Rum van melasse stoken

Geupdate op 30 mei 2018 in Stooktips
1049 op 29 september 2016

Update 30-05-2018

Ik heb het originele bericht dat hier stond verwijderd omdat dat een kopie was van een wikipedia artikel. Inmiddels is er een hoop meer kennis opgedaan op het forum en kunnen we echt van elkaar leren. Dit topic heb ik ook verhuisd van recepten naar stooktips. 

In dit topic kun je alle ervaringen lezen van iedereen die echte rietsuikermelasse heeft gebruikt om echte rum te maken. Leer dus van de fouten die anderen gemaakt hebben en gebruik de positieve ervaringen bij je zelf samen te stellen recept. 

Een basis rum recept vind je hier: Klikkerdeklik

Gebruik het basisrecept en alle informatie in dit grote topic samen en je maakt je eigen unieke recept.

Veel plezier!

Jan (dus niet Piet die bij dit bericht staat;) )

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 20 oktober 2016

Heb je toevallig ook een goedkoop adresje voor melasse?

Forum Lid
op 20 oktober 2016

Het goedkoopste adres, hier heb ik zelf 3 x 5 ltr. gekocht, waardoor het nog goedkoper is..
Wordt o.a. ook als bijvoeding voor paarden gebruikt.
De kwaliteit is echt uitstekend
https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg

 

Aangepast door admin, bovenstaande link is GEEN rietsuikermelasse maar een Restant van de BIETSUIKER productie. Echte rietsuikermelasse voor rum kopen we gezamelijk in bij Pino de Stoker, klik hier om in te schrijven op een bepaalde hoeveelheid: https://www.stookforum.nl/thread/rietsuiker-melasse-behoefte/

Echte Rum maak je met ECHTE rietsuiker melasse.

Forum Lid
op 20 oktober 2016

En de melasse, hoelang is zoiets houdbaar? Ik heb zelf even gekeken maar kon zo snel niks vinden.

Aangezien je al vrij lang een T500 hebt vraag ik me af of je hier ook rum mee hebt gestookt? En zoja, of deze ook lekker was.

Forum Lid
op 20 oktober 2016

Naar mijn weten een paar jaar zolang je hem niet geopend hebt.
Met een T500 neem je de smaak niet mee, daarom heb ik in dit geval bij een goede kennis met een alambik van 30 ltr. deze stookwijn van 2 x 5 ltr. melasse met water en gist, gedistilleerd en hebben we de kosten en het einddistillaat samen gedeeld.
Op dit moment staat mijn gedeelte thuis te lageren op geroosterd eikenhout.

Forum Lid
op 27 oktober 2016

De verkrijgbaarheid van melasse is geen probleem.

ga naar het eerste beste loonbedrijf in de buurt en haal daar je melasse, dit hebben ze vaak in hele grote tonnen waar je dan voor enkele euro’s wat af kan tappen. Ik onlangs 60 liter gehaald voor 10 euro.

Admin
op 27 oktober 2016

Klopt, deze melasse is een suikerhoudend bijproduct van bietsuikerfebricage. Deze wordt weer gebruikt als bijvoeder voor vee. Deze melasse kan prima gebruikt worden om alcohol van te stoken. Maar, echte rum wordt uitsluitend gestookt van rietsuikermelasse. De Bietsuikermelasse geeft geen rum-oils af en geeft enkel een neutrale alcohol die wel gebruikt wordt om graanalcohol te vervangen in bijvoorbeeld goedkope jonge jenever.

Wil je een authentieke rum stoken dan heb je rietsuikermelasse nodig. Zonder rietsuikermelasse geen rum-oils

Forum Lid
op 27 oktober 2016

oke duidelijk en jammer, ik dacht een goedkope oplossing maar helaas

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 oktober 2016

Ik heb het er even bijgezocht in mijn leesvoer van het slijtersvakdiploma… (ik zou het uit mijn hoofd horen te weten maar dat is niet zo)

Rum dient uitsluitend te bestaan uit rietsuikermelasse, behalve in Duitsland. Daar mag het rum heten als er slechts 5% rietsuikermelasse bevat en de rest van de melasse afkomstig is van overige landbouwproducten. Er moet dan wel op het etiket worden vermeld dat het een verschnitt product bevat. Stroh 38 en Stroh 80 uit Oostenrijk voldoet ook niet aan de officiële rum eissen en heet daarom op de fles ook geen rum maar gedistilleerde drank of een Inländer Rum, dat mag dan weer wel.

Forum Lid
op 27 oktober 2016

Dit is een handleiding die je uitlegt hoe je thuis rum moet maken. Het duurt ongeveer 4-10 dagen om het te maken. Deze handleiding bevat instructies voor het maken van rum, een link voor het maken van een kolom distilleertoestel voor jezelf, en een link voor het verdunnen van het uiteindelijke product. Rum wordt al sinds de zeventiende eeuw geproduceerd in de Caraïben, waar het grootste deel van de rumproductie nog steeds plaatsvindt. Het werd traditioneel gemaakt van rietsuikersap, maar nu wordt het gewoonlijk gemaakt van melasse of bruine suiker.
Opbrengst: Ongeveer 2-3 L rum

Bron:
http://nl.wikihow.com/Rum-maken

Admin
op 27 oktober 2016

De meningen zijn verdeeld, ook in mijn leerstof staan dingen waar ik zo mijn twijfels over heb hoor. Maar Wikipedia kan iedereen aan meeschrijven, net als dit forum trouwens. Dus wat er op Wikipedia staat hoeft niet klakkeloos voor waar aangenomen te worden. Ik heb enkel geciteerd uit de wettelijke eisen in mijn lesstof die je moet kennen op het examen.

Forum Lid
op 27 oktober 2016
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 januari 2017

Weet hier iemand ook de verhouding? Van water, melasse, etc

Forum Lid
op 17 januari 2017

Ingrediënten

  • 2,5 kg melasse
  • 2,5 kg geraffineerde suiker
  • 20 l gedestilleerd water
  • 42,5 g gehydrateerde gist
  • Aanvullend gedestilleerd water om de uiteindelijke oplossing te verdunnen
Forum Lid
op 5 januari 2018

piet bedankt voor de verhouding

en hoeveel rum haal je dan daar uit ?

en van hoeveel procent

 bedankt alvast erik

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Welke gist word hier best voor gebruikt?
Dus met een ton van 10L suikerriet melasse kan je kan je +- 100L wash maken?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Rum wordt gemaakt van rietsuiker of melasse suiker.

Deze suikersoorten zijn zeer moeilijk vergistbaar. een normale gist kan met melassesuiker geen hoger alcoholpercentage bereiken dan een schamele 7%.

Deze speciale gist kan een mash gemaakt van melassesuiker of rietsuiker laten vergisten tot maar liefs 11%.

Als je turbogist gewend bent lijkt dit natuurlijk erg weinig, maar met een gewone turbogist maak je geen rum.

Voor de beste rum gebruikt je “Rum Turbo van Prestige”

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2017

Je kunt inderdaad met 10 ltr. melasse 4 x een batch van 25 ltr. maken.

Forum Lid
op 19 januari 2017

Bedankt voor Rum guide. Alweer een top post, ga ik binnenkort zeker proberen 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Bedankt voor je snelle reactie!!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 januari 2017

En hoe weet ik welke naloop er wel bij moet en welke niet. En ik zie soms ook dat ze nog een pot in het midden hebben bij een pot still. Kan ik dat ook doen bij mijn alambiek? Wortd het alcohol percentage en de smaak dan beter?

Forum Lid
op 18 januari 2017

Die pot in het midden is een thumper, dit verhoogt %. Wanneer % verhoogt zakt de smaak

Admin
op 18 januari 2017

Maar je kunt in de thumper ook smaakstoffen toevoegen die vervolgens weer in je drank terecht komen. Ik denk alleen niet dat je met rum daar iets aan hebt.

Forum Lid
op 19 januari 2017

Oke dan is zo’n thumper niet handig, en toch heb ik veel van die thumpers gezien op filmpjes van rum distilleerderij bedrijven( YouTube ) het gaat mij ook niet om de percentage als ik maar rond de 60% kom dan wil ik het in een eiken ton doe van 30 liter. Weet iemand een goed adres voor die tonnen? Ik heb in Duitsland wel een paar gevonden, die maakt ze van oude rum, cherry, wijn, vaten. Is dit ook beter voor de smaak?

Forum Lid
op 19 januari 2017

Aging and blending

Many countries require rum to be aged for at least one year. This aging is commonly performed in used bourbon casks, but may also be performed in other types of wooden casks or stainless steel tanks. The aging process determines the color of the rum. When aged in oak casks, it becomes dark, whereas rum aged in stainless steel tanks remains virtually colorless.

Due to the tropical climate, common to most rum-producing areas, rum matures at a much higher rate than is typical for whisky or brandy. An indication of this higher rate is the angels’ share, or amount of product lost to evaporation. While products aged in France or Scotland see about 2% loss each year, tropical rum producers may see as much as 10%.

After aging, rum is normally blended to ensure a consistent flavor. Blending is the final step in the rum-making process. As part of this blending process, light rums may be filtered to remove any color gained during aging. For darker rums, caramel may be added to adjust the color of the final product.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Rum 

Forum Lid
op 19 januari 2017

Blenden is er om als merk een vaste smaak te behouden.

Het is net als met wijn, vroeger had je een uitstekend wijnjaar met daar tussendoor mindere wijnjaren.

Dan kost zo’n slecht wijnjaar de wijnboer teveel geld en worden tegenwoordig daarom wijnen ook geblend (gemixt) met oudere wijnen of vruchten.

Bij de betere whisky’s heb je malt (= niet geblend) en blended whisky’s.

Afhankelijk van de leeftijd dat deze whisky’s zijn gelagerd op oak gaat de prijs behoorlijk omhoog.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 januari 2017

Zal dit geen interessante bron zijn voor puur rietsuiker

http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/suiker/


Probleem is (denk ik) dat de ruitsuiker gebruikt door de rum fabrikanten niet geraffineerd is. 

Ik heb deze suiker cakes wel eens in toko’s gezien, zelfs eens in het exotische vak van de AH.  

Forum Lid
op 20 januari 2017
Hier in Duitsland “suckerrohr melasse”, oftewel suikerriet melasse.
10 kg Euro 27,90

http://www.ebay.de/itm/EMIKO-Zuckerrohrmelasse-10-l-EM-Vermehrung-Melasse-Garten-dungen-Futtermittel-/252571994613?hash=item3ace76c9f5:g:qLEAAOSwD0lUhqstVan Betweter

Rum word met melasse gemaakt, dit is (oorspronkelijk) een afvalproduct verkregen door suikerriet (enzo) te raffineren. Voor rum word de melasse gebruikt van suikerriet

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 januari 2017

Trouwens nog geen sterk online adress kunnen vinden

Forum Lid
op 20 januari 2017

Palmsuiker is geen rietsuiker.

Forum Lid
op 20 januari 2017

Klopt, je moet iets verder naar benee scrollen, Dan hebben ze t ook over rietsuiker.

Forum Lid
op 20 januari 2017

weer te snel 😉 bedankt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 januari 2017

Ik vond ook dit recept,

Traditional (‘Industrial’) Rum for the Homedistiller (high alcohol)
4 kg molasses and 4 kg white sugar for 20 l water
This is equivalent to 300 g sugar/litre

Valt ruwe rietsuiker niet te vergisten? om die bv te gebruiken ipv witte suiker?

 

Forum Lid
op 20 januari 2017

Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd.

Dusja heel misschien kan je ruwe rietsuiker gebruiken als vervanging voor melasse en de witte suiker. Wellicht gaat hier een lagere hoeveelheid melasse inzitten dus zal de smaak wat anders zitten. Vergisten moet het wel doen hoor

Forum Lid
op 20 januari 2017

Mijn id zou zijn de molasse te gebruiken maar dan de witte suiker te vervangen door rietsuiker, maar ik weet niet ofdat dit een goede vergisting geeft tov witte suiker. Vandaar de vraag

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 mei 2017

Ik ben nu een stookwijn  aan het maken voor de rum en hoop dat ik het goed doe rietsuiker opgelost in heet water een dag ervoor de melasse met wat heet water gemengd en het was warm vervolgens Alpha amylase vloeibaar erbij 2gram en een nacht over gestaan het was niet echt dunner geworden maar er dreven belletjes boven op net of er leven in de brouwerij zat dan werkt het al. zo nu ga ik alles in de gist emmer doen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 9 mei 2017

Pino, inmiddels heb ik via Ebay ook Zuckerrohrmelasse gekocht, 13 kg voor Euro 35,29.

Dat is Euro 2,71 per kg (incl. verzenden)

http://www.ebay.de/itm/EMIKO-Zuckerrohrmelasse-10-l-EM-Vermehrung-Melasse-Garten-dungen-Futtermittel-/252571994613?hash=item3ace76c9f5:g:qLEAAOSwD0lUhqst

Ze hebben er nog één en dan is het op!

Forum Lid
op 9 mei 2017

wat wij van plan zijn komt het op komt het op 14 kg voor 20 euro = 1.42 euro per kg ex verzenden

Forum Lid
op 9 mei 2017

en we hebben er dan 71 te verdelen en het is nog niet op nog 27 jerrycans  te gaan oftewel 378 kg hi hi 

Forum Lid
op 9 mei 2017

Pino, ik woon in Duitsland, dus is het voor mij niet haalbaar om de suikerrietmelasse even met een lege jerrycan op te gaan halen, immers komt er dan nog een bedrag aan benzinekosten bij.

Bovendien is mijn ebay bestelling incl. verzendkosten en een gratis jerrycan waar ik later mijn alcohol in kan bewaren.

Forum Lid
op 9 mei 2017

dat is bij ons ook incl jerrycan 

Forum Lid
op 9 mei 2017

hier hebben we het over rum van melasse stoken verkoop is bij rietsuiker melasse behoefte

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 mei 2017

Nadat ik een dag van tevoren de melasse wat verdund had met heet water was het warm en heb de Amylase erbij gedaan was het de volgende dag wat dunner en niet zo plakkerig vervolgens de rietsuiker in heet water gedaan en een tijdje tegen het kookpunt verwarmt hup in de gist ton koud water erbij de melasse en nog wat heet water en de tempretuur was lekker warm en als laatste de gist .Binnen 2 uur was hij al aan het bubbelen en na 4 uur  aan 1 stuk aan het bubbelen .Wat ik wel eens gelezen heb is dat het moeilijk opgang komt , dus van te voren amylase aan de melasse toevoegen is een goede zaak denk ik . Dat werd ook door Jan aanbevolen.

Forum Lid
op 10 mei 2017

Na 30 uur gebubbeld  te hebben was het helemaal stil.Toen heb ik een monster genomen en er zat 9% alc in.De stookwijn bestond uit 3kg suiker 2.75 l melasse en 30 l water .9 is te laag er heerst honger in de ton dus heb ik 1,5 kg rietsuiker en half liter melasse en binnen 10 bubbelde hij weer , morgen maar weer meten en desnoods weer bijvoeren.Ik heb het geproefd de melasse smaak is echt aanwezig en niet zoet meer net dropjeswater zonder suiker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 mei 2017

Ik ben net naar de schuur geweest om te kijken hoe hij gist ,nou ik denk dat het water morgen uit het waterslot is geblazen hij gaat echt te keer.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 mei 2017

Lekker bezig.

Ik ga 5,5L melasse met suiker opwerken voor een 15% resultaat in een 25L batch.

Start zal een dezer dagen zijn.

Nog wel even eerst amylase bestellen om de suikers voor te bewerken, goeie tip van jullie, thanx.

Forum Lid
op 10 mei 2017

Ik denk dat dat te veel is 5.5 melasse en hoeveel suiker 6 kg dan kom je op 20% of hoger in je batch voor mijn gevoel.  But who knows.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Pino, ik zal wel even kijken hoe hoog het suiker gehalte is in de melasse, anders gaat er gewoon wat minder suiker doorheen.

 De gist die ik speciaal voor rum heb gaat tot 15%, dus dan heeft meer suiker geen zin.

Er gaat in ieder geval een heel erg lekker rummetje uitkomen.

Heb net 11L molasse met 9L water in een pan verwarmt om een dunnere oplossing te krijgen. 
Heb nu 2x 10L verdunde oplossing staan.

Eerst de vaten verwarmd met heet water in de gootsteen, en na het leeg gieten kokend water door het vat en hij is helemaal schoon en leeg.

Ruikt heerlijk die melasse.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Hoe gaat jouw vergisting nu?

Forum Lid
op 11 mei 2017

De vergisting verloopt prima vandaag om 12 uur werd het weer rustig geen gebubbel meer en heb ik om 3 uur gemeten 12% vervolgens een halve liter melasse gevoerd kijken hoever het komt volgens mijn berekening zouden ze nog maximaal 1,5 kilo suikerproduct kunnen omzetten dan moet ik op 15 % uitkomen. Dus wat ik gelezen heb klop simpel 2kg suiker geeft 1 liter 100%. Op 30 liter a15% x 0,3=4,5 liter x2=9kg aan suikerproduct nodig en ik ga kijken of ik dat red. Mijn enigste meetinstrumenten zijn vinometer een tong en op gevoel , ik schat dat ongeveer 1 liter melasse overeenkomt met 1kg suiker als ik het mis heb lees ik het wel kan ik nog bijsturen.

Forum Lid
op 11 mei 2017

In hoeveel dagen zat je nu op de 12%, lijkt mij best snel gegaan?

Ik wil even plannen hoe lang ik ongeveer nodig heb voor vergisten en klaren, zodat ik het niet te lang hoef te laten staan en snel kan verstoken als het klaar is.

Ik heb net de Amylase bij de eerste fles van 10L gedaan waar 5,5L Melasse en 4,5L water in zit.

Als ik zover ben vul ik deze aan met water naar ongeveer 25L, en voeg ik nog suiker toe om aan de 15% te komen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2017

Net toch maar even de fles in een emmer met rond de 38 graden water gezet.

Las op internet dat amylase het beste zijn werk doet rond de 37,5 graden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 mei 2017

Het was vanmorgen weer stil in de gist ton eventjes gemeten en het ging voorbij de 12% aangezien ik een beetje kippig  ben kon ik het niet precies aflezen en laat ik gloeiende gloeiende de vino meter vallen  dus die is kapoet .Ik heb er 750 gram suiker bij gedaan en tot kijk he en zie wel waar het schip strand .Eigenlijk zou de vino meter net 1x zo groot moeten zijn. Totaal gebruikt 3,75 melasse 5,25 suiker 31 liter water.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik ben er achtergekomen dat ik heb 35 liter totaal in de ton dus 1l melasse erbij en nu doe ik niks meer volgend weekend stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 12 mei 2017

Leuk dat jullie die amalyse truck hebben geprobeerd!
Zoals ik al zei, breek je de lange ketens en heb je meer rendement. Ik denk ook dat het scheelt in alcoholen die wij niet willen vangen…
Minder heats.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ja ik inderdaad dat  als de suikerketting gebroken is het proces sneller loopt ,alles in de juiste verhouding suiker produkt water er in is het in 2 dagen klaar

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik denk dat ik er nog wat melasse bij doe 1 liter want er zit meer water in dan ik dacht.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Leuk, blijven voeren en opschrijven. Volgende keer meer molasse met enzym.
Weet je, de lange keten is anders toch niet of nauwelijks te demonteren. Boven zal je ketel nu veel minder schuimen!

Tip voor de mensen die geen amalyse extra gebruiken, vul je ketel niet te vol. Voorkom over schuimers!…
Mijn garage zag er uit als een stroopwafel de eerste keer….. 🙂

Forum Lid
op 12 mei 2017

Of de Amylase zijn werk heeft gedaan is helaas nergens aan te zien.

We zullen het wel merken met het vergisten. 

 

Forum Lid
op 13 mei 2017

Het zou wat dunner moeten zijn na een paar uur. En inderdaad met stoken, minder opschuimen.
En wat rendement alc.

Forum Lid
op 13 mei 2017

De eerste grote plomp melasse had ik een dag van tevoren verdund met heet water en  toen was het 40 graden , Amylase erbij en deksel op de thermos pan blijft het lang warm en de volgende dag in de gist ton gegoten. Het leek mij niet meer zo plakkerig en er dreven allemaal belletjes boven op de melasse

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 mei 2017

Hij staat nog langzaam te bubbelen 1x per 3 sec en ik denk als hij uitgegist is de 15% haal,net gemeten tussen de 13 en 14%

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 mei 2017

Klinkt goed, ik start komend weekend met vergisten van de eerste batch. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 14 mei 2017

Deze is heel handig om te berekenen hoeveel suiker er nog bij moet om bv 15% te kunnen halen tijdens het vergisten 

http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/SG_-_Tabel/sg_-_tabel.html

 

Forum Lid
op 14 mei 2017

Ja Techneut dat is ook handig maar die instrumenten die nodig zijn heb ik niet. Ik heb het nu een beetje uitgevonden om het zonder te doen zo achter op het sigaren doosje zeg maar

Forum Lid
op 15 mei 2017

Geweldig dat je het zo doet, en toch gewoon voor elkaar krijgt hè, prachtig.

Het is wel ff wat meer gehannes, maar dat heeft ook zo zn charmes.

Komt dat sigaren doosje toch nog van pas 😁

Nog ff en dan staan we ook met onze handen in de mash te roeren en aan de handen te proeven zoals in Moonshiners 😂.(jaja ik weet het, Moonshiners is allemaal fake)

Mocht je het toch willen meten dan weet je vast wel waarmee dat kan, die dingen zijn super handig, en kosten bijna geen drol.

Leuk leuk leuk dat het zo goed gaat, ik ben benieuwd naar het verstoken.

Forum Lid
op 15 mei 2017

En jawelhoor er zit 15% in en de aquarium verwarmmer is overleden. Komend weekend maar een stookje wagen denk

Admin
op 15 mei 2017

De rumgist actie is erg hard gegaan dus ik denk dat de mensen er zin in hebben. Nu is alles uitverkocht maar er is bijbesteld. Ik kon er nu maar 60 krijgen, die komen eind van de week/begin volgende week binnen. Mocht je hier gebruik van willen maken dan kun je ze vast bestellen zodat je zeker weet dat je niet achter het net vist.

 

Leuk om te lezen dat de melasse bijna verkocht is en dat het nu echt doorgaat!

 

 

Forum Lid
op 15 mei 2017

Dag Jan, 

 

Dus nu gaat het gebeuren. Wil je even 15 zakjes voor me vasthouden en dan moet ik nog even kijken in je winkel wat ik nog meer nodig heb. Begrijp ik het goed dat het nog steeds € 3,00 is? 

Admin
op 15 mei 2017

Klopt, ik zal zorgen dat er sowieso 15 voor jou zijn!

Groetjes,

Jan

Forum Lid
op 15 mei 2017

Ah!…Dat is precies gegaan als ik dacht. Blij dat ik op tijd was!

Forum Lid
op 15 mei 2017

Hallo Jan, kun je er voor mij ook 5 reserveren?

Alvast bedankt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 mei 2017

He wat goed Pino, ik ben nu mn vat aan het vullen.

Heb jij de gist er zo ingegooid of eerst gehydrateerd?

Forum Lid
op 16 mei 2017

die heb ik er overheen gestrooid dan hydrateerd de gist en een halfuur later geroerd deksel er op met een uur bubbelde het waterslot

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 mei 2017

Zo, het zit in de emmer.

Uiteindelijk 5,5L melasse vermengd met 19,5L gefilterd water, dit gaf een SG van 1.100 .

Dit zal een 13,5 procent alcohol opleveren bij volledig vergisten naar SG 1.000 .

SG 1.000= geen suikers meer aanwezig. 

Trouwens 5,5L melasse met 19,5L water levert een suiker gehalte van 260 gram per liter op.

Die melasse is lekker geconcentreerd.

Mijn gist gaat tot 15% dus heb ik nog 650g suiker toegevoegd om uit te komen op een SG van 1.110.

Mijn Tilt hydrometer zit erin, en die geeft nu aan dat de temperatuur van de vloeistof 22,8 graden is.

Ik kan trouwens maar niet stoppen met kijken naar de Tilt app op mn telefoon.

Morgen wordt een warme dag, ik hoop dat dat de gist goed op weg help om los te gaan.

Ik hoop ook zeker dat de hoeveelheid oliën en mineralen niet te hoog is om te vergisten.

Ik heb gelukkig wel eerst een paar dagen een 50/50 oplossing water en melasse voorbehandeld met Amylasse enzyme.

Verder heb ik heb de Still spirits distillers yeast gebruikt.

Wordt vervolgt….

Forum Lid
op 16 mei 2017

Dit klikt als een klok techneut!👍
Goed bezig, heb je witte of riet suiker gebruikt?

Forum Lid
op 16 mei 2017

Ik had alleen rietsuiker in huis, maar dat geeft niks er zit genoeg melasse in voor de smaak en het is maar 650 gram.

Ik heb net gekeken en het waterslot bubbelt al, bloep bloep elke 4 seconden, en hij gaat nu met het kwartier sneller.

Ik heb maar een heel klein beetje water in het waterslot gedaan, want ik weet hoe heftig een goeie vergisting kan verlopen, dat blaast zo je water eruit en je dopje eraf.

Ik denk dat dat voor behandelen met Amalyse enzyme wonderen heeft gedaan.

Jan mag alvast extra gaan inslaan denk ik, want dit is zeer aan te raden.

Ze zeggen dat een melasse vergisting moeilijk op gang komt, maar daar heb je geen last van als je voor behandelt met Amelyse enzyme.

De stand is nu SG 1.109  temperatuur 25.0 graden.

Het begint hier nu al lekker te ruiken 🙂

Wordt vervolgt…..

Forum Lid
op 16 mei 2017

Rietsuiker is juist super!
En leuk om te horen dat de amalyse wat doet.
Toch …..blijft de lange suikerketen bij mij knagen. De amalyse zet in principe zetmeel om in eenvoudige suiker, al zal hij nog wel wat pakken. Ik ga ook de pectine enzymen proberen, zouden meer moeten doen met omzetten van complexe suikers.
De pest is alleen dat ik bijna nergens bruikbare stukken kan vinden over de aanwezige complexe suiker in de melasse.

Forum Lid
op 16 mei 2017

er zit toch geen pectine in de melasse wel kitose in de rafinose die veroorzaakt winderigheid,dat gaat er wel uit via het waterslot of je hoor het bij je eigen. lol.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Ik denk het wel, in de vorm polysacharide.
De poly is niet of slecht te fermenteren. Daarom eerst afbreken naar eenvoudige suikers … C2H6 zoeken wij hé. 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 16 mei 2017

Het is complete enzyme en dr zit ook pectinase in en nog een met een moeilijke naam

https://www.stookwinkel.nl/product/amylase-enzymen-zetmeel-omzetten-in-suiker/

 

Forum Lid
op 16 mei 2017

Ik weet het, maar naast die jij bedoelt, die meer aan de zetmeel kant zit bedoel ik die pectolase van 2 euro. Die ga ik ook proberen en heb het al bij jou gekocht 2 weken terug.

Hier een stukje info,
https://www.biotek.com/resources/single.html?newsid=11086

Het is wel diepgaand hoor, dit mag best suikerstudie genoemd worden en zal niet iedereen boeien of bereiken. Maar ik vind het leuk om uit te dokteren.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Sorry, niet bij jou maar bij Jan gekocht.
Dacht dat jij Jan was…duhu

Forum Lid
op 16 mei 2017

MAAR…even over ons papje destilleren straks.
Hoe doen jullie dat?
Eerst met hoog vermogen over de top heen jagen zodat je naar 30-40% gaat en daarna de 2e run door de kolom met reflux en fractioneren?

Forum Lid
op 16 mei 2017

Mijn plan is om eerst 25L te vergisten, en dan 1x in potstill opstelling over te halen om het volume terug te brengen naar 10L (niet druppelend maar meer net een straaltje).

Moet ook niet te hard laten koken i.v.m. schuimvorming.

Dan dit geheel nog eens herhalen zodat ik op rond de 20L uitkom.

Dan deze 20L met een reflux opstelling verstoken, maar dan maar heel kort de reflux laten opbouwen zodat je een soort van hybride run draait, net geen potstill en net geen volledige reflux.

Op deze manier heb je het beste van 2 werelden, je haalt wel de smaken mee, maar je kan ze goed gescheiden opvangen en zo zelf bepalen welke smaken er wel en niet inkomen.

Dit filmpje heeft mij op het idee gebracht.

https://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_hAY

 

Forum Lid
op 16 mei 2017

Prachtig filmpje, ja ik zat ook die kant op te denken. Heb toevallig dezelfde kolom gebouwd als hij maar dan 2″ en koper. Heb mijn 3e sectie bijna af. Krijg van de week weer spullen binnen van dragon zodat ik hem af kan maken.

Al met al dat zal de methode wel gaan worden en dan even zoeken naar de juiste sterkte ivm smaak. Leuk mannen, kan niet wachten op de melasse.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Volgende week komt de melasse en de jerrycans ook.Ik stuur iedereen die heeft besteld een pm met mijn gegevens en afhaal adres.Ik ben van plan om volgende week vrijdag te beginnen met aftappen en zaterdag , dan kunnen jullie zaterdag middag en zondagmiddag afhalen bijvoorbeeld.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2017

Hoera!!!!!

👏👏👏👏👏 voor Pino! Held!!!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 mei 2017

De melasse vergisting loopt lekker.

Het waterslot pruttelt nu volop.

Inmiddels is het SG 1.098 bij een temperatuur van 27,8 graden.

Morgen avond weer een nieuwe update.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Dan heb je al ruim 1% alcohol 🙂

Forum Lid
op 16 mei 2017

Iets meer, 1,6 % 🙂

Ah ja ruim he

Forum Lid
op 16 mei 2017

Wanneer je nu op je Tilt kijkt zal het wellicht nog meer zijn. En daar hoef je helemaal niets voor te doen, alleen maar geduld oefenen.

Forum Lid
op 16 mei 2017

Klopt, leuk he.

Naja niets niets, ik moet wel helemaal op mn telefoon kijken he 😂😂😂

Volwassen mannen speelgoed is het 🙂

Forum Lid
op 16 mei 2017

Mannen willen speeltjes, daar kunnen we niets aan doen…. 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 mei 2017

Update: het waterslot pruttelt nu aan een stuk door .

SG 1.045 bij een temperatuur van 32,8 graden.

 

Forum Lid
op 17 mei 2017

Gaat hard!
Ben benieuwd of hij onder de 1000 komt. Is mogelijk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 mei 2017

Ik ben ook erg benieuwd, zou wel mooi zijn SG 1.000 of eronder.

Het begint in de ruimte nu echt naar stookwijn te ruiken. 

Forum Lid
op 17 mei 2017

Lekker man!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 17 mei 2017

De melasse vergisting gaat rap zeg.

SG 1.034 temperatuur 32,8.

Voorbewerken met Amelyse en een goede gist gebruiken maakt echt het verschil.

Forum Lid
op 17 mei 2017

Top zeg! Hoe vaak heb je vandaag gekeken? 326 of 483 keer?….. wahaha 🙂

Forum Lid
op 17 mei 2017

Het zou in 2 dagen klaar kunnen zijn en de derde dag uit gegist 

Forum Lid
op 17 mei 2017

Ik zou het lekker laten staan. Heb op veel verschillende sites gelezen dat de wat tragere fermentatie betere, vollere smaak geeft.

Wordt druk bij jou van het weekend zeker? Met ophalen bedoel ik.

Forum Lid
op 17 mei 2017

Nee dat is volgen weekend , dinsdag komen de jerrycans en de melasse aan vrijdag de 26ste begin maken met aftappen.Dit weekend rum stoken

Forum Lid
op 17 mei 2017

Ok! Mijn ouwe hersenpan liet mij even in de steek. Haha.

Forum Lid
op 17 mei 2017

Zo te lezen jong van geest hi hi

Forum Lid
op 17 mei 2017

Dank je stookbroeder👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren