecht dacht ik zo.

Forum Lid
op 31 maart 2019

hahaha toch het jaar niet volgemaakt? ( zo herkenbaar)

Forum Lid
op 1 april 2019

Ik las in het volkomen stookboek dat je in een nieuw vat het maar twee maanden mag laten zitten.

Kreeg spontaan vlekken had al 1 maand niet meer geproefd.

Dus gauw geproefd en hij was perfecto was dus denk ik net op tijd.

Staat nu in flessen te wachten totdat ik hem terug breng naar 40 %

Forum Lid
op 11 mei 2019

Voor de eerste keer rum gemaakt.

dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.

….

Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu …….wachten……. wachten ……..wachten tot eind september 2019

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541

Van Locutus

Elders op dit forum worden alternatieven voor klassiek verouderen van whisky op vat besproken:

 1. op fles met houtsnippers erin laten trekken gedurende dagen/weken
 2. in een ultrasoon bad met dito houtsnippers, op 5′ hetzelfde resultaat als maanden/jaren op vat
 3. iemand sprak zelfs van een grote fles met daarin verzaagde eiken planken!

Is dit toepasselijk voor rum? Heeft iemand enige ervaring hiermee?

Crew member
op 11 mei 2019

Op hout trekken, of dat een vat is of snippers is om het even. Ook of het whisky of rum is. Zorg wel dat je goed gedroogd eikenhout gebruikt wat onbehandeld is.

Je kunt het hout toasten of roosteren voor extra smaakcomponenten. 

Forum Lid
op 11 mei 2019

Op eiken vat rijpen van dranken is het niet alleen trekken op hout van aroma maar een vat ademt . Met andere woorden Je krijgt dus ook andere oxidatie processen die over die periode van lageren invloed heeft .
Zuurstof , stikstof , argon , koolzuur,luchtvochtigheid trekt allen continu in en door het vat wat allemaal invloed heeft op het product.
Het rijpen op fles met gebruik van snippers trek alleen aroma’s uit het hout .
Er zijn minder processen gaande , minder oxidatie .
langer Rijpen op vat geeft uiteindelijk meer zachtheid aan drank dan trekken op fles met hout toevoeging.

Forum Lid
op 4 juni 2019

Wat zou het beste zijn , de blackstrap molasse of deze die die hier boven afgebeeld staat .

De blackstrap molasse bevat iets meer suiker 60,5gr / 100gr en is iets duurder

Of maakt het geen verschil

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 11 oktober 2018

Klinkt als een klein offer, in ruil voor al die hemelse liefde die je er vast voor terugkrijgt,

gewoon  zo: Bam! in je glas! haha
En daar voorafgaand een dik jaar op moeten wachten…respect!

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Er zijn mensen die van SM houden. Maar als je het geduld kan opbrengen…….

Crew member
op 11 oktober 2018

Klinkt als een klein offer

Van Nimrax

Ik vond het iedere keer een groot offer. Van de 4,5 liter die in het vat ging hield ik minder dan de helft over 🙁

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Dat is de reden dat ik niet in mijn 30 liter vat rum durf te kijken. Maar als ik de kraan open zet loopt het goud er nog steeds uit. En anders heb ik een plaatsje in de hemel verdiend. Niet verdiend, gekocht hahah. 

Crew member
op 11 oktober 2018

Niet verdiend, gekocht hahah. 

Van Lummel

Dat is ook een verdienste toch, helemaal zelf gemaakt en geschonken 😉

 

Ik denk dat er met een 30 liter vat niet zoveel verdampt als met een 5 liter vat. In een 200 liter vat moet de whisky 3 jaar en 1 dag zitten en dan verdampt er maar een klein percentage. De contacttijd in een klein vat is vele malen groter en daardoor verdampt er ook veel meer. 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Toch maar eiken balken in een fles dan. 

De helft kwijt (!), volgens mij zijn dat geen engeltjes maar bengeltjes, 

die er aan gezeten hebben.

In klein vat verlies je veel maar 40% of meer is wel heel veel.

Of is het een vers vat geweest en is het de 2e keer minder?

Opteren voor inox vaten dan. (RVS)

Wildcamera er op, misschien een kaal koppie in beeld. 🙂 🙂 🙂

Alvast goed om te weten.

 

Crew member
op 11 oktober 2018

Dit was de tweede keer dat ik het vat gebruikt heb en beide keren was er zoveel weg. Ik heb bijna dagelijks gekeken of het niet ergens lekte, alles droog. Stiekeme drinkers heb ik ook niet meer in huis. Volgende keer maar snippers denk ik. 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Ik heb nog 750ml van 70% achter de hand om het vat bij te vullen dus als de engeltjes het rustig aan doen en niet de helft van mn vat leeg gaan drinken hou ik voldoende over voor een feesie. 

Vat is trouwens nieuw.

Zit er nu een maand in en gisteren stieken een paar druppels geproef maar dat belooft veel goeds. Snap nu ook waarom de engeltjes op bezoek komen.

Nog 29.853.361 seconden te gaan en dan is hij klaar dat wordt smullen.

 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je je vat neer zet. In de woonkamer naast de kachel of bv in de kelder. En dan natuurlijk het duiveltje die je om de zoveel tijd wat laat proeven om de smaak te testen. 😉

 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Hallo, ik ben nieuw op deze site, zojuist geregistreerd. Ik had hier wat eerder moeten kijken in plaats van op eigen houtje rum te maken, maar het is redelijk gelukt. Hier een tip waar je suikerrietmelasse kunt bestellen. Melasse wordt gebruikt in een zweverige vorm van ecologisch tuinieren, de melasse fungeert daarbij als voeding voor efficiente microorganismen die vermeerderd worden in vergistingstanken. Zoek dus naar EM, efficiënte microorganismen  of ga naar deze leverancier, is redelijk betaalbaar en levert snel;  https://www.emwinkel.nl/product/rietsuikermelasse-a/

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Laat ik als vers lid maar meteen in huis vallen met een vraag over rijpen op hout. Ik wil mijn rum rijpen op snippers in glazen flessen, rijpen op een vat is mij niet rendabel genoeg, duurt me te lang en ik moet weer investeren in een duur vat. Maar over het gebruik van de snippers zit ik wel vol twijfel, wat geeft de beste smaken? De aangegeven dosering ligt tussen de 5 en 30 gr per liter en de contacttijd van enkele dagen tot enkele maanden. Welke smaken komen eerst door, dus kan ik beter hoog doseren met een lage contacttijd of juist andersom, als ik zoveel mogelijk vanille of noten aroma naar voren wil laten komen?

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Ben zelf aangenaam verrast door het toevoegen van eiken in mijn destilaat (zie diverse topics over het hoe en waarom). Ik kende het alleen van Wiskey. Aangezien ik mijn stooksels alleen met fruit maak en nooit hout toevoegd heb, heb ik het laatst toch gedaan op ‘palinka’ van appel van 67%. Het volmaakte stookboek raad 65% aan. Nadat ik de snippers (gedroogd eiken geklieft met bijl daarna 1 uur in oven)er na een week uitgefilterd had, roken de houtsnippers 100% naar vanille. Vraag me niet hoe het komt maar het leek net of ik aan een vanillestokje rook. Maar vind nu dat het erg naar wiskey smaakt en mis een beetje de appelsmaak. Ik weet dat men in roemenie enkele taken van kers of appelboom toevoegen aan hun stooksel als hier om een of andere reden een bijsmaak aan zit om dat te maskeren. Momenteel heb ik diverse wekpotten staan appel, framboos, pruim met eiken om te kijken wat het doet met de smaak.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Ik heb zelf ook een paar van mijn zoete likeurtjes (sinaasappel, braam, cacao) op hout gezet. Ik had de likeuren allang op smaak, zoetheid en sterkte gebracht, 40% dus. Ik heb ze slechts een dag of drie op tweedehands snippers gezet en de smaak verrijkte de likeuren heel duidelijk. Waar de sinaasappellikeur eerst als gewone cointreau smaakte werd ie met snippers voller van smaak, meer richting grand marnier. Veel vruchtenlikeuren worden lekkerder, voller, ronder van smaak door een kruidige toon erbij, ik kombineer koekkruiden (speculaas, ontbijtkoeksmaak) of cacao met vruchten, maar hout geeft een subtieler effect. Begrijp ik nu uit Cobus reactie dat het het roken van het hout is wat de vanillesmaken geeft? Dus geeft heavy geroosterd amerikaans eiken dan meer vanille dan medium gerookt? En moet je dan kort of lang trekken? Ik kan me voorstellen dat je bij lang trekken het hout helemaal van zijn aroma’s leegzuigt en teveel viezige smaakjes meeneemt.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Na een uur in de oven rook het hout naar vanille. Verleden tijd van ruiken dus. 😀

 

Forum Lid
op 26 oktober 2018

arak, bedankt voor de grafiek. Die heeft me doorgeleid naar wat uitgebreide informatie over hout. Ik ga me even inlezen.

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Even een opmerking over de houten vaatjes en dat aandeel voor die rotengelen. Die alcohol verdamt via de poreuze wanden van het vaatje. Zou je het vaatje in krimpfolie kunnen wikkelen om de verdamping te beperken of verstik je het daarmee?

Forum Lid
op 1 februari 2020

dit moet je niet doen het is de bedoeling dat het product alcohol verliest en je moet gewoon gedistilleerd water gaan toevoegen zodat het vat vol blijft 

 

Forum Lid
op 20 juni 2020

https://eu-browse.startpage.com/av/anon-image?piurl=https%3A%2F%2Fimages-na.ssl-images-amazon.com%2Fimages%2FI%2F51fU4JPh3fL._SX368_BO1%2C204%2C203%2C200_.jpg&sp=1592667577Tdf31e27803536401b68f3eb373fb065d62814dccc9bf54cbd9feed55f865ee9a

Op de voorkant van het boekje ‘whisky selbst gemacht’ staat een vaatje van rvs met een houten paneeltje. Dat lijkt me een uitstekend alternatief voor kleine batches. Je hebt zo de natuurlijke porositeit van het hout, net als bij een echt vat. Zou je een klein 5ltr. vaatje van helemaal hout maken, dan is je verdampingsoppervlak t.o.v. de inhoud vele malen groter dan van een groot 200ltr. produktievat; vandaar ook het relatief grote verlies aan de engelen voor de hobbybrouwer. Maar zou je zo’n RVS vaatje met houten paneeltje gebruiken, dan kom je met verdampingsoppervlak t.o.v. vatinhoud dichter in de buurt van een groot vat. Of zie ik dit verkeerd? Weet iemand waar je dergelijke rvs vaatjes kunt kopen?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 25 oktober 2018

Ik lees hier allerlei verhalen over bubbelende watersloten maar ikzelf gebruik helemaal geen water in het waterslot tijdens de actieve vergisting. Volgens de voorschriften van de turbogisten moet dat helemaal niet, rum wordt ook in open bakken vergist en volgens het boek ‘Yeast’  moet gist gewoon zuurstof hebben omdat het anders verstikt, zich niet vermeerdert of minder vitaal is en off flavours gaat geven. Ik plaats wel een waterslot, tegen invallend stof, maar vul hem niet met water tijdens de actieve gisting. Ik monitor de vergisting door aan het vat te luisteren, een actieve vergisting hoor je bruisen en kun je ook ruiken aan het waterslot. Ik schud het vat regelmatig voorzichtig om CO2 af te voeren en off flavours te voorkomen, je laat je huisdieren tenslotte ook niet in hun vuil zitten. Zodra de vergisting duidelijk afneemt, doe ik water in het waterslot en schud daarna het vat waardoor het vrijgekomen CO2 de zuurstof uit het vat meteen verdringt. Ik blijf schudden om CO2 af te voeren tot de vergisting echt klaar is. NB. Ik  kook nooit de hele mash maar een zo klein mogelijk volume en vul daarna bij met kraanwater. Dit kraanwater kan ik middels een douche in het vat spuiten waardoor ik het belucht, vindt de gist heerlijk. Met koken voer je veel zuurstof af.

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Een waterslotje is net als de zwanenhals onder de gootsteen een water buffertje alleen om het geur vrijkomen tegen te gaan maar wel de CO2 te laten ontsnappen . Gewoon afdekken met linnen doek of vochtige thee doek is afdoende .

Forum Lid
op 7 december 2019

vandaag in een halve liter rum (75%) een zakje vanillesuiker ,een zoethoutstokje (10cm) gevierendeeld, en 5 scheuten kaneel. Dit laat ik trekken . Meng dit over 10 dagen met 1.5 liter rum (75%) en verdeel dit over 4 flessen. Na een week filteren, en aanvullen . wordt ongeveer 40%. 

Forum Lid
op 7 december 2019

Ga nadien bij elke fles kijken, of één ingrediënt extra de smaak nog meer verbeterd. (één fles blijft basis)

Forum Lid
op 18 juni 2020

Als ik 5 kg suiker neem bij 30 liter water krijg ik 9.8% alc.

Bij melasse moet je het dubbele nemen, maar ik heb liters i.pv. kilo’s.

1 kg melasse is  0,715 liter,

moet ik dan 5 kg X 0,715 liter = 3,75 liter melasse nemen voor ongeveer 5% alc ?

of toch 5 liter ?

 

Forum Lid
op 18 juni 2020
Forum Lid
op 18 juni 2020

Het probleem is dat ik liters heb i.p.v kilo’s….

Melasse is nog van verleden jaar en later.

Forum Lid
op 18 juni 2020

Maar als je nu 56,8 x 7,4 = 420,32 gr. suiker  voor 1 bokaal                                                 420,32 x 12 = 5043 gram suiker voor 12 bokalen en dit vul je aan met water tot het zelfde volume als de 5kg suiker en 30 liter water,  denk ongeveer 33 liter dan heb je ook de 9,8 %alc.                                                                                                                 Zo doe ik het toch

Forum Lid
op 19 juni 2020

Hi Stook 

Echt begrijpen doe ik het niet met jouw formule,

maar de zoetkracht is 568 gram t.o.v 1000 gram suiker.

Kg naar liters = 568 * 0,715 = ~ 406 gram t.o.v 1000 gram suiker.

1000 gram / 406 gram = ~ 2,46 X 

Dus 5 kg gewone suiker = 5 X 2,46 = 12,3 LITER melasse.

In 21,9 liter water geeft dat 11,8 alc in totaal 25 liter.

Dus berekenen als een suikerwash maar dan melasse 2,46 x zo groot nemen…

Dit klopt ????

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juni 2020

Maar ik neem 12 van die bokalen van 740 gram en dan heb ik 5043 gram suiker , is ongeveer het zelfde als de 5 kg suiker maar met een volume van +- 12 liter en deze vul ik gewoon bij met water tot zelfde hoeveelheid als de suiker oplossing = 5 kg suiker + 30 liter water = +- 33 liter  voor de molasse heb je dan 12 liter molasse + 21 liter water = 33 liter oplossing

Forum Lid
op 19 juni 2020

Ik had niet door dat een bokaal een pot was, mijn Belgisch is niet zo goed, ik heb het nu door Stook, bedankt voor je antwoord….

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juni 2020

Ik dacht al zoiets , ha ha , en wij hier maar ABN (algemeen beschaaft Nederlands) leren in school .

Ik denk niet dat België eigenlijk een taal heeft , de ene spreekt Nederlands de ander Frans en de rest Duits

https://www.bmswijndepot.com/nl/catalogus/Index/299/bokalen

Forum Lid
op 19 juni 2020

Laten we het maar meteen duidelijk stellen. Ik woon al jaren in België, ze spreken hier Duits, Waals (Frans met een twist) en Vlaams (Nederlands met een twist). Ze gebruiken wel het “Groene boekje”, maar hebben zoveel Franse leenwoorden, die ze dan verbasteren, dat je kan zeggen, “ze spreken koeterwaals” (kromtaal)

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 juni 2020

Wat ik niet heb in mijn Rum is die specifieke smaak van de Rum , zouden zij daar een bepaald kruid aan toevoegen ? of zou het komen door dat ik ook 2 kg rietsuiker bij de wash heb gedaan ?

Forum Lid
op 19 juni 2020

Het kan zijn dat de melasse uit deze “bokaal” verdunt is t.o.v. de melasse die op het stook forum werd aangeboden. Hoe lang heb je het laten rijpen ? en hoe heb je het gedistilleerd ? en heb je backset/dunder gebruikt ?

Forum Lid
op 19 juni 2020

Ik heb wat snel door jullie cijfer en berekeningen heen gelezen, had er wat moeite mee na een paar glaasjes van mijn bruine rum. Maar de vraag over de specifieke rum smaak trok mijn aandacht. Ik wist vroeger niet wat de specifieke smaak van rum was, tot dat ik mijn vinger in de melasse stak en daar aan proefde. En die smaak vindt ik terug in mijn rum. In de blanke wat meer dan in de bruine, maar aan de bruine zijn ook wat meer ingrediënten toe gevoegd. Ik zal nu niet specifiek op mijn werkwijze in gaan, maar het kom er op neer dat ik  met 20 liter(Pino) melasse, 10 kg rietsuiker en gist opgekweekt uit rietsuiker stengels 4 maal een stiprun gedaan heb. Dat bij elkaar  gedaan heb voor de spiritrun. Ik heb cut’s gemaakt en voor de blanke wat meer begin en wat minder eind gebruikt. Voor de bruine wat minder begin en wat meer eind cut’s. Van mijn RumRun19 had ik 11 liter blank en 7.5 liter bruine rum. Maar de blanke was 3 maanden geleden op smaak en de bruine nu pas.  

O ja, ik  geloof dat ik geen “bokaal” gebruikt heb 🙂 .

Forum Lid
op 19 juni 2020

Ik heb 2 maal Rum gemaakt , de eerste maal met deze https://www.hollandandbarrett.be/shop/product/meridian-molasses-60031070 samen met 2 kg rietsuiker geen dunder negen maanden gerijpt met franse eik nr 1 https://www.stilldragon.eu/en/22-oak-wood-products

de tweede keer met deze https://www.hollandandbarrett.be/shop/product/meridian-melasse-stroop-organic-60004629 met 2 kg rietsuiker met dunder en 9 maanden gerijpt met franse eik nr 2,  weet niet meer welke gist , waarschijnlijk gekocht bij Jan in stookwinkel

Heb het maar 1 maal traag gedistilleerd

Heb jammer genoeg geen verdere gegevens zijn ergens zoek geraakt

Forum Lid
op 20 juni 2020

het is me opgevallen dat het rijpen op hout wat van de specifieke melassegeuren weghaalt. Een flink deel zelfs. ik had een white rum gemaakt en die rook geweldig. Toen ik hem rijpte op hout was ik niet tevreden, al mijn melassegeuren waren verdwenen dus heb het opnieuw gedestilleerd, in de hoop weer terug te keren naar de white rum, wat natuurlijk een illusie was. Toen bleef er helemaal niets meer over van al die heerlijke geuren van het begin. Op de een of andere manier absorbeert het hout een deel van je melassesmaken en ik denk dat ik het rijpen volgende keer gewoon achterwege laat, ik vind de white rum veel lekkerder. Of ik rijp een deel op hout en meng die later terug met een deel niet gerijpte white rum.

NB.  ik heb verschilende houtsoorten getoast en vooral esdoorn geeft lekkere smaken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juni 2020

Melasse voor vee is niet voor menselijke consumptie. Zeggen ze. Het is ook veel goedkoper. Ik zou daar toch mijn voeten aan vegen. Hoogstens zou ik eens de twee vergelijken qua smaak. Zal wel niet veel verschil zijn. Ik heb niet het groot lot gewonnen Dus ik zou resoluut gaan voor melasse voor vee.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Vaak komt de melasse uit het zelfde vat. Maar voor de menselijke consumptie moeten er certificaten bij zitten, en de laboratorium onderzoeken daar voor maken deze melasse duurder. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 19 juni 2020

Gebruik al jaren paardenvoer-melassse (NAF) voor mijn rums. Gaat prima!

Forum Lid
op 20 juni 2020

Heb gehoord dat als je een liter van die rum in een keer opdrink, dat je dan gaat hinniken.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Ikzelf gebruik Biologische rietsuikermelasse dat ik koop via een winkel gespecialiseerd in effectieve microorganismen. Prima spul en niet echt duur. https://www.emwinkel.nl/product/biologische-rietsuikermelasse/   Ik maak er eerst rum mee, dik vervolgens het residu iets in, voeg suiker toe en kweek er dan nog de effectieve microorganismen op. Supergoed voor op de tuin, een grote verrijking van het bodemleven.

Stierke heeft het over melasse voor vee, maar is dat niet bietsuikermelasse?

Forum Lid
op 20 juni 2020

Ik koop een baal suikerriet stengels en die verwerk ik tot rum .van basis tot eind

Forum Lid
op 20 juni 2020

De melasse van NAF vermeldt rietsuikermelasse. 

Forum Lid
op 20 juni 2020

Robbert, waar koop jij die rietstengels? Ik had vorig jaar wat gekocht om de rietsuiker zelf te gaan kweken. Helaas waren de stengels die ik bestelde niet meer levensvatbaar. Heb jij een goed adresje hiervoor? Rum uit onbewerkte rietsuiker is natuurlijk veel rijker aan smaken dan melasse dat vele malen gekookt en ingedikt is geweest. Ik wil mjn eigen rietsuiker verbouwen.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Is dit wat voor je pendejo

https://www.vreeken.nl/290960-suikerriet

Forum Lid
op 20 juni 2020

RuMo, te gek, dankjewel. Ga ik bestellen.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Ik haal dat via een adres waar ik ooit heb gewerkt en ook wel bij een mineralen fabriek die dat verwerkt tot ondeeandere diervoeders ..
Riet stengel voir zelf verbouwen kun je hier in de buurt bestellen bij een tuin centrum

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juli 2020

het gaat over rum dus een vraagje:

Hoe lang kan je dunder bewaren?

Ik heb een 4 liter een 8 weken geleden achter gehouden en wil nu m’n laatste restje melasse van Puno wegwerken

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 juli 2020
Forum Lid
op 3 juli 2020

In bovenstaand bericht staat houdbaar tot: 1-1-2021

Ik heb nog (Pino) melasse staan van 3 jaar geleden is dat dan nog wel goed ?

 

Admin
op 3 juli 2020

Ik heb er ook 1 staan van Pino en smaakt net als de nieuwe. Het is om te vergisten, niet voor op de boterham 😁 kan prima hoor!

Forum Lid
op 3 juli 2020

Heel fijn, als iemand richting Breda gaat en iets kan meenemen, dan bestel ik nog wat bij.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 juli 2020

vraagje in het basis recept zag ik stam dat er 2thee lepeltjes tomaten puree aan mengsel toegevoegd kon worden tegen het schuimen moet deze toegevoegd worden wanneer je de mash maakt of wanneer je deze gaat stoken?
Evenals het toevoegen van 1 theelepeltje citroen zuur vuur de stikstof? Voor gisten bij de mash of wanneer je gaat stoken?
Hoop dat t allemaal lukt kijk er tegen op in de vrees iets verkeerds te doen.
Lees mij kapot aan tips en dergelijkeen hoop dat ik t goed doet met de cuts.

Forum Lid
op 4 juli 2020

In mijn ogen is tomatenpuree al achterhaald en betwist vanwege de verkleuring aan je gistvaten. Het gaat om de stikstof die er in zit, waar genoeg andere bronnen van zijn, zoals di-ammoniumfosfaat (DAP, ook wel gistvoedingszout genoemt) of wat gekookte bonen. Dit voeg je toe vóór de gisting.
Schuimen is een eigenschap van de melasse zelf, die je door op 85 graden te houden voor je verwerkt (staat helemaal boven beschreven) wat kunt temperen.
Citroenzuur is er ook voor een andere reden, namelijk Ph waarde (en dus het mileu van de gist) en inverteren van suikers tot beter vergistbaar.

Forum Lid
op 4 juli 2020

Kunt er weinig verkeerds aan doen hoor.
Cuts maken is ook niet zo lastig, zorg dat je genoeg genummerde potjes hebt zodat je kunt blijven scheiden. Proef nu en dan een vingertje tijdens distilleren. Laat de potjes een week staan (dagelijks uurtje luchten, of met keukenpapiertje afdekken) en ruik en proef opnieuw.
Eerste potje(s) kan wat scherp zijn, zurig ook wel. Dit is niet voor consumptie. Als scherpte en zurig er af is kun je die potjes mengen tot waar de alcohol niet meer lekker is.
Uiteindelijk bepaal je zelf wat je lekker vind, dus wees gerust, heel moeilijk is het niet👍 hoe vaker je het doet hoe makkelijker. Ik gebruik voor veel dingen al geen potjes meer, met wat ervaring zal het scheidden telkens beter worden

Forum Lid
op 4 juli 2020

Bij eerste stook vang ik de eerste 150ml op in verband met methylalcohol.

(dit gooi ik over de grind voor de engelen (Angels share))

de rest stook ik alles door tot 20%.

2e stook gaat als volgt:

Gebruik nooit meer potjes. Waar moet ik het allemaal laten?

De eerste hoeveelheid, ruik je al dat het niet te zuipen is.

Dan begin ik met de vinger tussendoor te proeven, dit gaat apart.

De zachtheid blijft een redelijk lange tijd? dan verscherpt het weer.

Dit verscherpte gaat bij fles 1.

Fles 2 is een topdrank , fles 1 gaat bij volgende 2e stook.

Overigens stop ik de 2e stook bij 30% dus geen troepsmaak.

Heb dan een drank van rond 70%.

De opbrengst wat betreft liters interesseert me dus niet.

Het gaat om kwaliteit, rommel is er ook in de winkel te krijgen. 

Na een week, (dop open met watten dichten) voeg ik zakje vanillesuiker, 

10 cm zoethoud (gevierendeeld), en snufje kaneel toe, op een literfles.

Als de smaak te scherp en overheersend wordt filter ik , en verdun naar 40%.

 

Forum Lid
op 5 juli 2020

Waarom probeer je het eerst niet met suikerwater als je bang bent om je zwarte goud te verpesten? De melasse blijft nog wel even goed hoor. Het maken van cut’s hoort bij de bazig vaardigheden, die je bij iedere grondstof kunt gebruiken. Alhoewel ik voor blanke en bruine rum andere cut’s gebruik, blijft het princiepen van het maken van de cut’s het zelfde.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 juli 2020

Met stoppen bij 30%bedoel je de 30%van wat totaal in de ketel is gegaan?

Forum Lid
op 4 juli 2020

Denk alcohol percentage van de uitstroom

Forum Lid
op 4 juli 2020

Duidelijk bedankt snel even potjes regelen

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juli 2020

Wat betreft houdbaarheid, een dichte bus blijft jaren goed. 

Duizend liter in een vat is niet luchtdicht afgesloten, en dus beperkt houdbaar.

Molasse is bijna 50% suiker, de rest is stroop,

Suiker en stroop zijn jaren houdbaar.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juli 2020

Hoe lang duurt het ongeveer Voorde vergisting begint? Deze voormiddag gemaakt nu een tiental uur later nog geen belletjes te bespeuren in het watervat. Reden om ongerust te zijn? Of die ik eventueel nog kan doen? Ik gebruikte 3 kg ruwe rietsuiker en 2 kg rietsuikermelasse op 25 liter. En de blauwe rum gist van stookwinkel. Alvast bedankt

Admin
op 8 juli 2020

Is dat het zakje met de piraat er op? Dat is de Prestige, die heeft een iets langere opstarttijd dan de Still Spirits, maar doet verder hetzelfde. Als je wash niet te heet is geweest komt het nu vanzelf goed!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren